Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mládě - hrbolky na páteři

Před týdnem jsem si koupila 5ti měsíční mládě užovky červené. Když jsem ho po pár dnech vyndala z terária, všimla jsem si, že má na třech místech jakoby poškozenou páteř - tvrdý hrbolek a za ním prohlubeň, na pohmat je to zřetelné, na pohled pouze při určité poloze hada. Trošku je to vidět na fotce. Hádě se chová normálně, žralo a vykadilo se. Prosím, máte s něčím takovým zkušenost? Nevíte, co to je? Díky moc!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám devítiměsíční mládě úžovky červené, také s touto vadou, ale nejde na pohled vidět a nijak jí to…
Taria 26.03.2011 13:38
Taria
vzhledem k tomu, že to mívají i mláďata po rodičích bez zjevných vad, tak je blbost tahle zvířata po…
Aurifer 26.03.2011 13:47
Aurifer
Souhlas, zkrmit. Já bych to už nepustil ani na "mazla". Na počátku to slibuje mraky lidí, že na tom…
Epanterias 26.03.2011 18:41
Epanterias
no tak on solidní chovatel taky takováhle mláďata zkrmuje (pokud sám nemá čemu, tak se prcci daj za…
Aurifer 26.03.2011 20:00
Aurifer
Ahoj, mám doma dvě taková nepovedená mimina užovky. Nevíte o někom kdo by je chtěl na to zkrmení? Ne…
palkiss 29.03.2011 11:39
palkiss
ahoj, Já těhlech malých paskvilů měla víc, byl to její první vrh. Neznám její původ, dostala jsem jí… nový
aidou 10.01.2012 09:02
aidou
Tak se zase bohužel potvrzuje, že i mezi hadaři jsou podvodníci. Opakovaně jsem zkoušela kontaktovat…
Salticus 15.04.2011 13:43
Salticus
Párkrát tu bylo psáno že by se tito hadi neměli použít do dalšího chovu,to je pravda.A když už by se…
pepek 15.04.2011 17:01
pepek
že já nečetla kousek dál... :-D chyba v inkubaci, to by sedělo :-D nový
aidou 10.01.2012 09:04
aidou
Dnes jsem byl u veterináře s hroznyštohroznyšeaky boule dost viditelné,nechal jsem udělat RTG a zjis… nový
Jiří86 16.06.2021 20:42
Jiří86
Po víc než deseti letech vaši radu jistě ocení... poslední
lucifer 16.06.2021 22:43
lucifer

Mám devítiměsíční mládě úžovky červené, také s touto vadou, ale nejde na pohled vidět a nijak jí to nevadí a mě také ne :) Jestli ho nehodláš mít jako chovného hada, určitě to nijak vadit nebude, při rozmnožení je možnost, že tuto vadu zdědí jeho mláďata a může to na nich být více vidět. Ale jináč bych to asik neřešila.

vzhledem k tomu, že to mívají i mláďata po rodičích bez zjevných vad, tak je blbost tahle zvířata pouštět dál do chovu, v tom případě to mláďata budou mít s hodně velkou pravděpodobností. Pokud teda někdo nehodlá mláďata odchovávat na zkrm, tam je to pak samože jedno. Je to podobné, jako zálomky u psů nebo koček. Slušný chovatel na zvířatech se zálomkama taky neodchovává.

Souhlas, zkrmit. Já bych to už nepustil ani na "mazla". Na počátku to slibuje mraky lidí, že na tom chovat nebudou, ale za tři roky, kdy to na zvířeti není tolik patrné ho třeba dají pryč (jsou mraky důvodů - ztráta zájmu, není čas, rodina, stěhování atp.) a zvíře putuje k novému chovateli ve valné většině případů bez informace, že jako mládě vypadalo jako předloha na ogopogo. Ono stačí, že jsou v chovech jiné plíživé genetické nemoci (viz Stargazer), takže je čas se probrat a vyřazovat taková zvířata.

no tak on solidní chovatel taky takováhle mláďata zkrmuje (pokud sám nemá čemu, tak se prcci daj za pakatel na zkrm prodat, zájemců je dost), hned jak se vyskytnou... to, že je pustil "do oběhu"- buď to byl laik, co to nepoznal, což si ale nemyslím, nebo prostě čuně, co se snaží prodat všechno. I tací se bohužel najdou.

a pokud to je na zkrm už moc velké, tak je ještě jedna možnost- udělat z něj kulinářskou specialitu :-D

ahoj, Já těhlech malých paskvilů měla víc, byl to její první vrh. Neznám její původ, dostala jsem jí, bez zjevných vad když byla ještě miminko. Po asi 9 letech se naskytla první a asi i poslední možnost páření. Osobně si myslím, že to je vada, která přišla od otce, který taky vypadá slušně, pořádnej kus hada. Ale tyhle "nedomrlé" hady měla i ona. K tomu se přidali špatné klimatické a chovné podmínky u chovatele co mi půjčoval samce a u kterého se líhla mláďata. Mno asi z 20 ks vajec se vylíhlo jen 9, a zdraví byly asi jen 4 což je docela málo. Takže chápu vaše rozhořčení a zvlášt, když vím, že mam ve vrhu jednu, co je života schopná, ale špatně pohyblivá a všechno co jí mohlo sežrat letos už spí.

Navíc další důvod proč dal nemnožit je malej odběr a zájem o užovky!

Tak se zase bohužel potvrzuje, že i mezi hadaři jsou podvodníci. Opakovaně jsem zkoušela kontaktovat chovatele, od kterého jsem hada koupila (věděl, že ho chci na chov), ale dělá "mrtvého brouka". Předtím byl velmi vstřícný a ještě nabízel, ať se určitě ozvu, kdybych měla nějaké otázky k chovu. Škoda, je to ještě mladý kluk. Podepisoval se Jakub Macek, prý bydlí na Praze 4, e-mail: spider-s14@seznam.cz. Kdybyste na něj narazili, tak pozor.

Dnes jsem byl u veterináře s hroznyštohroznyšeaky boule dost viditelné,nechal jsem udělat RTG a zjistili se že má vrozenou vadu páteře něco jako skoliozu páteře. Tak vám doporučuji zajít k veterináři který se zabývá plazy a ecity.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru