Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedák pro bažanta

Zdravím, chtěl bych se zeptat jakej jedák je nejvhodnejší pro chovatele, který nemá s jedovatíma hadama žádnou praktickou skušenost.
Doteď sem choval, a chovám P.regius a B.constrictor.

Ďekuju všem, kteřý mi pomůžou.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vhledem k povaze dotazu a cestine,bych zustal u toho co mas.. Jinak s jedakama se zacina tak,ze musi…
Radar jinde.. 08.05.2011 22:27
Radar jinde..
Ja popoprade s kolegou z prace zacal s ammodytkama ale nemuzu vyloucit i jine druhy zmiji urcite byc… poslední
raddei 06.06.2011 20:11
raddei
Tak prominte sem popletenej, psali tam aj tuhle hadici tak proto...
salwass 10.05.2011 06:17
salwass
Absolutní souhlas s Gadjukinem Jen bych dodal, že ačkoli je tu dost chovatelů kteří nedoporučují cer… nový
Vladěk 10.05.2011 10:08
Vladěk
Dejte si práci a sežeňte si NZ rozkrmené Vipera renardi. Můžete dostat antisérum primárně určené na… nový
bla bla 11.05.2011 13:30
bla bla
kamarád chová párik, ale nepřídou mi jako moc neškodňáci. sem vyděl jak jedna samice zabila myš rych… nový
salwass 11.05.2011 16:24
salwass
Ze statistického pohledu se ale stále jedná o méně nebezpečný druh jedovatého hada. Velká výhoda je… nový
bla bla 11.05.2011 21:19
bla bla
Docela souhlasím, není nutné začínat se zmíněnými zmijovitými "prcky". Je ale určitě bezpečnější zpo… nový
Apophis 11.05.2011 21:45
Apophis
Taky souhlas s příspěvky výše,jednoznačný návod na jedáka pro začátečníka neexistuje.Holt když dva d… nový
viper 11.05.2011 22:34
viper

Vhledem k povaze dotazu a cestine,bych zustal u toho co mas..
Jinak s jedakama se zacina tak,ze musis sam vedet na co se citis..
S tim Ti skutecne nikdo neporadi. Taky nikdo nevi,co se Ti raci libit..
Arborikalni jedaci,ci spise terestricti.. ? Taky je tu naka vyhlaska atd.. Vek 18+..

Absolutní souhlas s Gadjukinem
Jen bych dodal, že ačkoli je tu dost chovatelů kteří nedoporučují cerastesky pro začátek, já osobně bych je z vlastní zkušenosti doporučil. No asi jsem měl dosud štěstí na jedince, takže mám odlišnou zkušenost. Ikdyž se s nima musí zacházet maximálně opatrně, celkově je považuju za pohodová zvířata.
Všechny cerastesky které jsem od roku 1999 dosud choval, jsem choval od mláďat NZ. Celkem tedy 10 kusů, ze 4 zdrojů. Tedy odchovy od 4 chovatelů. A až na posledně získaný kus (sameček nz 2010) všechna zvířata můžu označit od počátku za neagresivní. Posledně získaný kus je vyjímka. Reaguje agresivně výpady, nebo klasickým vlněním a třením bočních šupin o sebe na jakýkoli pohyb v okolí terária ikdyž jsem vzdálený od teraria třeba i 1 metr. Ostatní cerastesky se od počátku vždy chovaly a chovají prakticky apaticky. Leží nehnutě v písku a na podněty z okolí jakoby nereagují. Oto může pro někoho bejt překvapivější, jak bleskově z tohoto klidu zareagují na pohyb v dosahu jejich možnýho kousnutí. Proto si myslím že se stačí držet zásady: Před jakoukoli manipulací v terariu (výměna vody, odstranění trusu atd.) cerastesky vyrušit z týto zdánlivé apatie alespoň rejpnutím hákem, ale pro jistotu raději hady přemístit do opačného kouta teraria.
K násilnému rozkrmování se nebudu vyjadřovat. Násilně jsem musel rozkrmovat prakticky všecky. To si ale myslím je stejně rizikové jako u jiných jedovatin.

Dejte si práci a sežeňte si NZ rozkrmené Vipera renardi. Můžete dostat antisérum primárně určené na Vipera berus. Statisticky nejsou smrtelně významně jedovaté. Agresivita je střední. Velikost spíše menší až střední.

Ze statistického pohledu se ale stále jedná o méně nebezpečný druh jedovatého hada. Velká výhoda je možnost aplikovat stejné sérum jako na Vipera berus (které je vyráběné z jedu V. ammodytes). Celkově se jedná o agresivnější hady (podobně jako V. ammodytes). Nicméně tu stejně hraje největší pozitivní roli to, že vás s největší pravděpodobností prostě nezabije (jako třeba zcela v pohodě B. rhinoceros, Cerastes c. apod.). Osobně jsem začínal s rozkrmenými mláďaty C. stejnegeri (od úplně malých) a dospělými V. berus. Když to vemu zpětně, tak to byla dobrá volba. Ale pozor, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat jinému. A další věc, kterou si neuvědomuje většina ze zde radících (nic proti nim). Pokud jste s prominutím "střevo", tak vás kousne a dřív nebo později vážně ublíží jakýkoliv druh. Když naopak budete opatrný a budete "nadaný" na manipulaci s jedovatými hady (znalost etologie, vrozená opatrnost apod....), tak můžete začínat třeba i s Bitis arietans nebo Deinagkistrodon acutus atd. Je to celkově pouze o soudném rozumu.

Docela souhlasím, není nutné začínat se zmíněnými zmijovitými "prcky". Je ale určitě bezpečnější zpočátku změřit své síly s toxinologicky méně významnějšími a také velikostí příznivějšími druhy, než si poležet u dr. Valenty se zapáchající končetinou po uštknutí velkou bitiskou. Nakonec vidím, že zadavatel má jisté zkušenosti od svých přátel (porovnání síly uštknutí renardi vs. gabonica :-) ), takže si dokáže udělat nějaký obrázek.

Taky souhlas s příspěvky výše,jednoznačný návod na jedáka pro začátečníka neexistuje.Holt když dva dělají totéž,není to totéž....co je pro jednoho risk,si druhý může v pohodě dovolit...mám kamarády co začínali s plivacíma kobrama nebo "velkejma" bitiskama,nedbaje mého varování,a přiznám se že každý jejich následný telefon jsem zvedal s hrůzou -ale zvládli to bez problémů.
Podle mně by bylo pro tazatele nejrozumnější ve svém okolí nebo na burze zkontaktovat zkušené chovatele promluvit si s nimi ev. se mrknout k nim do chovu a pak sám sebekriticky rozhodnout co je pro něj vhodné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru