Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chamík - vitamíny

dobrý den,
četla jsem několik rad ohledně vitamínování, pak jsem včera byla v teraristice a tam mi paní řekla úplně něco jiného. Takže jak často mám ovitamínovávát crvčky? mám asi dvouměsíčního chamíka a vitamíny mám:roboran a od herbamed Ca. Někdo tvrdí pokaždé co mu dávám cvrčky, tak je poválet ve vitamínech, paní v teraristice zase říkala, že stačí 2xtýdně.

prosím moc o radu.

díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozhodně roboranem pokaždé, případně na střídačku s calciem (Ca), protože je třeba převracet nevhodn…
krokodýl 03.12.2009 17:02
krokodýl
děkuji za vyčerpávající info, ohledně Robohanu,složení: vápník 10%, fosfor 5,8%, sodík 0,6%, vitamin…
katka.stran 03.12.2009 17:25
katka.stran
Toto téma se řešilo již mnohokrát i na jiných forech, mnou vyčtěná a používaná kombinace reptivite o…
charloschuanche 04.12.2009 03:09
charloschuanche
zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy. To je jako srovnávat…
krokodýl 04.12.2009 18:04
krokodýl
Dobrý den, neřekl bych že je to srovnání jakéhokoli ovoce. Obojí je složka potravy a dost často jsem…
charloschuanche 04.12.2009 18:57
charloschuanche
Tak ještě jednou: zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy. To…
krokodýl 04.12.2009 22:35
krokodýl
Některým radám tady moc nerozumím, a to calyptráty chovám a odchovávám už docela dlouho. Jak tomu pa…
nikolas 04.12.2009 23:51
nikolas
Pokud je to mládě a ne gravidní samice, ve vašich dobrých podmínkách úplně v pohodě stačí to dvakrát…
krokodýl 05.12.2009 09:05
krokodýl
zdar:-D takže Vitamix Rep se pořád dělá a stojí cca 60kč-pozor opravdu bedlivě čtěte příbal.leták:!:…
West day1-pošuk 05.12.2009 09:54
West day1-pošuk
zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy. No hlavně mikroelemen…
MadMike 05.12.2009 10:05
MadMike
Ano máte pravdu. Omlouvám se vitamíny nejsou mikroelementy. použil jsem nevhodný výraz. Tím se omlou…
charloschuanche 05.12.2009 13:09
charloschuanche
No, tak nějak to snad vychází, samozřejmě jsou tam různé neznámé (jak si zmínil - kolik toho opadá,…
krokodýl 05.12.2009 13:15
krokodýl
Sypete ten vápnik a vitamíny len na cvrčky, alebo aj na šváby, saranče a ďalšie rovnokrídlovce v pot… poslední
maxs 06.12.2009 20:43
maxs

Rozhodně roboranem pokaždé, případně na střídačku s calciem (Ca), protože je třeba převracet nevhodný poměr Ca:P cvrčků (měl by být cca 1,5:1, zatímco v cvrčcích je více P než Ca). Takhle z hlavy netuším, kolik je v tom kterém roboranu Ca (ale vzhledem k tomu, kolik se toho na cvrčkovi udrží se dramaticky Ca nepředávkuje) a kolik P a dalších prvků (navíc nevím, který roboran přesně máte), tak nejlepší by bylo napsat sem složení obou přípravků (je buď přímo na krabičce nebo v příbalovém letáku) a pak je o čem mluvit. Rozhodně tím způsobem, co jsem napsal na začátku nic moc nepokazíte. Navíc později dospěláci se krmí cca 3 x v týdnu, tak v tom případě měla paní vlastně téměř pravdu.:-)

Toto téma se řešilo již mnohokrát i na jiných forech, mnou vyčtěná a používaná kombinace reptivite od zoomeds a biomin H (vápník pro lidskou výživu z lékárny)v poměru 1:3 ve prospěch vápníku na všechno krmení. Chameleon rychle roste a je u něj zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy.

zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy.

To je jako srovnávat hrušky z jablkama, potřebuje obojí v tom správném množství, jedno bez druhého nefunguje. Poměr 3:1 (Ca:P) je OK, protože je třeba převrátit ten poměr u cvrků, kteří mají více P a dostat se tak k ideálu 1,5:1.
Zadavatelka: Vzhledem k tomu, že v tom roboranu není ani 2:1, tak bych do něj přimíchal trochu vápníku (stačí trochu počítat a dostat se na ten poměr 3:1).

Dobrý den, neřekl bych že je to srovnání jakéhokoli ovoce. Obojí je složka potravy a dost často jsem se setkal s názorem lidí že vitamíny jaou důležitější než Ca,P,I,Fe... Příspěvek jsem psal tak aby bylo zdůrazněno že vápník hraje pro chama důležitou roli. Dle mého názoru větší než vitamíny. Dodržovat pečlivě poněr 1,5:1 Ca:P nezohledňuje ostatní faktory působící v celém procesu krmení- krmná dávka množství ulpělé na potravě... až po metabolismus konkrétního zvířete. Poměr 3:1 si také oduvodňuji tak že menší nadbytek Ca, jestli nastane zvíře dokáže upravit metabolismem a vyloučit z těla. Mám zato že pro zájmový chov stačí jen základy dále jsem tedy myšlenku nerozvedl.
Samozřejmě na toto téma by byla možná dlouhá diskuse. Nechtěl jsem se vás tímto dotknout, určitě máte více zkušeností z praxe než já.

Tak ještě jednou:

zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy.

To je naprosto jasné, že Ca je třeba mnohem víc než vitamínů, ale prostě to takhle nejde porovnat. Proto ty jablka a hrušky (oboje je mimochodem také součást potravy:-), ale sečítat nejdou). Je to neporovnatelné. Vitamín C je úplně v jiných dimenzích než teba D nebo A, minerály taky. Prostě napsat, že vápníku je třeba víc než vitamínů je jako psát, že světla je třeba víc než tepla... Představ si, že by pak někdo dal chamíkovi 100 mg Ca a 10 mg D3, je to přeci v pořádku Ca je tam víc. Akorát to chamíka zabije...

Některým radám tady moc nerozumím, a to calyptráty chovám a odchovávám už docela dlouho. Jak tomu pak může rozumět zadavatelka, to mi není úplně jasné.
Takže můj názor - máte v teáriu UVB (to je ta spirála a základ metabolismu vápníku při využití vitamínu D), takže s vitamíny můžete v klidu zacházet opatrně. Zato vápníkem šetřit nemusíte, pokud krmíte jenom cvrčky. Vitamíny rozpustnými v tucích můžete chamíka nevratně předávkovat (nejhorší je áčko, které je ve vysokých dávkách všude, kde je déčko), proto pozor.
Pokud je to mládě a ne gravidní samice, ve vašich dobrých podmínkách úplně v pohodě stačí to dvakrát, nejvýš třikrát týdně poválení cvrčků ve směsi vitamínového a vápníkového doplňku (smíchaného cca. 1 : 2 až 1 : 3), takže paní v teraristice má podle mě pravdu. Občas ty přípravky vyměňte, kvůli mikroprvkům, tak jednou za čtvrt až půl roku.
U dospělce pak totéž sypání či poválení jednou, nejvýš dvakrát týdně, u gravidní samice obden. Toť vše.

Pokud je to mládě a ne gravidní samice, ve vašich dobrých podmínkách úplně v pohodě stačí to dvakrát, nejvýš třikrát týdně poválení cvrčků ve směsi vitamínového a vápníkového doplňku (smíchaného cca. 1 : 2 až 1 : 3)

Ne, je třeba posypávat všechny cvrčky, přeci neznamená, že pokud máte v přípravku 3x více vápníku než fosforu, že stačí posypat jen část cvrčků. Když krmíte mládě denně je třeba obracet ten nevhodný poměr u všech. Pokud používáte pouze čistý vápník, tak je možné, že stačí jen každé druhé až třetí krmení, ale pokud jde o vitamino-minerální směs, tak tam je v absolutním množství vápníku mnohem méně než v čistém vápníku (i přesto, že poměr je vhodný). Samozřejmě nejde o život, když občas vynecháte, ale vesměs je vhodné saturovat vápníkem většinu krmného hmyzu. Podle mě tedy je třeba hmyz obalovat při každém krmení. Pokud používáte čistý vápník, stačí obalovat cvrčky méně často. Výhodou vitamino-minerálního prostředku je zase dodávání i dalších mikroelementů, které samozřejmě čistý vápník neobshuje. Takže suma sumárum, pokud máme kvalitní zdroj uvB (spirála je dost pofiderní zdroj, ale pokud ji chamík využívá zblízka a často a není vysvícená, tak aspoň něco), tak stačí dodávat občas vápník (předpokládáme-li, že jsou cvrčci kvalitně krmeni), pokud chceme mít jistotu, že dostává chamík i další potřebné vitamíny a další mikroelementy, pak cvrčky obalujeme nějakou vitamino-minerální směsí a to pokaždé(z důvodu celkově menšího množství vápníku v přípravku). Pakliže to třídáme, tak lze dát jednou přípravek, jednou čistý vápník a jednou nebo dvakrát nic. Ovšem myslím, že není na škodu prostě každé krmení hmyzem saturovat nějakou komplexní směsí (já používám nejraději nutrimix pro nosnice občas prostřídaný s plastinem).

zvíšená potřeba vápníku oproti vit. Ca je makroprvek vit. jsou mikroelementy.

No hlavně mikroelementy jsou přece taky minerály (resp. "látky minerálního charakteru") a ne vitamíny - to není srovnávání hrušek s jabkama ale hitlera s dalajlámou :)), kdyžtak mne prosím opravte ;-)

K věci - zvířatům, který nežerou zelený ale jen hmyz ubalujeme 90% krmení ve směsi vitamínominerálního preparátu a čistého vápníku 1:1. Tím samozřejmě vůbec neříkám, že se to tak má dělat, mě to zatím takhle fakčí.

Ano máte pravdu. Omlouvám se vitamíny nejsou mikroelementy. použil jsem nevhodný výraz. Tím se omlouvám i krokodýlovi. Včera mi to nedošlo. Jsem kok.. Ten vápník jsem tak před rokem počítal. vyšlo mi to takto: Tři sáčky biominu H ( 3330mg Ca, 9g) + 1g reptivite (211g/kg Ca, 105g/kg P) Takže ten poměr co používám je 1:9 omlouvám se za zmatky. Toto množství mi stačí zhruba na 2litry cvrků. Nedávno jsem to vážil a 1dcl různej stádii bylo 26g- 520g/2l. Hodnoty Ca a P ve cvrčkovi g assimilis Ca 0,87 g/kg a P 2,3 g/kg. Z toho mi vyšlo množství 3993,4mg Ca ku 1306,4mg P - snad počítám dobře. Poměr je to zhruba 3:1 Ne? A větší množství P je ve cvrčkovi kterej ho ze sebe neopráší jako vápník kterým ho posypu. Je možné že víc jak 30% jde dofuč. Tzn Poměr 1,5-3:1 je možný.
Ten ivax co jsem našel je v balení 100ml což je 2,4g Ca to je ve třech sáčcích biominu, (60 sáčků stojí cca 190kč) a 100ml ivaxu 30kč. Nevím jestli utrácím.

Sypete ten vápnik a vitamíny len na cvrčky, alebo aj na šváby, saranče a ďalšie rovnokrídlovce v potrave? Pokiaľ viem pomer Ca/P je u všetkých podobný.Práve tento hmyz je zároveň prirodzená potrava a cvrčky posypané Plastinom+Reptivite stretávam v prírode len výnimočne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru