Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Testudo hermanni-křivý krunýř

Mám a úspěšně chovám zatím asi 7-mi letou želvičku zelenavou, každý den ji do terária dávám lístky různých druhů salátu, nakrájené rajčátko, okurku, jablko a tuto stravu doplňujeme eště stravou granulovanou a snažím se aby jí žádné potřebné vitamíny nechyběli... v teráriu má zabudovanou zářivku, která by jí měla dodávat potřebné vitamíny od sluníčka a pravidelně ji v neděli koupu a mažu jí krunýř olejíčkem, ae přes to se mi zdá, že nevypadá tak jak by měl.. prostředku není vypuklí nahoru, ae spíše v rovině se zemí nebo mírně propadli :( newm estli dělám něco špatně nebo estli jí něco schází, ae žádným zraněním k tomu 100%-ně dojít nemohlo... prosím poraďte...
Změna předmětu, původně: nevím čím je zbpůsobeno že... (Aurifer)

Předmět Autor Datum
Nejsem teda žádnej velkej želvař, ale : lístky různých druhů salátu, nakrájené rajčátko, okurku, ja…
cejna 04.08.2011 12:52
cejna
..no vím, že tato želva je všežravec, ale po tom co jedla maso musela na odčervení a dali jsme tedy…
alokiN 04.08.2011 13:24
alokiN
vsechno spatne!ani se nedivim,ze ma zelva deformaci krunyre.ono vic pece muze nekdy skodit a to nena…
osmanda 04.08.2011 13:39
osmanda
Taky nejsem želvař,ale řekl bych,že na vině bude špatná srava,olejíček a nekvalitní osvětlení.Ale mo…
Melda 04.08.2011 13:40
Melda
taky nejsem želvař,takže třeba mě někdo opraví, ale 1. většinu stravy želvy by měly tvořit luční ros…
lacerta 04.08.2011 13:41
lacerta
no nedostává jenom salát zelí tedy to čínské také akorát jsem to psala v rychlosti a nestihla jsem v…
alokiN 04.08.2011 13:56
alokiN
S osvětlením jsem si skoro jistá, že v tom chyba nebude, jelikož terárium nám pomáhali vybavit ve zv…
Jeronym 04.08.2011 14:01
Jeronym
Vykašlete se na to, co Vám poradili a navrhli ve zverexu, jestli jste se doteď řídil(a) jejich radam…
Aurifer 04.08.2011 14:10
Aurifer
vlhkost se jí dostává má zakoupený substrát, který se nejprve namáčí do vody a vlhkost se v něm ucho…
cejna 04.08.2011 14:11
cejna
prosím vás v zájmu vaší poničené želvy DOBŘEsi nastudujte 1)http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby… poslední
lupus 04.08.2011 17:01
lupus

Nejsem teda žádnej velkej želvař, ale :

lístky různých druhů salátu, nakrájené rajčátko, okurku, jablko a tuto stravu doplňujeme eště stravou granulovanou

to je špatně....

teráriu má zabudovanou zářivku, která by jí měla dodávat potřebné vitamíny od sluníčka a pravidelně ji v neděli koupu a mažu jí krunýř olejíčkem

zase špatně.
Chtělo by to si něco nastudovat o chovu želv, třeba tady

..no vím, že tato želva je všežravec, ale po tom co jedla maso musela na odčervení a dali jsme tedy na rady veterináře a podáváme jí ovoce, zeleninu a granulovanou stravu, kde doplní zbytky chybějících vitamínů ;)
Takže jsme dali na rady veterináře.

Bydlíme v paneláku a tak zářivkou dostává potřebné vitamíny, které by jinak dostat nemohla jelikož jí nemůžeme tak často vypouštět ven, jako kdybychom měli zahradu. Tak co je špatně na tomhle?..

A olejíček prodávají ve zverimexu, aby se na krunýři neusazovali paraziti.

Jen jsem se chtěla zeptat zda někdo nemá podobné zkušenosti a neví co může způsobit "deformaci krunýře"

vsechno spatne!ani se nedivim,ze ma zelva deformaci krunyre.ono vic pece muze nekdy skodit a to nenavratnym zpusobem.takze zadny olejicky na krunyr,zadny maso,ovoce jen obcas,zeleninu take,je mi jasny ze v panelaku to neni zadna slava,ale snazte se zelve davat pouze travu co roste venku,jitrocel,pampelisku,a dalsi lucni rostliny,i treba listy maliniku,jerabiny,cokoliv proste co najdete,ale naky ted kupovany okurky, ci rajcata,tak to jen fakt obcas,to si radsi nechte na zimu k cinskymu zeli,tim nahradte vas salat,ktery je absolutne nevhodny,co se tyce vyzivy a mozna taky skrz dusicnany nebo jak to je.
ta deformace je proste zpusobena spatnymi podminkami,stoprocentne zadne UVB ,a premira zivin ,zelva jednoduse nestiha,rostla moc rychle a nekvalitne.skuste zelve zajistit aspon jednou tydne pobyt na slunci,hodit ji jednoduse hromadu nasekane lucni travy,a udelate pro ni vic,nez ji cpat tema sragorama co pisete :-)..nic ve zlem :-)

taky nejsem želvař,takže třeba mě někdo opraví, ale 1. většinu stravy želvy by měly tvořit luční rostliny-pampeliška, vojtěška, jitrocel...- salát je vyhnanej dusičnanama, takže není moc vhodnej - to už radši čínský zelí. Ovoce, zeleninu dávat jen minimálně - je tam zbytečně moc cukrů. Maso snad raději nedávat vůbec - bílkoviny zatěžujou želvě ledviny.

Místo zářivky by byla asi lepší výbojka nebo kompakt, ale to spíš poradí někdo, kdo se v tom vyzná. Zářivku máte předpokládám u stropu terária - takže k želvě už potřebné UV nedojde...

Ale hlavně - mazat želvě krunýř olejem je hodně špatnej nápad. Nevím jak jsou na tom želvy s parazitama, ale ten olej je spíš zlo.
Takže podle mě olej rozhodně zahodit.

Deformaci u želv obecně způsobuje nevhodná strava, příliš rychlý růst v důsledku nevhodné stravy. Nedostatek UV. A něco jsem četla, už nevím kde o tom, že nedostatečná vlhkost substrátu (Nechováte ji náhodou na písku?)

Přijde mi, že se řídíte příručkou Máme doma želvičku, takže tu asi taky vyhodit a raději si pročíst výše doporučené stránky...

no nedostává jenom salát zelí tedy to čínské také akorát jsem to psala v rychlosti a nestihla jsem vše vyjmenovat :) vlhkost se jí dostává má zakoupený substrát, který se nejprve namáčí do vody a vlhkost se v něm uchovává ...

Samozřejmě děkuji za rady, a můj názor je ten, že opravdu bude na vině nedostatečná pestrost stravy, ale už mě nenapadá co přidat či ubrat. Díky vašim radám uberu ovoce a přidám více zeleného, jelikož maso už riskovat nechci a bílkoviny se jí dostávají v granulované stravě. O té jsem četla už na několika diskuzních fórech a dokonce i na této stránce :)

S osvětlením jsem si skoro jistá, že v tom chyba nebude, jelikož terárium nám pomáhali vybavit ve zverimexu.

takže ještě jednou dík :)

S osvětlením jsem si skoro jistá, že v tom chyba nebude, jelikož terárium nám pomáhali vybavit ve zverimexu.

Víte, tenhle argument vypusťte, protože to argument není. Bohužel. Zaměstnanci zverimexů obvykle o zvířatech nevědí vůbec nic, snad s jedinou výjimkou - že je zapotřebí za každou cenu je prodat.

Vykašlete se na to, co Vám poradili a navrhli ve zverexu, jestli jste se doteď řídil(a) jejich radama, tak to byla spolehlivá cesta jak zvíře zmrzačit a postupem času zabít, prostě to bylo všechno špatně :!: Nastudujte si co nejvíc o chovu želv, ale na fóra taky raději moc nedejte, tam vesměs chodí lidi jako Vy...maj 1 želvičku ze zverexu a říděj se radama, co jim tam řekli nebo co si kde přečetli. Řiďte se radama od chovatelů, kteří chovají a odchovávají roky a mají vlastní zkušenosti, ne někde vyčtené a x krát zkopírované bláboly. Ve zverexu Vám prodaj, co zrovna maj na krámě bez ohledu na to, jestli to je vhodné nebo ne a dobře neporaděj, protože sice vesměs mají rádi zvířátka, ale absolutně jim nerozumí. Zářivka jako zdroj UV je naprosto k ničemu...kdybyste jí tam dal(a) podlinku do kuchyně, vyjde to nastejno...chce to dovybavit ubikaci kvalitním zdrojem UV, pokud máte balkon tak klidně želvě udělat na balkoně želví stůl, kde může být celé léto a užívat si přirozeného sluníčka. Co se týče substrátu, tak ten by měl být suchý, ale želva by měla mít možnost se vždy na noc zahrabat do vlhkého- tzn. do rohu pořádnou kupu drnů, nebo třeba vlhkých hoblin. K tomu krmení a olejíčku už se tu dostatečně vyjádřili jiní... teď přez léto krmení z louky a přez zimu nejlíp želvu dát zazimovat.

vlhkost se jí dostává má zakoupený substrát, který se nejprve namáčí do vody a vlhkost se v něm uchovává ...

takže asi lignocel. K želvě nic moc. Ten bych vyhodil taky. Nejlepší jsou pro želvu hobliny, případně klasická hlína a travní drny. Želva se potřebuje hlavně v noci zahrabat do vlhkého subsrátu (stejně jako v přírodě).

ale už mě nenapadá co přidat či ubrat

Ubrat ovoce,zeleninu, nevhodný druhy salátů, granule. Přidat luční byliny, pampelišky, čínské zelí. Pokud nemůže na slunce je potřeba dotovat krmení vápníkem a vit.D3 (opatrně).

S osvětlením jsem si skoro jistá, že v tom chyba nebude, jelikož terárium nám pomáhali vybavit ve zverimexu.

Tak to já si jsem skoro jistej, že bude na prd. Jestli je to jen trubice, tak k želvě se UV nedostane. Pokud je to kompakt, tak už je to lepší, ale pořád málo. Podle rozměrů a typu terária bych pořídil nějakou výbojku nebo dával želvu ven na slunce jak to jen jde. Třeba vyrobte na balkoně nějakou ohrádku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru