Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama Vousatá (Pogona) - zimní klid (konečně všechny odpovědi)

Zdravím, mám zhruba půl roční Agamu vousatou, na zimní klid je nejspíše ještě mladá, ale přesto mě zajímá vše okolo těchto ještěrů. Přečetl co se dalo, ale mám pár věcí co bych ještě rád věděl. Zimní klid by měl probíhat takto?

Zimní klid by měl trvat 4-8 týdnů. Povětšinou si o něj řekne sama pogona, jednoduše začne polehávat a být méně aktivní. Při tomto kliku agama po celou jeho dobu nepřijímá žádnou potravu, terárko by mělo být zbaveno výkalu a veškeré rostlinné i živočišné potravy (vodu nechat). Pogona by se měla na zimní klid "připravit" a to tak že se svítí míň a míň , nejlépe i žárovkami z nižší W (až na 7h denně a 30W)dávat méně a méně potravy - hlavně živočišné - (toto trvá cca 2-3 týdny). Po té se přestane svítit úplně a po dobu zmíněných 4-8 týdnu se udržuje teplota 15-20°. Po uplynutí 4-8 týdnu by se pogona měla znovu zvolna "probouzet" je to v opačném gardu než na začátku svítit víc a víc s žárovkami s vyšší a vyšší W (2-3 týdny). Pomalu Agamu začít krmit až znovu do normálu.

Jestli že uvidíte že pogona ztrácí na váze nevypadá dobře, ihned zimní klid přerušte.
Zimujte pouze dospělé jedince - starší než rok
Pogona by měli mít při zimním klidu relativní klid (bez hlasité hudby atd,..)

Má to být takto správně? Případně mě prosím opravte nebo doplňte at už v tom i začátečníci mají jasno a nebojí se nechat svého ještěra 2 měsíce bez potravy a tepla. Předem moc děkuju!! ;)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj všici nechci zakládat téma a myslím, že je to i k věci.Prosímvás máme agamu a už asi tka týden…
dinter 13.02.2011 12:54
dinter
svitit rozhodne ano, a snazit se teda udelat takove misto kde u toho zdroje UV proste bude - proto j…
lucifer 13.02.2011 17:56
lucifer
Ahoj chtěl jsem se zeptat zdali při zimovaní mít nějak zákryte terarko máme celosklo a naproti oknu,…
certik 28.12.2012 14:00
certik
ano zakrýt, přehodit dekou, nebo umístit jinam. At agama opravdu co nejvíc spí a nemá tendenci se ne…
dzidosH 28.12.2012 14:19
dzidosH
Chtěl bych se zeptat, jestli je nutné zimování nebo jestli Agamu mohu prostě nechat být a nezimovat… nový
Hovnous 05.01.2013 23:28
Hovnous
Nutné to není, ale je možné, že i při nezměněných podmínkách přestane aktivovat, reaguje i na menší… nový
krokodýl 06.01.2013 01:02
krokodýl
Dobry večer všem. Je mozne ze si agama žádá o zimování už teď Září? Cele dny prospí nechce žrat ,pit… nový
Ef 02.09.2018 20:01
Ef
Podmienky chovu treba popísať, teploty, vybavenie atď. poslední
Yacopsae 03.09.2018 21:24
Yacopsae

Ahoj všici nechci zakládat téma a myslím, že je to i k věci.Prosímvás máme agamu a už asi tka týden není nějak aktivní jen občas asi tak jednou za tři dny vyleze jde se prohřát a sežere obvyklou dávku cvrčku a potom zase na večer zaleze jako vždy a další tři dny nevyleze. může to být zimování? A ještě prosímvás když ji dáváme vitamíny roboran musíme ji svítit UVB? a nebo stačí jne jedno z toho. ona pod to UVB vůbec neleze. Prosím aby ste napsali cokoliv za vše budu vděčný mocc děkuju.

svitit rozhodne ano, a snazit se teda udelat takove misto kde u toho zdroje UV proste bude - proto je spravne mit UV na vyhrevnem miste ktere prirozene vyhledavaji. Ad. to spani - nespani - muze klidne jit o chut zimovat, ale treba ma na to prilis vysokou teplotu tak zase vyleze... Stalo by mozna za to az se vyprazdni uz nekrmit a vypnout vyhrivani i osvetleni, treba pak "zazimuje" na delsi dobu. Pouze ale pokud je to uz dost stare zvire a je v dobre kondici

Nutné to není, ale je možné, že i při nezměněných podmínkách přestane aktivovat, reaguje i na menší snížení nočních teplot a především na zkracující se den, v tom případě je lepší přistoupit na její "hru" a zimování jí umožnit. Stačí jen na pár týdnů vypnout zdroje tzepla a světla a nekrmit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru