Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povinné čipování druhů vyžadujících zvláštní péči aneb jak se vyvíjí situace

Vědom si toho, že kdesi v propadlišti TP vězí minimálně dvě zapomenutá vláknana na toto téma, zakládám nové tentokrát s anketou. Chtěl bych jen informovat teraristickou obec, především pak signatáře petice, jak jsme na tom. Není veselé konstatovat, že za téměř rok se celá věc téměř nepohnula. O to veselejší jsou výsledky mého dnešního jednání, dávající jistou naději na úspěch. Protože se z různých důvodů novelizují některé zákony a vyhlášky předkládané MZE, vypadá to, že se v rámci této legislativní laviny podaří zakomponovat i změny týkající se čipování. Paradoxní je, že nejpádnějším argumentem pro ministerské úředníky proč nečipovat, není riziko pro chovatele, zvířata či veterináře, ale vysoké náklady na vytvoření a údržbu databáze... Ať žije hospodářská krize !
Doufám, že se na mě nebudete nikdo zlobit, když jsem navrhl vypustit ze zákona 246/1992 Sb., tuto označenou větu v odst.9, § 13:
Chovatel, jemuž bylo vydáno povolení podle odstavce 5, je povinen bez zbytečného odkladu oznámit změny v údajích uvedených v žádosti podle odstavce 6, k nimž dojde po vydání povolení. Má-li dojít k rozšíření chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči z hlediska jejich počtu nebo druhů, je chovatel povinen podat novou žádost o povolení chovu.
Je to dle mého nesmysl, neboť stačí, že chovatel musí hlásit každou změnu, která se týká podmínek chovu dle odst.6, jak se píše v první větě odst.9... Představte si, že při každém narození mláďat by musel (a vlastně nyní musí) chovatel znovu žádat o povolení, platit 1000,- Kč, volat úředníka, aby mu šel chov zkontrolovat atd.
Malá prosba na závěr. Pokuste se v anketě odhadnout, kolik jedovatých hadů (včetně bojg,...) se dnes na území ČR chová. MZE po mě chce nějaký údaj a je jen vidět, jak alespoň dle mého nějaká databáze chybí. Anketu samozřejmě porovnám se snad existujícími údaji OVS. Omlouvám se za dlouhý nečtivý příspěvek.

Předmět Autor Datum
Diky za aktualni informace.Alespon ta krize,je k necemu dobra..:-) Ta argumetace uradu je opravdu po…
Radar14 11.10.2010 12:46
Radar14
Doufejme, že vše dopadne dobře .Taky se už dohadujem skoro rok s uředníkama KVS.
VICKY 19.10.2010 14:33
VICKY
Dobrý den, také děkuji za aktuální informace. Povolení k chovu druhu vžadující zvláštní péči mám na…
derem 19.10.2010 21:16
derem
Díky za reakci. Mnoho z nás pořešilo situaci skutečně tak, že do žádosti vypsalo druhy i množství zv…
Apophis 20.10.2010 11:20
Apophis
Mnoho z nás pořešilo situaci skutečně tak, že do žádosti vypsalo druhy i množství zvířat, které mome…
krokodýl 20.10.2010 19:19
krokodýl
A jak by si řešil Krokodýle současnou situaci ty? Aby byla registrace nějak smysluplná, ale zároveň…
Vladěk 21.10.2010 11:29
Vladěk
Přesně tak. Mnohé by vyřešila registrace zdarma nebo za nějaký symbolický poplatek, povinnost pouze… poslední
Apophis 24.10.2010 20:13
Apophis
Až budu mít mláďata opičáků k očipování, tak Vám napíšu a můžete se přijít podívat. Zjišťoval jsem s…
derem 20.10.2010 22:25
derem
Jedině dobře. Pokud s tím opičky nemají problém, já rozhodně také ne. U jedovatých hadů je to jiné.…
Apophis 24.10.2010 19:54
Apophis
nejen mláďata, i dospělí hadi menších druhů. Co se týče toho "ochutnání chovatele", tak to je jeho p…
Aurifer 24.10.2010 20:11
Aurifer
Nehrozí potom nebezpečí, že mu to další zvíře vykouše? Já si teda dost dobře neumím představit očip…
Aurifer 20.10.2010 11:54
Aurifer

Diky za aktualni informace.Alespon ta krize,je k necemu dobra..:-) Ta argumetace uradu je opravdu postavena na hlavu. Hlasovat v ankete nebudu,pac opravdu netusm kolik se toho u nas chova ve "zvlastni peci" a nejsem v branzi moc dlouho. Kazdopadne jeste jednou diky, za clanek a dodani nadeje. :-)

Dobrý den, také děkuji za aktuální informace. Povolení k chovu druhu vžadující zvláštní péči mám na svůj chov drápkatých opic a poloopic. Když jsem si ho zařizoval, tak jsem se i ptal, zda je třeba žádat o povolení na každá mláďata a bylo mi řečeno, že není potřeba, pokud si je nebudu nechávat. V současné době jsem musel povolení nechat předělat z důvodu dostavby voliér a rovnou jsem požádal o povolení k chovu více kusů zvířat, než kolik jich kdy vůbec budu v současných klecích mít- cca o 4 jedince od každého druhu. To si myslím, že je celkem vhodná forma jak se vyhnout tomu, aby člověk nemusel žádat pokaždé znovu pokud tedy nepořizuje několikrát do roka nová zvířata nového druhu vyžadující tuto registraci.
Co se čipování týče, tak jsem nedávno nechal čipovat mláďata kosmanů. Musí se označit do 6 měsíců stáří a fotografie už nestačí. Pokud pominu stres při chytání a následné fixaci, tak čipovat takto malá zvířata je opravdu diskutabilní. Veterinární lékařka musela otvor po vpichu zašívat což je u druhů zvířat, která žijí pohromadě a vzájemně si čistí srst opravdu riskantní. Vše nakonec dobře dopadlo, ale bude tomu tak i příště?

Díky za reakci. Mnoho z nás pořešilo situaci skutečně tak, že do žádosti vypsalo druhy i množství zvířat, které momentálně nechovají, ale je pravděpodobné, že k tomu někdy může dojít. Kuriózní situaci popisuje můj kolega z blízkého okolí, který má takto schválený chov mořských hadů a velmi pestrou kolekci australských pakober...Vědecké názvy na veterině evidentně neřeší :-D.
Co se týká čipování, překvapilo mě, že se neozvali chovatelé ptáků a savců (oni se tedy nebránili ani "krokodýláři"...)nebo o tom alepsoň nevím. Přiznám se, že díky tomu na ministerstvu řeším pouze hady a protože mi to nedalo tak i krokodýly. Čipování půlročního miminka opičky mi přijde masakr, ale možná je to proto, že této problematice nerozumím. Takže hodně štěstí !

Mnoho z nás pořešilo situaci skutečně tak, že do žádosti vypsalo druhy i množství zvířat, které momentálně nechovají, ale je pravděpodobné, že k tomu někdy může dojít.

To je ale podle mě naprostá hovadina, pak postrádá registrace smysl, jako jeden smysl registrace chápu přehled o tom, jaká zvířata chovatel vlastní (případy úniku, resp. dohledání majitelů uniklých zvířat). Jak vysvětlíte při případné fyzické kontrole nepřítomnost nahlášených zvířat?

Přesně tak. Mnohé by vyřešila registrace zdarma nebo za nějaký symbolický poplatek, povinnost pouze aktualizovat stav chovu,pravidelné kontroly veterináři, kteří rozeznají guttátu od cerastesky a další. Mimo jiné bych také zrušil povinnost po třech letech znovu žádat o prodloužení registrace. Nad tím vším visí nutnost vybudovat funkční propojenou databázi. A stejně by to nebylo jednoduché. Muselo by se pamatovat na případy, kdy chovatel prodá mláďata pár dnů po narození jednomu kupci. Ten je během 14 dnů rozprodá... Registruje je tedy až koncový zákazník a původ zvířat je de facto neznámý. Samozřejmě je to řešitelné, ale chce to systémový přístup a ten v této zemi všeobecně chybí.

Až budu mít mláďata opičáků k očipování, tak Vám napíšu a můžete se přijít podívat. Zjišťoval jsem si snad všechny možné dostupné informace ohledně čipování opiček a dosud byl zaznamenán pouhý jeden případ kdy čipování skončilo smrtí zvířete. Jednalo se o to, že mu ho rodiče vykousali. Proto se snažím zvířata po čipování udržet alespoň několik dní o samotě. Jinak pod články o tom, že je možné opičky čipovat jsou podepsáni nej čeští veterinární lékaři, takže je zřejmě marné proti tomu bojovat.

Jedině dobře. Pokud s tím opičky nemají problém, já rozhodně také ne. U jedovatých hadů je to jiné. Mimo jiné jsou některá mláďata prostě příliš drobná, aby se jim mohl čip aplikovat, narozdíl od opiček mají některé druhy hadů desítky mladých v jednom vrhu a v neposlední řadě je poměrně nepříjemné, když chovatele nebo lékaře nějaký had ochutná...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru