Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zmije - jak se chránit v přírodě?

Za pár hodin odjíždím do Orlického Záhoří, kam mířím s naším pěvěckým sborem na soustředění na celý víkend. Jelikož po celodenním sezení zatoužíme po krátkých procházkách přírodou, poraďte mi prosím - chovatelé zmijí - jak se chovat v místě, kde před pár dny had uštknul holčičku. Zmijáci tam vybírají nadpočetné hady, ale co kdyby...
Sama chovám užovky červené, ale chování zmijí neznám. Pokud potkáme zmiji na cestě - jak dalece se jí vyhnout? Pochybuji, že by si nás vybrala za kořist, ale v jaké vzdálenosti se bude cítit ohrožena? Hadi jsou hluší, tedy zpívat si nestačí, je lepší dupat? Na sebe pevné boty a dlouhé rifle, aby nevlezly do nohavic? Při chození trávou, neprokousnou ty rifle? Nevím jak dlouhé a silné mají zuby. Děkuji moc za rady..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Ostatní již odpověděli, nemám co bych dodal. Jen bych rád vznesl dotaz ohledně těch zmijá…
halapremek 12.09.2008 13:56
halapremek
Měl jsem pocit, že zmijáci už dávno nejsou V připadě, že ohrožený druh ohrožuje člověka nebo jeho m…
Hugo 12.09.2008 14:45
Hugo
Aha, tak to jsem nepochytil tu zmíňku v bulváru. Dík. Ano, v případě že ohrožuje člověka, to je poch…
halapremek 12.09.2008 15:11
halapremek
Já akorát viděl v reportáži TV HOVNA (nebo jak se to jmenuje) a myslím, že je to i www.tn.cz, nějaký…
krokodýl 12.09.2008 16:42
krokodýl
Naprosto souhlasím. Proto se mi celá věc ohledně odchytu "nadbytečných" zmijí zdá nesmyslná. Bulvár…
halapremek 12.09.2008 17:01
halapremek
Bydlíme poměrně kousek od orlických hor a chodí nám do schránky jakési regionální noviny. Už na začá…
MadMike 12.09.2008 18:26
MadMike
Ahojte:-) Mám chatu v Krušných horách (pár km nad Chomutovem) a musím konstatovat, že tam je zcela o…
RITCHI 13.09.2008 21:03
RITCHI
Tohle by bylo řešení. Akorát ta cena, papírování kolem a pár dalších rizik... [2f50cb9907.jpg]
Georgij Gadjukin 15.09.2008 10:49
Georgij Gadjukin
Pěkná flinta. Takovej kanec na šípkový vomáčce...
Remca 15.09.2008 12:02
Remca
Se zelím ]:):-D:-D Sorry za OT, musela jsem :-[ poslední
Rhianna 15.09.2008 12:10
Rhianna

Dobrý den. Ostatní již odpověděli, nemám co bych dodal. Jen bych rád vznesl dotaz ohledně těch zmijáků. Měl jsem pocit, že zmijáci už dávno nejsou. Dříve zmije opravdu chytali, za což byli i finančně ohodnoceni. Dnes bych to viděl spíš na ohodnocení nějakou pokutou vzhledem k tomu, že jsou zákonem chráněni. Že by byl v Orlických horách trend opačný a chránili se takhle lidé před zmijemi? Odkud jste čerpala tu informaci o zmijácích chytajících "nadpočetné" zmije. Krásný výraz nadpočetné u chráněného druhu. :-) Krásný výlet a zmije pozdravujte, případně i nafoťte. Je to vždy krásné setkání. ;-)

Měl jsem pocit, že zmijáci už dávno nejsou

V připadě, že ohrožený druh ohrožuje člověka nebo jeho majetek, je povinost MŽP nebo nějaké jeho složky sjednat nápravu. Zaplatit škodu nebo odchytit a přemístit nebezpečného živočicha. Někde v bulváru proběhla zmíňka že to dělají "zmijáci"

Aha, tak to jsem nepochytil tu zmíňku v bulváru. Dík. Ano, v případě že ohrožuje člověka, to je pochopitelné. Jednalo se však o tento případ rozdmíchaný uštknutím té holčičky? Má někdo o tomhle (zmijácích chytajících "nadbytečné" zmije) nějaké seriozní informace? Dost by mě překvapilo, kdyby tomu tak doopravdy bylo. Zmíňka v bulváru pro mě není směrodatná.

Já akorát viděl v reportáži TV HOVNA (nebo jak se to jmenuje) a myslím, že je to i www.tn.cz, nějakýho divnýho týpka, který tam byl označen jako lovec zmijí, ale nebylo řečeno nic víc, jestli ty zmije jen pochytá a přesune někam dál od vsi nebo co s nima dělá. On je to víceméně nesmysl, protože jedno uštknutí, nota bene za divných okolností, mi nepřipadá jako nějaké ohrožení lidí. Docela by mě zajímalo, jak se k tomu odchytu staví nejbližší referát životního prostředí nebo AOPK, podle mě jde jednoznačně o přestupek, pokud se nejedná jen o přemístění hadů přímo z nějakých dvorků v obci. Ono je docela nevhodné přemístit hada z prostředí, které má zmapované a ví, kde se může ukrýt před nepřízní počasí a predátory, kde má nejlepší loviště nebo, a to je hodně důležité, vhodné zimoviště. Nevhodné přemístění může hada stát život a u chráněných druhů by to měla být opravdu výjimečná věc. Všeobecná hysterie bohužel nahrává podobným řešením. Vzhledem k údajnému přemnožení zmijí je počet uštknutých opravdu zanedbatelný a osobně jsem jich nezaznamenal o nic více než v jiných letech a několik let už nebyl zaznamenán v ČR smrtelný případ a před tím ojedinělým úmrtím (kde navíc částečně byl problém v nemocnici, která měla k dispozici jen prošlé sérum) dlouhá léta opět žádný. Takže podle mne je všechno jen velký humbuk a mnoho povyku pro nic. Ná závěr bych tazatelce jen napsal asi toto: tím, kdo potřebuje chránit jsou spíš zmije před lidmi než naopak.

P.S.: Nevím, jak vám, ale mně je uštknutí té holčičky poměrně podezřelé a moc nevěřím, že k tomu došlo, jak bylo prezentováno. Uštknutí do prstů je typické při braní hada do ruky nebo dotýkání se ho, řekl bych, že za vším byla spíš dětská zvědavost a neznalost, než podivuhodný pád dvěma prsty na pravé ruce přímo na zmiji.

Bydlíme poměrně kousek od orlických hor a chodí nám do schránky jakési regionální noviny. Už na začátku letošního léta jsem četl článek o tom, že v CHKO Orlické hory jsou přemnožené zmije a "ochranáři" je musí přemisťovat. Poté jsem to slyšel i v rádiu (pravde né příliš důvěryhodný zdroj). Takže si myslím, že těch zdrojů odkud ty zprávy přichází je víc a hlavně již delší dobu a něco na tom rozhodně bude.

Jinak ten případ s holčičkou je myslím taky pěkná blamáž (způsob uštknutí), s tím také souhlasím.

Ahojte:-)
Mám chatu v Krušných horách (pár km nad Chomutovem) a musím konstatovat, že tam je zcela opačný problém. Jsou tam děsně přemnožení divočáci a populace dříve hojných zmijí jsou rok od roku menší a menší. Ti kanci tam devastují lesy přímo neuvěřitelným způsobem. Divoká prasata sežerou téměř všechno, od různých hlíz, kořínků a hub po slimáky, brouky, až po plazy, nebo malá srnčata... nic jim neunikne ani pod zemí, dokáží během noci "přeorat" pořádný kus lesa a nadzvednou i neskutečně velké balvany. Nemám z toho moc dobrý pocit, jestli se to nebude nějak radikálně řešit, budou mít krušnohorské zmije za pár let odzvoněno... :x:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru