Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze vybudovat "biotop" v teráriu? Aneb víc druhů v 1 teráriu ...

Hojte lidi, rád bych otevřel diskuzi na téma víc zvířat v jednom teráriu. Když pominu infantilní dotazy některých osob, jestli můžou narvat do terária druhy z protichůdných biotopů,... co se zamyslet nad reálném osázení většího terária více druhy z podobného biotopu? Už několikrát jsem si pohrával, že z našeho akvária 150x60x60 udělám paludárium. Nechám jen vodní sloupec asi 30cm široký podél pozorovacích stran, cca 10-15cm hluboký, v něm se mohou v pohodě prohánět menší druhy želv (clemmys, kinonsteron), ve vodě mohou plavat rychlejší druhy rybek (ancistrusové, tetry,...atd). doprostřed nějaký ten větší pařez, US výrobník mlhy, ukrýt vodní čerpadýlko, natáhnout hadici pod substrátem do protilehlého rohu, kde by mohl být filtr s přepadem jako vodopád... nějaký ten ještěr by se do sestavy asi taky našel, když by se oddělila souš pro želvy od souše pro ještěry.
Některé druhy zvířat skutečně mohou existovat společně, pokud mají dostatečný životní prostor. je jasné, že čím víc zvířat, tím větší terárium, musí být zvoleny snášnlivé, mírné druhy ze stejného biotopu a přiměřené velikosti..

Netvrdím, že jsem dotáhl myšlenku do konce, ale zajímají mě vaše názory ev. zkušenosti s úspěšnými kombinacemi.

Děkuji.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky máme některé druhy chované společně v jednom terárku. Dáváme tak druhy, které v přírodě žijí sy…
Aurifer 19.10.2010 11:40
Aurifer
V teráriu 100x120x75 chovám 4x dendrobates auratus a 3x felzuma paví. Dále by se tam našel nějakej t…
Zarel 19.10.2010 12:22
Zarel
je tam i spousta druhů hmyzu jako jsou svinky atd neodpustim si drobne upresneni - svinky nejsou hm… nový
JaBula 19.10.2010 13:08
JaBula
To vypadá hodně zajímavě. Nebyla by fotečka celýho terárka? Díkes. nový
VilemC 19.10.2010 13:24
VilemC
Zkušenost nemám, ale delší dobu o tom taky přemýšlím. Kombinace "rybičky+něco suchozemského co nežer… nový
VilemC 19.10.2010 13:21
VilemC
ja som kedysi choval spolu v jednom teráriu scinky s gekónmi (rodinku hnedých Chalcides sexlineatus… nový
perenquen 19.10.2010 19:45
perenquen
Tuhle kombinaci jsme měli taky, taky to fungovalo zcela bez problémů. Další osvědčená kombinace byla… nový
Aurifer 19.10.2010 20:11
Aurifer
Zdravím, využiji starého vlákna abych se zeptal - mám doma páreček Takydromus sexlineatus, chci pro… poslední
StopařLukáš 13.02.2017 22:30
StopařLukáš

Taky máme některé druhy chované společně v jednom terárku. Dáváme tak druhy, které v přírodě žijí sympatricky a nevadí si. kombinujeme třeba terestrické a arborikolní druhy, takže máme pohromadě třeba některé Ameivy nebo Aspidoscelise s Ctenosaurama nebo Tropidurama, nebo Pseudocordyly s Platysaurama. Funguje to skvěle, akorát když nestihnu včas vybrat snůžku, tak ji Amejvy spolubydlícím sežerou.

Akorát kombinovat ještěry se želvama i ze stejného biotopu se mi moc neosvědčilo z hlediska veteriny.

V teráriu 100x120x75 chovám 4x dendrobates auratus a 3x felzuma paví.
Dále by se tam našel nějakej ten šnek - hromada žížal pro tvorbu humusu a ze stejného důvodu je tam i spousta druhů hmyzu jako jsou svinky atd...(nepotkáš to ale je to tam :) ) "Jablko se tam rozloží za 7 dní"
I půda je z přírody /mimochodem dneska jsem koukal jako puk když mi v teráriu začaly růst houby/
[http://img183.imageshack.us/i/pa190026.jpg/]

Uploaded with ImageShack.us

trochu oklikou ale přece se dostávám k tomu,že v takovém teráriu by fauna i flora měla jít ruku v ruce pro všechny druhy stejně dokonale.A toho podle mě nedocílíš u větších druhů ještěru v teráriu co nemá alespoň 2mx2m2xm.

Takže za mě Ano více druhům,ale nic se nemá přehánět.

Zkušenost nemám, ale delší dobu o tom taky přemýšlím. Kombinace "rybičky+něco suchozemského co nežere rybičky :-)" je známá a našel jsem i relativně hodně návodů jak se s tím vypořádat - tady je např. velmi hezký popis:
http://home.comcast.net/~epollak/Viv2005/viv_const ruction.htm

Tady je taky hodně hezky udělanej popis, ale nemá tam mix zvířat, jenom žáby:
http://badmanstropicalfish.com/vivarium/vivarium.h tml

Nicméně já osobně bych spíš, uvažoval o kombinaci suchozemských živočichů v nějakém paludárku a tady je spíš otázka, co se spolu dobře snese a to už se hledá docela těžko a chtělo by to osobní doporučení. Jasný je, že např. želvy určitě ne, protože ty by z toho paludárka/ vivárka nadělaly oranici, musela by to být nějaká kombinace gekonů, phelsum a zřejmě žabek, případně ještě nějakých ještěrek.

Pokud se do toho pustíš, budu rád za každé info, taky se totiž chystám :-)

ja som kedysi choval spolu v jednom teráriu scinky s gekónmi (rodinku hnedých Chalcides sexlineatus s párom Tarentola sp., neskôr tarentolky vystriedal párik Ptyodactylus hasselquistii). samička scinkov vrhala mladé väčšinou v teráriu (2x za rok)a ani rodičia, ani gekóny mladým scinkom nijako neubližovali (!)...

rozmery terária: 64x39x57 (dxšxv), zadná stena obhodená zmesou piesku a duvilaxu, substrát lignocel+štrkopiesok, kopec úkrytov a dreva na lozenie - čiže členité prostredie.

spoločné vyhrievanie pod žiarovkou :)
[http://i603.photobucket.com/albums/tt116/rimmer/te raristika/PICT7371-kpia.jpg]

Tuhle kombinaci jsme měli taky, taky to fungovalo zcela bez problémů. Další osvědčená kombinace byla např. skupinka Lamprolepis smaragdina, 1,3 Gonocephalus dorie a 1,1 Tropidophorus apulus a 1 ks mládě hadohlavce Channa orientalis. Nádrž typu pralesní akvaterárium, velikost 120x55x100. Čtvrtina dna byla mělké akvárium s hadohlavcem, žral tam spadané svrčky.

Zdravím, využiji starého vlákna abych se zeptal - mám doma páreček Takydromus sexlineatus, chci pro ně dělat větší terárko a napadlo mě, že bych k nim možná mohl přikoupit ještě nějaký jiný druh... Uvažoval jsme nad nějakými anolisy nebo nějakými menšími gekony. Jaký na to máte názor, a třeba nějaká rada co by k nim pasovalo? :-)
Předem děkuji za odpověď

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...