Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva ve vaně

Koupu často želvy a teď před přípravou na zimu právě taky a vždycky když je koupu, tak slyším jak dýchají, jak vyfukují proudy vzduchu ve vodě, proto jsem se chtěl zeptat, jestli to není nějaká vada nebo nachlazení jestli mohou jit zimovat? A ještě dotaz, jedna želvy jde ve větší hloubce ke dnu kdežto druhá se nehýbe a drží ji voda stejně nahoře, jakej je v nich rozdíl ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stačí aplikovat klasický Archimedův zákon. S přihlédnutím k objemu je plovoucí želva v horším výživn…
KHor 16.10.2008 17:12
KHor
Několikrát tady byly zmíněny pojmy "zatažená hlava" a "výživný stav". Zajímalo by mě, jakou souvislo… nový
carlos 17.10.2008 09:28
carlos
Na to nemá vliv "výživný stav" ale to, do jaké míry se želva cítí v tom konkrétním případě ohrožena.… nový
KHor 17.10.2008 09:58
KHor
Velké díky;-) nový
carlos 17.10.2008 10:53
carlos
Není zač.;-) poslední
KHor 17.10.2008 17:32
KHor

Stačí aplikovat klasický Archimedův zákon. S přihlédnutím k objemu je plovoucí želva v horším výživném stavu, oproti té, co jde ke dnu. Můžete oponovat tím, že "tlustý" člověk plave lépe než hubený, ale je třeba vzít v úvahu, že u "tlusté" želvy se na rozdíl od dobře živeného člověka mění objem ( tím i váha vody tělesem vytlačené) pouze minimálně.
Rozhodně bych podrobil plovoucí želvu zevrubné kontrole výživného stavu. V neposlední řadě bych rád zdůraznil, že rozhodně není vhodné koupat suchozemské želvy v takovém množství vody, aby takový pokus byl vůbec možný. Pomineme-li značný stres koupaných želv, hrozí vdechnutí vody do dýchacích cest a plic a následný zápal plic. Pokud takové koupání praktikujete často a nikdy se nic nestalo, věřte, že je velice pravděpodobné, že se to jednou stane.

Několikrát tady byly zmíněny pojmy "zatažená hlava" a "výživný stav". Zajímalo by mě, jakou souvislost má právě schopnost zatáhnou hlavu s výživným stavem želvy. Některá želva má při zatažení hlavy čelisti zároveň s krunýřem, jiné hlava "zajede" podstatně hlouběji.;-)

Na to nemá vliv "výživný stav" ale to, do jaké míry se želva cítí v tom konkrétním případě ohrožena. Má-li pocit, že jde opravdu do tuhého, dokáže i "tlustá" želva (ne patologicky) zatáhnout hlavu a zašpuntovat se předními končetinami pozoruhodně dokonale. K tomu přispívá i skutečnost, že i zatažená želva má celkem dokonalý přehled o tom, z které strany jí hrozí nebezpečí. Dokáže tomu přizpůsobit i intenzitu pasívní obrany. Stává se, že dokonale ukrytá hlava a přední končetiny nebrání tomu, aby nebyly uvolněny zadní končetiny a naopak. Želva v krunýři podle momentální potřeby a míry ohrožení jakoby plave (hrozně nepřesný výraz).
Při manipulaci s domácími želvami se příliš často nesetkáme s vrcholnými výkony, želva ví, že ji velké nebezpečí nehrozí a zatažení je spíš výraz nevole a blbé nálady než strachu. S výjimkou situace, kdy potřebujete třeba odčervit. Připadá mě, že existují jedinci kteří prášek považují za extrémní nebezpečí. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru