loading...
Předmět Autor Datum
Ahoj, to taky záleží na teráriu (velikost) a dalších aspektech. Můžu jen doporučit udělat dvě a víc…
Arutha 29.10.2008 12:19
Arutha
Ahoj, souhlas. Pokud je u těch leguánů takovej velikostní rozdíl a ještě k tomu třeba nevíš co je to…
MadMike 29.10.2008 19:21
MadMike
Ten čtyřletý je hodně podvyživený není zas tak veliký ,takže není žádná šance že si na sebe zvyknou?…
bl 03.11.2008 15:02
bl
Kývání je leguání dorozumívání - je několik možností jak kývou, respektive je jich hodně, ale několi… nový
Arutha 03.11.2008 15:12
Arutha
neznám ve svém okolí nikoho, komu by se podařilo dlouhodobé soužití více starších leguánů bez nějaký… nový
krokodýl 03.11.2008 17:08
krokodýl
Já měl harmonickou trojku samce a dvou samic, naprostá balada. Druhým rokem co byly takhle spolu zač… nový
MadMike 04.11.2008 09:53
MadMike
Zatím jsou každý zvlášť ale stavíme 100x120x200 (š x d x v)Ten menší kývá hlavičkou nahoru a dolu a… nový
bl 03.11.2008 16:50
bl
Malý legoušek by si chtěl hrát ten starší už po něm párkrát vystartoval nevím co mám dělat jestli si… nový
bl 24.11.2008 12:20
bl
Malý legoušek by si chtěl hrát :-O jak se to projevuje? poslední
JaBula 24.11.2008 13:27
JaBula

Ahoj,

to taky záleží na teráriu (velikost) a dalších aspektech. Můžu jen doporučit udělat dvě a více výhřevných míst, možná bude potřeba menšího krmit samostatně. Osobně si myslím, že to není úplně dobrá kombinace, on čtyřletý legouš je oproti ročnímu docela kolos...bál bych se, že dominantnější ho bude utlačovat.
Ale víc ti k tomu určitě poví Mike:))

Ahoj, souhlas. Pokud je u těch leguánů takovej velikostní rozdíl a ještě k tomu třeba nevíš co je to za pohlaví, zaděláváš jedině na malér. Chování leguánů se nedá nijak paušalizovat a může se stát cokoliv, ale to riziko problému je tak velký, že bych to být tebou nedělal. Jestli jsou to oba samci, je to jen otázka času, ale nemusí se snést ani samec se samicí stejné velikosti...

Ten čtyřletý je hodně podvyživený není zas tak veliký ,takže není žádná šance že si na sebe zvyknou? Oskárek to je ten menší pořád na něj kývá hlavičkou, to ho zastrašuje?
Dá se čtyřletý ještě něco naučit? Teď spolu trochu válčíme nenechá se ani pohladit pořád mě odstrkuje packama.

Kývání je leguání dorozumívání - je několik možností jak kývou, respektive je jich hodně, ale několik je zmapovaných. Dominantní zvířata většinou kývou vysoko nahoru a dolů s roztaženým hrdelním lalokem, prostě dělají machry;-) Jinak jak jsem psal, záleží to strašně na velikosti terária, vyhřevných možnostech, rozčlenění atd.
Nám se kdysivá nesnesli dva stejně staří leguáni cca dva roky staří v teráriu 120 x 70 x 200 (d x š x v), ačkoliv jsem se snažil prostor rozčlenit a měli víc lamp atd. Uťáplejší trávil většinu času ve spodní části terária, po měsíci přestal prakticky žrát a nezbylo než jednoho prodat, v našem případě to byl dominantnější kousek (ačkoliv jsme předpokládali, že se jedná o samici - ušlápnutý byl samec, kterého máme doteď.)
Popravdě řečeno neznám ve svém okolí nikoho, komu by se podařilo dlouhodobé soužití více starších leguánů bez nějakých šarvátek atd. Jde to, ale prostor k tomu potřebný může poskytnout málokdo a i tak může klapat a taky nemusí. to, že se třeba nenapadají od pohledu neznamená, že se tak občas neděje a utiskované zvíře může chřadnout poměrně dlouho, než si toho chovatel všimne...

A propos jak velké terárium mají?

neznám ve svém okolí nikoho, komu by se podařilo dlouhodobé soužití více starších leguánů bez nějakých šarvátek atd.

Máme v zahradě poměrně dlouho (cca 2 roky v tomto složení) samce se dvěma samicema v teráriu cca 1,5 x 1,5 x 2,5(v) m a funguje to (tolerují se), je pravda, že když jsme na čas přihodili jednu mladou samici, tak ta pokousala jednu ze starších, tak jsme ji zase dali pryč. Před tím v té samé nádrži byl jiný starý samec nejprve s jednou a pak i s oběma současnýma samicema (taky cca 2 r.), takže možné to je, ale zdaleka ne vždy se podaří sestavit fungující (nebo alespoň tolerující se) pár a ještě méně často trio, ale určitě i to jde. Ovšem opravdu každý leguán je individualita s trochu jinou náturou. Důležité je asi dávat zvířata dohromady najednou (nejlépe je mít spolu od mládí) nebo alespoň dominantnější (pokud to odhadnem) zvíře přidávat do nádrže k druhému submisivnějšímu, ne naopak.

Já měl harmonickou trojku samce a dvou samic, naprostá balada. Druhým rokem co byly takhle spolu začalo samci dost agresivní období páření a docela mě pocuchal jednu ze samiček (ona nechtěla a tak jí chytnul za nohu místo za krk)- harmonie byla ta tam. :) Prostoru měli dost, cca 20m2, různá místa na vyhřívání, ale stejně se vždycky chodili vyhřívat spolu na jedno místo.
Teď máme vlastně skupinku 3,2 krom leguánů v péči. Dva dominantní samci si dělají nároky na vedení skupiny, submisivní samec si vybíjí svou podřazenost na samicích a samice naopak bojují o alfa samce, takže spolu také být nemohou. Alfa samec kolem sebe nechá v klidu běhat samice, občas je štípne když mu zabírají oblíbený místo, ale jde to.
Takže já říkám, že to jde a může to být v pohodě, ale vždycky je potřeba být připraven na to, že ti legoši budou muset jít do separé. Tozn. když mám dva leguány, potřebuju dvě místa odkud se na sebe nedostanou atd. O tom, že dva samci nemůžou být spolu vůbec ani mluvit určo nemusím.

Ovšem opravdu každý leguán je individualita s trochu jinou náturou. Důležité je asi dávat zvířata dohromady najednou (nejlépe je mít spolu od mládí) nebo alespoň dominantnější (pokud to odhadnem) zvíře přidávat do nádrže k druhému submisivnějšímu, ne naopak.

Tak to je přesný.

Zatím jsou každý zvlášť ale stavíme 100x120x200 (š x d x v)Ten menší kývá hlavičkou nahoru a dolu a je přitom nafouklý mám strach je to můj mazlík a nechci mu ubližovat.
Ale nevypadá to že by se toho většího bál. Ten velký se nenechá pohladit taky jsem přemýšlela jestli ho nemám radši prodat někomu kdo na něj bude mít víc času.

Malý legoušek by si chtěl hrát ten starší už po něm párkrát vystartoval nevím co mám dělat jestli si mám nechat oba dva. Terárko mají každý svoje, ale když je pustím tak to je konec. Myslíte že se to srovná?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...