Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem E. cenchria - potrhaná svlečka

Zdravím rádce, třikrát se mi 3/4 roční duháč svlékl v pohodě, poslední dvě svlečky má strašně potrhané. Teplotu má od 23 - 29 stupňů, rosím denně. Poměrně často jsem pryč, občas mi máma terárko a rašeliník zapomene porosit. Je to ona ta chyba?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Co vim od kolegu co je maji, tak chteji vetsi vlhkost a taky muzou byt na nem parazite.. Takze to mu…
Radar14 23.09.2011 15:28
Radar14
Když co to znamená, když řekneš "zapomene porosit"? Znamená to, že třeba vynechá jeden den rosení ne…
BlackFlame 23.09.2011 15:47
BlackFlame
Zapomene porosit treba dva dny, nez prijedu domu a rosim. Jako substrat mam stepky, z raseliny mam s…
martinna 23.09.2011 17:55
martinna
To ale pořád nevypovídá nic o hodnotách vlhkosti... Terarijní rašeliny bych se jako substrátu nebál.…
BlackFlame 23.09.2011 18:13
BlackFlame
E.C.C. vyžaduje 70-80% vlhkosti! Ohledně rosení tera jsem zhniloch, proto jednou za 3 týdny čáchnu d…
René 24.09.2011 04:28
René
Radši bych se držel klasického postupu - rosení. Rašelina ti bude dobře držet vlhkost a prostředí bu…
BlackFlame 24.09.2011 12:27
BlackFlame
Dekuji za rady, asi zkusim vymenit stepky za raselinu. Drzi dele vlhkost... Dneska mi hade sezralo m… poslední
martinna 25.09.2011 19:44
martinna
U nas bohuzel zadny jiny zverac ziva mysata neprodava a ani kamamradi chovatele je nemaji. Holt nema…
martinna 25.09.2011 19:41
martinna
Ja udržujem vlkosť cca 80% a zvleky su v poriadku. Sem tam je zlvečka potrhaná ked sa zachytí o koná…
Rust 24.09.2011 12:24
Rust

Když co to znamená, když řekneš "zapomene porosit"? Znamená to, že třeba vynechá jeden den rosení nebo že terárium nerosí týden a vlhkost ti klesne někam třeba na 55 (na delší dobu)? Rosit to chce pravidelně tak, aby tam byla vlhkost tak mezi 70 a 90. Já udržuji vlhkost mezi 75 a 85 a prosperují mi skvěle. Jako substrát používám rašelinu. Na části jsou polštářky mechu a v jednom rohu mám teď na rašelině ještě vlhký rašeliník. E. c. c. se do toho rádi zahrabávají. Rašelinu rosím plošně a přiměřeně každý den (když se to zdá dost vlhké, někdy i jeden den vynechám. Bahno by to nemělo být nikdy). Klima se mi tam drží vhodné. Nic neplesniví. Ještě u E. c. c. mám bazénky na vodu (had by se tam měl vejít celý). Rádi se zahrabávají a jsou s vlhkým obecně v kontaktu. Jiní chovatelé je chovají i na štěpcích + vlhký úkryt (s tím, že vlhkost mají alespoň těch 65). A taky se to prý dá. Mně se osvědčila kombinace rašelina a rašeliník a mech (samozřejmě skála a větve na šplhání - šplhají rádi i jako dospělci).

Co to také znamená potrhaná svlečka? Mně se svlékají dobře. Jen je občas svlečka roztrhaná mechanicky během svleku (někde se zapře nebo zahákne - což je normální). Vždycky se mi ale svléknou v pořádku. Mrkni se, jestli nezůstaly na těle hada nesvlečené kusy kůže. A taky mrkni na oči (jestli má svlečené i ty). Jinak ho prohlédni, jestli nemá nějaké vnější parazity... Podle zadání dotazu těžko soudit. Jinak nestabilní a prudce sníženou vlhkostí by to být mohlo. Klima jim je třeba v určitých mezích udržovat trvale. A ten bazének a vlhká skrýš, to je nutnost. Jinak když ti rašelina vyschne, tak už ti těžko nabere zpět ty správné vlastnosti - takže asi vyměnit a starat se o terárium pořádně.

Jo, pokud má na sobě kusy nesvlečené kůže, tak do lavóru, namočit a vlhkým ručníkem opatrně dolů (nesvlečené oči případně pinzetou).

Zapomene porosit treba dva dny, nez prijedu domu a rosim. Jako substrat mam stepky, z raseliny mam strach... jinak dost ukrytu ma, splhani taky, ma i bazenek a nadobu s raselinikem. Problem je, ze behem tech dvou dnu raselinik vyschne a je uplne suchy. Oci ma vyslecene, je vysvleceny cely, jen je to dost potrhane.
Jen se jeste zeptam - krmila jsem ho skoro rok zivymi mysaty. Ted vsak prodejnu z duvodu neprosperity uzavreli a ja musim kupovat mysi mrazene. Ty vsak nechce, dnes mi nesezral ani jednu. Zvykne si, nebo mam hledat nekde v okoli prodejce zivych mysat?

To ale pořád nevypovídá nic o hodnotách vlhkosti... Terarijní rašeliny bych se jako substrátu nebál. U "cenchrií" funguje perfektně a hlavně plní účel po všech stránkách. A hlavně ti drží pořádně vlhkost. Rašeliník v úkrytu udržuj vlhčený. Jestli je to jenom potrhaná svlečka a had je v pořádku a celý svlečený, není co řešit. E. c. c. krmím živou kořistí. Jednou si ale pamatuji, že jsem na nich zkoušel mraženou / mrtvou potravu. Nejevili mi o mrtvou potravu taky zájem, tak jsem myš lehce nahřál na topení (aby se ta teplota blížila co nejvíc teplotě živé myši), vzal ji za ocas do peánu a zatřepal s ní před hadem. Okamžitě následoval útok a škrcení (prostě jsem imitoval živou kořist). Alespoň moje "cenchrie" rády loví. Už i kvůli výživě dávám osobně přednost živé potravě, ale s trochou chytrosti je nakrmíš i mrtvou.

E.C.C. vyžaduje 70-80% vlhkosti! Ohledně rosení tera jsem zhniloch, proto jednou za 3 týdny čáchnu do půdorysně 110*65 tera do 4-5 cm. vrstvy rašeliny 5-7 litru vody, kterou ručně promýchám, tím vynechávám rosení.... (pod 70% nejít- svleky budou vpořádku)
Ohledně krmení- svému hadovi bych nikdy nedal zdechlou kořist, kterou si sám nepořeší ...................

Radši bych se držel klasického postupu - rosení. Rašelina ti bude dobře držet vlhkost a prostředí bude mít konstantní charakter (pořád zhruba stejnou vlhkost). Navíc bahno rozhodně není dobře. Nějak tomu prolévání jednou za 3 týdny nevěřím (musí to jít z extrémního mokra do sucha a pak zase znova - navíc to musí mít dost špatnej vliv na kvalitu rašeliny...). Prostě bych se o terárko staral pravidelně a rosil.

Krmit se dá živou i mrtvou. Obojí má své výhody (živá je prostě přirozená a svým způsobem "nenahraditelná". Mrtvá na druhou stranu umožňuje mít zásoby kořisti, kterou zrovna potřebuješ - super zvlášť v případě holat, skákavek. V případě větších chovů se mi zdá krmení mrtvou praktičtější... Nebudu dál rozebírat). Každopádně, pokud chceš krmit mrtvou, udělej to tak, jak jsem psal v minulém příspěvku. Uvidíš, že po tom skočí.

U nas bohuzel zadny jiny zverac ziva mysata neprodava a ani kamamradi chovatele je nemaji. Holt nemam na vyber, leda dojizdet 18km - coz je bez auta problem.
Nastesti mi nakonec treti varku mrtvolek sezral, a vypada celkem spokojene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru