Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zákazy a jiné byrokratické překážky v chovech.

Jak je to v současnosti u nás s chovem drápkatých opiček? Pamatuju si, že tu před lety zavládla panika když měl vztoupit v platnost zákaz chovu a odchovů a jejich prodej. Bez vyjímky. A dnes jsou občas vidět inzeráty odchovů (s papírama).
U Epicrates angulifer + tuším že ještě u leguanů kubánských (Cyclura nubila) měli být založeny plemené knihy které měla vest ZOO Praha (jestli se nepletu). Chovatelé tehdy z toho byli v šoku a někteří se těhle zvířat urychleně zbavovali(hlavně anguliferů - kubánský leguani tu nikdy mezi chovateli nebyli moc rozšířeny).
Fungujou ještě tyhle projekty? Ikdyž v současnosti angulifeři mezi chovateli už asi taky moc nebudou, mám za to, že se každý dnes na nějaké přihlašování do registrů v ZOO vyflákne (což se nedivím).
Dále by mi zajímalo: Kolik států (a které) v evropě dnes nějak zákony upravuje chov nebezpečných druhů plazů. Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím. Rozhodl jsem se to napsat zde, než do novinek a navázat tak na snažení některých z nás o bo…
hawok 10.10.2012 14:34
hawok
To je právě o tom, co jsem psal, když jsem krotil ten optimismus s aktivizováním občanů, kterých se…
cejna 10.10.2012 16:57
cejna
Tak v ČSCH bych teda opravdu spásu neviděl. Jde o zcela "komoušsky" zakonzervovanou organizaci, kter…
lupus 10.10.2012 17:40
lupus
No, to já právě nevím jak fungujou, ani mě to moc nezajímalo. Jak jsem psal, jsou to víceméně dědkov…
cejna 10.10.2012 17:51
cejna
no přesně, o svazu vím. Ale taky si představuju v jakém je stavu. A ono to možná není špatně. Pač dů…
hawok 10.10.2012 18:02
hawok
ČSCH jsou vážně jen old school chovatelé. Jakokouliv oporu bych u nich nehledal. Nedávno se v mém ok…
Fredy176 10.10.2012 21:48
Fredy176
jen pro představu jak "funguje" a co se děje v ČSCH :-) spíš to patří do vtipů (černejch) http://ww…
lupus 18.10.2012 09:38
lupus
Ahoj všem zkušenost včerejší z Dolního Saska kdo obchoduje s Němci zná ale pro ostatní při kontrole… poslední
Petrš 05.11.2012 17:10
Petrš

Zdravím.
Rozhodl jsem se to napsat zde, než do novinek a navázat tak na snažení některých z nás o boj proti legislativním zásahům.
Udělal jsem menší soukromý průzkum a podělím se o výsledky.
Takže ptal jsem se svého veterináře a ten mi sdělil, že komoru sice mají, ale jsou tu od toho, aby zvířatům zajistili kvalitní péči. Legislativa je tolik nezajímá a téma nesledují, sledovat nebudou a žádné kroky nepodniknout. Nicméně mi taky řekl, že tyhle zákony nemají hlavu a patu, jsou tlačení hrstkou finančně zaopatřených radikálních bláznu a nemyslí si, že by to prošlo. A hlavně by to mělo být projednáváno zcela veřejně a ne za zavřenými dveřmi.
Prý boj proti legislativě je jen a jen na chovatelských spolcích.
Ptal jsem se i v Zoo Ostrava, a tam mi prakticky řekli to samé, nesledují, jednat nebudou a nepřipadá jim to, že by to mohlo projít.
Ptal jsem se i v Akademii věd ČR a tam mi ve zvěřinci řekli, že taktéž to jde mimo ně, nicméně si myslí, že k zákazům nedojde, jen k zpřísnění chovu a větší kontrole.
Mluvil jsem i s lidmi okolo pavouků co mají sem tam nějaké vazby. No samozřejmě nic nechystají, jen to sledují. Myslí si, že u nás a v německu díky široké věděcké základně nemůže nic takového projít.
Jinak přítelkyně od bratra studuje na zemědělské univerzitě v Praze obor kynologie a tam je to dost pozorně sledováno a hodně se o tom mluví, resp. jen o psech.
Shrnuto a podrtženo, máme chovateslké spolky, jenže jsou menší a často o ničem neví a jsou neorganizované. Nikdo nad námi chovateli čehokoliv ochranou ruku nebude držet a ani nás nepodpoří.
Tedy nikdo nic neudělá a jen doufá, že ono se to nějak vyřeší, ale časem se určitě nevyřeší. Zatím těžíme z Německa, ale i to může padnout, nebo se najde někdo kdo se nechá inspirovat jinde.
Zkoušel jsem mluvit i z kamarády, kteří nic nechovají, nebo mají nějakého psa, křečka či kočku. Musím říct, že se mi je přesvědčit nepodařilo. Řekli mi, proč by se měli zajímat o podpořit něco, co je nepálí. Že já bych taky nebreček, kdyby mu umřel někdo blízký. Takže můžem říct, že široká veřejnost nás nepodpoří, pač nás nepochopí, nebo to nebude v jejim zosobním zájmu.
Mluvilo si o dokumentu, jenže pokud jej budem financovat sami, tak podle ceníku pana Bálka se asi nesložíme, pokud to budou dělat studenti, tak může být výsledek opačný, takže buď námět třeba vypracuje na vlastní náklady pan Bálek, nebo si sesmolíme něco sami. Další věc je, že ho nemáme jdistribuci, takže to může skončit jen na youtube apod.
Můžem založit spolek který bude zastřešovat ostatní chovatelské spolky, ať pejskaře, rybičkáře, papouškáře, hadaře a podobně. Ale tady tohle by chtělo penize, někoho kdo v tom umí chodit a obávám se, že nemusíme najít podporu ani mezi chovateli.

To je právě o tom, co jsem psal, když jsem krotil ten optimismus s aktivizováním občanů, kterých se to přímo netýká...

Můžem založit spolek který bude zastřešovat ostatní chovatelské spolky, ať pejskaře, rybičkáře, papouškáře, hadaře a podobně. Ale tady tohle by chtělo penize, někoho kdo v tom umí chodit a obávám se, že nemusíme najít podporu ani mezi chovateli.

Takovej spolek už existuje. Je to Český svaz chovatelů. Nějaká základní organizace je skoro v každý větší vesnici nebo malým městě. Organizace jako taková má i nějaký zahraniční vazby, dostávají i nějaké příspěvky z obecních úřadů. Už jsem to tady jednou psal, že nevím jak moc jim to funguje, ale teraristickou odnož maj taky, ovšem většinou jsou to spíš chovatelé drůbeže, králíků, papoušků apod. Ale letos, když byla u nás výstava, poslal za mnou kamarád co chová holuby nějakýho jejich šéfa, kterej byl nadšenej myšlenkou vystavovat i nějaký plazy. Už mi tam ukazoval kde by mohly stát expoziční terárka a že by na to šly asi získat i nějaký prachy. Prej dokonce když by v organizaci byli 3 chovatelé plazů, může se založit teraristický odbor.
Vzhledem k tomu, že to na mě působí spíš tak, že členama jsou spíš starší chovatelé, určitě by se přílivu nových členů nebránili a možná by se s takovou organizací dalo i něco podniknout...

Tak v ČSCH bych teda opravdu spásu neviděl. Jde o zcela "komoušsky" zakonzervovanou organizaci, která už jenom svojí strukturou kopírovala rodnou stranu viz ZO (základní org.) pak okresní, krajská atd...
Navíc je už leta v červených číslech...pár papalášů za nemalé platy "vylepšené" cesťáky atd... pomalu "prožírají" dříve ne malý majetek svazu. V podstatě jen se snaží jen vybírat členské příspěvky, rozdělit kroužky na ptáky, drůbež a holuby, uspořádat za velmi nevýhodných podmínek 1 prodělečnou celostátní výstavu...
O všem prý rozhoduje valná hromada, kam přijedou strejdové cca 70+ , kteří zvednou ruku na sebevětší blbost,
co jim soudruzi vedoucí předloží...3/4 z nich nemá vůbec představu o co go ...
Navíc cca 90% členů je mezi 60 - 80 ti lety...
Co je tam za myslitele dokládají diskuzní fóra na fauně (holubáři, drůbež atd...)
já bych to teda přes ČSCH viděl černě, ale třeba se pletu

No, to já právě nevím jak fungujou, ani mě to moc nezajímalo. Jak jsem psal, jsou to víceméně dědkové, takže co jinýho asi od nich čekat, no. A ani mě tvoje zkušenosti v podstatě nijak nepřekvapujou. Takže ti jsou pro nás nepoužitelní. Páč reformovat si svůj byznys od nějakých teraristů asi nenechaj.
Já to myslel spíš tak, že už taková navrhovaná organizace je a zakládat novou, která by zastřešila chovatele z různých oborů nejspíš nevyjde. Podle mne to je reálný asi stejně tak jak přesvědčit poslance...:-).

no přesně, o svazu vím. Ale taky si představuju v jakém je stavu. A ono to možná není špatně. Pač důchodci jdou slyšet dost, přesvěčit celý svaz, že u hadů to začne a u holub§ů a králiků může skončit by mohlo vyvolat dost militantní reakci :-D
Ne teď vážně. Spíš to vypadá na sesmolení sdružení prodejců, to je o kšeftu a ti už by nějaké lobby zařídili. Ikdyž tam se zas netočí takové peníze.
ROzhodně bych nechtěl zastat takové stanovisko jako ono to nějak dopadne, ale ani stát s transparentama před vládou.
Takže sehnat ivestra a za jeho peníze hrát stejně jak fanatici proti nám. Nebo se v čas zákazu stáhnout do ilegality a doufat, že to přejde. Stejně si myslím, že většina normálních lidí už v ilegalitě nějakou formou je, jen to neví. Prostě porušuje nějaké nenormální nařízení.

ČSCH jsou vážně jen old school chovatelé. Jakokouliv oporu bych u nich nehledal. Nedávno se v mém okolí řešil problém s organizováním jedné větší akce (cca 1000 lidí) a nic se nepohlo, dokud se nezaložilo občanské sdružení. Potom šlo vše jak po másle a jak kdyby se ve správcích objektů "něco" přeplo a vše bylo najednou možné a dalo se na tom domluvit.

www.obcan.ecn.cz

Ahoj všem zkušenost včerejší z Dolního Saska kdo obchoduje s Němci zná ale pro ostatní při kontrole nedaleko Hannovru převážená zvířata všechny potřebné i nepotřebné papíry do puntíku vystaveny včetně:cesty,přestávek atd.Vůbec je to nezajímalo chtěli doložit PŮVOD rodičů převážených zvířat -známý se stěhoval do Němec tak o vše předem žádal a kulový platný.Jelikož zná perfekt Něm.tak se dohadoval a snažil vysvětlit ,že přeci nepoletí do Indonesie zjistit původ prarodičů na rodiče zvířat totiž doložil CITES+dovozní povolení atd.Po cca.1,5 hod nás pustili za 200€ nějaká pořádková pokuta a byli tak hodní]:(,že nám zdělili adresu kde si máme přiště vše ověřit než knim vlezem.Dám Vám ji gratis:-D akoráte mně nejde vložit celá tak je to v kontollaufgaben im artenschuz cites/vordrucke.Jsou tam formuláře a info potřebné pro Dolní Sasko. naturschutz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru