Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem shovívavost

Ahoj všem, v posledním týdnu kdy tady brouzdám jsem se několikrát setkala s dost nepřívětivými odpověďmi laikům od vás zkušených odborníků....vím, že vám mnohdy dotazy přijdou stupidní a možná hloupé, ale já na to koukám trošku jinak - myslím, že už jen to, že ti lidé sem přijdou a ptají se je dobré znamení toho, že možná pro to zvíře něco chtějí udělat. To, že se někdo ptá, až když má zvíře doma je sice smutné, ale lepší pozdě než nikdy.....prosím proto všechny - buďme k sobě trošku shovívavější, berme v potaz nejen věk tazatelů a pokud se vám dotaz zdá neadekvátní a hloupý zkuste ho ignorovat ( mám na mysli samo pouze slušné dotazy, které nejsou proti pravidlům poradny), třeba se najde někdo trpělivější, kdo odpoví i na - pro vás možná - "stupidní" dotaz. Ono totiž jednou nepříjemnou odpovědí zklamete nejen tazatele, který to - možná - myslí se svým zvířetem dobře, ač na to jde třeba úplně naznale, ale především TÍM NIJAK NEPOMŮŽETE TOMU DOTYČNÉMU ZVÍŘÁTKU, které už má někde svůj domov, i když možná ne úplně vyhovující. Věřte mi, že mám s tímhle svoje zkušenosti.....apeluji jako laik v tera za "takylaiky" - po některých odpovědích tady, aby se člověk bál položit otázku;-) všem pěkný, usměvavý a trpělivý den nejen tady na teraporadně:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky se přidám. Slečna Hathor má samozřejmě v lecčem pravdu. Na druhou stranu, pravdu má taky Carlos…
Georgij Gadjukin 23.10.2008 11:50
Georgij Gadjukin
Důvěrně znám "zas u toho sedíš" , takže jsem fakt rád, že nejsem sám :-) Jak tak pozoruji dění, má…
KHor 23.10.2008 12:39
KHor
Ahojte vši, mrzí mě, že jsem někomu šlápl na kuří oko, jenže mě to nedá. Jsem zrovna jeden z těch, c… nový
VH 23.10.2008 14:08
VH
no jo, myslím, že trocha pravdy je na obou stranách....."potrefené husy" zareagovaly, ale já jsem fa… nový
hathor 23.10.2008 15:48
hathor
No, prave ze si tim nejsem jist. To je totiz druha strana mince - co se stane, pokud dotazy typu mam… nový
VH 23.10.2008 15:54
VH
Nejsem "potrefená husa", jen se mne to dotklo. Teraporadna je moje třetí dítě. A to dítě roste, má s… nový
Georgij Gadjukin 23.10.2008 15:58
Georgij Gadjukin
Rád bych jen dodal,že napsat na začátku věty velké písmeno a pozdravit by měl umět každý.Více slušno… nový
Melda 23.10.2008 22:48
Melda
No jo chlapi, tak jste mně tady převálcovali.....já jsem samo měla na mysli ty slušné dotazy....ale… nový
hathor 24.10.2008 08:21
hathor
O to nejde, já nechci nikoho válcovat, chci, abys nás pochopila :) Prostě, pokud se stupidní dotaz o… nový
VH 24.10.2008 08:37
VH
Myslím,že tolerance a shovívavosti je tu celkem dost a stojím za moderátory,že nejde toto nechat bez… nový
Pepé 24.10.2008 11:30
Pepé
No jo, jenže když sem někdo přijde poprvé tak těžko může vědět, že se opakuje po sté a pokud to není… nový
hathor 24.10.2008 09:18
hathor
Možná by stálo za úvahu odkaz "Než položíte dotaz" trochu zvýraznit (možná i upravit) a připíchnout… nový
nikolas 24.10.2008 10:40
nikolas
A ještě - je trochu zvláštní, že uzamčená vlákna lákají k přečtení často víc než jiná, asi ten zámeč… nový
neczuz 24.10.2008 10:42
neczuz
Jo, to je fakt, taky se kouknu první, co kterého kolegy tak nakrklo, ze to zamkl :) Aspon to upozorn… nový
VH 24.10.2008 16:57
VH
Jak říkám já:Když je dotaz položený slušně a zřetelně,rád odpovím i na substrát pro užovku červenou.… poslední
Melda 24.10.2008 22:40
Melda

Taky se přidám. Slečna Hathor má samozřejmě v lecčem pravdu. Na druhou stranu, pravdu má taky Carlos.

Jde především o zvířata. Kdyby mi o ně nešlo, vykašlal bych se na zakládání tohoto fóra, shánění slušných a především ochotných odborníků, dohadů s manželkou typu "zas u toho sedíš" a věnoval se něčemu jinému. Třeba mým zvířatům.
Chtěl jsem pomoci právě těm začínajícím, kteří dnes mají to štěstí, že mají internet, mraky literatury, úžasné možnosti komunikace s celým světem a mnohdy i jazykovou výbavu. Tedy prostředky, o kterých se nám před 1/4 stoletím ani nezdálo. Když jsem já chtěl po někom ze starších a zkušenějších odborníků radu, musel jsem většinou sesmolit dopis, poslat ho a třeba měsíc čekat na odpověď. Pochybuji, že by mi někdy někdo z adresátů odpověděl, kdybych napsal dopis rétorikou, která je zde naprosto běžná.
Jak již padlo, pokud někdo není ochoten věnovat nepatrný zlomek času nadpisu dotazu či odstranění alespoň těch největších hrubek, jak mám já mít jistotu, že se stejným lajdáctvím nepřistoupí k informacím, které mu dobrovolně poskytnu. Pokud někdo nazve svůj, možná důležitý, dotaz kolik?, nepředpokládám apriori, že čeká jinou odpověď než: "kolík s strč do pr....". Nevím, jestli je to tím, že člověk s přibývajícím věkem získává i cosi jako pokoru, nebo přirozenou inteligencí, ale za sebe mohu říct, že když vlezu na neznámé fórum kde očekávám radu či nějakou součinnost, zjistím jak fórum funguje a či můj problém už někdo neřešil. Ale budiž... omladina to vnímá jinak.
Nebaví mne donekonečna připomínat to, že dotazy typu "dotaz", "odpovězte" atd. budu zamykat a proč. Prostě to tak je.
A já také poprosím o shovívavost. Tentokrát ctěné uživatele fóra. O shovívavost v tom, že moderátoři jsou jenom lidé, kteří se o tuto poradnu starají dobrovolně, zadarmo a leckdy na úkor vlastních zájmů. Budou-li ale nadále znechucování různými "exoty" (a že jich tu je), utečou a jiné nezískáme. Takže to zavřeme a zbude vám ostatním ifauna či oči pro pláč.

Chcete po nás moderátorech slušnou a odbornou poradnu? Chovejte se sami slušně a alespoň trošku "odborně" a máte ji mít.

Děkuji za pozornost

Jiří Janda, zakladatel teraporadny

Důvěrně znám

"zas u toho sedíš"

, takže jsem fakt rád, že nejsem sám :-)
Jak tak pozoruji dění, mám bohužel dojem, že "všeříkajících" nadpisů typu "prosím o radu" se jen tak nezbavíme, je to k vzteku, ale nováček bývá většinou rád, že se mu podaří přihlásit a něco napsat, už vůbec nemluvím o tom, že by přišel na to, jak svůj problém vyhledat v historii, nebo si uvědomil, že špatným názven dotazu odsoudí odpovídající k omílání téhož tématu stále dokola. Mě se osobně líbilo jak Melda trpělivě přepisoval názvy dotazů, možná by to bylo řešení? Alespoň u panenských příchozích. Rozhodně ale souhlasím s tím, být nekompromisní k smskovým pisatelům a lidem, kteří nemají ani tolik slušnosti, přečíst si a po sobě opravit alespoň ty nejděsivější chyby.
Jenom proboha Jiří nic nezavírej I-Faunu néééé!

Ahojte vši,
mrzí mě, že jsem někomu šlápl na kuří oko, jenže mě to nedá. Jsem zrovna jeden z těch, co sedí u poradny často a jak psal GG i na úkor jiné práce. A bohužel jsem navíc z těch, co si nedají pokoj a pořád dokolečka jsem ochoten odpovídat, i dkyž občas možná podrážděně na milionkrát položený dotaz. Upřímně, pokud někdo nemá ani tu snahu si sednout na zadek, dát vyhledat do přítele Googla gutatta + chov, tak by to zvíře snad nai mít neměl, protože jedna věc je se ptát a druhá věc je o zvíře se skutečně starat. Pokud dotyčný nemá potřebu si to sám najít, jak mám vědět, že stejný člověk se bude o to skutečné zvíře skutečně starat? A věřtem že už jsou opravdu lidi, kteří poradnu sledovali dřív hodně, radili, přizpívali a teď se tu skoro ani neobjeví... Bohužel, právě kvůli stupidním dotazům. Myslím si, že to není až taková bída, ale špatné to je.

VH

no jo, myslím, že trocha pravdy je na obou stranách....."potrefené husy" zareagovaly, ale já jsem fakt nechtěla útočit na nikoho konkrétního, bylo to psáno všem bez rozdílu......a už vůbec se nechci dotýkat titěrné práce všech moderátorů.......tak raděj se vraťme zpátky k těm zvířatům, abychom tady všichni našli to, co právě hledáme a´t už jde o radu odbornou či méně odbornou nebo o výměny zkušeností.....shoduji se tady nejen s KHorem - zaplaťpánbůh, že něco takového vůbec je. VH - stojím si ale za svým- pokud nemáte náladu a prsty svrbí a chtějí psát něco ne zrovna úplně "ideálního" je lepší dotaz přejít a nechat ho být a nebo se k němu vrátit, když je člověk v lepší- shovívavější náladě. Mějte všichni příjemný zbytek dne....;-)

Rád bych jen dodal,že napsat na začátku věty velké písmeno a pozdravit by měl umět každý.Více slušnosti a méně machrováni by neuškodilo nikomu.
Hned se mi lépe odpovídá,když se zadavatel tématu baví slušně a je z toho cítit,že má opravdu zájem.Nejsem ochoten ztrácet svůj volný čas s člověkem,po kterém nemohu dotaz přečíst a třikrát během odpovědi mě pošle někam.Potom se nemůžete divit,že jsme někdy trošku přísní.Tady je jeden příklad:-/

Myslím,že tolerance a shovívavosti je tu celkem dost a stojím za moderátory,že nejde toto nechat bez reakce.Kdyby se to tu začalo přehlížet,tak spousta přispěvatelů co mají co říct(hlavně po odborné stránce) by odešla a kde by byla pak úroveň poradny?!Zbyli by tu pouze ti,co se vyjadřují ke všemu a vždy a přitom o tom nic neví.Takže více škody než užitku:x:.Jinak si myslím,že když někam dojdu jako nový,tak se dobře porozhlédnu a odkaz"než položíte dotaz" je do očí bijící a bylo to to první,co jsem tu při první návštěvě pročetl;-).Beru i na potaz věk některých tázajících a dá se přejít nějaká ta hrubka,ale pokud je necháme při stylu jejich nechuti cokoli si dohledat sám a pak třeba položit dotaz,když něco nenajdou a nebo něco nepochopí,tak je to pouhé rozmazlování.A když už to šlo jednou nehledat a nesnažit se,tak to pujde i příště a pak samozřejmě tu potřebu pátrat mít nebudou;-).Toť můj názor:beer:.

No jo, jenže když sem někdo přijde poprvé tak těžko může vědět, že se opakuje po sté a pokud to není žádný PC průměrný uživatel těžko si to vyhledá....ale přeci to neznamená, že neumí ani nic jiného....pak bych to řešila odkazy....."tady ti o tom píší" a třeba doporučením k hledání pro příště...já vím, že je to otravné, opakující se, na nervy lezoucí.....ale pro ty lidi je to důležité....myslím, že při takové práci je vážně třeba obrnit se trpělivostí pokud chceme něco takového dělat....úmyslně píší chceme, protože já tohle absolvuji také- jen v jiných oborech, v práci i ve volném čase ;-) ale budu upřímná - taky jsou dny, kdy mi ty nervy ujedou, to bych zas kecala, kdybych psala, že ne :o)

Možná by stálo za úvahu odkaz "Než položíte dotaz" trochu zvýraznit (možná i upravit) a připíchnout nastálo jako první vlákno.
Mám pocit že v přemíře informací pro nového návštěvníka tento odkaz snadno "zapadne" a pak první dotazy vypadají tak, jak vypadají a zbytečně si koledují o uzamčení.
Jinak oceňuji práci moderátorů, musí to být opravdu nápor na nervy, ale úroveň poradny drží, takže díky.
A ještě - je trochu zvláštní, že uzamčená vlákna lákají k přečtení často víc než jiná, asi ten zámeček nějak přitahuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru