Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zranenie pri krmeni

Zdravim, potrebjem radu od skusenejsich chovatelov. Vcera som krmila moju 2-rocnu guttku a zrejme sa niekde zvnutra poskrabala kuskom dreva z podstielky (ako podstielku pouzivam drevene stiepky). Usudzujem tak z toho, ze ked zaskrtila druhu mysku, zacala ju do seba pchat, ale ked bola asi v polke, vyplula ju a na srsti mysky boli krvave skvrnky a nalepene kusky dreva. Potom uz len na tu mysku pozerala, vyzerala ze by ju aj zozrala, ale nevedela sa k tomu odhodlat. Takze jedine, co mi z toho vyslo je, ze ju to drevo niekde vnutri poskrabalo, lebo inokedy zblajzne dve mysi ako nic. Preto sa chcem spytat, ci sa to uz niekomu stalo, co by som s nou mala nieco spravit, dat jej nejake vitaminy aby sa jej to rychlejsie zahojilo, alebo co... A este - mala by som ju nakrmit uz buduci tyzden (krmim raz tyzdenne) alebo by som mala pockat? Vopred dakujem za uzitocne rady :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Souhlasím s krokodýlem a ještě bych dodal , pokud chceš krmit živou potravou tak je lepší mimo terár…
pepa135 26.02.2010 15:16
pepa135
pokud chceš krmit živou potravou tak je lepší mimo terárium v nějaké větší krabici,v boxe,nebo ve va…
Redsnake 26.02.2010 15:18
Redsnake
Nepatřím mezi chovatele dlouho, ale co jsem tak pochopil, tak kvůli tomu, aby ti právě nespolkla s p…
Šuty 22.03.2010 14:26
Šuty
suty uz som v terarku mal zaschnutu krv z potkana a ak mam pravdu povedat, vobec to nebolo citit...D…
danio007 23.03.2010 22:28
danio007
jasne ze vim, proc krmit mimo terarium,ale nemyslim si,ze by to byla kdovijaka nutnost.Ja jsem dva h…
Redsnake 23.03.2010 22:35
Redsnake
Presne, pri hadoch ako su constrictory, regiusy a pod by som sa neobaval, horsie by to zrejme bolo n…
danio007 23.03.2010 22:48
danio007
Nevím, viděl jsem několik ještěrů, i želvu plnou lignocelu a nebyla to sranda- končilo to dost nesla…
charloschuanche 23.03.2010 23:05
charloschuanche
Ja som mal a mam na lignoceli hady, jastericu, pavuky a v pohode.A ako som pisal,ked uz sa bojim, ta… nový
danio007 24.03.2010 06:40
danio007
Tak lignocel je svinstvo samo o sobě, když se dostane do trávícího traktu. Osobně krmím např. korálo… nový
Beastmaster 24.03.2010 08:44
Beastmaster
Nevim, ja teda videl pouze fotku ucpaneho chamika. O problemech ktere by mel s lignocelem had jsem n… nový
Redsnake 24.03.2010 10:16
Redsnake
Ja krmim stale v terarku, chapem ze kazdy sa snazi minimalizovat ryziko urazu pri svojich chovancoch… nový
danio007 24.03.2010 11:05
danio007
Také jsem neřešil jen lignocel...psal jsem i další;-) nový
Beastmaster 24.03.2010 16:22
Beastmaster
O problemech ktere by mel s lignocelem had jsem nikdy neslysel Já jo, náš veterinář (zoo) už měl ně… poslední
krokodýl 24.03.2010 20:37
krokodýl

suty uz som v terarku mal zaschnutu krv z potkana a ak mam pravdu povedat, vobec to nebolo citit...Dokonca ani zaschnute ho.no nesmrdi ked do neho stupis:-).Myslim ze pokial nemas paludarium, alebo nieco podobne, kde je vysoka vlhkost, tak s tohto sa smradu urcite bat nemusis...
Inak, myslim ze redsnake vie preco sa krmi mimo teraria;-)

jasne ze vim, proc krmit mimo terarium,ale nemyslim si,ze by to byla kdovijaka nutnost.Ja jsem dva hady naprosto v pohode krmil v terariu,staci jim to hodit na opacny konec teraria,popripade jim obema zvladnout udrzet pusu plnou mysi:)Nebo je korigovat nejakou palickou ci peanem.Nikdy jsem nemel problemy s pozrenim substratu,neni se ceho bat.

Presne, pri hadoch ako su constrictory, regiusy a pod by som sa neobaval, horsie by to zrejme bolo napr pri hortulanoch, gonyosomach...
Co sa tyka substratu, odkedy chovam, pozuzivam lignocel a no problemo.Ak sa tak velmi niekto boji ze ho had zozerie s potravou, nieje problem kupit ten hruby, kockovany.To uz musi byt had blbec, aby zozral aj taky kus...
Aj pri bicovke som mal predtym ten jemny,ale pri prvom gekonovi ho mala plnu papulu, tak so mho vymenil a aj ked sa jej podari nejaky chytit pri love spolu z gekonom, tak jednoducho odpadne.
Rozhodne sa taky kus udrzi na potrave tazsie ako zrniecka piesku, kusky raseliny alebo nejake male triesky..

Tak lignocel je svinstvo samo o sobě, když se dostane do trávícího traktu. Osobně krmím např. korálovku živou myškou přímo v teráriu....jednou jsem zkoušel ve vaně, ale had nějak nejevil zájem...pak jsem ho dal do terária a jel po ní jak divej....a co se týče krve, tak vždy jen kapička u čumáku kořisti...ještě se mi nestalo, že bych měl něco v teráriu od krve, ale je rozdíl užovka, korálovka a pak hroznýš nebo krajta no. Jinak používám jako substrát písek a v části borové štěpky.

Ja krmim stale v terarku, chapem ze kazdy sa snazi minimalizovat ryziko urazu pri svojich chovancoch, ale predsa len, v prirode si had neberie potravu pred konzumaciou na nijaku podlozku, alebo do vane, boxu, krabice.....Videl som uzovku obojkovu(Natrix natrix)ako zrala zabu v lese na ihlici, teda vobec jej nevadilo, ze ho na zabe bolo nalepeneho dost...
Mimo terarka som krmil len par krat malych cenchriakov holicatmi.Aj to ked mali este v terarku ten jemny lignocel ktory sa na mysata celkom slusne lepil.

O problemech ktere by mel s lignocelem had jsem nikdy neslysel

Já jo, náš veterinář (zoo) už měl nějaké mrňavé guttky ucpané lignocelem na stole, ale netroufám si říct nakolik byl problém způsoben druhotně třeba nějakýma dalšíma zdravotníma komplikacema nebo nevhodným chovem. Každopádně v sobě měli špunt lignocelu (jakoby nalepený na střevní stěně) a pod ním silný zánět střevní stěny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru