Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vousatka

Dobrý den,
máme mláďata,dvě samičky,agam vousatých.Zatím vypadají spokojeně(máme je asi dva měsíce),ale chtěla bych se zeptat,jak na ně co se papání týče.Odmítají jakoukoli zeleninu,takže jso jen o svrčcích a reptivitu,semtam nějaký moučňák,zophbas...Ale jinak nic.Je to normální?Škodí jim to moc?Teorii mám načtenou,ale prcci nám na jakékoli pokusy o spestření jídelníčku zvysoka kašlou.Díky.:-)

Předmět Autor Datum
Dobrý den, Agamy vousaté jsou převážně hmyzožravci(cca.60%)byložravci jsou pouze asi ze 40%.Takže ne…
Micromys 13.10.2008 15:42
Micromys
a oni si vemou i zelne dyz maj hlad, ale pokud je krmis porad cvrckama, tak jim zelene nejde, to jak…
bajunka 13.10.2008 15:45
bajunka
Tak včera si dávaly,nastrouhanou ředkvičku(nic jiného nějak doma nebylo;-)),byly vyhládlé,páč nám do…
vacicanda 13.10.2008 17:37
vacicanda
Micromys napsala: Agamy vousaté jsou převážně hmyzožravci(cca.60%)byložravci jsou pouze asi ze 40%.…
krokodýl 14.10.2008 16:57
krokodýl
Aha,tak to Ano.;-)Děkuji za opravu,řídíl jsem se pouze podle zkušeností má byvalá pogonka vůbec rost…
Micromys 14.10.2008 17:10
Micromys
ju ono se to asi bralo jako ze TA MYS:-D jako micromys:-D:-D:-D
bajunka 14.10.2008 17:22
bajunka
Pardon, nějak jsem vztáhnul ten rod na nick;-), samozřejmě agamy hmyz milují a pokud si mohou vybrat…
krokodýl 14.10.2008 17:35
krokodýl
Hojy chci se jen zeptat esi bude agamakovi vadit kdyz mu treba za rok koupim samicku?zatim je sam a…
bajunka 15.10.2008 18:24
bajunka
Pokud mas samecka, tak ho spis nechat samotneho, pokud samecka se samickami spolecne tak jedine ve v…
lucifer 16.10.2008 09:38
lucifer
si mylsim ze je to samecek ale jista si njesem povezu ho asi zajtra na cumendu k chovatelce:) at mu… poslední
bajunka 16.10.2008 16:32
bajunka

Dobrý den,
Agamy vousaté jsou převážně hmyzožravci(cca.60%)byložravci jsou pouze asi ze 40%.Takže není potřeba se znepokojovat,je to kus od kusu.Někteřé většinou zeleninu odmítají,vhodnější než krmit cvrčky jsou lepší švábi-konkrétně Blaptica dubia;-)

Tak včera si dávaly,nastrouhanou ředkvičku(nic jiného nějak doma nebylo;-)),byly vyhládlé,páč nám došli cvrci a celý den nedostaly.Díky moc,uklidnili jste mě.Švábíky zkusím sehnat,ale přijde mi,že by ty naše droběny sežrali. :-)

Micromys napsala:

Agamy vousaté jsou převážně hmyzožravci(cca.60%)byložravci jsou pouze asi ze 40%.

Spíše bych ten poměr otočil, cca 60-70% býložravci a zbytek hmyz, samozřejmě mláďata jsou zpočátku hlavně hmyzožravá a býložravosti se teprve "učí", ale u dospělců by měl být poměr potravy spíše ve prospěch rostlinné složky.

Tak včera si dávaly,nastrouhanou ředkvičku(nic jiného nějak doma nebylo),

Doporučuji něco přikoupit;-), nejlépe čínské zelí a mrkev, navíc bych ještě obhlédl venkovní zeleň (ještě se dají natrhat pampelišky). Zelí (jemnější části listů) a pampelišky nakrájím na menší kousky, k tomu nastrouhám na hrubší kousky trochu mrkve, smíchám jemně popráším mineráliemi a vitamíny a denně servíruji ad libidum (množství, kolik sežerou). Hmyz dávám 2x - 3x týdně (u mláďat denně), ale až po krmení "zeleným".
Z hmyzu krmím většinou cvrčky, občas šváby, ještě méně červy Zophobas morio, jako lahůdku holátko (hlavně samicím ve snášce), přes léto i saranče a jiný nasmýkaný hmyz. Všechen hmyz mimo venku nachytaného obohacuji vitamino/minerální směsí. Velmi rády přijímají i květy pampelišek (nebo podobné žluté květy).

Pardon, nějak jsem vztáhnul ten rod na nick;-), samozřejmě agamy hmyz milují a pokud si mohou vybrat, tak ho preferují, proto nabízím přednostně "zelené" a nabídku živočišné stravy reguluji. V přírodě se zřejmě preference mění podle období podobně jako u trnorepů, prostě někdy je nadbytek hmyzu, jindy všude okolo raší čerstvá zeleň, potom zase jsou k dispozici spíše suché trávy a semena. Ale ze zkušenosti vím, že nějaká ta zeleň se na pouštích a polopouštích vždy najde.

Pokud mas samecka, tak ho spis nechat samotneho, pokud samecka se samickami spolecne tak jedine ve velkem terarku a aspon 3-4 samicky na jednoho samecka. Vseobecne se sice doporucuje jako chovna skupina 1.2, ale dle mne jsou samci az prilis aktivni a 2 samicky jsou pro nej malo. My mame samicky v extra terarku, a samecek je na samotce - k samickam jen na pareni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru