Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UV lampa

Potřebovala bych poradit,chci koupit želvě uv lampu,nejlépe žárovku do objímky co i svítí a zároveň i hřeje.Pořád studuju ty vaše příspěvky,ale nejsem z toho chytrá.Když si koupím BRIGHT SUN DEZERT 50W,tak to je jen žárovka?Píšou že je k tomu potřeba startér a tlumivku,tak co všechno je potřeba koupit,když mám doma jen porcelánovou objímku v květináči?Děkuji moc

Předmět Autor Datum
Bright Sun je výbojka a ke svému provozu potřebuje předřadník, ten se dělí na magnetický (levnější -…
tris 20.12.2008 18:33
tris
A když si koupím zářivku REPTI GLO,mohu ji dát do krytu co jsou běžně v kuchyních,nebo je potřeba ně…
paslin 20.12.2008 18:51
paslin
http://tera.poradna.net/question/view/55915-uv-svet lo http://tera.poradna.net/question/view/18983-k…
tris 21.12.2008 09:40
tris
Jedná se o jaký druh želvy? Má možnost být přes léto na sluníčku nebo je celoročně v teráriu? Pokud…
zuzi 21.12.2008 10:54
zuzi
Můžete si pořídit žárovku T-rex, kterou jen našroubujete do objímky E27 (klasická objímka), ale nejs…
krokodýl 21.12.2008 17:30
krokodýl
Je to velika pardálka a bude v létě venku s ostatníma želvama.Ještě mám malinký pardálky roční,ty ve…
paslin 21.12.2008 17:48
paslin
Na 100 W žárovku mám malý terárium,bála bych se že něco chytne Tak horké to zas nebude. Mám nad bed…
krokodýl 21.12.2008 17:55
krokodýl
Combisol budete muset dávat ať zářivku budete mít nebo ne.V žádném případě jej ReptiGlo nenahradí. J…
zuzi 21.12.2008 18:03
zuzi
Combisol budete muset dávat ať zářivku budete mít nebo ne Pačemu eto, při slušné lampě není třeba d…
krokodýl 21.12.2008 18:18
krokodýl
S tebou se rozhodně přít nebudu, je fakt,že já mám zkušenost jenom s "evropankama",takže pro paslin:…
zuzi 21.12.2008 18:38
zuzi
Nejde o při, spíš o diskuzi a nějaké menší odchylky v názoru (combisol, zářivka...), ale rozhodně se…
krokodýl 21.12.2008 18:49
krokodýl
Pokud chcete slyšet co je vyzkoušené, tak pod Ultravitaluxkou jsou želvy bez větších problémů přežít…
KHor 21.12.2008 23:45
KHor
Co se týče Bright Sun, tak v zahraničí jsou právě na želvy často používané (použijte přítele googla)…
tris 22.12.2008 09:51
tris
Tak já teda nevím,co si pořídit,chtěla bych něco s co nejmenším odběrem elektriky.Známá má sulkaty i…
paslin 22.12.2008 16:23
paslin
Známá má sulkaty i pardálky a UV vůbec nemá a neřeší to Záleží taky jak dlouho už to neřeší:-/ A ta…
Arutha 22.12.2008 18:47
Arutha
Neřešit není rozhodně dobré řešení :))
KHor 22.12.2008 21:41
KHor
Já to řeším,chci to nejlepší pro želváka,už jen pro to,že měl poslední dobou pořád nějaký zdravotní…
paslin 22.12.2008 21:59
paslin
Kdepak, já říkal, že je to téměř stejné jako nic, ne lepší a rozhodně ne dostačující. poslední
KHor 22.12.2008 22:08
KHor

Bright Sun je výbojka a ke svému provozu potřebuje předřadník, ten se dělí na magnetický (levnější - má svoje nevýhody) a elektronický (dražší). Magnetický předřadník se skládá z tlumivky,startéru a kompenzačního kondenzátoru. K Bright Sunu nemusíte kupovat originální předřadník, dá se sehnat levnější - za cenu magnetického dostanete elektronický.

Jedná se o jaký druh želvy? Má možnost být přes léto na sluníčku nebo je celoročně v teráriu? Pokud má možnost být aspoň částečně přes léto venku (balkon apod.) tak si troufám říct,že je UV zářivka zbytečná a stejně nedostatečná pro dostatečný přísun vit.D. :-/

Můžete si pořídit žárovku T-rex, kterou jen našroubujete do objímky E27 (klasická objímka), ale nejslabší se dělá 100 W, takže je to do trochu většího terária, nejlépe s odkrytým stropem. Tato lampa má dostatek UVA i UVB, při denním svícení (cca 10 hod) vydrží kvalitně svítit až rok.

Je to velika pardálka a bude v létě venku s ostatníma želvama.Ještě mám malinký pardálky roční,ty ven dávat nebudu moct ještě v létě až napřesrok,až trochu vyrostou,aby je něco nesežralo.
Na 100 W žárovku mám malý terárium,bála bych se že něco chytne.Docela chválí REPTI SUN 10,tak nevím jestli těm malým to pořídit,nebo jestli stačí COMBIZOL dávat.

Na 100 W žárovku mám malý terárium,bála bych se že něco chytne

Tak horké to zas nebude. Mám nad bednou od potkanů (cca plocha 60x40 cm), ve který mám větší nastydlou G. elegans 300 W Osramku a taky to jde (mám ji jen nad rohem, cca 75 cm nade dnem). Stačí dát lampu nad jeden roh a dost vysoko (u té 100 W T-Rexky stačí tak 50 cm). Pro pardálku bych vůbec nepřemýšlel o nějaké zářivce, potřebuje se taky dost vyhřát.

Combisol budete muset dávat ať zářivku budete mít nebo ne.V žádném případě jej ReptiGlo nenahradí. Já osobně u hermanek žádné UV nemám od narození, přes léto bývají ale venku hodně často.Nešlo by těm mladým pardálkám udělat nějakou provizorní ohrádku,kam je v létě aspoň přenášet? Je to škoda,aby se na sluníčko vůbec nedostaly, když ta možnost je. Stačí dát nahoru nějaké pletivo,pokud se bojíte,aby jim něco neublížilo.V tom případě bych žádné UV já nepořizovala.Myslím si,že je to důležité jenom pro ty želvy, které se celoročně vůbec nedostanou na slunce.:-/

Combisol budete muset dávat ať zářivku budete mít nebo ne

Pačemu eto, při slušné lampě není třeba dodávat Déčko.

V tom případě bych žádné UV já nepořizovala.Myslím si,že je to důležité jenom pro ty želvy, které se celoročně vůbec nedostanou na slunce.

Tak zrovna pardálky nezimují a stráví doma min. půl roku, takže tam to bez pořádných lamp moc nejde. U "evropanek" to je jiné, ty převážnou část mimo sezónu zimují a přes sezónu není problém je pravidelně slunit, i když nemá zrovna člověk zahradu.

Nešlo by těm mladým pardálkám udělat nějakou provizorní ohrádku,kam je v létě aspoň přenášet? Je to škoda,aby se na sluníčko vůbec nedostaly, když ta možnost je.

Nelze než souhlasit. Ale ta zima je prostě "mrcha" a nějakou tu lampu by to chtělo.

Nejde o při, spíš o diskuzi a nějaké menší odchylky v názoru (combisol, zářivka...), ale rozhodně se nemohu pasovat do role nějakého želvího guru, na to tu máme jiné borce. Ale jak jsem psal u pardálek jde o dlouhé období bez slunce a tam to bez pořádných lamp nepošlape.

Pokud chcete slyšet co je vyzkoušené, tak pod Ultravitaluxkou jsou želvy bez větších problémů přežít zimu, problém ale máte vy, páč mají 300W. Druhá možnost, to ale vím pouze z doslechu ne z praxe, je T-Rex, spotřeba je příznivější 100W. Existují i nové typy výbojek, ale dokud nejsou ověřeny praxí, tak přes výborné parametry a reference se necítím oprávněn je doporučit. Všechna ostatní běžně dostupná udělátka jsou pouze dekorace bez větších účinků pro syntézu D3.
Upozorňuji, že se bavíme o želvách, jak je to z ještěry nedokážu posoudit. Řešit proto umístění lineárních i kompaktních zářivek je irelevantní, klidně si je dejte kamkoliv, účinek bude stejný, buď minimální nebo žádný. Chcete-li přesto do zářivek investovat, umístěte je tak nanejvýš 10-15cm nad zvíře a bez jakéhokoliv krytu, už vůbec ne skleněného. Takto umístěné zářivky budou možná mít nepatrný krátkodobý (cca 2-3 měsíce) účinnek. V každém případě bude nedostačující.

Co se týče Bright Sun, tak v zahraničí jsou právě na želvy často používané (použijte přítele googla). I po roce mají docela slušné parametry. Jenom bych si dal pozor na ty orig. předřadníky, docela často se vyskytují zprávy o větším bzučení.
T-Rex je samozřejmě super jenom nevím - ta jejich životnost, přece jenom je to směsovka a to W vlákno ....

Tak já teda nevím,co si pořídit,chtěla bych něco s co nejmenším odběrem elektriky.Známá má sulkaty i pardálky a UV vůbec nemá a neřeší to.Když si pořídím tu kompaktní zářivku,tak ji umístit vedle tý výhřevný,aby to na želvu svítilo,když se bude vyhřívat?

Známá má sulkaty i pardálky a UV vůbec nemá a neřeší to

Záleží taky jak dlouho už to neřeší:-/
A taky jestli odchovává:?:
A rovněž taky na tom, kolik jedinců takto úspěšně otestovala (jedna želva od druhu je statisticky docela nahouno)
Chce se mi napsat něco o ignorantství, ale že jsou ty Vánoce, :-x

Já to řeším,chci to nejlepší pro želváka,už jen pro to,že měl poslední dobou pořád nějaký zdravotní problémy.Protože mám letní výběh,nejvíc by se mi líbila ta compaktní žárovka repti sun 10,výhřevnou mám 60 watů.Říkal jste,že to je lepší než nic,tak snad to tak bude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru