Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Geochelone pardalis, sulcata, radiata?

Zdravím všechny, chtěla bych poprosit o radu, který druh z těchto tří je "nejlepší" pro začátečníka s africkými druhy? Jinak chovám testudo horsfieldii.Elegans jsem vyloučila pro jejich údajnou náchylnost a méně snadný chov i odchov. Něco jsem si přečetla,ale nechám si poradit kdo má zkušenosti. A taky jak se cenově pohybují mláďata zmíněných druhů? Četla jsem, že mládě radiaty stojí 10 000,-Kč je to pravda? Děkuji moc za názory

loading...
Předmět Autor Datum
Hned ze začátku je nutné si uvědomit, že se ve všech třech případech jedná o větší druhy želv, které…
Sysel 30.01.2010 19:24
Sysel
Tak děkuji moc za podrobné objasnění. Taky myslím, že nejlepší volba bude Geochelone pardalis. Už js…
lulda 31.01.2010 00:42
lulda
Doporučuji p. Přikryla, je z Kroměříže, jako jeden z mála u nás chová i odchovává všechny většinu te…
nikolas 31.01.2010 10:54
nikolas
Od p. Přikryla jsem viděla nějaké fotky na netu, ale nenašla jsem na něj kontakt.Elegansky jsou menš…
lulda 31.01.2010 23:18
lulda
:-)pokud je mi známo tak stepky nechová, tel. 608883521 ;-)
lupus 01.02.2010 07:12
lupus
Super díky a nevíte ještě kdo by choval želvy stepní okolí Morava.Zřejmě mám doma dvě samice, že byc…
lulda 01.02.2010 11:40
lulda
S těma eleganskama je to již takový zaběhlý názor, že jsou náročné a náchylné. Ano vyžadují více čas…
geochelone 03.02.2010 21:33
geochelone
Děkuji taky za názor. Pořád rozmýšlím, abych se správně rozhodla. Máte zkušenosti i s odchovem mláďa…
lulda 04.02.2010 22:57
lulda
Chovám doma ž.stepní pěkně v suchu, takže pardálky mi přijdou jednodušší Na to bacha, ono je to suc…
krokodýl 05.02.2010 18:08
krokodýl
jakmile eleganskám zajistíte vhodné podmínky a necháte je v klidu a cítí se bezpečně, tak není ani s…
geochelone 05.02.2010 18:15
geochelone
tak jej mám s jednou velkou samicí odděleně Jak pak vypadá procentuelně oplodněnost vajec, když je…
wufeng 05.02.2010 21:21
wufeng
Tenhle až moc sexuálně chtivý samec je mladý (necelých půl kilo asi 13 cm plastron) a na tuto velkou…
geochelone 05.02.2010 21:42
geochelone
Já mám jen 3 prcky. Největší je sameček, menší vypadá na samičku, a pak mám ještě takového 5 cm cvrč…
wufeng 05.02.2010 22:43
wufeng
OK, ozvu se. Už mě taky dva lidi psali, ale teď neprodávám, ani neměním, možná později, anebo nějaké…
geochelone 05.02.2010 23:13
geochelone
Od koho máš ty svoje prcky? Když moc nějaký neroste zřejmě pochází z odchovů, které jsou velkou část…
wufeng 06.02.2010 19:37
wufeng
jj, od Z.Přikryla mám zamluvené alespoň jedno mládě jeho druhé generace elegansek. Loni mu začali sn…
geochelone 06.02.2010 20:00
geochelone
Zcela jiste je nejvhodnejsi A.radiata - pokud se masivneji nerozsiri do chovu, bude jeji cena hlavni…
JirkaLežák 27.03.2010 08:52
JirkaLežák
Hlavní příčina vzácnosti v chovech je trochu jiná - Asterochelys radiata je CITES I a tím pádem i au…
Petr60zelv 29.03.2010 09:30
Petr60zelv
Zdravím, chci se zeptat, jestli by mohla být Geochelone pardalis ve venkovním výběhu s Testudo margi…
huňas 29.03.2010 22:29
huňas
Já mám po hromadě hermanku a sulcatu sou este malinky ale vychazej spolu celkem dobre od tý doby co…
Déňa 15.04.2010 15:19
Déňa
Ja mám tiež vonku spolu pardalky s marginátami. Vychádzajú zatial spolu dobre lebo sú skoro rovnako…
jarovalentin 15.04.2010 17:19
jarovalentin
Nesetkali vy ste se nekdy s prasknutim celisti?? sulcata v ni ma diru protoze nemela ulne dostatek v…
Déňa 15.04.2010 17:28
Déňa
Co konkrétně té želvě prasklo? Pokud je to jen rohovina, což teda nemá s Ca nic společného, tak ano.…
KHor 16.04.2010 10:39
KHor
Je to jen ta rohovina pod okem a kdyz to neni vapnikem kteryho uz ma ted dost je to necim jinym?? ne… poslední
Déňa 16.04.2010 11:48
Déňa

Hned ze začátku je nutné si uvědomit, že se ve všech třech případech jedná o větší druhy želv, které běžně v dospělosti mnohonásobně přesahují velikost zmiňované dospělé horsfieldky.

Geochelone radiata - mláďata nestojí 10 000Kč, stojí víc (řádově cca od 15 000 výš). Jedná se v dospělosti o poměrně odolnou želvu, kterou by po pečlivém nastudování podmínek chovu mohl zvládnout i začátečník, její obtížná dostupnost a vysoká cena ji však odsoudila spíše do kategorie raritek.

Geochelone sulcata - největší suchozemská želva žijící na kontinentu. Dospělí samci běžně váží desítky kg. Vyžaduje z ohledem na svou velikost dostatek prostoru a relativně přísnou "travní" dietu. Není to zrovna zvíře do terária, potřebuje hlavně v zimě velkou vyhřívanou ubikaci a dostatek sena. Cena mláďat není vysoká cca od 2000 Kč za tohoroční mládě.

Geochelone pardalis - mláďata jsou dostupná cca od 2500 Kč výše. Určitě doporučuji pořídit odchov. Platí u ní v podstatě to co u sulcaty s tím, že nároky jak na prostor tak krmení nejsou tak vysoké, ze zmíněných tří asi nejlepší varianta.

Myslím, že všechny zmíněné druhy je schopen chovat i začátečník, ale pouze po dokonalém nastudování podmínek chovu a jejich zajištění (větší vyhřívané zimoviště s kvalitním UV zdrojem, dostatek kvalitního krmiva a na léto ideálně prostorný venkovní výběh) Ceny které uvádím jsou přibližné ( spíš minimální ) a pro člověka, který nemá kontakty mezi chovateli je potřeba počítat spíše vyžší částky.

Tak děkuji moc za podrobné objasnění. Taky myslím, že nejlepší volba bude Geochelone pardalis. Už jsem si něco nastudovala, je to krásná želva.Zkusím najít nějakého chovatele, který je chová.Problém bude spíš vybrat pár u mláďat, kde to není ještě na 100 procent poznat.Kdyby měl někdo kontakt na zodpovědnýho chovatele nejlépe Morava,ale zajela bych i dál, když by to bylo nutný, napište mi prosím.Děkuji

Doporučuji p. Přikryla, je z Kroměříže, jako jeden z mála u nás chová i odchovává všechny většinu testud (myslím bez sulcat, ty pravidelně mívá p. Hraběta z Prahy). Já osobně bych vám doporučil spíše elegansky, zejména kvůli velikosti a prostorovým nárokům - radiaty, pardalisky i sulkáty jsou pro běžného chovatele přeci jen nadměrečné, tedy pokud nemáte volnou místnost, dost peněz na elektřinu a zahradu k tomu. Zajeďte se do Kroměříže podívat, ať víte, co to obnáší. A s tím párem si nelamte hlavu, u těchto druhů pohlavní dospělost přichází poměrně pozdě, počítejte minimálně deset let a více (kromě elegansek, tam je to trochu míň). Spíš bych doporučil skupinku pěti, šesti mláďat z různých zdrojů, pár není pro chov dostatečný.

Od p. Přikryla jsem viděla nějaké fotky na netu, ale nenašla jsem na něj kontakt.Elegansky jsou menší, ale prý jsou náročnější na odchov i náchylnější, alespoň podle toho co jsem si zjistila, jestli má někdo jiné zkušenosti, ráda se poučím. Jinak zahradu mám a prostory taky, ale je pravda, že pět velkých želv, to už je fakt na místnost.Do Kroměříže bych se teda ráda podívala, nevíte jestli chová i testudo horsfieldii? Díky moc za odpovědi.

S těma eleganskama je to již takový zaběhlý názor, že jsou náročné a náchylné.
Ano vyžadují více času a pozornosti. Jestliže jim však umožníte žít ve správných a vhodných podmínkách, tak s nimi není žádný problém. Sám jich mám několik a jsem spokojen.
Dříve jsem měl také pardálky a sulkáty, ale vzhledem k jejich velikosti a váze jsem přešel na menší druh :-)

Děkuji taky za názor. Pořád rozmýšlím, abych se správně rozhodla. Máte zkušenosti i s odchovem mláďat u elegansek? U nich mám právě strach správně navodit přírodní podmínky s jejich potřebou střídání vlhkých období atd. i kvůli rozmnožování. Chovám doma ž.stepní pěkně v suchu, takže pardálky mi přijdou jednodušší. Ale z velikosti jaké můžou dosáhnout mám respekt.

Chovám doma ž.stepní pěkně v suchu, takže pardálky mi přijdou jednodušší

Na to bacha, ono je to sucho hodně relativní, měli by mít (hlavně mláďata) možnost záhrabu do vlhkého substrátu, dospělci, kteří už intenzivně nerostou jsou benevolentnější, ale věřte, že pár decimetrů pod zemí je i na poušti hodně vlhko.

jakmile eleganskám zajistíte vhodné podmínky a necháte je v klidu a cítí se bezpečně, tak není ani s rozmnožováním problém. Mám samce, který je neuvěřitelně sexuálně aktivní a leze nejenom na dalšího samce, ale i na mláďata, tak jej mám s jednou velkou samicí odděleně :-)
Ano snažím se měnit jim teploty v průběhu roku od horkých až po chladnější a letos se chystám pořídit do velkého vnitřního terária i rozprašovač vody (viz např. zde http://eshop.farmapython.cz/mlhovace-a-rozprasovac e/lucky-reptile-super-rain-rosici-zarizeni-2

a navodit jim obdobé dešťů, i když jak říkám pro rozmožování je v zajetí potřeba hlavně klid a pocit bezpečí, anebo to jsou alespoň mé zkušenosti.

Tenhle až moc sexuálně chtivý samec je mladý (necelých půl kilo asi 13 cm plastron) a na tuto velkou samici pořádně nevyleze, takže kolem ní spíš jenom pobíhá a někdy ji přetlačuje jako to dělají radiáty. Tenhle mlaďoch ji nepáří, mám dalšího, většího samce. A když je víc samců, tak to má samozřejmě onen kýžený efekt, že se chtějí pářit. Samci elegansek nejsou nijak bojovní a agresivní jak vůči sobě, tak samicím, jako např stepačky, ale tenhle můj mlaďoch dokáže tlačit krunýřem i druhého mnohem většího samce :-)
jinak abych se vrátil k úspěšnosti plodnosti, tak tuto samici nemám ověřenou, mám ji od podzimu a ještě nesnášela. Samici, kterou byla ozkoušená, mi bohužel uhynula na vnitřní zranění, které jsem zjistil pozdě :.( a bylo to právě také po páření, ale to by bylo na dlouhé povídání, protože se do toho ještě přidali nálevníci atd. .... jinak mám ještě další tři samice, které zatím nesnášejí, protože jsou mladé.
Ale ty máš wufengu taky elegansky, že jo? Někde jsem dříve viděl jejich fotky. Už se ti páří a snáší?

Já mám jen 3 prcky. Největší je sameček, menší vypadá na samičku, a pak mám ještě takového 5 cm cvrčka, kterej nějak nechce růst. Chtěl bych se jim do budoucna věnovat, tak jich chci ještě pár přibrat a tak různě sonduju, jak složená grupa bude optimální.
Kdybys věděl o někom kdo by nějaké měl navíc a byl je ochoten vyměnit třeba za mladá Testuda dej vědět pár kousků by se mi ještě hodilo.

OK, ozvu se.
Už mě taky dva lidi psali, ale teď neprodávám, ani neměním, možná později, anebo nějaké přivezu z odchovů ze zahraničí.
Já mám teď aktuálně 1,1 pravděpodobně původně po rodičích ze srí lanky, 1,3 jižní indie, a 1,0,1 severní forma.
Od nás mám jen 1,0 odchov 02 od Khora a 0.0.1 loňské mládě od L.Kanizaj, zbytek různě od německých chovatelů, toho mlaďase mám z německé zoo v Ulmu, kde se zbavovali přebytků a pak mám elegansky i ze Slovinska.
Od koho máš ty svoje prcky? Když moc nějaký neroste zřejmě pochází z odchovů, které jsou velkou část roku venku. To nemám od sebe, ale je to zkušenost jednoho evropského chovatele, který má elegansky 4-5 měsíců venku a nejenže dospělci jsou o dost menší, než normálně by měli být, ale i mláďata.
Naopak znám chovatelku z Bratislavy, která koupila 5 cm prcka a dnes po 4 - 5 letech neustálého chovu v terárku a vydatné stravy :) má tahle samice 20 cm plastron a 1.5 kila! Nemohl jsem tomu ani věřit. Je to odchov, ale původem ze Srí Lanky, to je ta největší forma.

Od koho máš ty svoje prcky? Když moc nějaký neroste zřejmě pochází z odchovů, které jsou velkou část roku venku. To nemám od sebe, ale je to zkušenost jednoho evropského chovatele, který má elegansky 4-5 měsíců venku a nejenže dospělci jsou o dost menší, než normálně by měli být, ale i mláďata.

Sameček je původně od Z.Přikryla, ke mně se dostal oklikou. Ty dvě další od chovatelky (jméno jsem zapomněl, je na papírech, ale ty leží ještě na úřadě, takže nevím). Tím venkovním chovem to může být. Původní majitelka je měla přes léto venku, tak uvidíme jak se chytne a snad začne růst. Měl jsem dva takhle malé, ale jeden to nerozdejchal a nevydržel.

Zcela jiste je nejvhodnejsi A.radiata - pokud se masivneji nerozsiri do chovu, bude jeji cena hlavni pricinou jeji "vzacnosti", bez niz by (i kdyz ma sva uskali chovu) byla davno na polovicni cene a "v kazde domacnosti" :-) Prehanim, ale ne tak uplne.

Hlavní příčina vzácnosti v chovech je trochu jiná - Asterochelys radiata je CITES I a tím pádem i automaticky EU-A. Oproti hermankám tu je mnohem menší "zásoba" importovaných zvířat a potomci části těchhle importů nemají vzhledem k EU-nušským pravidlům šanci získat žlutý papír brusleské radosti. Velmi mnoho zvířat, které jsem z evropských chovů viděl, je rachitických, přinejmenším s boulovatým karapaxem. Sám je nechovám, nemám k dispozici zatím dost ani peněz, ani prostoru, ale podle toho, co jsem našel v literatuře část chovatelů krmí příliš výživnou potravou (zřejmě nejlíp vzít kosu a krmit "pokosenou loukou", v zimě usušeným senem). Navíc není úplně bezproblémové ani líhnutí, dobře ho má popsané H.J. Bidmon v Turtles - Proceedings: International Turtle and Tortoise Symposium Vienna 2002 (Artner, Farkas a Loehr).

Ja mám tiež vonku spolu pardalky s marginátami. Vychádzajú zatial spolu dobre lebo sú skoro rovnako veliké.No je to len dočasné riešenie. Do budúcna každý druh zvlášť.Aj kôli velkosti,odlišnosti morfologie .... V podstate to doporučuje každý chovatel. Ak je na to priestor kory sa vám len podakujú.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...