Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konec ÁTečka

Tak jsme se dočkali krásného vánočního dárku - pravděpodoný konec nejstaršího vivaristického časopisu u nás. Od roku 1989 mi chybí jediné číslo, několik starších ročníků jsem zdědil po svém strýci a ty asi nejvíce ovlivnily můj další vývoj. Osobně nevěřím, že za to může krize, tento časopis přežil spoustu krizí. Hlavním důvodem je lenost a pohodlnost nastupujících generací. Proč utratit peníze za časopis, přeci stačí sednout k netu a zeptat se - kvalita odpovědi už není prvořadá. Každý druhý "terarista a akvarista", vlastnící jedno akva/terárium, má svoje internetové stránky, na kterých jsou přeci bezvadné rady, spousta přepisů opakujících se blábolů, taxonomických chyb atd. Stále zde vidíme stejné stupidní dotazy, často následované podobně stupidní odpovědí. Nu což, asi si budeme muset zvyknout, protože odborné články, psané erudovanými matadory svých oborů, si už asi nepřečteme. Ještě, že je tu zahraniční literatura, alespoň pro některé........

at

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to smutné, na druhou stranu si přiznejme, kdo z nás bude čekat měsíc (nebo dokonce dva), jestli v…
nikolas 14.12.2009 22:27
nikolas
To mě přijde jako nesmysl proč čekat co vyjde ,mohu se přeci podívat na netu co bude v příštím vydán…
mr.gecko 14.12.2009 22:33
mr.gecko
http://www.czechcomputer.cz/product_doc-222AF4FAF0 F02948C12574FE0043927F.html - naor. tohle muzes m…
lucifer 14.12.2009 22:39
lucifer
Njn, vývoj tím směrem asi půjde, ale mě z e-booků bolí oči a palice...to kniha je stokrát lepší, ste…
Arutha 14.12.2009 22:46
Arutha
Chce to cist prave z e-inku (jeste svuj "e-book" nemam/mel jsem moznost si vyzkouset, ale zatim drah… nový
lucifer 15.12.2009 07:50
lucifer
Ne, to nebyla narážka na nikoho konkrétního - spíš obecně na stovky bolgů a webů pofidérní kvality..… nový
Arutha 15.12.2009 11:32
Arutha
Příšly někomu čísla září/říjen a listopad/prosinec? Nevím jestli jsem to někde nezašantročil, ale ty…
navay 15.12.2009 01:12
navay
sorry, ale v dnešní době opravdu at nemělo šanci, zaspalo prostě dobu, málo odborných článků za hodn… nový
firn hoy 15.12.2009 02:17
firn hoy
Naprosto souhlasím - kvalita AT poslední roky nehorázně upadala, až na pár světlých vyjímek. Některé… nový
MadMike 15.12.2009 08:24
MadMike
já mám na pda spoustu knížek a se čtením nemám potíže, používám hp ipaq 214. z AT mám hromadu, ale s… nový
Danielh 15.12.2009 08:50
Danielh
ztráta jediného tera časopisu není dobrou zprávou. Internet sice využívám hojně, ale když budu mít n… nový
Fridleifson 15.12.2009 11:10
Fridleifson
Ahoj..myslím si že je to škoda že AT končí,ikdyš ho nekupuju zhruba od roku 2002.Kdyš mi bylo asi 11… nový
crowbar 15.12.2009 14:40
crowbar
Svoje první AT jsem si koupil za 5 Kčs v roce ????Je na ňem Phylomedusa. Od té doby mám téměř všechn… nový
babal 15.12.2009 22:12
babal
mám v bedně několik postarších ročníků a tahle literatura mi opravdu něco dala, to bych ale neřekl o… nový
Nery 16.12.2009 01:52
Nery
No je pravda že vlastním několik beden atéček. Velkou část jsem dostal. V době kdy tato čísla vycház… nový
charloschuanche 16.12.2009 15:39
charloschuanche
http://kchz.info/index.php?option=com_content&task =blogcategory&id=15&Itemid=32 takový drobný komen… nový
Petr60zelv 16.12.2009 17:38
Petr60zelv
Anakondo nemám k tomu co dodat, souhlasím do posledního písmenka. Každý kdo srovná úroveň tohoto čas… nový
Epanterias 16.12.2009 21:51
Epanterias
ATéčko skončilo ale stále mi chybí letošní poslední 2 čísla. září-říjen a listopad-prosinec. Chybí j… nový
vn69501 30.12.2009 19:16
vn69501
I když AT skončilo, česká teraristická publicistika nezaniká - časopis Aquaristik vychází od roku 20… nový
Libor Šprysl 02.01.2010 08:51
Libor Šprysl
Tak je již jisté, 15. února by teraristé měli vidět první číslo tištěného časopisu coby přílohy časo… nový
Libor Šprysl 19.01.2010 11:22
Libor Šprysl
Už jsem ho viděl a nepřipadá mi špatné:-), jak se líbí teraristům? nový
Libor Šprysl 12.02.2010 19:47
Libor Šprysl
Jak jsme ho mohli vidět, když o příspěvek výše píšete, že ho uvidíme až 15. února? Jinak je úsměvné,… nový
navay 12.02.2010 22:21
navay
:-) to bylo jen nadneseně řečeno, že Terárium jako nedílná součást časopisu Aquaristik (nedílná, leč… poslední
Libor Šprysl 14.02.2010 07:58
Libor Šprysl

Je to smutné, na druhou stranu si přiznejme, kdo z nás bude čekat měsíc (nebo dokonce dva), jestli vyjde časopis, ve kterém možná najdu něco, co se týká mých "favoritů", a když ne, tak holt za další dva měsíce možná... Aby nedošlo k mýlce, kupoval jsem ho, kdysi jsem odebíral třeba Živu, Vesmír - ale - před dvaceti lety. Život jede dál a erudovaní matadoři jsou leckdy převálcováni nejen dobou, ale i novými směry, postupy, poznatky a nápady, o kterých se jim možná ani nesnilo. Nám veteránům se to nemusí líbit, ale je to tak. Za všechno se platí, za pokrok také a bolí to.

To mě přijde jako nesmysl proč čekat co vyjde ,mohu se přeci podívat na netu co bude v příštím vydání a pak přemýšlet jestli si ho koupím nebo ne.Zase jedna výhoda když su na dovolené (prázdninách )tak sebou nemám počítač abych se podíval na net , třeba s notebookem jo ale kdo notebook nemá tak si vezme časopis.A i tak když si beru notebook do např .Egypta tak třeba tam není připojení na net, prostě časák mohu mít vždy u sebe.

Njn, vývoj tím směrem asi půjde, ale mě z e-booků bolí oči a palice...to kniha je stokrát lepší, stejně tak časopis. A internet zatratit určitě nejde (jak taky?), nicméně zatímco na časopis typu AT se člověk mohl spolehnout, že poskytne kvalitní info z praxe, o stránkách "agamy Pusinky" to říci nelze...

Chce to cist prave z e-inku (jeste svuj "e-book" nemam/mel jsem moznost si vyzkouset, ale zatim drahe a male) - cteni vetsiho mnozstvi textu z jakehokoliv "sviticiho" displeje je hruza, o tom zadna. E-ink "netaha oci", jeste to neni uplne jako papir ale cte se z nej fakt prijemne - a doufam ze vyvoj pujde milovymi kroky vpred ;)

"Stranky agamy Pusinky" - doufam nebylo narazkou na muj pidiweb - zasadne necopypastuji co je psane jinde ani nijak nementoruji - jen davam odkazy na (imho) slusne tematicke weby ;)

Příšly někomu čísla září/říjen a listopad/prosinec? Nevím jestli jsem to někde nezašantročil, ale tyhle dvě poslední letošní čísla nemůžu nikde najít a nevzpomínám si, že bych je dostal.

Edit:

Poslední dvě letošní vydání Akvária Terária jsou připravena k vytištění, co nejdříve to bude možné, dojde na vytištění těchto čísel AT a následnou distribuci.

www.lon.cz
Tak zřejmě plaším zbytečně a ještě to příjde, ikdyž nevím k jakému datu je ten článek aktuální.

Každopádně je o škoda, nechce se mi tomu vůbec uvěřit. Snad bude jen příští rok "přestávka", jak uvádí pan šéfredaktor, a pak se AT podaří zase vzkřísit. Z tištěných českých periodik obsahujících pravidelně tera články už zbývá jen Fauna.

sorry, ale v dnešní době opravdu at nemělo šanci, zaspalo prostě dobu, málo odborných článků za hodně peněz a teraristika právě nepatří mezi movitý čtenáře,ač se mi časopisy a knihy líbí, a mrzí mě to, nic jinýho jsem vůbec nečekal, každý kupující smlouvá každou korunu za živý zajímavý zvíře, natož aby kupoval za drahý ač zajímavý články v časopise

Naprosto souhlasím - kvalita AT poslední roky nehorázně upadala, až na pár světlých vyjímek. Některé články několikaletých chovatelů nabádajících až k domácí chirurgii mě pak totálně dorazily. Osobně jsem si prohodil pár mailů s šéfredaktorem a jeho vizi časopisu a podivnou snahu jak sám řekl - vybuzení veřejnosti k aktivitě - jsem vůbec nechápal a nerozuměl. Což samozřejmě nic neznamená a rozhodně není mým úmyslem kohokoliv napadat nebo urazit.
Pro mě jsou stará čísla AT něco jako bible, pochybuji, že tu bude ještě vůbec někdy existovat tak kvalitní časopis. Ale co se týče poslední doby - nijak mi nevadí, že tohle už nebude vycházet. Ale je tu v součastnosti i jiný časopis, který může kvalitou konkurovat i upadajícímu AT? nemyslím si :.(

Jinak elektronický knížky jsem zkouše v PDA (teď už je to možná o něčem jiným) a nešlo to. Stejně jako se nemůžu učit z monitoru, když stáhnu článek na kterým mi záleží, tak si ho hned vytisknu a čtu z papíru...z těch blikadel to prostě nejde, to bych byl za chvíli slepej :))

já mám na pda spoustu knížek a se čtením nemám potíže, používám hp ipaq 214.
z AT mám hromadu, ale spíše starší vydání. v novém formátu jsem to neviděl, zkusím si nějaké objednat. kompletní ročníky ne, to je ranec, navíc bych si v každém přečetl tak 1-2 články.
v těch starých si musím udělat nějaký index neb kdo se v tom má hledat, škoda že nejsou v elektronické formě.

ztráta jediného tera časopisu není dobrou zprávou. Internet sice využívám hojně, ale když budu mít na výběr, sáhnu raději po tištěné formě. Internet snese hodně. Nejeden z našich přednášejících by mi urval hlavu kdyby jsem řekl že využívám jako zdroj "zájmové" internetové stránky. Internet má obrovskou výhodu. diskusi. V časopise je samozřejmostí seznam použité a doporučené literatury, což na netu najdete malokdy. AT jsem sám kupoval od roku 2000 do roku 2006 a od známého akvaristy mám doma i dost starších čísel (nejstarší čáslo mám z 16 ročníku ale většina je z 80. let). V roce 2006 jsem AT kupovat přestal, nezvykl jsem si na velký formát a vyskytlo se i dost článků které jsem přečtené mít nemusel. I tak jsem si ale každé číslo prohlížel na stánku a výběrově kupoval podle obsahu. Škoda je i AkvaTeraFora, tento časopis se mi líbil jak po grafické tak obsahové stránce. Aspoň že je dostupná zahraniční literatura, jak již zmínil anakonda.

Ahoj..myslím si že je to škoda že AT končí,ikdyš ho nekupuju zhruba od roku 2002.Kdyš mi bylo asi 11 let tak jsem dostal plnou igelitku ATček od souseda od nás z baráku co se zabejval akvaristikou než totalně propadl chlastu...Dodnes(je mi 23)v nich pravidelně listuju.Ikdyš jsou to články a časopisy starý i přes 30 let tak byh se těch výtisků nezbavil,mám k tomu celkem vztah:)

Svoje první AT jsem si koupil za 5 Kčs v roce ????Je na ňem Phylomedusa. Od té doby mám téměř všechny výtisky až do roku 2oo5.Pak už to byla samá reklama.Kdysi jsem byl pravidelným návštěvníkem antikvariátu v Dlážděné ul.a tam jsem doplnil svou sbírku AT z 50 a 60tých let.Totéž se mi podařilo s Živou,takže toho mám hafo a občas mě přepadne sentiment a ajá se v tom pár dní hrabu. Vždy mě překvapí co jsem všechno zapomněl,jakými zvířaty jsme se kochali,dnes normálně k dostání ve zveráčích a co bylo jen sny, tak když to není na burze,tak to někdo prodává v inserci.Knihy jsou KNIHY,časáky jsou ČASA'KY a internet je taky fajn.

mám v bedně několik postarších ročníků a tahle literatura mi opravdu něco dala, to bych ale neřekl o 2-3ročnících co jsem odebíral kolem roku cca 2003, přišlo mi že ta kvalita v tom mnohdy nebyla, poměr tera/akva nebyl jak bych si přál atd...člověk by se měl vzdělávat jak jen to jde, posledních několik let jsem ale nečetl papírovou knížku :( holt není lehké najít si čas...

No je pravda že vlastním několik beden atéček. Velkou část jsem dostal. V době kdy tato čísla vycházela jsem nosil pleny. Občas si prolistuji několik čísel nad některými se usměji-informace jsou již překonané, jiné mi poskytnou informace, které i v době internetu mají cenu zlata. AT jsem přestal kupovat se změnou formátu na A4 a s několikátou změnou ceny. Začala převládat reklama a fotografie nad textovou částí, která je u tohoto časopisu nejdůležitější. Tedy pro mne. Z nostalgie uroním slzu.
Na internetu se dají najít i kvalitní informace ale člověk u toho stráví spoustu času překlady a hledáním. U nás se rádo opisuje místo jednoduchého: Dělám to tak a tak a jde mi to, nebo s tímhle jsem neuspěl, tohle se mi neosvědčilo.

Proto jen více kvalitních informací, ať jsou v knize časopisu nebo kdekoli.

Anakondo nemám k tomu co dodat, souhlasím do posledního písmenka. Každý kdo srovná úroveň tohoto časopisu a webových "informací" od dnes téměř každého, kdo umí pustit počítač, nemůže ani jinak soudit. Internet má obrovské možnosti informace podávat, ale sám o sobě je nedělí na kvalitní a paskvil, na údaje převzaté, opsané či upravené a údaje ověřené lety úspěšného chovu. Vím, že tohle nedokáže ani časopis (viz některé články ve Fauně, kde se otiskne kdekomu cokoliv), na druhou stranu je to ovšem měřítkem pro kvalitu časopisu. Už jsem to v minulosti psal a stojím si stále za tím, že článek otištěný v AT(nehovořím nyní o AT, co zůstalo po rozštěpení původního AT na AkvateraForum a časopis užívající původního jména s markantně rozdílnou kvalitou) a v podstatě nejen v něm, znamená, že si musí být autor jistý tím co píše a taktéž být připravený na kritiku, kterou jeho text přinese. Svým způsobem to byl a je selekční tlak už dopředu. Na netu nic takového není. Denně se zakládají tuny webů o želvičce Jůlince, agamce Honzíkovi a leguánce Páje. Autor tam bez ladu a skladu narve co kde opsal, co slyšel a co si myslí, že je správné. Když jsem prošel jen namátkou pár webů zabývajících se chovem vodních želv, tak mi bylo jasné, že za rok, maximálně rok a půl už nebude mít zakladatel webu co psát, jelikož o své chovance vinou chovatelských postupů, jež užívá, přijde. A bohužel za svůj web, ani informace na něm není nijak zodpovědný. Na rozdíl od už natrvalo zaneseného článku v jakémkoliv chovatelském tištěném periodiku mu stačí jediné tlačítko a vše zmizí a bude zapomenuto. Takže proč si lámat hlavu nad tím, co tam dáme.. Jistěže existují výjimky, ale stále to jsou výjimky. Většina kvalitních webů představuje spíše nabídku odchovů, nebo prezentuje náš chov, jeho skladbu a specializaci dotyčného, pouze špička ledovce obsahuje chovatelské praktiky, letitým chovem ověřené zkušenosti prezentované na takové úrovni, aby se to dalo třeba v případě chovu hadů přirovnat k odkazu článků Ivana Reháka právě z AT. A i ta vychvalovaná stahovaná část z netu bývá z 98% jen přeložená kopie knižní podoby známých autorů. Za sebe mohu říci, že mi bude AT v původní podobě (či pozměněné jako bylo ATF)chybět. Pro skalní teraristy odešla "kojná". O nahraditelnosti této matky pochybuji.

I když AT skončilo, česká teraristická publicistika nezaniká - časopis Aquaristik vychází od roku 2010 v rozšířené podobě, která zahrnuje kromě 84 stran věnovaných sladkovodní akvaristice, mořské akvaristice, sladkovodním bezobratlým a zahradním jezírkům také samostatnou 16stránkovou přílohu Terárium formou volně vloženého sešitu. Rozsah 16 stran se může někomu zdát na první pohled malý - když ho ale srovnáme s prostorem, který měla teraristika v posledních letech v AT, a odmyslíme si plochu zaplněnou tam dosti velkorysou grafickou úpravou některých materiálů, zjistíme, že tento rozsah zase o tolik menší není. Navíc jde o rozsah počáteční - pokud se ukáže, že projekt Terária je nosný a čtenáře zaujme, rádi jeho rozsah zvětšíme. Na přípravě časopisu se podílejí mnozí autoři zejména mladší a střední generace teraristických publicistů, známí ze stránek "malého" AT a následně pak ATF.
Libor Šprysl, šéfredaktor časopisu Aquaristik

Jak jsme ho mohli vidět, když o příspěvek výše píšete, že ho uvidíme až 15. února? Jinak je úsměvné, když se šéfredaktor pochlubí, že už viděl svůj vlastní časopis. Kdo by to čekal :-D.

Jaká je cena? Jaké tam budou články (alespoň nadpisy)? Jak jsem z toho mála co je na netu pochopil, tak Aquaristik jsou překlady článků z německé verze časopisu? S tera částí/přílohou to bude rovněž tak? Kde se dají sehnat nějaké konzistentní informace?

:-) to bylo jen nadneseně řečeno, že Terárium jako nedílná součást časopisu Aquaristik (nedílná, leč vkládaná) je na světě. Protože vím, že je mezi teraristy i dost akvaristů, tak si jej mohli koupit již v Hradci Králové na akvarijní výstavě. Cena časopisu jako celku je 99,- Kč, dodám, že časopis je dělen čistě akvaristickou část, mořskou, zahradní jezírka a krevetky, raci a další bezobratlí. Zatím zkušebně šestnáctistránková teraristická příloha je čistě česká, od autotorů které není nijak moc nutné představovat.Tak tedy:
Michal Berec: Fryna dvoupruhá,
Lubomír Klátil: Diplodactylus galeatus
Ondřej Hes: Návštěva Malajsie
Martin Šandera: Skokan hnědý a ještěrka živorodá
René Demis: Chováme strašilky
Michal Berec: Pohlavní rozdíly u podzemních scinků

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru