Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gravidita a zimování u agamy vousaté

Dobrý den,

mám otázku. Mám podle všeho dvě samice agamy vousaté (každou v jednom teráriu, protože se spolu nesnesou). Už cca 1 měsíc nežraly, snižuji jim teplotu a dobu osvitu a chci je zimovat. Jedna je však stále aktivní - mám ji zimovat i tak, nebo radši ne? Letos zimuji poprvé (jsou jim cca 4 roky), tak nechci nic zkazit. Prošel jsem si teraporadnu i internet a vím, jak zimovat, jen nevím, jestli jim to vnutit. Druhá je zalezlá a pospává, takže ta zřejmě zimovat chce.

A druhá otázka - mohou mít vousatky neoplodněnou snůšku? Vím, že například agamy kočínčínské mohou (v pražské zoo mají 2 samice, které se jim rozmnožily partenogeneticky - podle pana Velenského). Zdá se mi totiž, že mají v pravé části bříško tvrdší - tam by měl být vecovod (tvar bohužel nelze přesně odhadnout, takové tvrdší bouličky) a mám tedy strach, abych nezimoval potencionálně březí samice. Dá se březost nějak odhadnout (jinak než rentgenem, nebo že se vykladou)? Obě dost hrabaly (ale to dělají vždycky), jedna v tom pokračuje a druhá spí. Také mě napadlo, jestli to nemůže být třeba ještě zbytek neztrávené potravy, ale střevo by mělo být vlevo, ne?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Ještě doplnění - zkoumal jsem obě agamy lehkým prohmatem a zdá se, že to mají obě na obou stranách -…
4erw 22.01.2012 14:28
4erw
takove cosi pevnejsi po obou stranach - u kraju muze byt tuk, pokud jsou dobre zivene. Snusku muzou…
lucifer 22.01.2012 14:34
lucifer
Děkuji za odpověď. No, menší má cca 40 cm a 295 gramů, větší cca 43 cm a 325 gramů. Krmím jen hmyzem…
4erw 22.01.2012 14:49
4erw
poznali by jste to na brichu - vyrazne by "pribrala", zvetsoval by se objem, sla by vic "do sirky".
lucifer 22.01.2012 15:15
lucifer
Výborně, moc děkuji! :-)
4erw 23.01.2012 11:23
4erw
Aktualizace - agamu jsem zimoval (připravoval na zimování) jen měsíc, pak se mi zdálo, že dost hubne…
4erw 19.03.2012 13:07
4erw
a máte samce jestli ne a snesla vejce tak z něj nic nebude :-|
Vysko 19.03.2012 17:14
Vysko
[1332175807.jpg] (sorry, musel jsem, bylo to silnejsi nez ja :)) ) - jinak - je to divne, holku by…
lucifer 19.03.2012 17:52
lucifer
Děkuji za reakci. Dám jí den dva a kdyžtak s ní ve čtvrtek sjedu k veterináři přes plazy. :-) Kladi…
4erw 19.03.2012 22:48
4erw
Včera jsem vzal agamu na veterinu. Paní doktorka tomu očividně rozuměla, udělal jí ultrazvuku a prý…
4erw 22.03.2012 16:34
4erw
Dnešní aktualita - po první injekci vápníku agama snesla 2 vejce, po druhé nic. Dostala víkend, aby…
4erw 27.03.2012 20:45
4erw
jiný kraj , jiné ceny :P jaká byla u tebe tedy anestezie ?
sklipky 26.10.2012 19:27
sklipky
Injekční, inhalační nemají (neměli). Inhalační je samozřejmě šetrnější, takže pro větší zákroky je j… poslední
4erw 24.12.2012 16:12
4erw

Ještě doplnění - zkoumal jsem obě agamy lehkým prohmatem a zdá se, že to mají obě na obou stranách - nemůže to být prostě jen nějaká chrupavčitá výztuha jejich ostnů (boků), kterou by používali, když se nafouknou? Budu rád za jakoukoliv odpověď, ideálně pokud to nějaký chovatel agam zná, případně to porovná se svými. Děkuji.

Děkuji za odpověď. No, menší má cca 40 cm a 295 gramů, větší cca 43 cm a 325 gramů. Krmím jen hmyzem a zeleným, myši neměly nikdy, takže přetučnělé snad nebudou. Zatím zhubly cca 5 gramů. Vím, že jejich výška/váha není moc, ale mám je cca 3 roky ze zverimexu, kde neměly UV a nějakou dobu to trvalo, než jsem vyladil podminky. Poslední 2 roky jsou každá ve svém teráriu (protože se nesnesou) a mají snad vše, co potřebují. :-)

A jak bych, prosím, poznal tu snůšku? Nerad bych je zimoval gravidní, abych jim neublížil...

Aktualizace - agamu jsem zimoval (připravoval na zimování) jen měsíc, pak se mi zdálo, že dost hubne, tak jsem ji začal opět svítit déle a krmit. Pořád byla pěkně ,,vypasená". Dnes jsem přišel domů a v teráriu jsem našel 1 vajíčko. Zkusil jsem ho dát na vermikulit a uvidíme. Bylo lehce svraštělé a prosvítal žloutek.

Jde mi o to, jestli ji mohu dopřát třeba den dva času na dovykladení (pokud ještě má další vejce, což asi ano), nebo musím spěchat k veterináři. Agama se zdá celkem v pořádku - sice pospává, ale jinak žere - dnes dva zofobasy a 3 střední sarančata (+ vápník a Nekton Rep). Docela i pije vodu z misky, což normálně nedělá.

V teráriu má cca 10-15 cm vysokou vrstvu písku do pískovišť, kterou vlhčím. Ale písek je přeci jen dál od žárovky, takže teplotu může mít tak okolo 23°C, což se jí možná na snůšku nelíbí?

Děkuji za rady :-)

Děkuji za reakci. Dám jí den dva a kdyžtak s ní ve čtvrtek sjedu k veterináři přes plazy. :-)

Kladiště jsem prohledal a nic + je stále ještě nafouklá a jsou vidět obrysy vajec.

Myslel jsem, že mám dvě samice, nyní je jedna jistá a druhou nevím 100%, ale zřejmě je to také samice. Vajíčka zkusím inkubovat, vyhodit je lze vždycky. A bylo by fajn mít partenogenetickou agamu vousatou :puff:

Předminulý týden dostala dávku toltrazurilu (Baycox 2,5%) proti nákaze kokcídiemi (rozbor trusu), v pátek by měla dostat druhou dávku, tak to kdyžtak posunu. Doufám, že to nebude mít vliv na vejce, ale dávka byla dána na dolní hranici doporučené veterinářem, tak je to snad v pořádku.

Včera jsem vzal agamu na veterinu. Paní doktorka tomu očividně rozuměla, udělal jí ultrazvuku a prý to vypadá dobře. Sice je to zadržená snůška, ale vejce nejsou deformovaná ani atypická a mohla by je tak vyklást. Píchla jí do přední končetiny injekci s vápníkem (kvůli stahům vejcovodů) a provedla klistýr. A v pátek večer máme přijet na kontrolu. Jo a ještě cena, musím se totiž pochlubit, stálo to 100,-, slovy STO korun. Myslím si, že veterinář - odborník na plazy s takovou cenou je k nezaplacení! :-)

Jinak je to tato veterina: http://najisto.centrum.cz/243918/mvdr-vaclav-poziv il/

Dnešní aktualita - po první injekci vápníku agama snesla 2 vejce, po druhé nic. Dostala víkend, aby to ještě zkusila, ale již nic nesnesla. Jinak byla celkem aktivní a stále v klidu žrala. Jenže včera se mi nelíbilo, jak vypadá a navíc jsme byli domluvení s paní doktrkou, že když do pondělí nic nesnese, tak se ozvu.

Vzal jsem ji tedy opět na vyšetření a ultrazvuk potvrdil stále 3 vejce, z toho jedno začínalo degenerovat. Domluvili jsem se tedy na operaci a po zvážení všech pro a proti jsme zvolili variantu odstranění vejcovodů i vaječníků. Operaci provedla paní doktorka ještě ten den večer (sama prý má agamu po této operaci již 4 roky). Mohli jsme si počkat, až se agama začne probouzet z anestezie (po pracovní době veteriny) a paní doktorka nám potvrdila, že zákrok byl bez komplikací, a že kromě 3 vajec tam bylo asi 15 dalších, která ještě nebyla vyvinutá a nebyla ani vidět na ultrazvuku. Prý navíc začínal zánět vejcovodu, takže operace v pravý čas.

Agamu jsme nechali přes noc na klinice a dnes jsme pro ni zajeli. Paní doktorka říkala, že jí zkusila ráno nabídnout červy, i když nečekala, že by si vzala - plazi prý obvykle den/dva po operaci nežerou. Ta naše si vzala 5 červů a sháněla se po dalších, což se jim prý ještě nestalo :-D Anestezie byla již v pořádku pryč, a tak jsem odvezli agamu domů. Zde si opět vzala ještě jednoho červa a kousek jablka. Vím, že s červy se to nemá přehánět, ale sarančata došla, takže ta dostane až zítra. Je v karanténním teráriu na ubrouscích, aby ji písek nedráždil ránu (jizvu).

Dostala antibiotika (máme je doma, perorální užití), která mají zabránit případné infekci. Stehy prý vypadnou samy při svlékání kůže. Jediný problém prý je, že ji již nelze chovat ve skupině, protože prý samci poznají, že je ,,vykastrovaná" a berou ji jako protivníka.?

Ještě zmíním opět cenu - za operaci, noc zvířete na klinice, léky a vše okolo jsem platil 580,-. Celkově i s předchozími injekcemi vyšla celá léčba na 730,- (bez cestovného). Myslím si tedy, že argumetace, že léčba zvířete je příliš drahá, rozhodně není na místě, jen to chce najít toho správného veterináře a nepřinést zvíře v posledním tažení. :-)

Jinak děkuji všem za názory a tipy :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru