Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem svlek-pomáháte mu?

Zdravím,jelikož se mi legoši začali svlíkat, zajímalo by mě, jestli jim vždycky pomáháte od zbytků kůže, nebo jestli to dokážou i sami.Sice se hezky otíraj o umělou skálu,tak jim to svlékání jde, ale přece jen bych nerad něco zanedbal. Já jen abych kdyžtak startoval pro hypermangan:-)
Díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj tak leguanovi zásadně nepomáhám bála bych se, že mu tím víc uškodím než pomůžu :) .... když už…
romi 27.01.2011 22:31
romi
Tak to jsou dvě možnosti.Buď jsi měla paní upozornit že to je bez mála dvou metrový ještěr,nebo si z…
LEGO25 28.01.2011 06:41
LEGO25
Ahojky mám dotaz můj lego má špatný svlek, tedy jak se sleče tak mu zůstává černější kůže jako malin…
rashidawidad 14.02.2011 11:14
rashidawidad
Pokud mu tam setrvale zůstává svlečka, tak tam asi nějaký problém je a bude potřeba to řešit. Jenže…
Aurifer 14.02.2011 14:46
Aurifer
zdar:-D a.d. Aurifer:-),nevim o nikom, kdo by tu měl funkční věštěckou kouli,taky už jsem to vzdal :…
West day1-pošuk 14.02.2011 18:06
West day1-pošuk
Vím že nemáte nikdo věšteckou kouli, ale poradit by jste mě mohly jak sem ty fotky vložit. Díkas
rashidawidad 15.02.2011 07:03
rashidawidad
Zaregistruj se a pak vkládáš fotky podobně jako třeba přílohu do mailu. Nebo se neregistruj a postup…
MadMike 15.02.2011 08:52
MadMike
Špatný svlek. Díky za radu, jak vkládat foto. :-)
Garam 15.02.2011 11:00
Garam
Tak prosím poradte co má na té kůži?
Garam 15.02.2011 11:00
Garam
to vypadá, že jsou jenom jizvy po nějakém předchozím poranění (popálení, odření při špatné přepravě…
Aurifer 15.02.2011 11:45
Aurifer
Jéé tak děkuji, ano koupila jsem ho ve 4měsících a měl tam ten boláček a právě že ve zverimexu a pre…
Garam 15.02.2011 11:58
Garam
Je drobnější, ale po tom, cos tu psala když sis ho pořídila se nelze moc divit... je mladej, on to p…
Aurifer 15.02.2011 12:19
Aurifer
Přesně tak:!: navíc často mívaj různé kožní dermatomykózy Tak já jsem všechny dovežený lega samozř…
MadMike 15.02.2011 12:45
MadMike
vůbec se nebojim říct, že jich to má naprostá většina zelenejch ono bohužel, ta zvířata jak se při…
Aurifer 15.02.2011 16:43
Aurifer
Ahojky tak to jsme zase my :-| vkládám nové fotky Garama tedy ten svlek se asi nemění co? Jak ho pot…
Garam 18.02.2011 09:15
Garam
ty fotky jsou rozmazané, takže na nich neni nic moc vidět...tu svlečku už jsi z toho oloupala, nebo…
Aurifer 18.02.2011 11:16
Aurifer
No snažím se jí oloupat, náš veterinář má 14dní dovolenou tak tam musím až potom. No ano ano rozmaza…
Garam 18.02.2011 11:25
Garam
Tedy má to naolejíčkované a nejde to oloupat nevím jak na to.
Garam 18.02.2011 11:32
Garam
to je jasný že po 5minutách to nepustí, obzvlášť po tom co to měl hypermanganovaný...ten hypermengan…
Aurifer 18.02.2011 11:37
Aurifer
Dobře děkuji :-) poslední
Garam 18.02.2011 11:40
Garam

Ahoj tak leguanovi zásadně nepomáhám bála bych se, že mu tím víc uškodím než pomůžu :) .... když už tu píšu dám sem jednu příhodu co se mi ted stala.. byla jsem ve zverimexu, který se rušil a bylo tam vše za 50 -70 procent v akci.. byl tam i malej leguan 250kč samo bez jakéhokoliv osvětlení ani teplo ani uvb,podestýlka seno a celé skleněné terko, když jsme se jen přiblížila tak začal lítat jako šílený po terárku... došla tam paní a ptá se majitele zverimexu co to je za zvíře tak ji odpověděl a ona hmm to vemu svému osmiletému synovi jsem myslela , že me omeje. já informace o legovi nabírala tři roky než sem si ho pořídila a ona nemá ani šajnu co to je natož jak to bude velké a o starání se ani nebavím.

Tak to jsou dvě možnosti.Buď jsi měla paní upozornit že to je bez mála dvou metrový ještěr,nebo si zvyknout,že tak to končí s většinou leguánů kteří se prodávají ve zverimexu..Taky jsem se k něčemu takovému nachomýtnul.Prostě lidi jsou blbí.Divil jsem se že ve zverimexech v OV se prodávají legoši jak na běžícím páse,ale neslyšel jsem o chovatelích.Došel jsem k názoru,že je asi odvážejí do domovské přírody.Nebo ne???:-/

Ahojky mám dotaz můj lego má špatný svlek, tedy jak se sleče tak mu zůstává černější kůže jako malinký bolák. Nemůže dostat infekci? Jinak žere hodně a kadí každý den 2krát denně. Tedy já ho už koupila s tou kůží a je mu 8 měsíců. Nevíte co by to bylo a jestli to je hodně vážný? Děkuji

Pokud mu tam setrvale zůstává svlečka, tak tam asi nějaký problém je a bude potřeba to řešit. Jenže těch možností co to může být je x, takhle bez fotky ti nikdo 100% neřekne, co to je, nevim o nikom, kdo by tu měl funkční věštěckou kouli. a i s fotkou to nebude na 100% , nejlepší je, když lega sebereš a půjdeš s ním k veterináři, kterej umí plazy.

to vypadá, že jsou jenom jizvy po nějakém předchozím poranění (popálení, odření při špatné přepravě nebo manipulaci atd). Ale vypadá to vyhojené. Zvířata ze zverexů (faremní odchovy) to mívaj často. Bohužel na jizvách svlečka zůstává viset celkem často a tam se hold musí občas vypomoct, bývá to tak i u hadů. Natři mu to dětským olejíkem nebo olivovýnm olejem a pak až to povolí opatrně sloupni, mělo by to jít dobře. kdyžtak až odstraníš tu ulpělou svlečku, tak sem hoď ještě foto toho místa bez svlečky, jestli to je opravdu jenom zhojená jizva nebo jestli tam není i něco dalšího. Jinak legoš vypadá celkem ok.

Jéé tak děkuji, ano koupila jsem ho ve 4měsících a měl tam ten boláček a právě že ve zverimexu a prej majitel jich měl u sebe asi 15 sourozenců po hromadě, takže to muselo vypadat asi dost hrozně, dokonce se mě zdá že mu i upadl ocásek špička protože tam měl takovou bouličku (ted už má krásnej dlouhej ocas). Jinak je Garam čilej baští asi třikrát denně běhá po celém obýváku má své místečko na okně na laně kde se vyhřívá. Jen tedy na to že mu ted bude 8měsíců tak je dost malej a to mě štve to je to zanedbání určitě že? Děkuji za rady a odpovědi.

Je drobnější, ale po tom, cos tu psala když sis ho pořídila se nelze moc divit... je mladej, on to při vhodné péči dožene. Teďka vypadá celkem ok. akorát s tím zverexem- ten, co je tam dával a měl jich 15 po hromadě na 99% nebyl ani chovatel, ani to pravděpodobně nebyli sourozenci. Zverexy mají dodavatele, kteří zkupují zvířata na burzách nebo přímo od importérů a pak je rozváží zverexům, pokud si majitele zverexů rouvnou od nich nekupují sami. Těžko bude dávat někdo svá odchovová mláďata za pakatel do zverexu...teď tu jsou tuny faremních odchovů, většinou v horší kvalitě a se zraněníma. Tohle zvíře na to, jak bylo zmaštěné bude 100% faremní odchov, odpovídaly by tomu i ty odřené klouby, vozej to v hrubých pytlích, takže zvířata se odřou, popálej, přijdou o kus ocasu, občas vyrvané nějaké drápky, navíc často mívaj různé kožní dermatomykózy atd... hold levné zvíře produkované na kvanta, stav, kvalita a zacházení se zvířaty tomu bohužel pak odpovídá :-(

Přesně tak:!:

navíc často mívaj různé kožní dermatomykózy

Tak já jsem všechny dovežený lega samozřejmě neviděl, ale vůbec se nebojim říct, že jich to má naprostá většina zelenejch.
A právě bych si i tipnul, že je to tento případ. Dostalo se k nám před pár lety 5 mláďat těchdle imporťáků a to co právě vypadalo jako černá jizva nebo spálenina byla plíseň - když se mrkneš má toho po kouskách ve všech vnitřních záhybech končetin - a když se to začně rozlýzat, tak je to hned na celý noze. Nám se to podařilo stopnout koupelema v hypermanganu, ale doléčit to šlo až antimykotikama, domácí (lamisil apod.) jsme po poradě s vetem raději nezkoušeli a nechali udělat kultivaci a předepsat léky u veta.
Ty nesvleky z toho musej co nejdřív všecky pryč a jestli nepůjdete k plazímu vetovi, tak bych to hodně hlídal ať se to nezačne rozlejzat, ono to zas tak velký není, ti naši legové to tenkrát měli všude. A samozřejmě nemůžu tvrdit, že je to na 100% plíseň.
Tu starou kůži ale sundat tak, jako tak, čím dřív tím líp - buď jak radí Aurifer krz nějakej olejíčeek nebo prostě rozmočit ve vodě.

vůbec se nebojim říct, že jich to má naprostá většina zelenejch

ono bohužel, ta zvířata jak se při importu hromadně napytlujou do x krát použitých hrubých pytlů, kde se odřou, pokud už nemají zranění odpeřdtím z manipulace a uskladnění, nevysvlékají se, protože k tomu nemaj podmínky, tak maj plíseň raz dva. Pak jsou ve zverexu často v nic moc podmínkách a ve stresu. Pak záleží na zvířeti, do jakých podmínek se po importu dostane a na jeho kvalitě- buď se plíseň rozjede na plno a to už pak víš jak vypadá, nebo je zvíře silné a dostane se do dobrých podmínek a tělo si s plísní poradí samo, resp. plíseň stagnuje a nemusí se projevit (a pak se časem může najednou rozjet při nějakém třeba silnějším stresu atd). Ty ranky bývají infikované fakt v hodně vysokém %, jaks psal- a ono se nelze divit, proto jsem doporučovala veterináře, co umí plazy a poslat fotku po sloupnutí svlečky. Co se týče toho Lamisilu- já s ním mám vynikající zkušenosti, ale chápu, že veterinář ho chválit nebude, páč může dát dražší Imaverol :-) Každopádně je samozřejmě nejvhodnější, když s tím majitelka půjde k veterináři a udělá se stěr, zkouknutí pod mikroskopem, případně kultivace a test rezistence- a následná léčba podle výsledků. Já si tenkrát stěry a rozbor pod mikroskopem dělala sama, páč co byli v kraji veterináři, tak ti sotva dali do kupy psa/kočku, nebo koně/krávu a s plazem nebo jiným exotem člověka většinou rovnou vyhnali :-( No naštěstí už se doba dost změnila a už se najdou veterináři, co plazům hověj :-)

S tím hypermanganem- dá se koupit normálně v lékárně, není na předpis, ale co se týče koncentrace, tak jenom slabě růžovou, ono se pak v silnější koncentraci zvíře snadno popálí (za den dva se mu jakoby scvrkne kůže) a to je samozřejmě špatně.

Ahojky tak to jsme zase my :-| vkládám nové fotky Garama tedy ten svlek se asi nemění co? Jak ho potírám tim hypermangamem tak se mi zdá že mu nějak ten svlek na těch nožičkách (Je to vydět i na té zadní tak že mu to nějak zbělalo) nevím si rady jak mu to mám sundat.
Dávám a ředím ten hypermangam opravdu malinko a můžu ho také v něm koupat? Nebo mám pokračovat jen v potírání? Díky

ty fotky jsou rozmazané, takže na nich neni nic moc vidět...tu svlečku už jsi z toho oloupala, nebo tam ještě je? Pokud neoloupala, tak je zbytečné to potírat hypermanganem, to je jenom desinfekce. Natři svlečku slunečnicovým, olivovým nebo dětským olejem a až změkne, tak ji jemně sloupni. tak, abys mu neublížila. pak až půjdeš na ty rozbory trusu, tak veterináře upozorni na to, že mu tam zůstává viset kůže a ať případně udělá seškrab atd, jestli tam není plíseň.

No snažím se jí oloupat, náš veterinář má 14dní dovolenou tak tam musím až potom. No ano ano rozmazané to trochu je nechce se nechat fotit :)) budu skoušet pořád to slupovat ale už se mu to moc nelíbí utiká a nechce ke mě jít až mě trochu poškrábal nechci aby se na mne zlobil. Tak jo a jen potírat potom tím hypermangamem jo?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru