Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bublinky a nízká teplota

Mám takovej asi větší problém.Moje želva začala vypouštět bublinky z nosu což dřív nedělala nebo jsem si toho nevšiml. Nijak nepíská, žere. V posledních dnech měla v noci velmi nízkou teplotu protože jsem v baráku netopil (byl jsem v práci) takže se asi nachladila?????Prosím o radu :-(...Nechtěl jsem ji trápit,ale jde o baráák který se rekonstruoval a já neodhadl jak rychle vychladne :-((((((((

Předmět Autor Datum
Možná by nebylo odvěci napsat,o jakou to želvu vlastně jde.;-)
Melda 29.10.2008 16:10
Melda
tra. scripta scripta ...sorry omlouvám se že jsem to nenapsal hned je malá má tak 4 cm :-(...jsem po…
Majklsik 29.10.2008 16:13
Majklsik
Myslim si,že na teplotě nezáleží.Želvy by se měli ted začít zimovat.:-D
Melda 29.10.2008 16:22
Melda
Nemyslím si, že by to byl problém (nízké teploty), scripty jsou odolné želvy a noční i větší pokles…
krokodýl 29.10.2008 16:36
krokodýl
Chjooo ted jsem si všiml že se ji občas udělá přes jendo oko blanka, přes kterou je sice vidět oko,a…
Majklsik 29.10.2008 17:23
Majklsik
Ophthalmo-septonex pro lidi neublíží, naopak může pomoct, z té potravy bych vynechal to hovězí a nah…
krokodýl 29.10.2008 18:20
krokodýl
jinak není schopna využívat vápník z potravy S touto částí odpovědi nesouhlasím. U vodních - masož…
Hugo 29.10.2008 21:51
Hugo
U vodních - masožravých želv při opravdu kvalitním krmení není potřeba dotace vitamínu D3 ani zdroj…
krokodýl 30.10.2008 14:53
krokodýl
Těžko říct, zánět oka může být i ze špinavé vody, stejně tak jako nedostatkem vit "A" Nemusí to být…
Hugo 29.10.2008 21:36
Hugo
Hlavně čistá TEPLÁ voda - nemocné želvy co se ke mě kdy dostaly stačilo hodit do nádrže s teplotou 2…
Nery 31.10.2008 09:40
Nery
Želvucha už má teplo samozřejmě čistou vodu, možnost vyhřívat se má taky, kapl jsem ji do oka ten op…
Majklsik 31.10.2008 09:55
Majklsik
Zkuste ji nachytat svinky nebo stinky. Vetsine vodnich zelv velice chutnaji, navic maji v sobe vysok…
JaBula 31.10.2008 11:42
JaBula
Jojo,taková teplota je ok,při dobrém krmení pak už hrozí snad jen nastydnutí z průvanu a teroristick…
Nery 01.11.2008 00:22
Nery
Dobrý den, mám podobný problém s Testudo hermany. Koupil jsem jí teď v sobotu na terraburze v Praze… poslední
Jirka S 08.12.2008 15:14
Jirka S

Nemyslím si, že by to byl problém (nízké teploty), scripty jsou odolné želvy a noční i větší pokles snesou, důležitá je možnost denního lokálního vyhřátí okolo 30 st.C, jednoduše to lze vyřešit zavěšenou bodovou žárovkou nad kamenem nebo kořenem čouhajícím z vody (nebo nad jinou souší). Watáž a výšku žárovky je třeba vyzkoušet podle místních podmínek. Většinou stačí 40 W cca 20-25 cm nad hřbetem želvy. Pokud k nachlazení došlo a želva pořád v pohodě funguje (žere a je aktivní), tak to spraví zřejmě jen to dostatečné teplo.

Chjooo ted jsem si všiml že se ji občas udělá přes jendo oko blanka, přes kterou je sice vidět oko,ale ta blanka tam je...našel jsem si tady něco o tom že bych ji tam mohl kapnout opthalmo-septonex-je to ten co má člověk normálně doma????je to sice blbej dotaz ale fakt ji nechci ublížit, nebo jestli jsme nemůže jednot o to nedostatek vitámínu dávám jí ted žížaly, patentky hověí maso a někdy moučnýho červa

Ophthalmo-septonex pro lidi neublíží, naopak může pomoct, z té potravy bych vynechal to hovězí a nahradil bych ho rybama (nejlépe celé malé rybky) a vodníma šnekama (i s ulitou) a občas nabídnul i holátko. Je třeba želvě dopřát buď UV B (sluneční světlo, kvalitní žárovka nebo kompaktní zářivka) nebo vitamín D3, jinak není schopna využívat vápník z potravy a může změknout atd. Z méně kvalitní stravy a nevhodného světla může dojít k hypovitaminózním stavům a snížení celkové odolnosti.

jinak není schopna využívat vápník z potravy

S touto částí odpovědi nesouhlasím. U vodních - masožravých želv při opravdu kvalitním krmení není potřeba dotace vitamínu D3 ani zdroje UVB neboť tento vitamín získávají z potravy - pokud je teda opravdu kvalitní (celé ryby, žížaly, plži ...)Pochopitelně zdroj kvalitního světla není nikdy na škodu. U masožravých želv spíše dochází k hypovitaminoze vit."A" narozdíl od suchozemek které mají v potravě dostatek provitamínu "A", ale u vit. "D" jsou odkázány na sluneční záření.
Každopádně tazateli bych taktéž doporučil přidat oba zmiňované vitamíny, ale pozor na jejich "snadné" předávkování.

U vodních - masožravých želv při opravdu kvalitním krmení není potřeba dotace vitamínu D3 ani zdroje UVB neboť tento vitamín získávají z potravy - pokud je teda opravdu kvalitní (celé ryby, žížaly, plži ...)

Ano, jistě máš pravdu, nějak jsem z těch neustálých dotazů na UV, Ca atd. u suchozemek zblbnul a neuvědomil jsem si, že to u vodních řešitelné snáz;-).

Těžko říct, zánět oka může být i ze špinavé vody, stejně tak jako nedostatkem vit "A" Nemusí to být ale vůbec zánět očí ale apatie v důsledku nějakého oslabení či nemoci. Napřed by to chtělo zlepšit podmínky pak teprv něco kapat. - Základní podmínkou je čistá teplá (jsou sice otužilé, ale ne oslabená mláďata) voda a možnost vyhřívání pod žárovkou.

Želvucha už má teplo samozřejmě čistou vodu, možnost vyhřívat se má taky, kapl jsem ji do oka ten opta..... a vypadá že je všechno v pořádku, rejdí po terárku, když ji zvednu abych ji přenesl do krmící bedny tak se urputně brání, akorát žížalky ji moc nejedou, dneska budu kupovat ryby (doporučte mi prosím nějaké), tak uvidíme :-DDD. A díky za rady, přes den má kolem 27 stupnů a večer resp. v noci,když vychladne topení kolem 23,stačí to?

Dobrý den,

mám podobný problém s Testudo hermany. Koupil jsem jí teď v sobotu na terraburze v Praze. Narozená srpen 2007. Začaly se jí dnes tvořit u nosu bublinky, a začala spát pod žárovkou. Pod žárovkou má 38 stupňů, na druhé straně terária 24, vlhkost kolem 60 procent přes den, v noci jí hobliny zalévám. Svítím jí 13 hodin denně. Přes noc má teplotu 20 stupňů. Občas mi připadá že mlaská. Zatím se mě bojí a kdykoliv mě vidí delší dobu tak se jde zahrabat. Zahrabává se už před 20:00, vylézá asi kolem 9:00. Převoz z prahy trval 2 hodiny, metro vlak a 10 minut chůze (zabalená v krabici s novinami). Za jakoukoliv radu předem děkuji. Jirka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru