Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úhyn sarančat

Dobrý den. Podařilo se mi odchovat sarančata stěhovavá, ale cca v druhém a třetím svleku mi začala umírat. Takže přibližně ze stovky mi jich zbylo patnáct. Měl jsem je v teráriu po pavoukovi situovaném na výšku. Teplota na výhřevném místě se pohybovala kolem 33 stupnů s nočním poklesem na 24, měli tam proložku od vajec jako úkryt a ke svlekům. Krmil jsem denně čerstvým čínským zelím plus ovesné vločky a pšeničný šrot.
Jediné co mě napadá je, že za to může špatné odvětrávání, protože mřížka má pouze třetinu plochy stropu terária. Díky za tipy a rady jak se vyvarovat dalším úhynům.
Přeji všem pěkného Silvestra a sťastný Nový rok.

Předmět Autor Datum
Klido pido se mohli otravit z cinskeho zeli.. Zejmena z vrchnich vrstev zeli. Taky se mi stalo.
Radar14 31.12.2011 13:17
Radar14
Listy se snažím, vždy pořádně oplachovat a navíc to už nebyly vrchní vrstvy, ale možné to asi je.
eryx 31.12.2011 13:37
eryx
Ja vrchni vyhazuju a ty pod nima opklachuju tez, ale obcas je smula i tak..
Radar14 31.12.2011 13:39
Radar14
Pokud možno přeji Vám všem lepší NOVÝ ROK než ten můj:-?Po několika letech mne popadali sarančáci ta…
Petrš 01.01.2012 10:41
Petrš
Tak asi máte pravdu, protože jsem ty zbylé sarančata včera přendal do dobře větraného boxu a dnes ji…
eryx 01.01.2012 13:20
eryx
Pres zimu se to nahrazuj hure, sezerou jablko a i mrkev.. Me se to stalo jen jednou, kupuju "cinu" v…
Radar jinde.. 01.01.2012 13:25
Radar jinde..
U nás v nížině je stále dost trávy, takže s krmením není problém. Počítám, že tuhle zimu to bude kro…
Apophis 01.01.2012 18:33
Apophis
Dobrý den Jen chci varovat včera zakoupené a podané čínské zelí zakoupené v řetězci Lidl a dnes 90%…
MEC 25.08.2013 17:36
MEC
Chlapi to máte z toho hnusnýho krmení... Sarančata je nejlepší držet jako králíky na kvalitnějším se…
krokodýl 25.08.2013 19:20
krokodýl
Zdravím, co by mohlo být za tím problémem s Čínským zelím? Já jen abych se připravil na zimu. Nyní d…
midloch73 25.08.2013 23:05
midloch73
Kolujou dohady o tom, že sarančata zabíjí dusičnany z toho zelí... jenže třeba po kedlubnových liste…
MadMike 26.08.2013 11:48
MadMike
Cece me sarancata pochcipali po salatu a je jedno jestli to byli dusicnany, ci chem. postrik. Vzdy s…
Radar14 26.08.2013 12:10
Radar14
Ono to čínské/pekingské zelí, ale taky saláty atd v řadě řetězců je namořené proti hnilobě, nejvíc p…
Aurifer. 26.08.2013 12:41
Aurifer.
Vrchní listy obírám vždycky a i tak se zadařilo - opakovaně. Jsou to hovaďáci. Navíc postupem času,…
MadMike 26.08.2013 12:49
MadMike
To že to ošetřuje i dodavatel je víc než vysoce pravděpodobný. ale oni to stříkaj i přímo třeba v to…
Aurifer 26.08.2013 14:09
Aurifer
No ono i teď přes sezónu to nemusí být vždy 100% čistý. Viz třeba můj nedávný problém http://tera.po…
midloch73 26.08.2013 15:03
midloch73
tak jasně, když sbíráš krmení na loukách kde jsou napadené saranče, tak si něco zatáhnout můžeš. Ale…
Aurifer 26.08.2013 17:11
Aurifer
No ono šlo opravdu spíše o vlhčí lokalitu kolem potoka, takže zkušenost, že tam už pampelišku nikdy…
midloch73 26.08.2013 21:00
midloch73
šmarjá, jasně že né listí z jedovatých stromů ;-). Ale dají se použít všechny ostatní druhy stromů,… poslední
Aurifer 27.08.2013 16:00
Aurifer

Pokud možno přeji Vám všem lepší NOVÝ ROK než ten můj:-?Po několika letech mne popadali sarančáci také3-[Soudruzi kupuji Čínˇanské zelí + vločky v jednom řetězci zn:LI..]:)Pokud je to ta samá fa.tak bacha.Jináč mnoho,mnoho úspěchů ve všem v 2012++++:-D

Tak asi máte pravdu, protože jsem ty zbylé sarančata včera přendal do dobře větraného boxu a dnes jich zase pět padlo. Tak to vypadá, že za to může fakt to zelí...Existuje něco co by to dokázalo nahradit? Nebo počkat na jaro až začne růst tráva atd.?

Pres zimu se to nahrazuj hure, sezerou jablko a i mrkev.. Me se to stalo jen jednou, kupuju "cinu" v Bille a tam nemam problem.. Ale jak sem psal, vrchni listy vyhazuju a zbytek oplachuju.. A funguje to. Hlavne nedavat salat a led. salat, to je zabije skorem okamzite. Dusicnany sarancata taky nemusej.

Kolujou dohady o tom, že sarančata zabíjí dusičnany z toho zelí... jenže třeba po kedlubnových listech nebo mrkvové nati nechcípají, takže se mi to moc nezdá. Také hladina dusičnanů by měla být dle nějaké vyhlášky sledována, pokud je to produkt pro lidskej konzum. Faktem ale je, že jakmile jsem dal sarančatům pekingské (nechci bejt hnidopich, ale čínské zelí se u nás v bežných marketech nikde neprodává) zelí, tak pochcípali. V zimě to krmím jen senem, jablkem a vločkama, když si vzpomenu, že je tam nemají. Na zimu to fakt chce si udělat seno.

Cece me sarancata pochcipali po salatu a je jedno jestli to byli dusicnany, ci chem. postrik. Vzdy sem otrhal vrsek a radne omyl, stejne mi popadali. U cinskeho-pekingskeho zeli se mi to nestalo.. Taky jsem samozrejme otrhal a oplachl.. Mozna jen klika, nevim. Ale delam to celou dobu co mam modraky..

Ono to čínské/pekingské zelí, ale taky saláty atd v řadě řetězců je namořené proti hnilobě, nejvíc právě ty vrchní listy. Prostě to postříkaj nějakým sráčem a zabalej do fólie...já proto když kupuju zelí, tak ho vybalim, oloupu ty vrchní listy, vyhodim do toho koše co tam na to maj a pak teprv koupim. A dobrý, funguje to...co se týče těch natí z mrkve nebo kedluben, tak ty ničím nestříkají, proč taky. takže po nich hmyz nechcípe.

Vrchní listy obírám vždycky a i tak se zadařilo - opakovaně. Jsou to hovaďáci. Navíc postupem času, kdy chtě nechtě musím v zimě obrážet všechny hyper-super jsem přesvědčenej, že to skoro všichni berou od Hortimu (Lidl, Kaufland, Tesco - třeba do Billy vozí něco jinýho, ale je to tam taky 2x dražší), takže to ošetřujou tam (logicky) - asi.
Ty kedlubňáky jsem zmínil hlavně proto, že jsem chtěl zpochybnit to, že by to bylo těma dusičnanama. Já už tím nekrmím vůbec, jen na začátku zimy, kdy to ještě přpomíná zelí a ne bílou žilnatou hmotu a hlavně to stojí pětku za kilo :-). To bude v zimě zase depka, že není co dát žrát :-|, už se těsim.

To že to ošetřuje i dodavatel je víc než vysoce pravděpodobný. ale oni to stříkaj i přímo třeba v tom Tesku, když zvadnou ty vrchní listy, tak to zelí o ně prostě "zmenšej", přestříknou to znova, zase zabalej a daj na regál. jsem se tam ptala v noci nějakýho panáčka u regálu se zeleninou, co to tam přivez na paletě a ten mi to potvrdil...akorát neřekl, čím přesně to stříkaj. to nevěděl, jen že je to proti hnilobě a že je to zdravotně nezávadný (o čemž už víme svý, že). S těma dusičnanama to asi až tak žhavý nebude, aby po nich pochcípala zvířata po 1 zkrmu, ikdyž jich tam bude dost. Co se týče salátu a okurek, tak to krom vody zřejmě bude jedna z hlavních složek :-D

Mě se zatím nestalo, že by mi po tom ten hmyz pochcípal, já to obírám i kvůli plazákům, všechny horní listy a ty co jsou pod nima (jak se ty listy vzájemě přesahujou). Ale co jsem tak slyšela tak to po tom pochcípalo kde komu, i mýmu dodavatelovi krmnýho hmyzu (ten byl obzvlášť naštvaný :-)

teď přez sezónu je to pohoda, zelenýho venku dost a netřeba kupovat pochemičtěný srajdy v hypersuper, ale v zimě se tomu holt člověk nevyhne, no.

tak jasně, když sbíráš krmení na loukách kde jsou napadené saranče, tak si něco zatáhnout můžeš. Ale to je problém spíš vlhčích luk...když jsem bydlela na JIzerkách, tak tam na loukách tyhle červavé kobylky byly taky, ale tady na Kladensku nejsou. Holt to chce vybírat, kde člověk trhá krmení. Jinak sarančím se krom trávy dá dávat i listí ze stromů a tam většinou tohle riziko začervení nehrozí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru