Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chameleon jemenský - problém se světlem

Dobrý den,
mám jeden dotázek ohledně světla a tepla. Měli jsme chamíka v přechodném malém teráriu, než zařídíme nové, větší. Když jsme ho dali do nového ( rozměry klasika: 60v, 40š, 35h ), tak je tam teplota pořád celkem nízko. Máme tam uvnitř: Žárovka Repti Glo 2 UVB?:13W, u které se zatím nenahřívá, ale je zapnutá celý den a nad terárkem: Žárovka Day Glo:15W. Nahoře, zhruba 10 cm od vrchní části má 27stupňu, je to dostačující?
Přijde mi, že tam má celkem chladno, nechodí skoro vůbec dolů. Je to teda mimi, necelé dva měsíce staré a pořád se hrozně bojí.
Prosím o info, jestli nemáme koupit silnější žárovky, nebo jestli je teplota ok a on se jen zaklimatizovává.
díky moooc

Předmět Autor Datum
uvnitř: Žárovka Repti Glo 2 UVB?:13W, u které se zatím nenahřívá A ani se tam nikdy moc neohřeje...…
krokodýl 01.12.2009 19:59
krokodýl
Omlouvám se, nahoře má: 40W
katka.stran 01.12.2009 20:04
katka.stran
Zkuste použít nahoru nějakou bodovku (cca těch 40 W). Ale chce to mít naštelované na nějakou větev,…
krokodýl 01.12.2009 20:07
krokodýl
Takže mít vevnitř tu klasickou: Žárovka Repti Glo 5 UVB a ještě nějakou bodovku? a nemám zvýšit watt…
katka.stran 01.12.2009 20:10
katka.stran
nemám zvýšit watty u té UVB na 26w? a nechat tu lampu venku? Ta stejně moc nehřeje a navíc uv nejde…
krokodýl 01.12.2009 20:15
krokodýl
Mám to takto: Nahoře je přes čtvrt víka ten dírkovaný plíšek, tak tu lampu můžu dát přes to.
katka.stran 01.12.2009 20:36
katka.stran
Má tam tmu, jemeňáci potřebují hodně světla, tohle je jak ubikace pro netopýra (bez urážky). Nasviťt…
nikolas 01.12.2009 22:40
nikolas
Nasviťte to pořádnou UV zářivkou nebo UV úsporkou svrchu přes ten plech. Já bych ji právě šoupnul j…
krokodýl 02.12.2009 18:17
krokodýl
Tak jsem koupila klasickou žárovku, Sun glo:50W a hned tam má teploučko. Ale mám teda navíc tu spirá…
katka.stran 02.12.2009 22:31
katka.stran
Pokud máte Repti Glo 5 (příště desítku), snažte se mu ji procpat někam dovnitř, přes ten plech to ne…
nikolas 02.12.2009 22:49
nikolas
Pokud máte Repti Glo 5 (příště desítku), Vzhledem k tomu, že desítka a pětka ja navzdory označení p…
krokodýl 03.12.2009 15:39
krokodýl
Díky, zítra jdu koupit květináče a dáme zářivku hned vedle žárovky. Ještě jeden poslední dotaz, všud…
katka.stran 03.12.2009 22:18
katka.stran
Kup silnejsi, 26W. Ty watty muzez zas pripadne +/- usetrit vymenou 50W zarovky za 40W, nebo kdyby to…
lucifer 03.12.2009 23:19
lucifer
Není nejlevnější řešení strčit dovnitř terárka klasickou žárovku (40W) spolu s reptiglem 5 26W má do…
charloschuanche 04.12.2009 02:54
charloschuanche
díky za info, zítra jdeme na to. Ohledně zelenýho, má tam celkem velký břečťan, líbí se mu v něm a t…
katka.stran 04.12.2009 19:42
katka.stran
Zdravím vás, potřebovala bych radu... je nutná spirálová žárovka u chamíka?Mám jí v plánu + klasiku…
yndiC 08.12.2009 23:44
yndiC
Záleží na tom co je to za spirálovou žárovku. Je potřeba zdroj světla, tepla a UVB záření. Na teplo…
charloschuanche 09.12.2009 23:56
charloschuanche
Mám tam reptiglo 5.0 26W a 25W žárovku, má tam nahoře, tak 10 cm od svrchní části skla 28,9 - 29,5 s… poslední
katka.stran 19.12.2009 11:47
katka.stran

uvnitř: Žárovka Repti Glo 2 UVB?:13W, u které se zatím nenahřívá

A ani se tam nikdy moc neohřeje...

nad terárkem: Žárovka Day Glo:15W

To je málo

zhruba 10 cm od vrchní části má 27stupňu, je to dostačující?

Ne. Měl by mít možnost vyhřátí na teploty přes 30 st (okolo 35).

Má tam tmu, jemeňáci potřebují hodně světla, tohle je jak ubikace pro netopýra (bez urážky). Nasviťte to pořádnou UV zářivkou nebo UV úsporkou svrchu přes ten plech. Ta žárovka uvnitř by na ohřátí mohla stačit, pokud není umístěn někde na studené chodbě. Terárium není téměř větrané, asi mu úplně vyhovovat nebude. A když mu to víc vyhřejete, bude pro změnu zas jak v prádelně. Chtělo by to větrání i dole, aby vzduch cirkuloval. A dejte mu tam něco světlého a zeleného, chameleon není jeskynní živočich.
Že je lekavý, to je běžné, snažte se terárium umístit někam, kde vás vidí z dálky - třeba do rohu místnosti. Nejhorší je místo blízko dveří, nebo za rohem, kde vás zahlédne nečekaně a příliš blízko. Umístění terária dělá opravdu hodně.
Ale abych jen nekritizoval, vidím, že se snažíte, nešetříte na něm a chcete, aby to fungovalo, takže držím palce, aby to fungovalo.

Nasviťte to pořádnou UV zářivkou nebo UV úsporkou svrchu přes ten plech.

Já bych ji právě šoupnul ještě pod ten plech, přes něj bude úbytek světla víc než 50%.;-)

A taky bych se zbavil toho nekonečně dlouhého krytu na žárovku a žárovku bych povytáhnul až pod strop (přibude světlo i místo).

Tak jsem koupila klasickou žárovku, Sun glo:50W a hned tam má teploučko. Ale mám teda navíc tu spirálu: Žárovka Repti Glo 5 UVB:13W a nad tím plíškem tu lampu s zářivku Sun Glo:40W, tak teď nevím, jestli tam mám nechat navrchu tu lampu, nebo vyvrtat do plíšku ještě jednu díru a dát mu dovnitř tu spirálu.
Prosím tedy o poslední radu s tímto.

PS: focené je to zhasnuté :-), ale myslíte si, že máme dát pryč ten kryt jo? jo a máme ho umístěné vedle sedačky v rohu, takže na nás krásně vidí z dálky, ale máme ho chvíli, tak si asi musí zvyknout. Jsme z něho vyprděný, tak snad mu bude u nás dobře.

díky moc za rady.

Pokud máte Repti Glo 5 (příště desítku), snažte se mu ji procpat někam dovnitř, přes ten plech to nebude ono. Ale pozor na přehřívání, pokud máte uvnitř padesátku žárovku, už by mohl mít nepříjemně teplo.
Že nechodí dolů, to je normální, zdravý mladý chameleón na zem moc neleze.
Na té fotce ho nikde nevidím, ale mám pocit, že by mu prospěly tenčí, pokud možno olistěné větvičky. Lépe se mu na nich bude držet (předpokládám, že je to mládě) a navíc se bude v listí cítit bezpečnější, nebude tak na ráně. A líp se vám i vybarví, když bude v zeleni, alespoň já si to myslím.

Pokud máte Repti Glo 5 (příště desítku),

Vzhledem k tomu, že desítka a pětka ja navzdory označení prakticky stejná, co se týká výdeje uv b, tak bych pětku volil spíš neboť má intenzivnější světlo než desítka. Resp. v konečném důsledku je to jedno.

Pro zadavatelku: zářivku určitě raději dovnitř, kryt ze žárovky bych sundal nebo vyměnil za nižší (květináč vhodné velikosti) a žárovku vytáhl co nejvýš pod pletivo, vznikne mnohem variabilnější teplotní gradient a chamík se raději ohřeje pod žárovkou než vedle nebo nad (resp. je to přirozenější). Zářivku bych zavěsil, co nejblíž žárovce (nebo ještě lépe přidělal rovnoběžně na úroveň žárovky), aby chamík pří vyhřívání pochytával, co nejvíce z toho mála uv b. Chce to vychytat tak, aby využíval hodně prostor cca 10 cm pod žárovkou i zářivkou (teploty okolo 33-35 na větvi v té vzdálenosti), je třeba použít teploměr, hlavu a vyzkoušet různé watáže (25, 40) a typy (normál, bodovka) žárovek.

Díky, zítra jdu koupit květináče a dáme zářivku hned vedle žárovky.
Ještě jeden poslední dotaz, všude se píše o Repti glo 5, ale 26W, já mám 13W, je to dostačující nebo mám koupit tu silnější? A koupila jsem 50W žárovku, v teraristice, ale zase tam má kolem 32-33 stupňů ( úplně nahoře terárka), není to moc? mám ještě klasickou 40W z elektra, nemám mu jí tam vyměnit?
Jo a už se nám poprvé svléknul, za den to má komplet dole, kromě konečku ocásku, takže rosíme snad dobře.
moc děkuju za informace!!!!

Není nejlevnější řešení strčit dovnitř terárka klasickou žárovku (40W) spolu s reptiglem 5 26W má dostačující osvit a teplota se dá vyřešit změnou watáže (tepelný zdroj nad teráriem je dost neefektivní). U dvouměsíčních chamíků mám teploty v polovině terária 25-26°C a je to ok ve stejným teru. Když mi praskne klasika tak mě to tak nemrzí jako u drahejch hraček. Spíš bych podpořil radu ohledně té zeleniny. Koupit malej ficus benjaminu nebo něco plastovýho(bezůdržbovýho) a 2měsíčnímu chamíkovi určitě větvičky co obejme prsty. Mnoho zdaru.

Zdravím vás,

potřebovala bych radu... je nutná spirálová žárovka u chamíka?Mám jí v plánu + klasiku tepelnou.Jen se chi ujistit.A pak určitě obě do terária co? než tu jednu třeba nechat nahoře v osvětlení,na větrací mřížce.To ztratí tak 50% účinnost a k tomu bude horší větrání co?

díky za odpovědi.

Záleží na tom co je to za spirálovou žárovku. Je potřeba zdroj světla, tepla a UVB záření. Na teplo je efektivní a ekonomicky přijatelná žárovka, na světlo je ideální buď kompakt nebo trubicová zářivka s denním spektrem nebo warm white a UVB dostačuje reptiglo 5,10. Podle velikosti terária lze použít i výbojku, která i hřeje. UVB vždy zabudovat do terária!!! neprochází přez sklo, a ostatní kvuli ekonomice taky. Proto je vhodné pro chama volit o 10cm větší terárium na výšku aby nedošlo ke kontaktu a popálení o světla. Osobně na tero 40x40x60 používám reptiglo 5 a 40W žárovku uvnitř a stačí to nebo místo žárovky kompakt 20W jestli je v místnosti teplo stačí to. U většího tera přisvěcuji rostlinám i chamovi ještě U trubicí 11W nad terárkem. Je možno použít i jiné zdroje UVB, t-rex, mega ray... s těmi nemám osobní zkušenost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru