Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotazy k vitamínům, stravě a chování

Mohl by mi prosím někdo poradit? Už měsíc se snažím sehnat nějaké vitamíny vhodné pro agamu ale nejde to. Z těch, které tu jsou doporučeny (Reptivit, Roboran H) se nepodařilo zatím nic. V teraristikách v okolí ani neví, že to existuje. Na internetu jsem objednával už třikrát a pokaždé napsali, že nemají na skladu a neví, kdy přijdou nové zásoby. Krmím cvrčkama a pekingským zelím, Mohl by mi prosím někdo poradit? Už měsíc se snažím sehnat nějaké vitamíny vhodné pro agamu ale nejde to. Z těch, které tu jsou doporučeny (Reptivit, Roboran H) se nepodařilo zatím nic. V teraristikách v okolí ani neví, že to existuje. Na internetu jsem objednával už třikrát a pokaždé napsali, že nemají na skladu a neví, kdy přijdou nové zásoby. Krmím cvrčkama a pekingským zelím, mrkví, petrželkou a rukolou. Terárko: UVB 14W zářivka, tepelná žárovka a topný kámen, písek a klacky.

Nevím, jestli to má nějakou souvislost se stravou nebo prostředím ale už mám agamu přes měsíc a pořád je vydešená, když mě spatří, ale krmit z ruky se nechá (po cvrčkách se může utlouct ale když nemám v ruce crvčka tak se bojí). Když ji chvíli držím v ruce, tak se po chvíli uklidní a nechá se hladit ale ze začátku vždycky hrozivě mrská ocasem. Navíc se mi zdá, že málo pije. Zeleninu křoupe až poté co ji rozhází na topný kámen a uschne, z misky nepije vůbec a z kapátka si dá ode mě sice každý den ale max. dvě kapátka. Navíc se vody bojí. Držení těla má v pořádku, všechny končetiny zdravé, prostě z vnějšku zdravá agamka.

A teď k dotazům: Kde sehnat vitamíny a jaká kombinace komplexní minerální a vitamínové výživy je nejvhodnější pro 3- měsíční samičku(?)?

Jak ji naučit, že nejsem nepřítel ani predátor?

Co může být špatně, když má malou potřebu pít?

Předem děkuji za rady a odpovědi na tomhle skvělém webu plném ochotných lidí :-)

Předmět Autor Datum
Vousatka je "poustni" druh, pije jen vyjimecne - obvykle ji staci voda ze "zeleneho". Roboran H maj…
lucifer 06.12.2009 22:02
lucifer
diky za odpoved. Tu zarivku mam ale hodne blizko k terarku...asi 3 cm od stropu a větev ji vede až k…
cajkar 06.12.2009 22:14
cajkar
to terarko je kriticky male, mlade vousatky pri dobre peci roste skutecne rychle (mame ted 4-mesicni…
lucifer 06.12.2009 22:34
lucifer
Jeste k tomu piti - pokud je to male mlade, tak ty preci jen potrebuji trochu vic vody. Taky praktic… poslední
lucifer 07.12.2009 08:30
lucifer
na tomhle skvělém webu plném ochotných lidí Nešplhej:-). Kde sehnat vitamíny a jaká kombinace kom…
krokodýl 06.12.2009 22:12
krokodýl

Vousatka je "poustni" druh, pije jen vyjimecne - obvykle ji staci voda ze "zeleneho". Roboran H maj v kterekoliv lekarne ktera prodava i veterinarni leciva. Na kontakt - ruku si zvykne casem, nekterym to trva dyl. Chce to jen trpelivost ;)

Misto topneho kamene bych dal obycejny, a misto te zarivky aspon 26W Reptiglo 10.0

diky za odpoved. Tu zarivku mam ale hodne blizko k terarku...asi 3 cm od stropu a větev ji vede až ke stropu.navic to neni zarivka "takova ta trubice" ale velikostne zarovka zatocena do spiraly (14W 10.0). Koupil jsem to ve zverimexu a prodavacka rikala, ze je to poustni svetlo do malych terarek (zatim je opravdu v hodně malém 45x30x20 švh.

to terarko je kriticky male, mlade vousatky pri dobre peci roste skutecne rychle (mame ted 4-mesicni z vlastniho odchovu, ma uz 39cm) = uz ted muzes pomaly chystat neco vetsiho. Zarivka "nad" terarkem je na nic, tuplem pokud je strop terarka skleneny, zarivku dat dovnit. Bude to spis 13W Reptiglo compact, ta je do takhle maleho terarka OK (cokoliv silnejsiho by ho prehrivalo), ale - dovnitr. Pripadne zkusit jen kombinaci te zarivky uvnitr + topny kamen (mame takhle delane odchovny) a promerit teplotu. V prostoru by melo byt kolem 28-30°C.

Jeste k tomu piti - pokud je to male mlade, tak ty preci jen potrebuji trochu vic vody. Taky prakticky nepiji z misky (velmi vyjimecne, z principu vzdy mame v terarku i misku s vodou, ale videl jsem z ni pit mladata asi vsehovsudy 2x - 3x), ale doporucuji aspon 1x denne porosit. Primo mlade - postrikat rozprasovacem, i trochu okoli (klasicky vyhrivaci kamen treba, zvyknou ho pak olizovat :) )

na tomhle skvělém webu plném ochotných lidí

Nešplhej:-).

Kde sehnat vitamíny a jaká kombinace komplexní minerální a vitamínové výživy je nejvhodnější pro 3- měsíční samičku(?)?

Každá větší lékárna je schopna objednat, resp. může mít i na skladu veterinární přípravky. Nebo lze objednat u veterináře. Používám Nutrimix pro nosnice s přídavkem minerálního přípravku Plastin, míchám to cca 10:1.

Jak ji naučit, že nejsem nepřítel ani predátor?

To nevím, některé prostě jsou míň kontaktní a plašší, ale časem se uklidní i tyto. Důležité je na ni nesahat zhora.

Co může být špatně, když má malou potřebu pít?

Pouštní plazi dokáží s vodou hospodařit velmi dobře, doporučuju ji a část terária prostě 2-3x v týdnu jemně porosit vlažnou vodou, aby si mohla olíznout pár kapek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru