Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva nežere...

Zdravím,
za prvé bych vás chtěla poprosit o určení druhu želvy. Myslela jsem si, že jde o želvu mississipskou, ale teď jsem zase na vážkách. Proustudovala jsem několik odborných knih, ale nemůžu ji určit. viz přiložené fotografie
A za druhé. Nedávno jsem řešila problém s očima, neviděla. To jsem ale vyřešila teplou vodou, vyplachování heřmánkem a kapkami do vody. Teď už zase vidí perfektně. Ale poslední týden se chová divně. Je pořád jenom zalezlá pod hladinou v nejtmavším místě, nežere, na souš a světlo vůbec nevylézá. Vodu má kolem 23 - 27°C. Když jí vyndám ven, tak je docela čilá, utíká se schovat někam do tmy. Zkusila jsem ji dát do akvárka žížalu, ale jediná reakcí bylo, že se jí bála. Od Vánoc vyrostla zhruba o 1 cm na šířku i délku a byla docela dravá. Nevím si rady... Poradíte, prosím?
Děkuji Tereza

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud se ale kříží, jak píše, tak je asi jedno o jaký poddruh jde. Stejně už to bez znalosti zdroje…
weyn 21.05.2009 17:21
weyn
pro weyn: Nějak jsem nepochopil, co jsi tím příspěvkem chtěl říct. nový
wufengg 21.05.2009 19:24
wufengg
pro weyn: vždycky to není stejný - třeba želva kalifornská je v dospělosti až o 20cm větší, než nádh… nový
Nerous 22.05.2009 12:24
Nerous
Promiň, ale zatím všechny tvá domněnky jsou silně mystifikující. Faremní odchov Trachemysek rozhodně… nový
Hugo 22.05.2009 13:42
Hugo
,,Promiň, ale zatím všechny tvá domněnky jsou silně mystifikující" A jak to tedy je? Já mám své dom… nový
Nerous 25.05.2009 10:13
Nerous
Hm, to by mě teda zajímalo, jak jinak určit původ potíží Že by třeba veterina, nějaké rozbory atd.… nový
Rhianna 25.05.2009 11:11
Rhianna
Nerous- malý želvata co se prodávají jsou většinou z faremních odchovů v cizině a k nám prý jdou pře… nový
wufengg 25.05.2009 14:24
wufengg
o farmách samozřejmě vím, stejně tak o skutečnosti, že těch želv je na založení farmy potřeba hodně… nový
Nerous 25.05.2009 15:06
Nerous
Jaké podmínky faremního chovu myslíte? nový
wufengg 25.05.2009 15:39
wufengg
třeba kolik želv je v jedné nádrži, kolik samců a kolik samic, zda jsou dohromady různé druhy (to je… nový
Nerous 25.05.2009 16:09
Nerous
Promiň, ale zatím všechny tvá domněnky jsou silně mystifikující. Faremní odchov Trachemysek rozhodně… nový
weyn 25.05.2009 16:23
weyn
ahojky, mam dost podobnou zelvu, ale druh se mi take nepovedlo urcit. momentalne mam stejny problem.… nový
osterr 26.05.2009 17:26
osterr
a nemůže mít vejce? asi bych na vašem místě zašla na veterinu, 3 týdny je opravdu hodně nový
Nerous 29.05.2009 10:51
Nerous
to me nenapadlo, myslela jsem, ze je na to jeste moc mlada:) nový
osterr 01.06.2009 08:07
osterr
eé, asi by to byl želví rekord:) přehlédla jsem ten rok:-) nový
Nerous 01.06.2009 10:08
Nerous
dobry denscripta scripta, mam dotaz mam ze zverimexu dve male zelvicky nazev je scripta scripta,a ne… nový
nechteji mi zrat 25.09.2013 15:40
nechteji mi zrat
Na odpovědi je potřeba specifikovat chovné podmínky. Nežravost bych spíš přisuzoval chybě v chovu,ne… poslední
raddei 25.09.2013 15:51
raddei

Pokud se ale kříží, jak píše, tak je asi jedno o jaký poddruh jde. Stejně už to bez znalosti zdroje nikdo zpětně neurčí.

Tak myslím, že tohle už trochu odbočuje.To že se tyhle poddruhy kříží je sice pravada, ale ne zas tolik jako třeba u hadu, nebo jako u pavouků.Tím pádem si teda nemůže bejt jistej nikdo co má,to by se ani nemuselo řešit,protože když se podívam třeba na hroznýše, kde je už kvůli lidím, kteří na nich chtěli vidělat plno různých forem.I To že si někdo myslí, že má klasickou guttatu a je tím přesvědčenej na 100%, tak to že třeba vznikla z klasiky a Miami phase, už mu není známo a takový mladata jsou v podstatě k nerozeznání,Ale to není k tematu sorry, akorát když už tady padlo slovo o křížení, tak mě napadlo dost věcí kolem toho.:-)A navíc tyhel želvy byvají vetšinou dovezený a u volně žijících želv bude určitě menší pravděpodobnost křížení, než v zajetí kde už vzniklo mnoho různých forem.Ono je v podstatě jedno co máš,jestli scripta,elegans,nebo stroosti nebo uplně nějakou jinou.Je to skoro uplně stejný, až na pár vnější znaků.A vše se dá označit jako želva nádherná.:-)

pro weyn: vždycky to není stejný - třeba želva kalifornská je v dospělosti až o 20cm větší, než nádherná a má trochu jiné nároky na stravu a teplotu, ale želva o níž je diskuze podle mě má skutečně stejné nároky, jako ta nádherná (a jestli je to troosti, tak by neměla tolik vyrůst)

malý želvata co se prodávají jsou většinou z faremních odchovů v cizině a k nám prý jdou přes německo, faremní odchov vzniká tak, že se chytně pár želv z přírody a čeká se na vejce - jestli se ale v chovu mísí jednotlivé podruhy, těžko říct, ale asi spíš ne, když dospělce chytají ve stejné lokalitě

Promiň, ale zatím všechny tvá domněnky jsou silně mystifikující. Faremní odchov Trachemysek rozhodně nevzniká pochytáním želv v jedné lokalitě. To se děje např. (pravděpodobně) u P. regius v Africe, ale rozhodně ne u Trachemys spp.

Pro zadavatele: z dostupných údajů nelze bez věštecké koule bohužel určit původ potíží a důvod proč želva nežere a jen člověk nerozumný a nezodpovědný by si troufl dělat nějaké závěry. Každopádně mohu odpovědně říci, že teplotou to nebude. Je jen velmi málo druhů želv které vyžadují teploty pod 25 °C.

,,Promiň, ale zatím všechny tvá domněnky jsou silně mystifikující"

A jak to tedy je? Já mám své domněnky z obrázkové literatury (tj. tenké želví knížky tipu jak na to), osobně jsem na žádné farmě nebyla. V této literatuře je spoustu blábolů, ale občas i nějaká užitečná info, takže bývá těžké, odddělit zrno od plev.

,,Faremní odchov Trachemysek rozhodně nevzniká pochytáním želv v jedné lokalitě."

Takže vyjíždějí do víc lokalit kvůli lepším odchovům? je to možné, i když méně pohodlné. Odkud tuto info máš?

,,Pro zadavatele: z dostupných údajů nelze bez věštecké koule bohužel určit původ potíží a důvod proč želva nežere a jen člověk nerozumný a nezodpovědný by si troufl dělat nějaké závěry."

Hm, to by mě teda zajímalo, jak jinak určit původ potíží - pitvou? :-)

Nerous- malý želvata co se prodávají jsou většinou z faremních odchovů v cizině a k nám prý jdou přes německo, faremní odchov vzniká tak, že se chytně pár želv z přírody a čeká se na vejce - jestli se ale v chovu mísí jednotlivé podruhy, těžko říct, ale asi spíš ne, když dospělce chytají ve stejné lokalitě

To mi přijde jako poněkud nedomyšlená úvaha. Mladých Trachemysek se exportuje ročně několik milionů, to opravdu nejde dělat tak, že se chytne pár želv v přírodě a čeká se na vejce. Tak to možná začalo v padesátých letech kdy ty farmy vznikaly, ale dnes jsou to normálně zavedené chovy, kdy vejce sbírají od svých chovných jedinců.

mrkni třeba sem: www.turtlefarms.com Tahle farma produkuje 20 000 mladých ročně, to by se odchytem a následně sběrem vajec dělat nedalo.

Otázkou je jestli ty farmy drží čisté chovy a mají želvy důsledně oddělené. Dost bych o tom pochyboval, neb jde o u nich pouze o obchod a tam pokud získají nějakou zajímavou barevnou odchylku můžou jít s cenou dost nahoru. Klidně bych věřil, že je zkoušejí křížit mezi sebou a pokud z toho není nic zajímavého, klidně to prodají dál. Stejně to nikdo nepozná. To jsou jen mé úvahy, ale když vidím za kolik se prodávají různí albíni a jiný barevný mutanti, tak bych předpokládal, že se tímto směrem určitě snaží jít.

Další zajímavé info k problematice je třeba tady: http://www.nobanis.org/files/factsheets/Trachemys_ scripta.pdf

Promiň, ale zatím všechny tvá domněnky jsou silně mystifikující. Faremní odchov Trachemysek rozhodně nevzniká pochytáním želv v jedné lokalitě

A kdo říkal, že jo??Tady jde o to, jestli je kříží nebo ne.A je logicky, že asi uplně umyslně je křížit nebudou, ikdyž určitě k tomu někdy může dojít.To když někdo řekne, že by chtěl určity množství Trachemys scripta trooti, tak tí myslí T.s.t a ne křížence elegans s trooti!A nebo něco uplně jinýho..Třeba na těch farmách o kterych mluvíš to tak je, ale mohl by si mi dát na ni stránku, abych se podíval, že tam opravdu neberou ohledy z jakých oblastí jsou a co přesně je?
Zjistival jsem na netu různy info o farmách.A dozvěděl jsem se to, že kladou důraz na to, aby nevznikaly žádní kříženci.To že se to stává, to už je jiná věc, každopádně na většině farmách se snaží nedávat k sobě černý s bílým.

dobry denscripta scripta, mam dotaz mam ze zverimexu dve male zelvicky nazev je scripta scripta,a nechteji mi zrat dala jsem jim hovezi maso aji kureci ani jedno se nedotkli a kdyz jim tam dam cervika nebo franuli tak taky nic mame je od 20.9.a porad nezerou uz nevime co snima ale jinak jsou zdravi dekuji za odpoved

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru