Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ono jde taky o pomery jednotlivych slozek svetla. Z hlediska prikon/svetlo jsou nejlepsi nizkotlaky…
bahno 06.05.2010 13:17
bahno
Pekelný... O to ani nejde, aby to bylo bůhvíjak pěkné, jde mi spíš o účinnost. Dík, kouknu na ty výb…
Pavel Turek 06.05.2010 18:33
Pavel Turek
Ono jde taky o pomery jednotlivych slozek svetla. Přesně tak. Ke kvalitnímu osvětlení a vytápění ni…
MadMike 06.05.2010 18:54
MadMike
Nejdřív to s tou rtuťovkou vyzkoušej. Nedrž ji v ruce, ale zabal do černého hadru. Ty ji totiž nedrž…
Pavel Turek 07.05.2010 09:36
Pavel Turek
Ty ji totiž nedržíš v ruce, to si jen představuješ, ty se dotkneš prstem povrchu. Tyjo ty máš nějak…
MadMike 07.05.2010 09:51
MadMike
Obal to tím hadrem a nech pár minut, uvidíš.
Pavel Turek 07.05.2010 09:59
Pavel Turek
OK, nachystám si panthenol a jdu na věc :))
MadMike 07.05.2010 10:00
MadMike
A má ta rtuťovka opravdu elektrický příkon 60W? Nebo je to jako u úsporných zářivek takové to tvrzen…
Pavel Turek 07.05.2010 10:14
Pavel Turek
Jojo je to 60W, měl jsem to v měřiči a +-5w to vycházelo. Až budu míst víc času tak to schválně zkus…
MadMike 07.05.2010 12:20
MadMike
Nevím jestli jsi to zkoušel s hadrem, já se dal do pokusů s Repti Glo UVB 10.0 26W a 25 W reflektoro… poslední
Pavel Turek 13.05.2010 19:13
Pavel Turek

Ono jde taky o pomery jednotlivych slozek svetla. Z hlediska prikon/svetlo jsou nejlepsi nizkotlaky sodikovy vybojky, ale svetlo je to pekelny, zluta sodikova dvoucara. V UV bude treba skvele svitit rtutovka, ale a) je to UVC a za b) je ho moc. Takze optimalizace ano, jednostranost ne.

Ono jde taky o pomery jednotlivych slozek svetla.

Přesně tak. Ke kvalitnímu osvětlení a vytápění nikdy nepostačí jen jeden jediný zdroj, ale je potřeba udělat nějaké "combo".
Nízkotlaké sodíkové výbojky mají zdaleka nejvyšší světelnou účinnost v dostupných zdrojích, ale podle mě není vhodné je používat v teráriích - alespoň určitě ne jako jediný zdroj světla. Jelikož jejich barevné podání = 0 a spektrální průběh je vlastně jen ve vlnových délkách žluté (kolem 550nm?), nelze je podle mě považovat za dostatečný zdroj viditelného světla, i když mají brutální intenzitu. Mnohem lepší jsou kvalitní halogenidové výbojky, coby zdroj viditelného světla a v poslední době některé lze považovat i zároveň za dobré zdroje UVA/UVB.

edit: s tou výhřevností souhlas s JaBulou, ono se to vždycky nějak okecá, ale v praxi je mi jedno, že je tepelný tok u stejných příkonů zdrojů stejný, ale není mi jedno jak/kam je ten tok směřován a to je vlastně to jediný, co mě zajímá z hlediska zdroj/zvíře. Ostatní je bezpředmětné.
Pokud zdroj dokáže převést 5proc. el. energie na světlo a zbytek na teplo, tak bude logicky hřát víc než zdroj, kterej převede 20proc. na světlo a zbytek na teplo... není to tak? 60W žárovku v ruce neudržím, ale 60W rtuťovku uplně bez problémů.
Kéž bych se býval lépe učil tu fyziku...:-D

Nejdřív to s tou rtuťovkou vyzkoušej. Nedrž ji v ruce, ale zabal do černého hadru. Ty ji totiž nedržíš v ruce, to si jen představuješ, ty se dotkneš prstem povrchu. Povrch rtuťové výbojky je chladný (chladnější) než u žárovky, to ano. Ale vezmi obě svítidla opravdu do rukou, tj. do dlaní, aby to světlo nelezlo ven...

Veškerá energie skončí nakonec jako teplo. Kdybys byl dostatečně šílený, mohl bys terárium zkonstruovat jako zvukotěsnou bednu, strčit do ní repráky a ohřívat hady technem. Nevýhodou by bylo, jak správně uvádíš, že teplo by se v takovém případě víceméně rovnoměrně rozptýlilo do všech stěn bedny, a to my nechceme.

Ty ji totiž nedržíš v ruce, to si jen představuješ, ty se dotkneš prstem povrchu.

Tyjo ty máš nějakou kameru ke mě domů, že to tak víš? :-) Ne vážně - normálně vezmu do ruky tu svítící výbojku přímo v místě refl. - tedy tam, kde odchází většina světla, do obou dlaní a nehřeje. Zato 60w bodovka by mi udělala z rukou řízek. Nemám důvod mlžit.

Povrch rtuťové výbojky je chladný (chladnější) než u žárovky, to ano.

A o tom mluvím - je to daný tou konstrukcí lampy, takže je mi ve finále jedno zda je tepelný tok stejný jako u žárovky, ale kam a jak je směřován. A to i v rámci jednotlivých typů kostrukcí rtuťových výbojek - resp. rtuťových lamp.

Jojo je to 60W, měl jsem to v měřiči a +-5w to vycházelo. Až budu míst víc času tak to schválně zkusim s tím hadrem a ještě přeměřim...

Nebo je to jako u úsporných zářivek takové to tvrzení výrobce "svítí jako šedesátiwattová žárovka"?

Jo tomu se taky kolikrát směju... ale je to ve skutečnosti docela sprosťárna.

Nevím jestli jsi to zkoušel s hadrem, já se dal do pokusů s Repti Glo UVB 10.0 26W a 25 W reflektorovou žárovkou. Výsledek - pod žárovkou v ostře vymezeném prostoru se dostanu na cca 40°C, pod Repti Glo na 31°C. Je to zjevně způsobeno tvarem, Repti Glo vyzařuje skoro všesměrově. Úhrný tepelný tok je samozřejmě stejný, Repti Glo vytváří vyrovnanější teplotní pole. Posun teploměru o tři centimetry pod žárovkou udělá změnu 5°C, u ReptiGlo změna není skoro žádná.

Výsledek "pokusu" je v podstatě bezvýznamný, ale když už jsem si s tím hrál...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru