Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Akvárium => terárium

Bratr má nyní akvárium, a jelikož je pracovně zaneprázdněn akvárium mi přenechá,né že by se mi rybičky nelíbily, ale co jsem ho tak za těch 5 let pozoroval je to celkem piplačka, aby bylo vše tip top. Takže mě napadl takový konstruktivní nápad předělat akvárium na terárko.Předem chci upozornit že s tímto oborem jsem se zatím nedostatl do styku(nevím zda to tak jde realizovat, zda tento koníček nebude ještě náročnější jak rybičky- jak po časové tak finanční stránce). A proto bych vás chtěl poprosit o názor,co říkáte na můj nápad:
Akvárium je 60*30*40(všh),chtěl bych tam nějakého "ještera"(gekon,chameleon,... v tomhle se ještě neorientuju). Jelikož je akvírium situováno spíše na šířku než an výšku, je možno postavit akvárium na výšku(nevím ejslti je to an to stavěný vzhledem ke spojům skel,atd...)Pokud je je nějaký ještěr, kterému spíše vyhovuje širší a nižší prostředí(nemá potřebu nikam vysoko lést)
Dále by mě zajímalo jak je to s náročnosti tohoto koníčka- napřed bych prosil časově- vím že u rybiček to chtělo každý den párkrát nakrmit, jednou za 3 týdny vyměnit vodu, někdy použít odkalovací zvon- vůbec nevím jakou péči potřebuje takový gekon-jsou jsem tak už vygooglil, tak to taky není pro začátečníka jedoduchý- udržovat teplotu, správná vlhkost,atp.... Dále by mě zajímala finanční stránka teraristky. Když to zase srovnám s akva, tak se tam musí kupovat krmeni, nějaký přípravky na vodu, něco pro rostliny,zářivka,.....
Abych to shrnul, je teraristika náročnější než akvaristika?
Existuje nějaké zvíře, které spíše preferuje delší a nižší nádrž?(hada moc nechci, spíš ještěra)
Kolik bych asi musel zainvestovat do přestavby a koupě domácího hlídače :)
Jaké jsou finanční nároky měsíčně na takový koníček(zatím se tomu chci věnovat jako začátečník)
Předem děkuji, jeslti jste se dočetli až sem, a budu ještě radši když mi odpovíte.

Předmět Autor Datum
Tak zase zalezi na typu jestera chcete denniho nebo nocniho, aktivniho nebo pasivniho. Nemyslete si…
Safi 20.07.2010 23:16
Safi
Jen bych dodal a poupravil, že se jedná o gekončíka, ne gekona, nočního, raději bych se tedy držel v…
krokodýl 21.07.2010 09:45
krokodýl
Teď jsem právě dokončila terko pro gekončíky,zadní stěnu apod.Takže polystyren z krabice od počítače…
Kája z Brna 21.07.2010 10:58
Kája z Brna
Tak dnes jsem byl očíhnout pár obchodů a tak jsem se nezávazně zeptal co, jak, proč, za kolik,...? a…
doonio 21.07.2010 21:25
doonio
Tak paní z prvního zverimexu by podle mě měla dostat pochvalu :-) . Horní přístup není vhodný proto,…
Rendy 21.07.2010 21:41
Rendy
Jé, díky moc za rady a tipy, mě osobně taky více vyhovoval přednes první dámy, jen mi zase dělá vrás…
doonio 21.07.2010 22:36
doonio
Zdravím, kedysi som zo starého akvária urobil takto dvojterárium: vyroba-teraria Keby som to robil… poslední
miro293 22.07.2010 07:37
miro293

Tak zase zalezi na typu jestera chcete denniho nebo nocniho, aktivniho nebo pasivniho. Nemyslete si krmeni taky neco stoji. Samotne zvire... zalezi jestli by jste chtel na pozorovani nebo mazleni... Gekoni jsou uzasni jesteri a moje srdce si ziskal Gekon nocni jsou vcelku nenarocni maji kouzelnej ospalej kukuc ... ale to jsem trochu odbocil tak na vase otazky. Cisteni teraria zahrnuje vyndavani vykalu, obcasnou vymenu podkladu, dezinfekce atd... Tvorba teraria pokud jste sikovny a zrucny neni nic lehciho nez si ho vyrobit sam navodu je tady habadej. Terarium bych postavil na sirku aby mel co nejvetsi plochu a otvirani aby gekon neutekl. Kdyz si to rozvrhneme terarium osvetleni uvb uva a popripade nocni sviceni dohromady dela tak 800,- pozadi do takoveho teraria tak 500,- + veterinar kdyz tomu zvireti neco bude, samotne zvire 500-600 ze zverimexu ,- spotreba elektriny + jidlo pocitej tak 50,- za krabicku cvrcku kterou sporada tak za tyden... ale jesstli tyto vydaje prekonate verte mi ze teraristika je neco tak uzasneho ze to nema obdoby... snad jsem trochu pomohl ...

Jen bych dodal a poupravil, že se jedná o gekončíka, ne gekona, nočního, raději bych se tedy držel vědeckého názvosloví, tedy Eublepharis macularius. Dnes existuje mnoho vyšlechtěných forem, ale ten klasický, přírodně zbarvený, se dá sehnat od chovatele (a že jich je) za cca 250 - 300 Kč (mládě). Ceny za osvětlení jsou samozřejmě zbytečně nadhodnocené, gekončík funguje bez problémů i bez uv a i b, noční osvětlení je také zbytečné, takže suma sumárum stačí jednoduchá žárovka (25 W bude v tom "akváriu" stačit) za pár korun, když připočtu kabel, objímku a případně kryt z květináče, tak se vejde do 100 Kč. Veterináře bych vynechal, pokud si nastuduje, co a jak, tak ho nebude třeba. 50 Kč za krabičku cvrčků je zbytečně hodně, ale pokud nemá člověk jiný zdroj, tak se nedá nic dělat. Větší část roku lze krmit hmyzem z přírody, případně i moučnými červy (když není čas na lov hmyzu) a občas i těmi cvrčky (spíš přes zimu, v létě je všude dost sarančí), ale spotřeba jednoho gekončíka není velká. Spotřeba energie minimální (25 W x cca 10 h x 30 dní = 7500 W = 7,5 kW = maximálně tak 40 Kč měsíčně, to v rozpočtu zas tak moc nepoznáte). Takže měsíční náklady na provoz terária s gekončíkem jsou opravdu v řádu 100-150 Kč (energie, krmení, nutrimix pro nosnice, občas výměna žárovky). Něco málo dáte za úpravu akvária na terárium, ale opět maximálně v řádu několika stokorun (záleží, jak to pořešíte), zadní umělá stěna se dá svépomocí udělet za pár desetikorun, max. stokorun (vytvarovat z polystyrénu, opískovat), ale ve své podstatě to není vůbec třeba, jde jen o estetický vzhled, gekončík to víceméně nepotřebuje.
Péče je v podstatě jednoduchá mládě krmíme denně několika kusy přiměřeně velkého hmyzu (cca polovina hlavy gekončíka), odrostlé přebarvující se mládě obden, dospěláka 2-3 x týdně. V zimě je možné cca 2 měsíce zimovat při nižších teplotách, nesvítit a nekrmit.

Teď jsem právě dokončila terko pro gekončíky,zadní stěnu apod.Takže polystyren z krabice od počítače 0,-Kč,lepidlo 170,-Kč,ale zbylo a hodně,pur pěna cca 239,-Kč,lepidlo na kachlíky 105,-Kč,balakryl 219,- Kč,ale zbylo,písek na posypání 50,-Kč,domeček pro hlodavce 2x(obalený lepidlem,takže jakoby kámen)120,-Kč,2x miska keramika 45,- Kč,rašelina do kladiště 50,-Kč,Mikeš 74,-Kč,květináč na žárovku cca 15,-Kč,1x spot 39,- Kč,teploměr 104,- Kč.To je tak všechno,sumasumárum 1.230,- Kč bez nádrže.Jinak terko 80x40x40,dvojí větrání,bratru v roce 2006 za 1900,-Kč(ještě se stydím:-[,ale začínala jsem s legem a bylo mi doporučeno ve zverimexu,že leguánovi vydrží do dvou let,fakt je mi hanba,že jsem byla tak blbá,ale po měsíci jsme už stavěli nové terárko 108x100x60 a to skutečně vydrželo Artíkovi do dvou let,pak mu zase bylo malé a nyní má rohovou rezidenci 180x125x125x60:-)).

Tak dnes jsem byl očíhnout pár obchodů a tak jsem se nezávazně zeptal co, jak, proč, za kolik,...? a v jednom shopu mi doporučila akvárium trochu poupravit- přilepit dolů 10cm plátek skla, který zabrání vysypávání substrátu, dále zboku a nahoru vyříznout otvory na větrání, a z jedné strany(na akváriu ta horní-bez skla udělat nějaký šoupačky,dvířka), tohle řešení se mi i líbilo, jen mi dělá trochu vrásky, že bych musel dát akvárium na výšku- což nevím jestli to lze(vzhledem k účelu ke kterému bylo původně kupováno), jako další alternativu mi navrhla toto řešení- nechat akvárium jak je a místo krytu, tam dát tohle
http://www.mamejeradi.cz/11315-exoterra-kryt-na-te rarium-30-x-60-cm.html

ale to mi zase zkritizovala, že by se ke zvířatum nemělo přistupovat zhora- že se cíti v nebezpečí,....(vi o to víte víc proč NE?)

V další prodejně mi doporučila zase nechat akvárium na šířku, a právě tam dám gekončíka, že ten moc nelozí po liánách, na což jsem přikývl, že ten by se mi i líbil, ale tato paní mi zase s klidným svědomím doporučila ten šoupací kryt-viz odkaz
Tak jsem z toho tak trochu jelen, můžete mi tak trochu nastínit který řešení je lepší, osobně bych raději preferoval to řešení na šířku s gekončíkem. Zase paní moc o gekončíkovy nevěděla, jen že nelozí po liánách, takže bych vás chtěl poprosit i o nějaké info o tomto tvorovy,je noční,aktivní/pasivní, je vhodný do akvária(terária) 60x30(vš),nedělá moc kravál(terárko budu mít 2m od postele).
Ještě by mě zajímalo, kterej jinej ještěr by se hodil do akvária na šířku(moc neleze do výšky)

PS: krokodýle díky za tak podrobný výpis nákladů

Tak paní z prvního zverimexu by podle mě měla dostat pochvalu :-) . Horní přístup není vhodný proto, že tě zvíře špatně vidí, když na něj šaháš z vrchu a při takovém zacházení, nebo jen manipulaci se zařízením terárka shora se zvíře neustále leká a stresuje. Zvrchu přistupuje pouze predátor - nepřítel a to ty přeci nechceš být.
Gekončík noční je úžasné zvířátko s noční aktivitou. Vylézají k večeru (po zhasnutí žárovky) a ráno opět se sluníčkem zalézají. Takže nic pro někoho, kdo je chce přes den pozorovat. Jinak jsou absolutně nehluční. Nevydávají žádné zvuky (pouze divočejší mláďata umí řvát, ale to se s věkem změní) a neuslyšíš ani jak se procházejí po teráriu. Výjimkou může být lovení kořisti... Ale oni si to vcelku rychle po nakrmení vyloví a pak je klid.
Rádi šplhají, ale protože nemají přísavky, ale drápky, musí to být něco s drsnějším povrchem - různě upravená pozadí, nebo z kamenů a větví vytvořené prolézačky.
Do terária 60x30 by se vlezl i víc než jeden...

Jé, díky moc za rady a tipy, mě osobně taky více vyhovoval přednes první dámy, jen mi zase dělá vrásku to, že bych rád třeba to zvíře odpoledne pozoroval, jako v noci že je akční je na ejdnu stranu pěkný,ale já běžně v noci spím, proto sjem se ještě ptal jestli je ještě nějaký jiný druh co má rád spíš šírší terária.

Když už jsem to teda nakousl, akvárium bych nechal jak je, jen bych ho natočil směrem k sobě- ta díra co je nyní navrchu bych se já díval dovnitř a zde bych nějak vytvořil dvířka, nebo nějaký šoupačky, potom bych asi měl ještě nějak vyřešit větrání - to bych jednak vyřízl nahoře pruh, a dal tam pletivo a to stejný udělal někde dole z boku.něco na tento způsob:
5218.jpg
PS: s tím že jich tam bude víc s tím počítám(1-3 kusy), budu muset napřed počíst pár fór, abych se do toho trochu dostal, ale už teď to vypadá ohromě lákavě (jak psal Safi)

Zdravím, kedysi som zo starého akvária urobil takto dvojterárium:

vyroba-teraria

Keby som to robil teraz použil by som samozrejme iný materiál na vetranie, plus dal pod lišty na sklo ešte jednu lištu zo skla, aby nestáli na hrane a boli stabilnejšie. Ostatné by aj mohlo ostať.
Tvojou výhodou je, že to nemusíš deliť na dve polovice. Čo sa týka toho postavenia na bok, nemusíš mať obavy, sklo aj silikón vydržia dosť veľa, akvárko bolo stavané na tlak vody, ktorá tam nebude, takže mu to nemá prečo vadiť. Je len na tvojom rozhodnutí, ako ho postavíš ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru