Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyhřátí poličky kabelem

Dobrý den,
Potřebuji poradit.
Nad terárkama mám poličku (130cm)– klasickou dřevěnou ničím (mimo laku) nenatřenou poličku „na knížky“ – a na tý poličce mám malé boxy s odchovama/mnohonožkama/broukama/larvama atd.
Už mi přestává stačit pokojová teplota a potřebovala bych to vyhřát na těch cca 25°. Ale teď jak. Napadl mě topný kabel, ale mám pár dotazů od zkušenějších.
Můžu dát topný kabel na dřevo? Může být topný kabel v přímém kontaktu s platvovými boxy (BraPlast)? Můžu dát kabel mezi 2 skleněné tabulky (dala bych tabulku, na to kabel a nějaké špunty na kterých by stála druhá tabulka = kabel uvnitř … že bych to mohla dát na poličku – vyhřívání zespoda - a nebo opřít o zeď – vyhřívání zezadu)? Hřálo by celé to sklo, nebo by to teplo spíš moc nepouštělo? Dokážete poradit jak silný kabel bych měla pořídit (s topnými kabely nemám zkušenosti, takže ani žádnou představu)? Nebo máte nějakou lepší metodu jak to vyhřát?
Děkuji za jakoukoli radu.

Předmět Autor Datum
No já bych místo skla tam dal na volno položené kachličky.Taky s topným kabelem nemám zkušenosti,ale…
LEGO25 08.12.2010 13:05
LEGO25
A co topna folie? Nam se to osvedcilo na vyhrev odchovny pro gekonciky. (pod odchovnou folie, v odch…
lucifer 08.12.2010 13:59
lucifer
No folie není moc ideální. Páč si potřebuju s teplotou trochu hrát . Tu teplejc, tu studenějc (teplo…
Anička42 08.12.2010 15:29
Anička42
Tak já jsem to vyřešila pomocí polystyrénu a alobalu. Prostě jsem vzala kus polystyrenu vhodné velik…
Jana B. 08.12.2010 15:47
Jana B.
Můžu dát topný kabel na dřevo? Pokud budeš mít v té dřevěné desce udělané drážky, v nich bude nataž…
Dejvhroznýšek 08.12.2010 19:29
Dejvhroznýšek
vzal jsem hlinikovy plech 40x70,na ten jsem nalepil 25W kabel,cele omotal jednou vrstvou alobalu a p…
Orfík 08.12.2010 19:39
Orfík
Kontakt kabelu, ani nemusí být topný, s hořlavým materiálem je nepřípustné. Koukáš se na televizi? D…
www.ocasky.cz 10.12.2010 18:01
www.ocasky.cz
Kontakt kabelu, ani nemusí být topný, s hořlavým materiálem je nepřípustné. Koukáš se na televizi? D… poslední
krokodýl 11.12.2010 16:26
krokodýl

No já bych místo skla tam dal na volno položené kachličky.Taky s topným kabelem nemám zkušenosti,ale určitě bych to zaopatřil proti vznícení.I u topných kamenů se doporučuje umístit ho tak, aby se nemohlo nic vznítit.Přitom to zrovna nežhaví.Rozhodně to nedávej na zadní stěnu,teplo půjde jen po zdi nahoru.Tak good luck.:-)

No folie není moc ideální. Páč si potřebuju s teplotou trochu hrát . Tu teplejc, tu studenějc (teplotní zóny, případně možnost upravy)... čidla mi nejsou ideálním řešením (mám tam víc boxů). Zajímala by mě hlavně vhodnost/nevhodnost přímého dotyku kabelu s plastem.
Nehledě na to, že tak velká fólie by asi stála hromadu peněz (víc než kabel) ne?

Tak já jsem to vyřešila pomocí polystyrénu a alobalu. Prostě jsem vzala kus polystyrenu vhodné velikosti, stačí slabý, na něj jsem přilepila 2 pruhy polystyrenu tak, aby vznikl žlábek na kabel o šířce asi 5 až 10 cm, podle toho kolik smyček jim půjde. Ten žlábek jsem pak vyložila alobalem, aby se kabel nedotýkal polystyrenu. Kabel jsem připevnila tavnou pistolí. Jo a ten kabel je veden pod zadní částí boxů, aby vznikly nějaké teplotní rozdíly. V jednom boxu mám čidlo na termostat. Jo a kabel se boxů díky žlábku nedotýká.

Můžu dát topný kabel na dřevo?

Pokud budeš mít v té dřevěné desce udělané drážky, v nich bude natažený kabel a na kabelu sem tam hozený plastový box, tak bych se toho vůbec nebál. Ale záleží jak to budeš mít udělaný...hlavně nesmíš ten kabel totálně "uzavřít" (jestli tam tedy nebudeš mít termostat) to by se ti fakt dost rozpálil!

Může být topný kabel v přímém kontaktu s platvovými boxy

Toho bych se též nebál...topné kabely mám v polylarbonátu i bez termostatu a v poho. Ale jak říkám, nesmíš ten kabel "udusit".

Dokážete poradit jak silný kabel bych měla pořídit

To se takhle nedá říct jelikož ani nevíme, jak dlouhý kabel potřebuješ. Např. 40W kabel dlohý 2 metry bude hřát jinak než 40W čtyřmetrový.

Jinak na sklo bych ho určitě nedával-může ti prdnout.

vzal jsem hlinikovy plech 40x70,na ten jsem nalepil 25W kabel,cele omotal jednou vrstvou alobalu a primo na to jsem polozil boxy z IKEA,teplota primo na kabelu je 27°,jede mi to nonstop 24h,bez termostatu,teplota v mistnosti je okolo 18°................

Kontakt kabelu, ani nemusí být topný, s hořlavým materiálem je nepřípustné. Koukáš se na televizi? Dávají to tam pořád. Stále někde něco hoří. Nejlepším a nejlevnějším topením bude osvětlení, žárovky hřejí a záleží na watáži. Dají se koupit od 25w, teplotu regulovat odvětráváním. Případně existují i malé miniaturní zářivky, které take dostatečně hřejí.

Kontakt kabelu, ani nemusí být topný, s hořlavým materiálem je nepřípustné. Koukáš se na televizi? Dávají to tam pořád. Stále někde něco hoří.

Není nic jednoduššího než použít nehořlavý materiál... ovšem toný kabel už z principu nevydává tak vysokou teplotu, aby hrozilo hoření, protože slouží k ohřátí a ne k pečení.

Nejlepším a nejlevnějším topením bude osvětlení, žárovky hřejí a záleží na watáži. Dají se koupit od 25w, teplotu regulovat odvětráváním.

Těžko budete v polici vyhřívat třeba dvacet plastových krabiček žárovkami, proč vyhazovat watty do větru, když jeden 20 w kablík může posloužit pro celou polici a to i během noci, kdy je světlo nežádoucí - rušivé. Běžné žárovky na 230 V se mimochodem dají koupit od 15 W a pomocí zapojení dvou stejných do série se dá výkon ještě snížit na čtvrtinu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru