Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem špatně zazimovaná želva a neaktivita

Asi před měsícem se mi v rybníčku sama od sebe zazimovala dospělá a vždy zdravá a vitální samice želvy nádherné. Zjistila jsem, že je tuhá při náhodné kontrole. Ostatní želvy se v pohodě slunily. Želva byla venku z krunýře, docela hadrová, očividně špatně zazimovaná a snad poloutopená. Nevím, jak dlouho byla takhle zazimovaná - odhaduji max. pár dní. Podařilo se mi ji odzimovat. Působila ochrnutá, ale nakonec se jí vrátil život do všech končetin. Po 14 dnech začala pomalu žrát a mezitím jsem ji vzala na kompletní vyšetření do Animal klinik. Důvod špatného zazimování jsem se ale nedozvěděla. Řekli mi, že nemá vejce (hurá!), že je úplně zdravá, že má jen nápadně moc červených krvinek, ale to je prý asi tím špatným zazimováním. A že by měla být do pár dní v pohodě. Ze začátku to vypadalo, že to opravdu bude dobrý, ale poslední doubou je želva zase nápadně málo aktivní a už zase deset dní skoro nic nežrala. Je to normální chování, po špatném zazimování (tj. bude jí to trvat, než se jí vrátí ,,vitalita"), případně reakce na zhoršení teplot a změny tlaku, nebo je něco špatně?

(Krmím vším možným včetně zeleniny a živé potravy. Želva byla od jara venku, želvárko je jak má být. Jediné, co by přicházelo v úvahu by byla infekce od špatné vody venku, ale to by se prý objevilo v té krvi a ostatní želvy se chovají zdravě a velmi žravě. Také jsem zjistila, že se do jezírka nakyblíkovali nějací prtaví šneci, no, snad od nich nic nechytla.)

Předmět Autor Datum
Termíny jako "špatně zazimovaná" a "Podařilo se mi ji odzimovat." se mi moc nelíbí. Zimování má být…
navay 25.11.2010 13:29
navay
Termíny jako "špatně zazimovaná" a "Podařilo se mi ji odzimovat." se mi moc nelíbí. Zimování má být…
Nerous 25.11.2010 13:51
Nerous
Je zcela běžné, že (nejen) během zimování uhyne část populace. Můžou to být jen jednotky nebo i desí…
navay 25.11.2010 14:34
navay
Tak si do svého dotazu dovolím ještě vložit jeden: Asi před měsícem a půl, když začaly teploty klesa… poslední
Nerous 14.11.2011 09:45
Nerous

Termíny jako "špatně zazimovaná" a "Podařilo se mi ji odzimovat." se mi moc nelíbí. Zimování má být naprosto přirozená záležitost každého zvířete. Jelikož jsou celý rok navyklé venku, tak už je to jen na nich, jak se zařídí a žádnou pomoc nepotřebují.
Jak víte, že byla zazimovaná špatně? Kdo jiný, než samo zvíře v prakticky přirozených venkovních podmínkách by mělo nejlépe poznat, kdy je ten správný čas? A pokud to nepozná, tak jej můžete buďto do konce života opečovávat a "zachraňovat" jeho neschopnost přežít v přirozených podmínkách nebo to nechat přirozenému vývoji, kdy dojde buďto k jeho přirozené eliminaci, nebo nakonec zjistíte, že ta želva moc dobře věděla proč zimuje tak brzo a v pohodě zimu přežije.
Jelikož jsou ostatní želvy v pořádku, tak předpokládám, že podmínky mají dobré.
Jinak tohle asi není rada, kterou očekáváte, spíše trochu jiný způsob uvažovaní na tímto problémem. Navíc tyhle želvy jsou známé schopností přežít v našich podmínkách téměř cokoliv, takže proč tomu nenechat volný průběh...

Termíny jako "špatně zazimovaná" a "Podařilo se mi ji odzimovat." se mi moc nelíbí. Zimování má být naprosto přirozená záležitost každého zvířete. Jelikož jsou celý rok navyklé venku, tak už je to jen na nich, jak se zařídí a žádnou pomoc nepotřebují.

O termínech se nebudu přít, podstatné je se doruzumět. Tato se zjevně zazimovala tak, že by z spánku přirozeného přešla rovnou do spánku věčného.

,,Jak víte, že byla zazimovaná špatně?"Správně zazimovaná želva je zatáhlá v krunýři, hadrová ,,vypadlá" je v posledním tažení.

,,A pokud to nepozná, tak jej můžete buďto do konce života opečovávat a "zachraňovat" jeho neschopnost přežít v přirozených podmínkách nebo to nechat přirozenému vývoji, kdy dojde buďto k jeho přirozené eliminaci, nebo nakonec zjistíte, že ta želva moc dobře věděla proč zimuje tak brzo a v pohodě zimu přežije."

Tak to by z vás veterinární lékaři neměli radost:)
Sorry, ale nechce se mi nechat zdechnout želvu, které byla vždy zdravá a pěkně rostlá, pokud ji lze zachránit a s trochou umu vrátit do ,,původního zdravého stavu".

,,Navíc tyhle želvy jsou známé schopností přežít v našich podmínkách téměř cokoliv, takže proč tomu nenechat volný průběh..."

To se sice řiká (třeba na nově), ale ne vše, co se řiká (nejen na nově) je pravda. Naše kruté zimy některé z těchto želv přežijí, ale zdaleka na všechny.

Je zcela běžné, že (nejen) během zimování uhyne část populace. Můžou to být jen jednotky nebo i desítky procent v závislosti na počasí, věku, lokalitě a schopnostech konkrétních jedinců. Což je samozřejmě v rozporu s cíly většiny chovatelů. Samozřejmě tu schopnost přežít téměř cokoliv jsem myslel s nadsázkou :-).

Tak si do svého dotazu dovolím ještě vložit jeden:
Asi před měsícem a půl, když začaly teploty klesat, jsem si všimla, že jedna z želv nádherných v jezírku je pořád vylezlá - i přes noc, což bylo divné. Měla nateklé jako by zakalené oči (nejspíš podrápané od samce), tak jsem myslela, že proto vylézá. (Ona je navíc hrozně líná, už jsem u ní podobná období neaktivity zažila a mohla utíkat před samcem.)Raději jsem ji dala domů, oči má už zdravé (léčba zabrala), ale přestala vylézat na souš a úplně se hýbat - jen se vznášela na hladině. Všimla jsem si toho asi po dvou týdnech - to už ani nežrala.
Povedlo se mi ji rozkrmit živou potravou, takže už neplave na hladině, ale normálně klesne nadno, ale stále nehýbe zadníma končetinama (respektivně jimi hýbat může - alepon trochu - ale nechce, odhadem to trvá tak měsíc). Už zase žere a kádí bez problémů. Dva týdny jsem ji měla v mělké vodě a občas ji dávala pod tepelný zdroj. Nohy má slabší než zdravá želva, ale ne úplně hadrové.
Minulý týden z ní vytekly vejce - ne skořápky, jen žloutek, nějak moc to nesmrdělo. (Dřív už několikrát snášela.)
Napadlo mě, že by to mohly být nervy (nastydnutí?), případně zadržená snůška (vejce ale nahmátnutelné nemá), na ledviny to nevypadá. Nevíte někdo co s tím? Případně doporučit nějaké krmení? (Chci jí sehnat žížaly.)
Co se týče potravy, tak jí měla pestrou - lupení, maso, cvrčci, červy, hodně suchozemští šneci i se skořápkou...
Je to ta želva, co mám v profilu.

(Co se týče původního dotazu, tak želva je už dávno v pořádku:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru