Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - strava (zkušenosti z praxe)

Zdravím všechny teraristy. Prvně jsem si pořádně prolezl fórum a našel jsem dílčí info o stravě pro agamy vousaté. Sám mám jednu 2letou a zjistil jsem, že měla asi velmi střídmý jídelníček (cvrčky (na střídačku posypané vitamíny a bez) + strouhanou salátovou okurku s mrkví).

Proto vás chci požádat, napište mi sem, co dáváte vaší agamě, co rády baští. Požádám vás o zkušenosti z vaší praxe (ne info "někde jsem četl..." => já toho přečetl taky dost ;-) )

Předem díky za včechny odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zelený: dáváme pampelišky nebo čínský zelí, ale náš agamák (2 roky) se na vegetariánskou část stravy…
Artuš 26.10.2009 21:27
Artuš
Jsem na tom úplně stejně, agamák zelené, ovoce a tak žere jen když už má fakt hlad, jinak b.dubia a… nový
Carlic 09.07.2015 14:25
Carlic
No tak moje agamka Agátka je trošku potvůrka je jí 9 měsíců, miluje cvrčky střední a menší velikosti…
salyna 18.01.2010 20:14
salyna
Vůbec si s tím nedělej hlavu, ta naše bude stejně stará, miluje cvrčky, sežere i švába a sem tam si…
Jana z Prahy 19.07.2014 11:26
Jana z Prahy
odpovidate na prispevek stary 4 a 1/2 roku
lucifer 19.07.2014 13:06
lucifer
Vidíte a já to čtu až dneska, takže pro mě je to fajn :-) nový
Carlic 09.07.2015 14:32
Carlic
Ahojky, dnes mamka narazila na krtonošku, byla zraněná a stejně by zemřela a využití, které se nasky… nový
im 02.03.2015 22:53
im
ahoj take te zdravim mam take agama vousatou jeji jidelnicek je velice pestry ma rada jablka tetkon… nový
daniel klas 23.04.2015 14:00
daniel klas
Moje agamky jedí i meloun banány kobilky hroznové víno pampelišky listy i květy atd... nový
Jakub Nakladal 30.12.2015 09:44
Jakub Nakladal
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli moje agama může i klasické žížaly děkuji za odpověď nový
Blondýnka 07.02.2016 14:40
Blondýnka
Nejspis by nijak neuskodila, ale nemyslim ze to bude vousatce chutnat. nový
lucifer 07.02.2016 19:57
lucifer
já jich mám doma šest a dávám jim jednou za týden cvrčky a jednou za mesíc šváby a baluji je ve vápn… poslední
sabča 15.04.2018 13:37
sabča

Zelený: dáváme pampelišky nebo čínský zelí, ale náš agamák (2 roky) se na vegetariánskou část stravy tváří dost odmítavě - spíš si tak zobne, něco vyhází..., snad jen když pořádně vyhládne :-). "Masitou" stravu naopak miluje - nejvíc vyhovují argentinský švábi (blabtica dubia) - jemu to chutná a určitě jsou v bytě (samozřejmě v uzavřené schránce) lepší než uřvaný cvrčci (ty ovšem máme taky - naše žáby šváby nechtějí). No a jednou do měsíce dvě tři holata a výjimečně nějakýho toho zophobase. Jo a taky miluje velký sarančata - to je ovšem finančně dost náročný, tak taky jen občas.

No tak moje agamka Agátka je trošku potvůrka je jí 9 měsíců, miluje cvrčky střední a menší velikosti, ty jsem jí naučila papat přímo z krabičky, pokud cvrček uteče do terarria, přestane mít o něj zájem(protože oni se před ní schovají a vylízají až v noci když Agátka spinká a hrají mi na nervy:o)) Dále odmítá cvrčky který už jsou dospělí, nevím jestli jsou na ní moc velký, nebo kde je problém.
Dále jsem se všude dočetla, že agamky milují pampelišky jak květy tak i listy, no a ta moje je prostě ignoruje a nechce je, to samé je se zeleninou kterou mí vždy v misce - čínské zelí tam má nejvíce - to si vzala do pusinky jen jedenkrát a chvilku to v ní převalovala a pak prostě to vyplivla. Dále také odmítá jakékoliv ovoce a to i to kompotované. No tak už nevím co mám zkusit...:o(

Vůbec si s tím nedělej hlavu, ta naše bude stejně stará, miluje cvrčky, sežere i švába a sem tam si vezme granulky, ale na zelený je prevít. Začínala na čínským zelí, jednou jsem koupila rukolu, tak jí zachutnala, zelí už nechtěla. Pak měli v akci v Kaufu polníček, ddto- polníček zachutnal, rukolu už nechtěla. Nechce ani pampelišky, nic z venku, zůstali jsme na polníčku a to ještě si dvakrát ďobne a nechá ho uschnout.
Jablka - stejný problém - jednou jsem si koupila sladké Starkimsony, bio jablka, drahý jako blbec, mám je ale moc ráda, tak jsem jí dala kousek - pak jsem zkoušela normální jablko a to nežere, až po dlouhé době pochopila, že jí fakt nebudu kupovat jablka v bio kvalitě :o))). Co miluje je mrkev a dneska si dala kousek meruňky. Jak píšou ostatní zkušení chovatelé - je to prostě osobnost, každá agama žere něco jiného a delším pozorováním zjistíš, co jí chutná.
U té tvé - nemá problémy s tlamkou? Zdá se, že tam píšeš, že spíše jí malá sousta. Zkus to odpozorovat. Ta naše má hubu jako vrata, zvláště na toho velkýho brouka, co jí jednou za dva měsíce přinesu, dá ho na dvě kousnutí. A preferuje větší cvrčky.
Zkus jí taky tu zeleninu nebo ovoce pokrájet na malé kousíčky a uvidíš. Mláďatům se to dělá, dospělka už by měla žrát větší, ale třebas nechce nebo nemůže.
Tak držím palce.

Ahojky, dnes mamka narazila na krtonošku, byla zraněná a stejně by zemřela a využití, které se naskytlo byl můj agamák, je to sice nezvyklé, ale zdálo se, že po dlouhém přemlouvání mu moc chutnala a zatím vypadá v pořádku :)

ahoj take te zdravim mam take agama vousatou jeji jidelnicek je velice pestry ma rada jablka tetkon na jare pampelisky listy i kvety ale pozor co nejdal od silnic pak cinske zeli v zadnem pripade ne ledak pak klasika cvrcky ve vitaminech i bez sarancata a vaskery hmiz co kde chytnes pokud budes chtit tak se ozvi na fb mile rad poradim muj fb Daniel klas

já jich mám doma šest a dávám jim jednou za týden cvrčky a jednou za mesíc šváby a baluji je ve vápníku a jednou za půl roku i v reptimineral c nevím jestli jim to pomáhá ,ale poradil mi to jeden chovatel z rostliné stravy jim dávám a milujou rukolu, polníček, sedmikrásky, pampelišky, listy od jahod i jahody, ibišky, řeřichu, callisia nebo nějak tak se to jmenuje, borůvky, maliny, mrkev, rajčátka, okurku, jablko, hrušky a rybíz možná jsem na něco zapomněla to nevím ,ale vše co mám na zahrádce a opatrně na obezitu agamy dospělá agama by neměla přesáhnout 400g (jen pro informaci já už je mám dva a půl roku)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru