Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problém s příjmem potravy...

Dobrý den,
moc bych potřebovala vaši pomoc, či radu. Loni v prosinci jsem si koupila prcka agamy vousaté. Asi tak první měsíc probíhalo vše bez problémů. Během času nám došlo, že máme zakrslíka, vyrostla asi o 5cm za celou dobu. Po půl roce se vše zhoršilo, agama přestala téměř úplně příjmat potravu jen sem tam něco zobla. Poté dostala rýmu, začala ztrácet krásnou barvu, v posledních dnech jí šla vidět žebra a jen celé dny jen spala, bohužel jednou už se neprobudila. Před měsícem jsem si pořídila agamu druhou, terárium bylo vydrhnuto, písek vypálen a doplněn o nový. Vše se zdálo v pořádku, Eliška spořádala i 11 cvrčků denně, ale zelené nechce. Nyní nastal stejný problém jako u agamy první, Eliška odmítá potravu, cvrček jí může lézt pod nohama, nebo klidně i po zádech a ona nejeví žádný zájem. Nyní je jí 7 měsíců a váží jen 28g a měří cca 27cm. Nezdá se mi, že by měla být z čeho vystresovaná, terárium mám v pokoji, kde moc nikdo nechodí. Lidi jí nevadí, když jí vytáhnu z terárka hned by vše prozkoumávala a běhala po celém pokoji, tudíž je i čilá. S jinými zvířaty než cvrčky v kontaktu není. Terárium je předělávané exo tera 60x60x45, polystyren, lepidlo na kachličky, balakryl, písek je pouštní a nejjemnější co se dal sehnat. Rosím většino ráno nebo večer, jinak má stálý přístup k jezírku s čerstvou vodou. Jediné co mě napadá je asi ta pestrá barva, jak snad půjde vidět i z nekvalitních fotek. tento týden jsme chtěli zkusit renovaci - přírodnější barvu a úplně nové pozadí. Fotka terária je ve stavu, když jej nikdo neobývá. Když je v něm Eliška, tak z pohledu v pravém horním rohu je místo klasické žárovky, žárovka Repti Glo 5.0 25W a pod ní na odpočívadle je topný kámen. V levém rohu je pak žárovka klasická a watáž dle potřeby. Tak snad jsem rozepsala vše co se dalo. Moc prosím o nějakou radu a za případné odpovědi předem děkuji.
[Fotografie0196.jpg][Fotografie0198.jpg]
[Fotografie0199.jpg]
[Fotografie0200.jpg]
[Fotografie0201.jpg]
[Fotografie0205.jpg]

Předmět Autor Datum
Nyní nastal stejný problém jako u agamy první, Eliška odmítá potravu, cvrček jí může lézt pod nohama…
Aurifer 12.07.2011 14:55
Aurifer
Terárium na fotce je nevybavené a v textu je doplnění... Jako ,,zelené,, jsme zkoušeli čínské zelí,…
lico 12.07.2011 15:06
lico
Jenže v textu je doplnění, že tam bylo ReptiGlo 5.0, což je dostačující tak pro nějakého pralesního…
Aurifer 12.07.2011 15:22
Aurifer
Ještě jednou moc děkuji za odpověď :) Přesně tohle jsme potřebovali. Do neděle bude zhotoveno nové t…
lico 12.07.2011 18:23
lico
lokální zdroj tepla s vysokou teplotou až na 40-45°C (ne topný kámen) Na topnem kameni nevidim nic…
lucifer 12.07.2011 21:28
lucifer
Na topnem kameni nevidim nic az tak spatneho (pokud ma spravnou teplotu a je spravna teplota i v pro…
Aurifer 12.07.2011 22:26
Aurifer
tak ono s tim vsim vseobecne souhlas, uprimne - neumet si sam udelat kameny s termostatem tak bych j…
lucifer 12.07.2011 22:58
lucifer
Teplota na kameni byla 41C když byla zaplá žárovka nad ním. Jestli nekhoo nenapadne kámen osahat a z…
lico 13.07.2011 11:49
lico
ta teplota by byla celkem ok, v kombinaci s vhodným světlem ale s tím co tam bylo to bohužel nefungo…
Aurifer 13.07.2011 12:03
Aurifer
My osobně ve zverimexy nemáme důvěru. Kámen je koupený na tera burze od pánů z exotera.cz. Jojo jina…
lico 13.07.2011 12:34
lico
jj přirozené sluníčko je dobré :-) K těm exoteráckým výrobkům- my je taky používáme, hlavně teda ter…
Aurifer 13.07.2011 13:15
Aurifer
Naštěstí jsme teda podle doporučení a návodu kámen vyzkoušeli, jestli neprobíjí nebo se nepřehřívá..… poslední
lico 13.07.2011 14:09
lico

Nyní nastal stejný problém jako u agamy první, Eliška odmítá potravu, cvrček jí může lézt pod nohama, nebo klidně i po zádech a ona nejeví žádný zájem. Nyní je jí 7 měsíců a váží jen 28g a měří cca 27cm.

Protože děláte pořád stejné chyby v chovu ve stejně nevyhovující ubikací, jako v prvním případě. První agamu už to stálo život, druhá k tomu spěje mílovými kroky...ona to asi nebyla chyba ve zvířeti, jak píšete že byla zakrslík, ale chyba v chovu- i toto zvíře už je zakrslé, vyhublé s počínající rachitidou. Chybí UV, naprosto nevhodné terárium s nevhodným podkladem atd. Exotera 60x60x40 je terárko pro menší stromový druh ještěra, možná tak pro mladého jemeňáka, když se vhodně zařídí. Ale rozhodně ne pro vousatku. Vousatka je převážně terestrický druh, takže pokud chcete terárko Exoteru, tak pořiďte 90x45x45, to je pro vousatku asi jediný přijatelný rozměr. Vousatky jsou heliofilní zvířata, co potřebujou velkou dobře nasvícenou nádrž (komplet, ne jen 1 obyč. žárovku), lokální zdroj tepla s vysokou teplotou až na 40-45°C (ne topný kámen) a kvalitní zdroj UV. Nepiště, že má jako UV Reptiglo 5.0 a zdroj tepla topný kámen, to je naprosto nevyhovující a nedostačující vybavení pro voustaku. Vaše zvíře nemá ani jedno, takže se nemůžete divit, že skomírá. Navíc ani nepíšete, že byste jí přidával(a) nějaké vitamíny a minerálie. Pokud chcete to zvířátko zachránit, musíte komplet vyměnit ubikaci za vyhovující a vybavit ji potřebným vybavením (hlavně světla a zdroj UV, na netu toho je k vousatkám dost), a moc s tim neotálet, jinak umoříte i tuhle agamu. Co se týče dalšího vybavení, tak postačí už jenom nějaké úkryty a kořeny na lezení, jako písek obyčejný písek do dětských hřišť a zvíře bude spokojené.

Co se týče toho nežraní zeleného- mláďata ho často nechtějí a žerou ho spíš jako větší, ale co jste jí vůbec dával(a) za zelené? A nějaké vit/min. přípravky dostávala?

Terárium na fotce je nevybavené a v textu je doplnění... Jako ,,zelené,, jsme zkoušeli čínské zelí, ledový salát a mrkev. Vitamíny dáváme NutriMix s nadrcenými skořápkami z vajíček. Ale moc děkuji za odpověď. Okamžitě se začnu poohlížet po novém teráriu.

Jenže v textu je doplnění, že tam bylo ReptiGlo 5.0, což je dostačující tak pro nějakého pralesního živočicha žijího v podrostu. Ale rozhodně ne pro pouštní slunomilné zvíře. Navíc tahle žárovka vyzařuje slabé UV do vzdálenosti jenom pár cm. Co se týče zeleného- čínské zelí je ok, mrkev taky, ale ledový salát nedávejte vůbec, je bohatý leda na dusičnany. Pokud máte možnost, napaběrkujte někde ještě kvetoucí pampelišky nebo kozí bradu, to by ji mělo vyrajcovat. A ze zeleného spíš nadrobnějc nařezané mlíčáky, jitrocel, lebedu atd...je to přez léto lepší krmení než zelenina z krámu. Ten Nutrimix neni žádná sláva, lepší je normální Roboran H pro zvířata v kombinaci s Plastinem...jak často dostávala ten Nutrimix? JInak vaječné skořápky jsou ok. Dejte jí kvalitní zdroj UV, pořiďte vyhovující terárko a dobře ho nasviťe-pokud se vám nebude chtít investovat do nějakého SolarRaptoru apod, tak budete potřebovat 3 osvětlovadla- zdroj UV, nějaký bodový zdroj tepla (reflektorovou žárovku nebo halogen) a zářivku na dosvícení plochy terárka. Až to bude hotové, tak hmyz jí dejte ze začátku holý bez ničeho na rozkrmení, aby se zase rozežrala a jak začne žrát, tak jí ho obalte nejlépe v čistém vápníku, třeba mletý vápenec nebo ty najemno namleté skořápky. Na drcené skořápky jí můžete nechat volně přístupné i v nádrži, oni je docela žerou i samy o sobě. Až se agamka srovná, což by mělo být během několika dnů, tak jí začněte dávat i ty vit.min. přípravky.

Ještě jednou moc děkuji za odpověď :) Přesně tohle jsme potřebovali. Do neděle bude zhotoveno nové terárium z OSB desek o rozměrech 100x60x70 dxšxv. A do osvětlení rozhodně investuji, psala jsem MadMikovi z TeraShopu o doporučení, ale mám vyhlídnutý SolarRaptor :) Tak snad už pak vše bude klapat jak má. Ještě jednou děkuji za ochotu poradit :)

lokální zdroj tepla s vysokou teplotou až na 40-45°C (ne topný kámen)

Na topnem kameni nevidim nic az tak spatneho (pokud ma spravnou teplotu a je spravna teplota i v prostoru) - u "zemnich" jesteru IMHO smysl ma. Navic pokud neni moznost dat do terarka vybojku (prostor/vykon nedovoli), je to rozumne misto pro nejaky kompakt - pri vyhrivani bude agama soucasne i rozumne daleko od nej. Odchovnu mame s Namiba/Lucky reptile kompaktem a topnym kamenem - a ve 2 mesicich meri prcci klidne tolik co tahle sedmimesicni.

- jinak teda mlade je hlavne desne hubene, pri tehle delce kdyz mrknu do tabulek tak meli nase vahu cca. dvojnasobnou.

- ad. zelene - pokud se na nej zvykaji od malinka tak ho i docela zerou (vetsina mladat uz od cca. 2 tydnu) - ale jsou v tom velke individualni rozdily a neni proc to nejak vic resit. Nas samec treba cokoliv "zelene" zasadne ignoruje - a taky je to jedina nase vousatka ktera sama aktivne pije vodu z misky :)

Na topnem kameni nevidim nic az tak spatneho (pokud ma spravnou teplotu a je spravna teplota i v prostoru) - u "zemnich" jesteru IMHO smysl ma

to sice jo, však taky jsem nepsala nic ve smyslu v žádném případě nedávat vousatkám topné kameny. Ono třeba Ty bys se svýma chovatelskýma zkušenostma s daným topným kamenem v kombinaci s vhodným světlem (což to reptiglo zrovna nebylo) udělal podmínky přesně tak, aby zvířeti vyhovovaly, ale člověk-začátečník to většinou nedokáže, protože mu na to právě chybí ty zkušenosti. Já reagovala na tenhle konkrétní případ, ne všeobecně ;-) A ta agama potřebuje urgentně restartovat, než bude pozdě, protože už je docela dost zdevastovaná- tzn restartovat na pořádném výhřevném zdroji s pořádným světlem. Sice tazatel(ka) nepsal(a), jak moc kámen hřeje, ale upřímně- těch kamenů co hřejou zrovna tak jak mají zas tolik běžně v prodeji neni a většinu začátečníků nenapadne před použitím kámen osahat, nebo na něm změřit teplotu. Většinou kameny hřejou málo nebo naopak moc...tohle zvíře evidentně mělo tmu, málo tepla a nedostatek UV a je potřeba to vyřešit, než bude pro to zvíře pozdě. Proto jsem napsala ať se vybodne na kámen a pořídí jiné terko a pořádná světla, čímž zabije několik much 1 ranou.

Co se týče toho (ne)žraní zeleného- mně ho některá mláďata nežrala vůbec a začala až jako odrostlejší, ikdyž se najde dost zvířat co ho buď žerou už od mala nebo ho naopak ignorujou i v dospělosti. Taky jsem proto napsala ať vyzkouší žluté květy, ty zvířata obecně rajcujou.

tak ono s tim vsim vseobecne souhlas, uprimne - neumet si sam udelat kameny s termostatem tak bych je taky do terarek nedaval ;-) Ale s nim je to velke dobro - hlavne do tech mensich prostor kde je jinak problem vymyslet jak UV, tak svetlo a vyhrivaci misto.

ad. zelene - nam se u mladat osvedcilo nastrihat pampelisku na prouzky a volne pohazet po dne odchovny - jak smejdi tak si ze zvedavosti vemou, ale ze by cilene sli do misky, to ne. Ale jak pisu - ono to nijak dulezite neni, nektera je vylozene masotarian, jina dokaze orvat a sezrat i umelou kytku. :-) (nebo nase nejmladsi - ta zas zere zelene jedine kdyz uplne uschne - vylozene "křupky")

ta teplota by byla celkem ok, v kombinaci s vhodným světlem ale s tím co tam bylo to bohužel nefungovalo...jinak vyzkoušet kámen nenapadne 3/4 lidí, co si ho koupěj ve zverexu ;-) páč mylně předpokládají, že vše co se prodává pro zvířátka je pro ně vhodné (to totiž předpokládají i prodavačky, bohužel to tak není :-/)

My osobně ve zverimexy nemáme důvěru. Kámen je koupený na tera burze od pánů z exotera.cz. Jojo jinak dnes započaly nákupy na stavbu vhodnějšího terária a Eliška je ve venkovní voliéře, kde má sluníčka- tudíž světla habaděj. Sluníčko extrémě peče a malá vypadá spokojeně.

To Lucifer: No zelené sice nebaští, ale taky si sama vleze do nádržky s vodou a pije kolik potřebuje.

Jsme vám vděční za názory a rady :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru