loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No já nejsem zrovna zastánce barevných mutací (čímž nikoho neodsuzuji). Cena je docela odrazující, c…
Lukas K 21.12.2010 00:27
Lukas K
Len som chcel naznačiť, že vďaka tým mutáciam by mal vzrastať záujem a počet odchovov B.c.o., stále…
ado 21.12.2010 11:22
ado
Tak v zahraničí se chová poměrně hodně a i odchovává. Tady u nás možná o něj není tak velký zájem pr…
Aurifer 21.12.2010 11:40
Aurifer
Tie dve mutácie čo som písal vyššie vypadli priamo z párenia B.c.o. x B.c.o. Niesu nijako prikrížené… nový
ado 21.12.2010 12:05
ado
taky jsem nepsala o křížení s jinými barevnými mutacemi, nicméně pro zachování druhu jsou barevné mu… nový
Aurifer 21.12.2010 12:32
Aurifer
Neviem ako horúca je reintrodukcia zvierat zo súkromných chovov, skôr to vidím ako nereálnu záležito… nový
ado 21.12.2010 19:42
ado
taková drobná otázečka, kolik hroznýšů ve volné přírodě užs viděl? :-) k té ceně- tady si pořád větš… nový
Aurifer 21.12.2010 20:12
Aurifer
Na Vašu otázku prichádza opäť očakávaná odpoveď, žiadneho :) O problémoch s dovozom CITES 1 viem, v… nový
ado 21.12.2010 20:19
ado
Děvčata a chlapci. Píšete tu blbosti... Tento hroznýš je v ČR každoročně odchováván a jelikož lidi v… nový
drobek 21.12.2010 22:10
drobek
Já to tady v ČR nesleduju, takže jsem to brala podle zahraničí, kde chovatele znám osobně (Vás ne:-)… nový
Aurifer 21.12.2010 22:28
Aurifer
Psal jsem cenu za adultní pár, za kterou mi byl nabídnut. Když se podíváte do evropských inzercí, na… nový
Iceman 21.12.2010 23:01
Iceman
však jo nový
Aurifer 22.12.2010 00:28
Aurifer
Jen tak na okraj...chovám doma pár domácích mazlíků )) Ale jsou to super hadi nedám na ně dopustit.… nový
Lukas K 22.12.2010 00:54
Lukas K
Přez léto by šlo chovat je venku myslím celkem dobře, chováme tak argentinské druhy co žijou sympatr… nový
Aurifer 22.12.2010 10:44
Aurifer
To by mě docela zajímalo, jak máte řešená venkovní terári. Tyhle věci mě hrozně zajímají i když jsem… nový
Lukas K 22.12.2010 14:57
Lukas K
V současnosti akorát máme na léto akorát flexária, taky bydlíme ve městě...sice máme menší zahradu,… nový
Aurifer 24.12.2010 12:44
Aurifer
Jinak ten link je perfektní, díky. nový
Lukas K 22.12.2010 00:55
Lukas K
http://www.mccarthyboas.com/BigArgentineBoaMikeSte phanie.jpg Pro zajimavost ;-) nový
mat-fyz 24.12.2010 06:01
mat-fyz
Před lety (v roce 1981) psal o těchto hroznýších v ATečku Zdeněk Vogel. Těm kteří se zajímají o tera… nový
Vladěk 24.12.2010 07:41
Vladěk
Popisuje tu dvě formy těchto zvířat vyskytujících se v přírodě: ... a to dlouhohlavá - z andské část… nový
mat-fyz 24.12.2010 09:20
mat-fyz
tak ono tenhle poddruh se vyskytuje na velkém území a je tam několik oddělených populací, které jsou… nový
Aurifer 24.12.2010 12:42
Aurifer
Ten link znám. Na netu je hodně podobných fotek, takže si myslím, že s tou agresivitou jak každý uvá… nový
Lukas K 24.12.2010 07:48
Lukas K
Taky bych čekal, že Argentina už bude celkově chladnější. Obráceně ale věřím tomu, že tu můžou exist… nový
Vladěk 24.12.2010 08:41
Vladěk
To, co jsem psala výše nebyla nějaká moje domněnka, ale prostá fakta z oblastí, kde tato zvířata žij… nový
Aurifer 24.12.2010 12:37
Aurifer
Hmmm:-/, ...fakt tedy nevím z jakých informačních zdrojů p. Z.Vogel čerpal, každopádně díky za objas… nový
Vladěk 24.12.2010 14:10
Vladěk
ono ještě je také možné, že psal teploty týkající se zvířat z Paraguaye (výskyt v Bolívii není potvr… poslední
Aurifer 24.12.2010 15:40
Aurifer

No já nejsem zrovna zastánce barevných mutací (čímž nikoho neodsuzuji). Cena je docela odrazující, což se dalo čekat. Nezbývá než doufat, že se časem zvýší dostupnost i cena...což s ohledem na pohlavní dospělost až v několika letech věku u hroznýše nebude jen tak. Jen ze zvědavosti - nevíte někdo, zda je u nich zimování při nízkých teplotách nezbytné ( jako třeba u M.s.spilota) nebo je jen vhodné pro nabuzení sexuální aktivity ?

Tak v zahraničí se chová poměrně hodně a i odchovává. Tady u nás možná o něj není tak velký zájem proto, že je to 1. dražší had, 2.velký a poměrně vzteklý poddruh, 3.navíc Cites. Ale třeba v Argentině je to vůbec nejčastější hrozno v lidské péči (celkem pochopitelně). Naštěstí hlavně v původní čisté formě. Páč k čemu budou kriticky ohroženému druhu tuny barevných mutantů, to teda fakt netuším. Ty mají nějakou hodnotu jenom z hlediska chovatelského, ale z biologického žádnou. Čímž se nechci dotknout zastánců barevných mutací.

JInak třeba co se týče toho zimování- tak myslím že co se týče stimulace, tak celkem dobře by fungoval chov od jara do podzimu ve venkovním teráriu, kde by se přirozenou cestou suplovaly noční poklesy a teplo ve dne. Na podzim pak hady přenést do vytápěných ubikací. V Argentině je ve venkovních ubikacích mají někteří chovatelé celoročně jenom s vytápěným úkrytem, kdyby mrzlo, ale tam jsou ty zimy hold o nečem jiném než tady :-)

Tie dve mutácie čo som písal vyššie vypadli priamo z párenia B.c.o. x B.c.o. Niesu nijako prikrížené z mixov, takže je to stále B.c.o. Ďalej som vychádzal z toho, že ak chcem spraviť viac tých mutačných v rámci B.c.o, budú stále padať aj normálne sfarbené B.c.o. (samozrejme od T+ albín aj normálne sfarbené heterá keďže je recesívny) O krížení B.c.o s farebnými mix boa tu nebola reč. :-)
Ten CITES 1 je naväčší problém. Hryzavosť ako u všetkých bude individuálna a verím, že mazlíčkari by si z nich spravili mazlov, čím vyššia generácia odchovu tým to bude reálnejšie.
Inak som nezachytil ako sa v EU pohybuje cena, na amerických inzerciách sú B.c.o. cca od 150usd, čo už mi nepríde ako drahý had :-)

taky jsem nepsala o křížení s jinými barevnými mutacemi, nicméně pro zachování druhu jsou barevné mutace i čistého poddruhu stejně k ničemu. dovedeš si představit, že bys třeba měl reintrodukovat zvířata, která nesou geny pro nepůvodní zbarvení? Potom bude část jejich vrhu už předem odsouzená k zániku. Ono toho je víc, co s tím souvisí ale nechce se mi to tu rozebírat. Co se týče prudivé povahy- tak tu mají snad všichni tihle hadi, které znám osobně, ikdyž už jsou několikátá generace a měli by být zvyklí na lidi i na manipulaci. Co se týče "mazlíčkaření"- tak já teda osobně kor u druhů, které jsou v přírodě ohrožené preferuju kousavého hada u chovatele, než "mazlíčka" a to ještě většinou sólo u mazlíkáře. ten Cites byl zavedený hlavně kvůli "výrokům" z těchhle hrozen, a bohužel se dotknul hlavně chovatelů (jak už to tak bývá 3-[), ale ne toho primárního důvodu-protože v Argentině si můžeš pořád v pohodě levně koupit opasek nebo boty, nebo bolaso z jeho kůže a pořád se tam kvůli tomu tihle hroznýši zabíjejí. což ale není největší problém, tam je problém v mizení biotopů- když letíš nad Argentinou, tak to je mozajka pastvin, polí, kousků sekundárních a minima primárních lesů lemovaných pilama a zase pastvin a polí. Na to, jak je Ar obrovská země a jak málo je osídlená (na tu rozlohu) je to fakt síla.

Co se týče ceny- tak v USA je hodně druhů cenově dost jinde než v EU, nemusí to být jen occidentálisi, třeba i různí Uromastyxové atd atd. jak se pohybuje cena tady už psal výše Iceman.

Neviem ako horúca je reintrodukcia zvierat zo súkromných chovov, skôr to vidím ako nereálnu záležitosť. Jednou s vecí kôli ktorým mám tento názor je aj Vami spomínaný úbytok biotopu.
Mutácie u všetkého živého prebiehajú takmer neustále, akurát keď je mutácia viditeľná a výrazná, je chovateľsky zaujímavá = zvýšenie počtu v chovoch (pokiaľ je geneticky reprodukovateľná). Že by mutačné zviera neprežilo v prírode je dosť diskutabilné, mutácia je len snaha prispôsobiť sa životnému prostrediu a nie každá (ak sa bavíme o farebných) je pre zviera nevýhodná. Bolo by zaujímavé zistiť, ako jednotlivé populácie vyzerali v priebehu ich vývoja (v ráde veľa rokov), pretože mám pocit že pre niektorých ľudí je jediný prijateľný výzor taký ako vyzerá verejne prezentovaná vzorka daného druhu, populácie...
Napr u boa je u viacerých lokalít hypo zfarbenie pozorované a dovážané z prírody. Ukážkový prípad hypo je B.c. sabogae. T+albino podľa línie sú dosť podobné B.c.i. Hog Island a B.c.i. Sonora hypo ktoré sa v prírode vyskytujú. Zas napríklad motley je mutácia ktorá by nemala mať v prírode problém, neni od klasika nijako extrémne odlišná. Prežitie v prírode nieje len o zfarbení ale o celkovej adaptácii na prostredie a určitej dávke šťastia, veď koľko percent mladých v prírode sa dostane až k reprodukcii?

Ja z hryzavými hadmi problém nemám ;-)
S tými vecami ohľadom CITES zdieľam Váš názor.

Tá cena podľa Icemana mi vychádza mojím odhadom medzi 200-300e za mladé, resp možno menej keďže cca 2,5 ročný B.c.o. by mal byť už dostatočne vyfarbený aby sa cena odvíjala aj od sfarbenia. To že je rozdielná cena v USA a v EU mi je jasné, čo je bežné tam nieje tu aj keď v poslednej dobe sa dosť vozí z USA do EU a naopak.

taková drobná otázečka, kolik hroznýšů ve volné přírodě užs viděl? :-)
k té ceně- tady si pořád většina lidí (kor mazlíkářů)radši koupí hrozna domácího za 800,- nebo o něco dráž nějaký čistý poddruh, popř. ještě dráž "barevného" ale nebude dávat několikanásobek za kousavého velkého černého hroznu.

poslednej dobe sa dosť vozí z USA do EU a naopak

aha... a proč tu teda nejsou (nebo trochu jsou, ale za draho)ta zvířata, co tam se nabízí bežně a celkem za levno, jako jsou krom těch occidentálisů různí aligátorci, trnorepi, cyklury atd, když se odtamtud dosť vozí? jasně, vozí se něco z Floridy (běžné druhy, jako místní anolisové atd atd), a pak není problém si nechat poslat růžovo-modro-zeleno-fialovou gutátu, ale zkus odtamtud dostat třeba faremně vypěstovanýho aligátora. A pokud to je Cites I., tak na to můžeš rovnou zapomenout.

Na Vašu otázku prichádza opäť očakávaná odpoveď, žiadneho :)

O problémoch s dovozom CITES 1 viem, vďaka tým argentine boa. Tým že sa vozí z USA a naopak som samozrejme nemyslel všetko, čo predpokladám ani z toho môjho príspevku nevyznelo. Samozrejme sa vozia zvieratá u ktorých je to legislatívne možné a u ktorých sa to dovážajúcemu oplatí - predsa len celkový dovoz vyjde dosť peňazí a často treba nakúpiť za nejakú sumu aby bol dotyčný ochotný sa posielaním zaoberať.

Děvčata a chlapci. Píšete tu blbosti... Tento hroznýš je v ČR každoročně odchováván a jelikož lidi vědí jak jsou agresivní a vadí jim, ikdyž nevím proč Cites 1. Jsou zde každý rok prodáváni kolem 2500Kč (myšleno odchovy) Odchovává se prakticky stejně jako mix. (pokud člověk kápne na kvalitní pár či skupinu) Ta agresivita je ale masakr!!!

Jen tak na okraj...chovám doma pár domácích mazlíků )) Ale jsou to super hadi nedám na ně dopustit. A zpět k tématu - ten venkovní chov je hodně zajímavá věc, v oblasti chovu hroznýšovitých hadů nevídaná (opět vyjma M.s.spilota), která by jistě stála za pokus - pochopitelně ne za hazard.

To by mě docela zajímalo, jak máte řešená venkovní terári. Tyhle věci mě hrozně zajímají i když jsem se bohužel nastěhoval zpět do města a nemám šanci pokusit se takto zvířata chovat. Na netu jsem dokonce našel knihu přímo o venkovním chovu hadů, leč v němčině. Nemáte nějaké foto ?

Před lety (v roce 1981) psal o těchto hroznýších v ATečku Zdeněk Vogel.
Těm kteří se zajímají o teraristiku už nějakou dobu, není jméno tohoto tehdy věhlasného autora neznámé. Uvědomuju si, že v teraristice se znalosti o druzích a jejich životě v přírodě, určitým způsobem prohlubují. Takže je rozdíl co se vědělo o jednotlivých druzích před třiceti lety, a co se ví dnes.
Přesto; nechce se mi věřit, že by tehdejší znalosti tohoto ,,guru" české teraristiky o teplotních potřebách pro occidentalise byly tak výrazně zkreslené.
Z.Vogel zde píše doslova - cituju;
,,Žije však ještě v pásmech, kde teplota neklesá v noci pod 18 °C a ve dne vystupuje na 28-30°C."
Dál bych se chtěl znalejších zeptat:
Popisuje tu dvě formy těchto zvířat vyskytujících se v přírodě:
... a to dlouhohlavá - z andské části severní Argentiny
a krátkohlavá - z Paraguaye.
Pro porovnání jsou zde dlouhohlavá i krátkohlavá zvířata nafocena, a opravdu ten rozdíl je patrný na první pohled. Drží se ještě někdo dnes tohoto dělení?
Samosebou, že pokud někdo má dnes zvířata se 100% určením lokality, neprská do toho zvířata neurčeného nebo jiného původu. To je trend v dnešní teraristice běžný snad u každýho druhu. Ale mám na mysli, zda se v chovech occidentalisů v současnosti nosí; dělit zvířata neznámého původu na krátkohlavé a dlouhohlavé, a tím alespoň zhruba určovat původ daných jedinců.

Popisuje tu dvě formy těchto zvířat vyskytujících se v přírodě:
... a to dlouhohlavá - z andské části severní Argentiny
a krátkohlavá - z Paraguaye.

Jo, tak to by me taky zajimalo, hlavne jake jsou rozdili mezi kratkohlavou a dlouhohlavou formou, teda krome
tech hlav, velikost v dospelosti, zbarveni .......

Pro porovnání jsou zde dlouhohlavá i krátkohlavá zvířata nafocena, a opravdu ten rozdíl je patrný na první pohled. Drží se ještě někdo dnes tohoto dělení?

Kdyz se pragmaticky zamyslim, myslim, ze by bylo prinejmensim "vhodne", nebo zadouci drzet se taky toho delni
tech forem dle hlavy.

Tak snad nekdo hodi do placu neco k tomuto ;-)

Ten link znám. Na netu je hodně podobných fotek, takže si myslím, že s tou agresivitou jak každý uvádí je to trochu přehnané.
ATčko jsem bohužel nikdy neodebíral pravidelně, čímž jsem se koukám připravil o řadu pervektních článků ) Ale z toho "citátu" mě (krom toho rozdělení podle tvaru hlavy) zarazilo to teplotní minimum - měl jsem za to, že v jejich domovině klesá noční teplota v zimě o dost níže.

Taky bych čekal, že Argentina už bude celkově chladnější. Obráceně ale věřím tomu, že tu můžou existovat oblasti které se teplotně vymikají (podloží, termální prameny atd).
No chtělo by to, když by se tu vyjadřili znalí této oblasti + chovatelé těchto hadů.
Je možný, že i při chladnějším chovu oproti teplotám co uvádí Z.Vogel se budou dařit odchovy.
Ikdyž, poznal jsem chovatele co tvrdě zimovali hondurensisky, a uspěšně je i odchovali.
To že hondurensiska zimování přežije (popř.se i rozmnoží), ještě neznamená že je pro ně zimování optimální.

To, co jsem psala výše nebyla nějaká moje domněnka, ale prostá fakta z oblastí, kde tato zvířata žijí. Rozhodně nechci zpochybňovat slova P.Vogela, nicméně oblasti, kde to v zimních měsících neklesá pod 18°C v Argentině nejsou. Měla jsem možnost mnohokrát pozorovat occidentálise v jejich přirozeném prostředí, do Ar jezdíme několik x ročně, máme tam ranč. Schodou okolností v místech, kde se B.c.o vyskytují, takže mám i několik pozorování z našeho pozemku. A můžu říci, že v zimě tam v noci nejsou vyjímečné ani lehčí mrazíky. Přez den těch +15-20, občas na slunci i více- a tito hadi jsou přez den vidět při slunění. Zasahují i jižnějc až do provincie La Pampa, a tam to v zimě v noci klesá až k -15°C, pokud se zadaří. Tam jsme je ale přez den nepozorovali, takže je možné, že tam natvrdo zimují, ikdyž přez den je celkem teplo, nad +10°C.

Navíc co se týče chovu v jejich domovině- chovají je celoročně venku, jenom s bezmrazým úkrytem. Znám tam poměrně hodně teraristů (celkem pochopitelně), a B.c.o je tam nejčastěji chovaný poddruh hrozna, také celkem pochopitelně. Já osobně je nechvám z důvodu momentálního nedostatku prostoru, ale výhledově je plánujeme pořídit do zoo.

ono ještě je také možné, že psal teploty týkající se zvířat z Paraguaye (výskyt v Bolívii není potvrzen, tam se možná jedná o jiný poddruh), B.c.o mají opravdu velký areál výskytu a tam by samozřejmě jím popsané teploty byly pravdivé.

jenom pro zajímavost- tohle je info o počasí z argentinské nejjižnější oblasti výskytu- http://www.infoclima.com/pronosticos/argentina/la- pampa/?l=20 jinak zrovna letos tam bylo v zimě docela teplo, nejnižší teploty jenom -9,2°C :-) Teď tam je začátek léta, takže už teplo, pochopitelně :-)

ono tady má člověk trochu zkreslenou představu o zimě- tam ikdyž jsou v noci mrazy, tak nezmrzne půda a přes den je poměrně teplo (na naše zimní poměry, tam choděj ve svetrech a bundách když je těch 8-10°C a frflají, jaká je kosa :-D) Takže hrozna a další studenokrevní když zalezou do viskačích děr, tak studenou noc přečkají uplně v pohodě

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...