Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem E. cenchria - potrhaná svlečka

Zdravím rádce, třikrát se mi 3/4 roční duháč svlékl v pohodě, poslední dvě svlečky má strašně potrhané. Teplotu má od 23 - 29 stupňů, rosím denně. Poměrně často jsem pryč, občas mi máma terárko a rašeliník zapomene porosit. Je to ona ta chyba?
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když co to znamená, když řekneš "zapomene porosit"? Znamená to, že třeba vynechá jeden den rosení ne…
BlackFlame 23.09.2011 15:47
BlackFlame
Zapomene porosit treba dva dny, nez prijedu domu a rosim. Jako substrat mam stepky, z raseliny mam s…
martinna 23.09.2011 17:55
martinna
To ale pořád nevypovídá nic o hodnotách vlhkosti... Terarijní rašeliny bych se jako substrátu nebál.… nový
BlackFlame 23.09.2011 18:13
BlackFlame
E.C.C. vyžaduje 70-80% vlhkosti! Ohledně rosení tera jsem zhniloch, proto jednou za 3 týdny čáchnu d… nový
René 24.09.2011 04:28
René
Radši bych se držel klasického postupu - rosení. Rašelina ti bude dobře držet vlhkost a prostředí bu… nový
BlackFlame 24.09.2011 12:27
BlackFlame
Dekuji za rady, asi zkusim vymenit stepky za raselinu. Drzi dele vlhkost... Dneska mi hade sezralo m… poslední
martinna 25.09.2011 19:44
martinna
U nas bohuzel zadny jiny zverac ziva mysata neprodava a ani kamamradi chovatele je nemaji. Holt nema… nový
martinna 25.09.2011 19:41
martinna
Ja udržujem vlkosť cca 80% a zvleky su v poriadku. Sem tam je zlvečka potrhaná ked sa zachytí o koná… nový
Rust 24.09.2011 12:24
Rust

Když co to znamená, když řekneš "zapomene porosit"? Znamená to, že třeba vynechá jeden den rosení nebo že terárium nerosí týden a vlhkost ti klesne někam třeba na 55 (na delší dobu)? Rosit to chce pravidelně tak, aby tam byla vlhkost tak mezi 70 a 90. Já udržuji vlhkost mezi 75 a 85 a prosperují mi skvěle. Jako substrát používám rašelinu. Na části jsou polštářky mechu a v jednom rohu mám teď na rašelině ještě vlhký rašeliník. E. c. c. se do toho rádi zahrabávají. Rašelinu rosím plošně a přiměřeně každý den (když se to zdá dost vlhké, někdy i jeden den vynechám. Bahno by to nemělo být nikdy). Klima se mi tam drží vhodné. Nic neplesniví. Ještě u E. c. c. mám bazénky na vodu (had by se tam měl vejít celý). Rádi se zahrabávají a jsou s vlhkým obecně v kontaktu. Jiní chovatelé je chovají i na štěpcích + vlhký úkryt (s tím, že vlhkost mají alespoň těch 65). A taky se to prý dá. Mně se osvědčila kombinace rašelina a rašeliník a mech (samozřejmě skála a větve na šplhání - šplhají rádi i jako dospělci).

Co to také znamená potrhaná svlečka? Mně se svlékají dobře. Jen je občas svlečka roztrhaná mechanicky během svleku (někde se zapře nebo zahákne - což je normální). Vždycky se mi ale svléknou v pořádku. Mrkni se, jestli nezůstaly na těle hada nesvlečené kusy kůže. A taky mrkni na oči (jestli má svlečené i ty). Jinak ho prohlédni, jestli nemá nějaké vnější parazity... Podle zadání dotazu těžko soudit. Jinak nestabilní a prudce sníženou vlhkostí by to být mohlo. Klima jim je třeba v určitých mezích udržovat trvale. A ten bazének a vlhká skrýš, to je nutnost. Jinak když ti rašelina vyschne, tak už ti těžko nabere zpět ty správné vlastnosti - takže asi vyměnit a starat se o terárium pořádně.

Jo, pokud má na sobě kusy nesvlečené kůže, tak do lavóru, namočit a vlhkým ručníkem opatrně dolů (nesvlečené oči případně pinzetou).

Zapomene porosit treba dva dny, nez prijedu domu a rosim. Jako substrat mam stepky, z raseliny mam strach... jinak dost ukrytu ma, splhani taky, ma i bazenek a nadobu s raselinikem. Problem je, ze behem tech dvou dnu raselinik vyschne a je uplne suchy. Oci ma vyslecene, je vysvleceny cely, jen je to dost potrhane.
Jen se jeste zeptam - krmila jsem ho skoro rok zivymi mysaty. Ted vsak prodejnu z duvodu neprosperity uzavreli a ja musim kupovat mysi mrazene. Ty vsak nechce, dnes mi nesezral ani jednu. Zvykne si, nebo mam hledat nekde v okoli prodejce zivych mysat?

To ale pořád nevypovídá nic o hodnotách vlhkosti... Terarijní rašeliny bych se jako substrátu nebál. U "cenchrií" funguje perfektně a hlavně plní účel po všech stránkách. A hlavně ti drží pořádně vlhkost. Rašeliník v úkrytu udržuj vlhčený. Jestli je to jenom potrhaná svlečka a had je v pořádku a celý svlečený, není co řešit. E. c. c. krmím živou kořistí. Jednou si ale pamatuji, že jsem na nich zkoušel mraženou / mrtvou potravu. Nejevili mi o mrtvou potravu taky zájem, tak jsem myš lehce nahřál na topení (aby se ta teplota blížila co nejvíc teplotě živé myši), vzal ji za ocas do peánu a zatřepal s ní před hadem. Okamžitě následoval útok a škrcení (prostě jsem imitoval živou kořist). Alespoň moje "cenchrie" rády loví. Už i kvůli výživě dávám osobně přednost živé potravě, ale s trochou chytrosti je nakrmíš i mrtvou.

E.C.C. vyžaduje 70-80% vlhkosti! Ohledně rosení tera jsem zhniloch, proto jednou za 3 týdny čáchnu do půdorysně 110*65 tera do 4-5 cm. vrstvy rašeliny 5-7 litru vody, kterou ručně promýchám, tím vynechávám rosení.... (pod 70% nejít- svleky budou vpořádku)
Ohledně krmení- svému hadovi bych nikdy nedal zdechlou kořist, kterou si sám nepořeší ...................

Radši bych se držel klasického postupu - rosení. Rašelina ti bude dobře držet vlhkost a prostředí bude mít konstantní charakter (pořád zhruba stejnou vlhkost). Navíc bahno rozhodně není dobře. Nějak tomu prolévání jednou za 3 týdny nevěřím (musí to jít z extrémního mokra do sucha a pak zase znova - navíc to musí mít dost špatnej vliv na kvalitu rašeliny...). Prostě bych se o terárko staral pravidelně a rosil.

Krmit se dá živou i mrtvou. Obojí má své výhody (živá je prostě přirozená a svým způsobem "nenahraditelná". Mrtvá na druhou stranu umožňuje mít zásoby kořisti, kterou zrovna potřebuješ - super zvlášť v případě holat, skákavek. V případě větších chovů se mi zdá krmení mrtvou praktičtější... Nebudu dál rozebírat). Každopádně, pokud chceš krmit mrtvou, udělej to tak, jak jsem psal v minulém příspěvku. Uvidíš, že po tom skočí.

U nas bohuzel zadny jiny zverac ziva mysata neprodava a ani kamamradi chovatele je nemaji. Holt nemam na vyber, leda dojizdet 18km - coz je bez auta problem.
Nastesti mi nakonec treti varku mrtvolek sezral, a vypada celkem spokojene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru