Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle mi může utrhnout srdce. Proč si proboha takovýhle lidi pořizujou hada? Navrhuju aby zadavatel…
Sharkie 23.11.2008 11:12
Sharkie
Zdravím, jen bych doporučil postupný přechod na dospělé myšky. Přecijen normálně jde ten cyklus od…
maku 23.11.2008 13:18
maku
To je samozřejmě nesmysl, páč takhle velká užovka si s dospělou myší v pohodě poradí. Pokud jí dokáž…
para 23.11.2008 13:26
para
No, jednalo by se o normální případ takhle velké užovky, tak bych souhlasil, že si s dospelou myškou…
maku 23.11.2008 13:37
maku
Představ si ovšem její organismus Organismus hada je od přírody na tohle uzpůsoben. Copak v přírodě…
para 23.11.2008 13:50
para
Ja bych z vlastni zkusenosti "makuv" nazor az tolik neodsuzovala. Hadi, kteri jsou dlouhodobe neadek…
JaBula 26.11.2008 16:31
JaBula
Na rostoucich mladatech je nadherne videt zlepsujici se strategie lovu koristi, To samozřejmě ano,… nový
para 28.11.2008 15:37
para
To samozřejmě ano, ale nebyla řeč o strategii nýbrž o tom že zapomenou škrtit, což je samozřejmě nes… nový
JaBula 28.11.2008 16:40
JaBula
Jestli je pravda to co tady pipapar napsal tak jsme ráda že jsem si svoji Anežku koupila já a ne něk… poslední
Roumíí 21.02.2009 14:22
Roumíí

Tohle mi může utrhnout srdce. Proč si proboha takovýhle lidi pořizujou hada? Navrhuju aby zadavatel odteď několik let jedl deset lžic kaše denně. Neumře, lidi v Africe taky neumřou, ale pochopí jak je jeho užovce.
A teď vážně: začni krmit jak ten had potřebuje. Takovýmu ubožátku bych dávala 2 myši (dospělý a velký) za týden. Naše stejně velká guttka teď dostala takových myší 5 a ještě půl večera koukala jestli nepřiletí šestá. Ale to je extrém, holt to zbylo z krmení ostatních a ona je tu ve funkci popelnice. Úměrně tomu bude mít půst.
Na závěr bych si dovolila zadavatele v zájmu jeho hada poprosit ať si koupí knížku o užovkách červených od paní Velenské (každé velké knihkupectví jí má), porovná svůj "chov" s tím co se tam píše a všechno změní aby ten had konečně žil a neživořil. Protože po tom jak jí krmí ani nechci vědět v čem a na čem jí chová. To by byla další pecka...

Zdravím,

jen bych doporučil postupný přechod na dospělé myšky. Přecijen normálně jde ten cyklus od holátek, přes skákavky po dospělé myšky a potkany. Přechod z malých holátek po více jak roce na krmení dospělou myší bych neviděl jako úplně štastné rešení.

Pokusil bych se aspon zrychleně nasimulovat postupný přechod, který tam měl již být. Aby si had resp. jeho organismus zvyknul. Nejsem žádný zkušený chovatel, nicméně jsem přesvědčen o tom, že po roce (při téhle velikosti i více letech) krmení stejně malou potravou organismus "navykl" na tuto potravu a ze dne na den ji doslova nacpat organismus dospělou myší či více myšma může způsobt nějaké komplikace (klidně i vážné).

Když by nenastaly zdravotní komplikace např. s trávením, tak se mi zdá velmi pravděpodobné, že by došlo k neochotě přijímat takovou potravu.

To je samozřejmě nesmysl, páč takhle velká užovka si s dospělou myší v pohodě poradí. Pokud jí dokáže uchvátit a pozřít (o čemž nepochybuju) a je-li zdravá není důvod aby jí to přivodilo nějaké komplikace. A vůbec bych se nebál toho, že po přechodu z holátek na dospělý myši jí bude bolet bříško nebo že bude mít prdíky :))

No, jednalo by se o normální případ takhle velké užovky, tak bych souhlasil, že si s dospelou myškou poradí jako s malinou. Představ si ovšem její organismus, který více, jak rok (celý život) nezná nic jiného, než malé holátko a vodu. Je skutečně možné, že máš pravdu a had ani jeho organismus si z toho nebude nic dělat. Já tedy obavy mám.

Ať je had jaký chce, pořád má chytrý organismus. Celý život hospodařil s nedostatečnou potravou, to se na jeho organismu muselo podepsat. Najednou bude mít normální příděl potravy (v řeči jeho stávajícího organismus to bude velký nadbytek) a jak si s tím najednou poradí? Normálně? Bude tloustnout? Bude mít zažívací potíže? Bude odmítat takovou potravu?

Já přiznávám, že nemám tvé zkušenosti. Nicméně - pokazí něco, pokud svému hadovi začně nabízet postupně větší a větší potravu, než mu dát rovnou dospělou myš? Já myslím, že tím nic nepokazí a když nic jiného, tak bude mít aspon 100% jistotu, že bude had v pořádku. Aspoň já bych to tedy neriskoval a nespoléhal na hadí organismus, který je jiný, než lidský.

Představ si ovšem její organismus

Organismus hada je od přírody na tohle uzpůsoben. Copak v přírodě hadům někdo potravu dávkuje nebo provádí selekci dle velikosti? Prostě co je schopen zabít a pozřít to zabije a pozře.

Celý život hospodařil s nedostatečnou potravou, to se na jeho organismu muselo podepsat.

To je pravda, taky určitě byla permanentně hladová.

Najednou bude mít normální příděl potravy a jak si s tím najednou poradí?

Ona si poradí, bez obav. Konečně se nacpe a bude spokojená ;-)

Nicméně - pokazí něco, pokud svému hadovi začně nabízet postupně větší a větší potravu, než mu dát rovnou dospělou myš?

Určitě nepokazí, pokud to bude kompenzovat větším množstvím. Ale není třeba strašit, že pokud hned nabídne dospělou myš nějak tím hadovi uškodí.

Ja bych z vlastni zkusenosti "makuv" nazor az tolik neodsuzovala. Hadi, kteri jsou dlouhodobe neadekvatne ke sve velikosti nebo schopnostem krmeni pouze mysaty (ktera jsou hola)a najednou jsou nakrmeni vetsi, plne osrstenou mysi, problem mit opravdu mohou (tusim, ze podobna zkusenost zaznela i v nekterem z jinych temat teraporadny). Ten problem muze byt vyhreznuti kloaky pri kaleni. Moje vysvetleni? Had ve vyse uvedene situaci nema travici trakt tolik prizpusoben na takovou naloz balastu, jakou mysi chlupy bezesporu jsou. Moje zkusenost se tyka primo jednoho z nerozkrmenych hortulanat, ktere jsem pred lety porizovala. U majitele bylo kazdy tyden cpano jednim holatkem. Ze zkusenosti vim, ze i male hortulane po narozeni dokaze sezrat osrstenou podrazenou skakavku bez jakychkoli problemu. Toto mlade skakavku take ulovilo (samo), sezralo, ale pri kaleni velkeho mnozstvi trusu s notnym podilem chlupu doslo k vyhrezu (nastesti bylo vse rychle podchyceno a dnes jiz dospela hortulanice se tesi dobremu zdravi). To vsak nebyl jediny pripad, se kterym jsem se setkala. Podobna vec se prihodila gonyosome, pomerne vzrostle gutate a chondropythonovi (neslo o moje zvirata). Zprostredkovane vim o podobne zkusenosti dalsiho chovatele chonder. Nahoda? Nemyslim...

Určitě nepokazí, pokud to bude kompenzovat větším množstvím. Ale není třeba strašit, že pokud hned nabídne dospělou myš nějak tím hadovi uškodí.

¨
Osobne si myslim, ze postupny prechod s mezistupni je to nejlepsi, co majitel muze udelat. Pokud totiz hadovi hned nabidne dospelou mys, uskodit opravdu muze.

Prostě co je schopen zabít a pozřít to zabije a pozře.

A v prirode obcas i zabije a nepozre, protoze je to prose moc velka potrava, nebo pozre, a nasledne vyblinka. V prirode to nikdo neresi, v terarku to urcite zadouci neni.
To Para - co se tyka krmeni - i hadi se uci. Na rostoucich mladatech je nadherne videt zlepsujici se strategie lovu koristi, ktera je predchozimi zkusenostmi podmninena

Na rostoucich mladatech je nadherne videt zlepsujici se strategie lovu koristi,

To samozřejmě ano, ale nebyla řeč o strategii nýbrž o tom že zapomenou škrtit, což je samozřejmě nesmysl. :-)

Btw. Vůbec bych se nedivil kdyby tazatel po přečtení tohodle vlákna začal krmit svýho hada ovesnou kaší :-/

To samozřejmě ano, ale nebyla řeč o strategii nýbrž o tom že zapomenou škrtit, což je samozřejmě nesmysl.

Ne az takovy. A opet jeden priklad za vsechny: koralovka, ktera jako mlada vyrustala na holatech byla nasledne krmena vetsi potravou, kterou se casem naucila pomerne obratne skrtit. Po dalsi cca dva roky byla krmena rozmrazenou potravou a potrebu skrtit nemela, i kdyz pokazde "nejake ty naznaky" skrceni provozovala. Po zminene dobe bylo obnoveno krmeni zivymi mysmi, a uprimne receno, koralovka si nekolikrat pocinala dosti neohrabane (dokonce az tak, ze byla mys radeji omracena, aby ji had tolik nemordoval). Po nekolikatem krmeni vsak jiz opet skrti ukazkove, ackoli asi vsichni dobre vime, jake jsou koralovky zrovna na skrceni "experti".
Rozhodne to nebyl pripad jedineho hada nebo pouze hadu z meho chovu. Ze by hadi uplne zapomneli skrtit - to samozrejme ne (a o tom tady snad ani nikdo nepochybuje - slo snad jen o neopatrnou formulaci) ale vyrazna neobratnost a nekdy i takrka neschopnost korist "spravne" ulovit tu s jakousi prodlevou a návykem na nepotrebnost skrceni tu je.

Vůbec bych se nedivil kdyby tazatel po přečtení tohodle vlákna začal krmit svýho hada ovesnou kaší

Verim, ze tazatel si pro precteni vlakna osvoji dobre minene rady, a kasi si da k snidani sam ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru