Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem VARAN STEPNI ! Prosim RADA !

Nedavno jsem si poridil VARANA STEPNIHO ! Je to krasny jedinec s chuti k jidlo a trosku bridrzli z cehoz mam velikanskou radost !

Ale problem je v tom ze ma literatura pro chov techto jedincu je nedostacujici a informace z netu si protireci v chovu.

A chtel bych pozadat zkusene chovatele VARANU STEPNICH aby mi poradily TEPLOTU v terariu, dostacujici UVB svetlo a VITAMINY vhodne pro polopoustni, stepni plazy. Popr. i vhodnou stravu ale pocitam ze to je individualni.

A jeste nejakou taktiku jak se dostat z krmeni zive potravy na mrtvou ? :)

Diky za RADY :)
S pozdravem P.M.

Předmět Autor Datum
Teplota lokálně okolo 45, jinak v prostoru přes den 25-30, v noci okolo 20, v zimním období můžou bý…
krokodýl 28.11.2010 13:53
krokodýl
Koukám že mě krokodýl předběhl :-)
lilik 28.11.2010 13:54
lilik
Perfekt :) diky moc to mi hodne pomohl hlavne v krmeni VARAN ma 30 cm :) Jen ... v zarovkach se moc…
MARW 28.11.2010 14:07
MARW
Těch 13W UVB mi přijde docela málo. Já osobně používám silnější zdroje. Myslím že tak 26W by mohlo s…
lilik 28.11.2010 14:17
lilik
Mi to přijde hodně slabé (hlavně na uv b), spíš bych použil nějakou 100 W (možná by stačila i 60-70…
krokodýl 28.11.2010 14:43
krokodýl
Ahoj potřeboval bych poradit :-) mám asi měsíc a půl 25 cm varánka má 4 měsíce a koupil sem ho na bu…
sekenicek 23.11.2012 17:19
sekenicek
Skus mu spravit take podmienky ake potrebuje a uvidis tu zmenu....
danio007 23.11.2012 17:26
danio007
Nedá mi to a zdvořile se zeptám, jestli vám v prostudování vhodných podmínek chovu brání dyslexie ne…
Y Draig Goch 23.11.2012 17:33
Y Draig Goch
jo a ještě jestly by to nemohlo bít třeba uva - uvb já ho tam nemám prej nemusí bejt Varana prodej…
naden 23.11.2012 20:14
naden
Smutný je, že drtivá většina dovezenejch stepáků to má v podstatě předem spočítaný. Jediná jejich ša…
cejna 23.11.2012 20:23
cejna
To by chtělo, když si člověk projede trěba ifaunu, tak zjistí, že se vlastně prodáváj dva typy stepá…
DV 24.11.2012 12:55
DV
K tomu už není co dodat. To co jsem viděl posledně na Ostravských fauna trzích mi stačilo. Paní u st…
Lukas K 25.11.2012 16:15
Lukas K
škoda že paní si taky nelehá s nějakým aligátorem poslední
Vysko 25.11.2012 16:21
Vysko
Hlavně ho proboha přestaňte rosit jak žábu. Je to polopouštní ještěr, kolikrát si asi takmyslíte, že…
VilemC 23.11.2012 20:48
VilemC
Sice varany nechovám, ale řekl bych že když projdeš tady poradnu tak toho spoustu najdeš. Já sem tře…
lilik 28.11.2010 13:53
lilik
Mazec :D jo dik moc :D sice mi to trvalo snad celou vecnost to projit, ale jo dobry, kdyz jsem se ne…
MARW 30.11.2010 20:33
MARW

Teplota lokálně okolo 45, jinak v prostoru přes den 25-30, v noci okolo 20, v zimním období můžou být noční teploty o pár stupňů nižší a ve dne zkrácená doba osvitu celkově i lokální zdroj tepla omezen na kratší úseky během dne (př. 2 x denně 2 hodiny). V té době je vhodné omezit i krmení, ale většinou si o to neaktivitou řekne sám.
UV B silné, ideálně nějaká Osram ultravitalux nebo podobně svítící výbojka.
Celkově osvětlení dostatečné, doplnit zdroje uv b (většinou jen bodové osvětlení) a zdroje tepla (klasika žárovka) alespoň několika neutrálně bílými zářivkami, raději nějakými halogeny typu HQI apod. Lépa asi poradí Mad Mike.
Vhodná strava - všechno, co zvládne, u mláďat hlavně větší hmyz a občas holata, u větších jedinců hlavně myši a potkánci, pozor je třeba krmit opravdu poměrně střídmě (hlavně potom dospělce, kteří žerou hlavně hlodavce) v delších intervalech, protože snadno přetuční.
Vitamíny - hmyz určitě obalovat v klasické dvojkombinaci nutrimix pro nosnice / plastin nebo ještě mletých skořápkách, při krmení hlodavci už není nijak zvlášť nutné přidávat další minerálie ani vitamíny (za předpokladu kvalitního zdroje uv b a kvalitně krmených hlodavců), snad párkrát za rok přidat kapičku combinalu E.
Mrtvou kořist (myšata, myši, potkáňata, odst. potkanů, kuřata) žerou většinou bez nějakého extra pobízení (hlad a čich je správná kombinace pro přežití) nebo jim je možné trochu tou myškou zatřepat v peánu před tlamou, většinou se hned (hladoví) zakousnou a pak to sežerou.

Perfekt :) diky moc to mi hodne pomohl hlavne v krmeni VARAN ma 30 cm :) Jen ... v zarovkach se moc nevyznam poridil jsem mu :
100W zarovku SUN GLO - EXO TERRA
a 13W zarovku Repti Glo 10.0 UVB - EXO TERRA
Je to dostacujici ? :) K TERARKU pro predstavu :) - 70x55x40 cm dokud nebude vetsi

Chystam terarko o velikosti cca. 200x150x100 - tam uz svetel budu potrebovat vic

Vitaminy jdu ihned objednat :) Jeste jednou diky :) a omlouvam se ze jsem vubec otravoval :) ale z knizek se toho moc nedovim a nechci aby byl nespokojen :)

Mi to přijde hodně slabé (hlavně na uv b), spíš bych použil nějakou 100 W (možná by stačila i 60-70 W) směsnou výbojku s uv b (jukni na terashop a k tomu aspoň jednu nebo dvě zářivky.
Dočasně by to snad stačit mohlo (ta kombinace sun glo + kompakt), ale je to dost slabý zdroj uv b, pokud nějak bude zařízené, aby se pod tou zářivkou vyvaloval pár hodin denně ve vzdálenosti 10-15 cm, tak by to snad fungovat mohlo.
Osobně bych ho raději třikrát v týdnu hodil do větší bedny na hodinu pod 300 W osramku ultravitalux (tak 60 cm pod) a nechal nachytat uv b než se to pokoušet vytlačit z toho 13 W kompaktu. Případně bych to dělal ještě navíc k tomu kompaktu a sun glo.

Ahoj potřeboval bych poradit :-) mám asi měsíc a půl 25 cm varánka má 4 měsíce a koupil sem ho na burze v brně.
myslím že zatím má dobré terárium asi 75 délka 40 víška 35 šířka. Teplota přes den 27 - 29 v některých místech 25 nebo 22 °C a přes noc asi 21 °C . Ale proč píšu vím že sou to popelnice ale mě to nic neříká holátka bere bez problému ale crvčka mu nutím moc dlouho ale pak si nakonec vezme ale jakoby se ho bojí a snaží se utéct ale vezme si s obtížemi prostě nic moc ... šváby a moučný červy nic prostš nevim kdyby to šlo tak jestly bi jste mi mohly poradit případně napsat co dělám špatně. děkuji jo má terárku dva úkryty jeden suchý jeden lhký misku s vodou a kaktus. jo a ještě jestly by to nemohlo bít třeba uva - uvb já ho tam nemám prej nemusí bejt rosím každý den ale jenom jednou stříknu a taky už se mi začal svlíkat jenže už je to měsíc a ta kůže na něm pořát je :-( můj email je ivosek.solar@seznam.cz

Nedá mi to a zdvořile se zeptám, jestli vám v prostudování vhodných podmínek chovu brání dyslexie nebo nedostatek zájmu. Stačilo pročíst tohle vlákno a od krokodýla je tu poměrně přesně a hezky popsáno, jak správně v chovu postupovat. Je to hned první odpověď. Stačí vyscrollovat nahoru.
Přeju hodně štěstí.

To by chtělo, když si člověk projede trěba ifaunu, tak zjistí, že se vlastně prodáváj dva typy stepáků. Jsou to buď naprostí prcci, který tam vychvalujou jako největší mazly (většinou to jsou inzeráty importérů) a potom se prodávaj varani, kteří už maj 35-50 cm( ty jsou zpravidla od majitelů, kterým krásné mláďátko poněkud rychle vyrostlo a teď nevědí co s ním). A právě ceny těhle subadultů jsou šíleně nízký a tlačej tím pádem dolů ceny i mláďat. Takovej je alespoň můj názor.

K tomu už není co dodat. To co jsem viděl posledně na Ostravských fauna trzích mi stačilo. Paní u stolu se spoustou krabiček s očividně importovanými zvířaty. Na volno položená kočičinka s obitou tlamou a vedle položené apatické mládě brýlového kajmana. Kolem stolu nadšený dav lidí a "paní prodavačka" s úsměvem vysvětluje, jak je právě tento kajman perfektní mazel a každý by si ho měl pořídit. Pak zaslechnu konverzaci typu: "táto, toho bychom mohli dát leda do vany" načež prodávají odvětí: "ten s váma, může klidně ležet i v posteli" (dodnes doufám, že to byl vtip). Ještě před vchodem na trhy jsem slyšel věty typu: "běžte se podívat dozadu, tam mají krokodýla".
S varanem to sice mnoho společného nemá, ale rozčilují mě tito businessmani, kteří vnucují lidem za účelem zisku svá zvířata i za cenu podání lživých informací, stejně jako kupující, které zvíře časem omrzí nebo ho již nezvládnou. Na prodejních stolech je to teď právě stepák. A nekup to, za šest set, to nic není. A VARAN to je přece větší frajeřina než nějaký blbý gekončík.
Nicméně zadavateli držím palce, je vidět, že má snahu a alespoň trochu tušil, do čeho jde.

Hlavně ho proboha přestaňte rosit jak žábu. Je to polopouštní ještěr, kolikrát si asi takmyslíte, že tam prší?? Teplota musí být na výhřevném místě výrazně vyšší, minimálně 40. Na to aby se svlíknul musí mít vlhčí úkryt, ale ne vlhkost v teráriu jak v tropickém pralese. Pročtěte si tady to vlákno a upravte podmínky podle toho, to by mělo stačit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru