Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pelodiscus sinensis - plave kolem stěn akvária

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně kožnatky čínské (Pelodiscus sinensis). Mám pár (oba jedinci cca 2 roky), ale každý má oddělené akvárium (80x60x45), aby se nenapadali. Poslední dobou mi oba každé ráno plavou kolem přední stěny akvária s tím, samice to dělá víc. Ani jedna z želv není poraněná, nevykazuje známky onemocnění, obě přijímají bez problémů potravu a v akváriích jsem nedělala delší dobu žádné změny. Odděleně žijí již témeř rok, tudíž bych vyloučila možnost březosti samice (navíc je na to ještě mladá). Chtěla bych se zeptat, jestli by někdo netušil, čím by to mohlo být? Také mě napadlo, jestli jen nežebrají o jídlo, protože když vstanu a něco jim dám, většinou přestanou.. Nicméně urputnost, s jakou samice plave kolem stěny a občas se "škrábe" až nad hladinu vody mě znepokojuje, tím víc, že to dříve nikdy ani jeden z nich nedělal... Děkuji za každou radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím (po týdení dovolené)), docela by mě zajímalo, jestli pod "mohylkou" objevíte skutečně vejce.…
Lukas K 26.07.2011 17:20
Lukas K
To mě mrzí, že Vám to s vejci nevyšlo... U nás, doufám, už jsou venku a želva se uklidní. Chtěla byc…
Markéta Šonková 26.07.2011 17:51
Markéta Šonková
Neviem, ako vyzerá tvoje AT v pôrodníckej podobe, ale pre istotu by som ho tak ešte nechal, ak by ma…
miro293 26.07.2011 18:45
miro293
Fotku "porodnického" AT přikládám (nakonec bylo ještě o 2 cm méně vody, aby měla patro celé na suchu…
Markéta Šonková 26.07.2011 19:12
Markéta Šonková
Na fotke akvárka toho veľa nevidno, ak je to ale také, ako si písala, bude tam znáška. Keď bolo tej… nový
miro293 27.07.2011 09:14
miro293
Tak vejce se ještě nekonají :-( je evidentní, že hrabala docela hluboko, protože jsem dosypávala při… nový
Markéta Šonková 27.07.2011 21:56
Markéta Šonková
Pokiaľ hrabe, oxitocín by som neskúšal. Kladenie je vyvolané a uskutoční sa skoro všade, hoci aj do… nový
miro293 28.07.2011 10:36
miro293
Já jsem ho teď rozhodně zkoušet nechtěla :-) , šlo mi jen o teoretickou informaci, zda ho lze podat… nový
Markéta Šonková 28.07.2011 11:33
Markéta Šonková
Také poznám veľmi dobre :-) Tiež som bol pri prvých znáškach dosť nervózny a keď hrabanie trvalo týž… nový
miro293 28.07.2011 13:14
miro293
Ještě poznámka k AT. Osobně bych se trochu obával toho, že mi jednou kožnatka opustí nádrž po té pla… nový
Lukas K 27.07.2011 09:44
Lukas K
Za upozornění moc děkuji. Levá strana je za normálního stavu překrytá sklem, ale teď to kvůli přemís… nový
Markéta Šonková 27.07.2011 22:03
Markéta Šonková
Tak máme vejce :-) RTG ukazoval, že jich bude 16 a máme jich 16. Chtěla bych se zeptat, jestli je vh… nový
Markéta Šonková 16.08.2011 21:32
Markéta Šonková
To je nádhera, myslím, že snůška je nejspíš kompletní. Budete inkubovat ? nový
Lukas K 17.08.2011 08:29
Lukas K
Nebudeme, vejce jsou prázdná. Se samcem žijí odděleně od 15 měsíců věku, tj. od velikosti necelých 8… nový
Markéta Šonková 17.08.2011 11:57
Markéta Šonková
No jo, pardon, na tenhle fakt, jsem trochu pozapoměl. nový
Lukas K 17.08.2011 16:35
Lukas K
Ještě přikládám foto původního RTG (až do dneška jsem ho neměla k dispozici). poslední
Markéta Šonková 18.08.2011 20:22
Markéta Šonková

Zdravím (po týdení dovolené)), docela by mě zajímalo, jestli pod "mohylkou" objevíte skutečně vejce. Řekl bych, že odchovů P. sinensis se žádná legislativa netýká. S prodejem by mohl možná být problém, ale je spousta inzetních stránek (iFauna např...), burzy. Takže bych se toho až tak nebál. Já tolik štěstí neměl. Když má želva začala po přemístění z jezírka do akvaterária "šílet", zrovna jsem se stěhoval a žádné kladiště jí nebylo dost dobré, takže oxytocin a vejce si mohu dát tak na poličku...

To mě mrzí, že Vám to s vejci nevyšlo... U nás, doufám, už jsou venku a želva se uklidní.
Chtěla bych se ještě zeptat, jestli opravdu mohu potenciální hnízdo rozhrabat, nebo to není vhodné a ještě želvu mám nechat na pokoji? Vzhledem k tomu, jaké chování (a jeho změny) za poslední měsíc želva vykazovala, bojím se, abych ji zase nevystresovala.. Zase jak jinak zjistit, jestli už jsou vejce venku, že... Pokud by to bylo vhodné, hnízdo jsem narušila a vyndala vejce, tak za předpokladu, že jich bude všech 16, které nám RTG ukázal, mohu AT zítra opět uvést do normálu? Nebo je ještě možnost toho, že by přecijen nějaká další nová vejce ještě vyprodukovala (nebo nebyla plně patrná na RTG) a měla bych AT ještě nechat v této "porodnické" podobě?
Děkuji

Neviem, ako vyzerá tvoje AT v pôrodníckej podobe, ale pre istotu by som ho tak ešte nechal, ak by mala ešte ďalšiu znášku. Rozhrabanie kladiska už nebude robiť problém, vajcia sú vonku, korytnačka sa ukľudnila a tak začína klasický režim chovu. Len ju dobre nakrm, aby dohnala straty energie, ktorú dala do vajec. Celá znáška je hluchá a tak ju môžeš vyberať s menšou opatrnosťou. Ak budeš šikovná, stihneš to pokým bude samica zahrabaná v piesku :-)
Čo sa týka počtu vajec, na RTG by som sa až tak nespoliehal, ak mala kľud zniesla ich všetky. Pri takom počte sa v pohode dalo pomýliť, predsa len mohli byť nejaké v zákryte zle viditeľné.

Ináč, možno by stálo za hriech skúsiť ju dať dokopy so samcom. Ak bude druhá znáška, mohli by sa podariť nejaké malé dlhokrké, dlhonosé potvorky :-)

Fotku "porodnického" AT přikládám (nakonec bylo ještě o 2 cm méně vody, aby měla patro celé na suchu, pravděpodobné hnízdo je v pravé třetině souše), stejně tak fotku prvních zbytků vajec, co jsem vylovila. Jestli se někomu podaří odhadnout množství? Ještě něco málo jsem později vylovila z písku, ale už to byly jen zbytečky. Zítra vyfotím novou snůšku, pokud ji najdu :)

Na fotke akvárka toho veľa nevidno, ak je to ale také, ako si písala, bude tam znáška. Keď bolo tej vody menej, bola vytiahnutá aj z priestoru kladiska? Premočený piesok je často veľký problém, v mokrom sa zle hrabe a ak by aj vajcia boli oplodnené, pravdepodobne by sa utopili.
Podľa škrupín to vyzerá na nejakých 5-7 vajec, presne to ale už neurčí nikto.

Tak vejce se ještě nekonají :-( je evidentní, že hrabala docela hluboko, protože jsem dosypávala při velké úpravě písek jiné barvy, a když jsem "otevírala" domnělé hnízdo, tak oba druhy písku byly promíchané. Nicméně nic jsme nenašla, a to jsem pro jistotu rozhrabala celé patro.
Ohledně písku, tak ten je vlhký. Přímo voda v něm není, ale suchý není. Do té původní verze, kdy měla ještě v nezměněném AT přistavěný velký květník se suchým pískem, tak tam neustále cákala vodu, takže za chvilku byl také úplně vlhký. Ta první vejce dokonce snesla do místa, kde byl vodní sloupec přes 35 cm (a to už měla právě ten květník víc jak týden v AT), takže mě nenapdalo, že by to mohlo být problém, že tentokrát zůstal vlhký. Dnes jsem jí AT dopoledne "uklidila" a už zase hrabe, nezdá se, že by jí ta vlhkost vadila, takže nevím, jestli to předělávat?
Chtěla bych se zeptat, zda při vyvolávání kladení oxitocinem (kdyby k tomu náhodou nakonec muselo dojít), je možné takto "akci" vyvolat kdykoliv, nebo jestli želva musí být již v nějakém procesu příprav? Děkuji

Pokiaľ hrabe, oxitocín by som neskúšal. Kladenie je vyvolané a uskutoční sa skoro všade, hoci aj do debničky s pieskom. Je to ale dosť veľký zásah do vnútorného prostredia, z ktorého sa asi bude nejakú chvíľu spamätávať. Na tvojom mieste by som zatiaľ počkal na prirodzený spôsob.
Ak si nie si istá, prehmataj korytnačke brucho. Jednou rukou ju chyť tak, aby mala zadné nohy nasmerované dole a bola kolmo k zemi. Vtedy vajcia poklesnú k zadným nohám. Potom jemne prstom zájdi dovnútra a prehmataj priestor medzi zadnými nohami a pancierom. Ak tam vajcia sú, pocítiš ich.
Ináč, niečo podobné mám teraz doma ja so samicou chelodina longicollis. Od jedného pokusu o znášku zmenila správanie a tvári sa, ako keby bola už po nej. A to som v nej ich pred chvíľou pri prehmataní našiel... Chce to iba trpezlivosť, ona ich niekedy znesie :-)

Já jsem ho teď rozhodně zkoušet nechtěla :-) , šlo mi jen o teoretickou informaci, zda ho lze podat pouze v určitém případě, nebo to lze kdykoliv behěm zadžování snůšky, tj. jestli želva musí být už nějak "připravená" nebo ne.
Včera, když jsem prohlížela její potenciální výtvory v líhni, tak jsem ji samotnou pro jistotu také prohlédla. Sice je prakticky neustále zahrabaná, ale ve chvíli, kdy jsem ji vylovila a chtěla se jí na břicho podívat, tak se začala poměrně intenzivně bránit, žádná apatie nebo odevzdanost. Břicho má poměrně napěchované, dokonce bych řekla, že ve spodní části byly vidět takové hrbolky, takže vejce tam určitě jsou. A večer už bylo patro opět poměrně rozryté, takže snad už se vajec dočkám. Jak je to poprvé, co něco takového řeším, jsem nervozní i za ni :-)

Ještě poznámka k AT. Osobně bych se trochu obával toho, že mi jednou kožnatka opustí nádrž po té plastové rostlině co je v levém zadním rohu. Nám utekla kožnatka z hladké plastové nádrže přes topítko (nejspíš), absolutně nechápu jak. Naštěstí byla její nádrž v ohrádce se suchozemkama, takže neutekla daleko a jako zázrakem přežila noc bez újmy zalezlá v listí

Za upozornění moc děkuji. Levá strana je za normálního stavu překrytá sklem, ale teď to kvůli přemístěné lampě nešlo. Naše zvíře se pokoušelo utéct přes kořen, předníma tlapkama se zavěsila na výpust od filtru a krkem se vytáhla až přes hranu skla u AT. Kdybych nebyla zrovna v místnosti, tak bych ji asi měla z skříní, nebo ve vedlejším AT. Obratnost obdivuhodná :-) Každopádně to radši upravím. Sice pokus o útěk to byl ojedinělý (u samce není absolutně žádný problém, to je absolutní "flegmatik" :-) ), ale rozhodně nemá cenu to riskovat. Děkuji

Tak máme vejce :-) RTG ukazoval, že jich bude 16 a máme jich 16. Chtěla bych se zeptat, jestli je vhodné udělat ještě kontrolní RTG nebo to není nutné? Zároveň bych se chtěla zeptat, jestli již mohu AT vrátit do "normálního stavu", nebo mám ještě počkat? Jestli je třeba možné (což předpokládám, že je), že by všechna vejce nemusela být na RTG snímku vidět a mohla by třeba ještě nějaká v sobě mít? Všech těchto 16 bylo v jednom hnízdě a snesená byla pravděpodobně brzo ráno 13.8. Děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru