Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zelvy -pomoc

ahoj, mam dve zelvicky - zelva mapova cca 4roky stara a zelva nadherna cca 10let - mam je v jednom akvariu a vse v pohode.

Akorat mam problem v akvarku nemam filtr, zelvicky mam doma ale pres tyden nebydlim doma - takze je cistim cca 1 mesicne - ale to tam maji uplne nasrano , 3cm vody

Nemuzu si dovolit je cistit kazdej tyden .... Mela jsem filtr,ale kdyz jsem jim ho pustila ,myslela jsem se ze se zblazni - tak jem ho dala pryc ... vubec nevim, jak to ma delat - poradte mi na nejakej zpusob jak cistit zelvy nebo proste tak

A jeste jeden - Zelvam se loupe krunyr- na jednom webu jsem cetla ze je TO NEMOC a nekde ze zase ROSTE - tak co je pravda ??

Diky otazek je jeste hodne , jestli nebude vadit budu se ptat

Předmět Autor Datum
1) Pokud na ně nemáš čas, tak je svěř někomu, kdo ho mít bude. 2) Ohladně toho krunýře by to asi cht…
Mates_RR 14.03.2009 16:54
Mates_RR
Rozepiste se trochu vice o podminkach chovu. Jak muze 10 let stara Zelva nadherna mit 3 cm vody, to…
zelvak 15.03.2009 11:20
zelvak
Mám v jednom akváriu (100*50*60 cm), voda cca do poloviny, 3 želvičky : 2 mapové (4 roky) a 1 nádher…
Anet 20.03.2009 12:53
Anet
Já bych spíš měl dotazy na tebe: Jaký je problém vyměnit vodu alespoň 1x týdně? Krmíte je také jen 1…
krokodýl 20.03.2009 16:49
krokodýl
Problem je ze nebydlim spolecne s zelvami ...a domu jezdim jednou za 3 tydny a to ej vzdy vycistim .…
olca 20.03.2009 21:29
olca
Mám párek asi dvacetiletých želv... Také jsem zkoušel filtr..., ale jak se zanesl - smrděl. Nezbývá,…
žoužel 20.03.2009 23:30
žoužel
pro žoužel: To si hrozně přiděláváte práci. Dvacetileté želvy stačí krmit dvakrát týdně, každodenně…
wufeng 21.03.2009 12:51
wufeng
Pro "wufeng": "Želvík" je vápníkový blok na úpravu vody. Zabraňuje překyselení vody a při pomalém po…
žoužel 21.03.2009 13:58
žoužel
Tak to jsem někde viděl. Já jim házím sépiovou kost, vyjde to levněji. Když tam budete lít ten čaj,…
wufeng 21.03.2009 17:41
wufeng
pro wufeng: Myslím, že to nejsou tak silné koncentrace, aby to škodilo. I ten želvík se rozpouští po…
žoužel 23.03.2009 07:25
žoužel
ja chovam zelvicky v jezirku 5x3 m klidne bych se vasich ujala,pokud bycte chtela,ja jsem s bystrice…
osmanda 21.03.2009 07:36
osmanda
ja jsem z brna ...pokud bych zelvickam zajistila filtr ( a meli by se lipe nez ted- urcite bych si j…
olca 22.03.2009 10:09
olca
jeste e-mail sedlackovao@seznam.cz moc diky
olca 22.03.2009 10:10
olca
pro olca: Jednou za měsíc - to je pořád převelice málo. Filtr to nezachrání. Filtr se po pár dnech z… poslední
žoužel 02.04.2009 23:24
žoužel

Mám v jednom akváriu (100*50*60 cm), voda cca do poloviny, 3 želvičky : 2 mapové (4 roky) a 1 nádhernou (10 let), v akváriu mám filtr a voda je krásně čistá, tak jednou za měsím jin doliju čistou vodu, protože se hodně odpařuje,ale špinavá opravdu není, takže čistím tak jednou za dva měsíce a ještě ne celé akvárium, filtr to skvěle udržuje. Takže si myslím, že by bylo dobré tam ten filtr nechat.
A co se týče olupování krunýře, dělá se mi to také, ale bylo mi řečeno, že je to růstem. A vzhledem k tomu, že nepozoruji žádné zvláštní chování želviček, žerou i vyměšujou normálně, neměla jsem důvod tomu nevěřit.

Já bych spíš měl dotazy na tebe:
Jaký je problém vyměnit vodu alespoň 1x týdně?
Krmíte je také jen 1x týdně nebo méně častěji, když jste doma?
Jak mohou být tak velké (tedy staré, velké možná moc nebudou:-/) želvy v pouhých 3 cm vody?
Tak trochu dost bych řekl, že je to minimálně na hraně, spíš za hranou týrání.

Jinak samozřejmě filtr je určité, i když ne samospasitelné řešení. Želvy potřebují trochu víc péče a dobré světelné a tepelné podmínky. Skoro se bojím zeptat, jestli mají nějakou možnost vyhřátí a jak a čím krmíte?

Pokud nemáte možnost se o želvy dostatečně postarat, bylo by vhodnější, přenechat je někomu, kdo si na ně čas udělá... Myslím, že by to k nim bylo férové.

Problem je ze nebydlim spolecne s zelvami ...a domu jezdim jednou za 3 tydny a to ej vzdy vycistim ... doma me je krmi cca kazdy 3 den ...

Chci se o ne starat...a uprimne je mi jich lito ....chtela bych je nekomu sverit ,ale nemam takovou moznost - nikdo zelvy nechce...

Tepelne podminky mam , mam v akvariu kamene na kterych se zelvicky vyhrivaji!!
krmim je masem, susenyma krevetama nebo cervama ( i zivima) , zizaly, nebo taky zeleninu , nekdy i salat...jeste bych se chtela zeptat jak mam stravu kombinovat a jak casto krmit a hlavne kolik davat jidla ( jake mnozstvi)..myslim ze maji porad hlad ..

RAda bych se o ne starala, zaklad je jim nechat udelat ( sklenarstvi) ostruvek vis aby mohly mit ve vode filtr a dostatek vody na plavani ..kamene jsou zbytecne a zabiraji misto ...ale protoze nemuzu velke akvorko strcit do kapsy a jit do nekam kde mi ho upravi jsem zavisla na nekom kdo me tam odeveze...a to bohuzel nemam kdo..

Pres leto je davam i na balkon , nebo na zahradu , kde jsou jako kdyby v letnim ostruvku ....

Mám párek asi dvacetiletých želv... Také jsem zkoušel filtr..., ale jak se zanesl - smrděl. Nezbývá, než čistit vodu... ODKALOVÁNÍM...a to dělám KAŽDÝ DEN!!! - v horším případě obden. To pak stačí odkalovat ode dna hadičkou. Samozřejmě, když želvy vyměšují, že to ve vodě zůstává a smrdí. Také zbytky potravy. Krmím denně, pokud je čas, tak po troškách...vícekrát za den... - Nebo ráno a večer. Pokud želvy žerou, když nemají zájem, nedávat více, aby nezůstaly zbytky. - Do vody kupuji "Želvíka"..., stojí okolo 27 korun..., voda pak spíše voní a navíc to prospívá krunýřům. - Pokud jsou želvy zdravé, když rostou, tak se slupičky krunýřů olupují, po jemných tenoulinkých vrstvičkách. Je to normální. Krunýř se zvětšuje, obnovuje..., tak jako člověku rostou nehty a staré se ustříhají. (Vodní želvy jsou nejžravější na jaře, v zimě minimálně nebo vůbec...)

pro žoužel: To si hrozně přiděláváte práci. Dvacetileté želvy stačí krmit dvakrát týdně, každodenně to je zbytečně moc. Pokud uberete i voda se vám bude míň kazit. Mě se také osvědčil druhý výluh ze zeleného čaje, který tam nalejete. Voda se pak nekazí a nesmrdí.

Co to je "Želvík"? Zní to podezřele.:-)

Pro "wufeng": "Želvík" je vápníkový blok na úpravu vody. Zabraňuje překyselení vody a při pomalém postupném rozpouštění je blahodárný pro želví krunýře. Želvík se asi nazývá proto, že je určen pro želvy a také má tvar malé želvičky (asi tak do dlaně). Ten čaj zkusím, díky.

pro wufeng: Myslím, že to nejsou tak silné koncentrace, aby to škodilo. I ten želvík se rozpouští pozvolna, mnoho dní, když má želva potřebu, kousek sežere..., ale asi je vhodnější buď jedno nebo druhé. Nemíchat všechno dohromady. S tím souhlasím.

ja chovam zelvicky v jezirku 5x3 m klidne bych se vasich ujala,pokud bycte chtela,ja jsem s bystrice n.p.jinak ostruvek si udelejte i sama doma,je to jednoduche-inspiraci muzu poslat fotkou na mejl.staci par kousku sklicek a lepidlo na sklo a je to za pul hodinky hotove + jeste to vytvrdnuti...

ja jsem z brna ...pokud bych zelvickam zajistila filtr ( a meli by se lipe nez ted- urcite bych si je nechala - jednou za mesic bych si na ne udelala cas - mylim na to cisteni atd...) ... kdyztak prosim poslat ty fotky ...a jak presne to udelat ..jinka moc diky ....to bych jim udelala hned :-D

jinak jeste jak casto krmit a jake jidlo kombinovat ?a hlavne jakou davku ( mnozstvi) ...

pro olca: Jednou za měsíc - to je pořád převelice málo. Filtr to nezachrání. Filtr se po pár dnech zanese a také se musí čistit. Výkaly a zbytky potravy jsou pořád buď ve vodě nebo ve filtru. Výhoda je pouze ta, že se nemusí pořád čistit voda do dna. A to krmení... Já krmím granulemi denně. Někdo krmí obden, i méně. Já svým želvám někdy udělám hladový den, ale tak jedenkrát týdně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru