Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem S.pardalis babcocki ve skleníku?

Mám dotaz ohledně této krásné želvy. V několika článcích jsem se setkal s názorem, že naše léto je pro tyto želvy teplotně nevyhovující. Max. teploty v jejich domovině mohou dosahovat i 45°C. Chápu že v takovémto horku želva asi nebude běhat na slunci, ale napadlo mne využití skleníku k jejich chovu- samozřejmě by muselo být zajištěno větrání aby nedošlo k přehřátí a možná propojení s venkovním výběhem. Skleník by taky mohl prodloužit venkovní sezonu této želvy. Máte s chovem ve skleníku někdo zkušenost? Případně nápady? díky

Předmět Autor Datum
Dobrý den, pro inspiraci navštivte pražskou ZOO. Propojenou vnitřní ubikaci s výběhem tam mají v pav…
derem 22.03.2010 08:09
derem
Skleník propojený s venkovním výběhem je ideální možnost jak umístit pardálky. K maximálním teplotám…
KHor 22.03.2010 14:07
KHor
Tu maximálku jsem myslel asi tak, že ač jsou to želvy z domoviny vycvičené na teploty 20-35°C, stejn…
charloschuanche 22.03.2010 15:03
charloschuanche
Víte ona se dost přeceňuje faktická teplota okolí, měřená tak jak jsme zvyklí tj. ve stínu. Pro želv…
KHor 22.03.2010 15:33
KHor
Já bych řekl, že v jejich domovině budou teploty i výrazně vyžší ( ikdyž jak kde a jak kdy).
Sysel 22.03.2010 15:40
Sysel
Přesně tak ikdyž jak kde a jak kdy to je třeba vždy zohlednit. http://www.wunderground.com/cgi-bin…
KHor 22.03.2010 15:52
KHor
Právě, nejsem želvař, pardálky se mi líbí, jejich chov je již dostatečné podchycen a jsou dostupné o…
charloschuanche 22.03.2010 16:53
charloschuanche
Teploty v areálech výskytu zvířat beru jako dobré info ale člověk si to musí správně přebrat Přesně…
KHor 23.03.2010 08:57
KHor
Dobrý den, chovám tak poslední dva roky v podstatě všechny své želvy, dřív jsem neměl tu možnost. O… poslední
zelvacek2 28.03.2010 19:59
zelvacek2

Skleník propojený s venkovním výběhem je ideální možnost jak umístit pardálky. K maximálním teplotám mě jaksi chybí protipól. Nevím sice momentálně jaká maximální hodnota je naměřena třeba v Klementinu, tuším ale, že bychom se divili.

Tu maximálku jsem myslel asi tak, že ač jsou to želvy z domoviny vycvičené na teploty 20-35°C, stejně nebude problém je uvařit trvalou teplotou okolo 30-35. Bude nutný vysadit nějáké sklo a přes léto nonstop větrat, tak aby teplota nestoupla moc. Já to vidím právě tak, že cyrkulace vzduchu a částečné zastínění skleníku by mohlo fungovat. Předpokládám, že mladé želvy tam budu moct vypustit stejně tak ve věku 1 roku že?- když tak radši pořídím odchov a počkám si až odrostou. Skleník mi připadá vhodný právě kvuli vyhřátí podkladu a prdloužení sezony želvám.

Víte ona se dost přeceňuje faktická teplota okolí, měřená tak jak jsme zvyklí tj. ve stínu. Pro želvu je daleko zásadnější možnost vyhřátí pod jakýmkoliv zdrojem tepla. Dá se říct, že pardálka bude daleko spokojenější venku při teplotě cca 2o°C a slunečném dni, kdy má možnost se na slunci vyhřát, než v terku při teplotě třeba 28°C bez tepelného zdroje.
Stálá teplota (ve dne v noci) okolo 3o-35°C žádnou želvu neuvaří ale z dlouhodobého hlediska povede k jejímu vyčerpání.
Zajistíte-li želvě pro ni pochopitelný a lehce přístupný výlez ze skleníku, zaručuji vám, že jej želva najde přesně tehdy, kdy teploty ve skleníku jí budou nepříjemné. Samozřejmě letní přistínění skleníku je výhodné.
Mláďata mají stejné nároky na teplotu jako želvy dospělé s přihlédnutím k tomu že menší objem = menší tepelná setrvačnost, rychleji se přehřejí respektive vychladnou. Také je potřeba přihlédnout k tomu, že dospělá pardálka překoná ve skleníku vzdálenost k východu a nalezne jej daleko rychleji než padesátigramové mrně, kterému by se mohlo stát že prostě zabloudí a přehřeje se, jinak ale bez obav, želvy každého věku skleníkem s možností venkovního výběhu můžete jen potěšit.

Právě, nejsem želvař, pardálky se mi líbí, jejich chov je již dostatečné podchycen a jsou dostupné odchovy. Pro mne je to daleko zajímavější želva než evropky- velikost, vysoká chůze. S tím že se budu moct časem třeba pokusit o odchov. :-D
Právě u mláďat se uvádí zahrabávání do podkladu- hoblin o příznivé vlhkosti pro správný vývoj krunýře. V teráriu nebo želvím stole nad nimi budu mít prozatím jistě větší kontrolu. Skleník je v úrovni okolního terénu a navazuje na trávník- budoucí výběh s tím že bude možnost vytvořit vchod o velikosti 70x50cm což je myslím docela dobré.
Ano jestli má zvíře možnost vždy si zvolí správnou teplotu ať v přírodě nebo v teráriu(skleníku). Teploty v areálech výskytu zvířat beru jako dobré info ale člověk si to musí správně přebrat. Nečekal bych že při 50tce na slunci budou pardálky pobíhat po savaně :-)na druhou stranu jsem tam nebyl tak nevím.

Zatím ten skleník vypadá jako dobrý nápad, otázka je- chová takto někdo teplomilnější želvy? Určitě nejsem první, koho to napadlo. Popřípadě proč takovýto chov nerealizovali jiní. KHore vy pardálky chováte že- je snad vhodnější chovat jinak, nebo spíš dostačující:?:

Teploty v areálech výskytu zvířat beru jako dobré info ale člověk si to musí správně přebrat

Přesně tak je potřeba k tomu přistupovat.
Skleník + výběh je v našich podmínkách ta nevhodnější varianta, nejen dostačující. Jako dostačující bych klasifikoval chov bez skleníku jen tak naostro, ale i to dobře funguje.

Popřípadě proč takovýto chov nerealizovali jiní

ale realizovali, jen si to nechávají pro sebe.

Dobrý den, chovám tak poslední dva roky v podstatě všechny své želvy, dřív jsem neměl tu možnost. O pardálky se v noci trochu bojím kvůli psům a zimě, tak jsem je vloni, pokud nebylo v noci nad 10 st., dával domů, navíc jedna zarytě do skleníku na noc nechodila (v podstatě všechny ostatní želvy ano). Zkusím to ale letos bez přenášení, jen případně přesun do skleníku...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru