Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak chovat šváby

Až si koupim agamku, zvažuju že si k ní co nejdřív hned pořídím kolonii švábů aby bylo krmení levnější, oni ve zverimexu nejsou moc levní. Všude doporučují teplomilné blaptica dubia, ale nevím jak jim vytápět. Stačila by žárovka? Nebude jim vadit světlo z tý žárovky? Nechce se mi kupovat nějaký drahý topidla, jako topný desky a tak...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozhodně doporučuji Blaptica dubia - jednak nedokážou lézt po hladkém povrchu, čili nehrozí útěky a…
racer 29.12.2008 22:01
racer
No, my je vyhrivame jen odpadnim teplem od terarka vousatek, a mnozi se to ze nevim co s nima. :puff… poslední
lucifer 29.12.2008 22:41
lucifer

Rozhodně doporučuji Blaptica dubia - jednak nedokážou lézt po hladkém povrchu, čili nehrozí útěky a v případě útěku vzhledem k jejich teplomilnosti nehrozí rozmnožení v domě či bytě.
K dotazu na vyhřívání žárovkou - rozhodně NE. Švábi potřebují, jak už bylo řečeno, teplo, klid a TMU. Ideální je topný kabel či rohož pod chovnou nádobou. Pro efektivní chov kolonie zřejmě nebude ve většině případů dostačující zbytkové teplo z terária, neboť ke spokojenému fungování kolonie se osvědčují teploty kolem 30 - 34 stupňů celsia uvnitř chovné nádoby mezi platy od vajíček (čehož takovýmto způsobem zpravidla nedosáhneme).
Šváby sice udržíme dlouho naživu (i proto, že při nižších teplotách je jejich životní cyklus podstatným způsobem zpomalen), možná nám adultní samice "dají" ootéky z oplození před jejich koupí, ale efektivně se nám kolonie rozrůstat nebude.
No a nakonec startovní počet - určitě doporučuji minimálně 150 - 200 kusů. Aby kolonie rychle prosperovala, potřebují se švábi tak trochu "mačkat" :-D

No, my je vyhrivame jen odpadnim teplem od terarka vousatek, a mnozi se to ze nevim co s nima. :puff: Muzu nekdy promerit kolik je v tech koloniich stupnu. BTW - kdyby nekdo chtel, tak v C.Budejovicich k mani radove tisicovka-dve smesky velikosti kterou nemame sanci zkrmit, vymenim pripadne za neco co by se hodilo... ;-)

(ano, vim ze to tady neni inzerce, sorry)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru