Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ježek bělobřichý - chov

Dobrý večer,
brzy si budu toto zvířátko pořizovat a chtěla bych se zeptat na několik věcí okolo chovu.
Nejdříve strava - nastudovala jsem si, co všechno je pro ně vhodné, ale zajímala by mě dávka - nechci, aby hladověl a ani ho nechci překrmovat. Aspoň přibližně např. jestli celá kapsička, hrstka granulí, nebo červů apod.
Pak by mě zajímalo, jak je to se zápachem - je hodně výrazný - a s konáním potřeby - koná ji v akvárku spíše na jedno místo nebo jak se mu zachce? A když ho pustím ven, háže bobky moc?
A za třetí bych měla dotaz - občas jedu pryč přes noc, ale opravdu je to např. 1 za dva měsíce - vydrží např. jeden večer sám s tím, že mu dám jídlo např. do dávkovače, nebo ho mu dám přes den do misky, že jej večer najde? Nebo je lepší ho v tom případě vzbudit přes den a nakrmit mimo čas? Nechci ho stresovat.
Poslední dotaz je spíše na okraj - za jak dlouho se vám podařilo ježečka ochočit? Je mi jasné, že každý reaguje jinak, ale jen tak pro představu :-)
Děkuji za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pripájam sa k otázke ohľadne ochočenia...chovateľ, od ktorého som si ježurku doniesla mi tvrdil, že…
Janez 08.09.2013 11:16
Janez
Nech jí žít a nestresuj jí každodenním taháním. Ježek není morčátko...a to, že se s ježkama roztrh p…
Réza 08.09.2013 15:26
Réza
Já ježka vytahuju skoro každý den, nevypadá že by mu to vadilo, vytahuju ho až když se sám probudí a… nový
Sati 02.07.2017 19:24
Sati
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na rozmonožování. Pořídila jsem si samičku jen jako mazlíka ( ne na…
Lucka 92 09.01.2014 10:39
Lucka 92
když se samička nepřipustí do jednoho roka tak jí srostou pánevní kosti a neporodí. To Ti přijde ja…
Aurifer 09.01.2014 12:21
Aurifer
Zdravím. Chtěla bych se zeptat jak moc velký klid potřebuje ježek přes den (aby nestrádal). Konkrétn…
Carmilla 03.01.2015 15:22
Carmilla
ježkovi to bude putna, že tam budeš chodit ke zvířatům a že ostatní zvířata děljí bugr, zvykne si na… nový
Aurifer 03.01.2015 21:11
Aurifer
Zdravím. Tak nemám ježka ani týden a už se na vás musím obrátit z dotazem :-( Obávám se, že má blech… nový
Carmilla 26.03.2015 16:48
Carmilla
Může mít blechy, samozřejmě. Ale ježci dost často mají i roztoče. Arpalit Neo je na ně použitelný, p… nový
Aurifer 26.03.2015 18:59
Aurifer
Ne je to skoro roční samice. Jak jsem psala, myslím, že jsem blechu i zahlídla, styl pohybu by tomu… nový
Carmilla 26.03.2015 20:24
Carmilla
Dobrý den mám rok a pul stareho ježečka Bodlinku s PP.A chtěla bych jí nechat připustit z 2letím sam… nový
množení 19.04.2015 20:13
množení
Pokud by sis přečetla celé tohle vlákno, tak by ses dozvěděla, že je to blbost a že ji klidně nakrýt… nový
Aurifer 19.04.2015 23:15
Aurifer
Ahoj, také bych se chtěla zeptat na veci okolo chovu ježka. Přečetla jsem si celé vlákno a nikdo asi… nový
Luuuu 08.11.2016 18:54
Luuuu
ahoj přidám jen pár postřehů,které mám já z chovem ježka bělobřichatého. Ježka jsme pořídili dospělé… nový
elektronicdevice 08.11.2016 20:04
elektronicdevice
Živá potrava- mam z toho docela strach, bojim se ze i pres dnesni super misticky z kterych nevyleze… nový
Luuuu 08.11.2016 22:59
Luuuu
dle mého je nejlepší ježkovi pořídit plastový box, největší výběr boxů mají v IKEI. Platový box je d… nový
elektronicdevice 09.11.2016 18:48
elektronicdevice
Paní od kterého jsem ho kupovala rikala ze je snad ze vsech co mi davala na vyber nejpritulnejsi, je… nový
Luuuu 10.11.2016 15:06
Luuuu
my měli tento: lehký velký a dobře omyvatelný ježci káleli o do něho http://www.jezekbelobrichy.cz/… nový
elektronicdevice 10.11.2016 18:36
elektronicdevice
děkuji tak teď vím snad už vše :) nový
luuuu 11.11.2016 11:43
luuuu
Mojí ježině dávám občas na chut´ myší nebo potkaní holátko, má je ráda. nový
kacaba1 11.11.2016 12:08
kacaba1
tu živou potravu mu můžeš dávat mrtvou, čerstvě zabitou. jde o přirozenost a čerstvost stravy, ne že… nový
ahoj1 11.11.2016 12:42
ahoj1
proč zabíjet,když to muže ježek udělat sám je to pro něj přirozené nový
elektronicdevice 14.11.2016 15:40
elektronicdevice
Dobrý den, chtěla ych se zeptat jak to ma jezecek 2-3 mesice s pitim vody. Ten nas nechce pit. Děkuj… nový
sariknestavalu 10.12.2016 19:30
sariknestavalu
Dobrý den, ježkovi stačí když mu před večerem dáte cca 2 pol. lžíce. Pochoutky jako je třeba maso, o… poslední
Anonim123 26.11.2017 08:47
Anonim123

Pripájam sa k otázke ohľadne ochočenia...chovateľ, od ktorého som si ježurku doniesla mi tvrdil, že to chce len trpezlivosť a neustále branie na ruky, nech si zvykne na môj pach. Lenže ježurka ani po mesiaci neprestáva vrčať a prskať...či je to tým, že ju každý večer vyberám z terárka a nechám pobehať po izbe?? skúsiť si ju nevšímať a nevyberať von, alebo to chce len čas? poraďte mi, chcem byť s ňou kamoška ale akosi me neustále odmieta :-/

Nech jí žít a nestresuj jí každodenním taháním. Ježek není morčátko...a to, že se s ježkama roztrh pytel a má ho každej druhej, z něj morčátko nedělá...všichni si pořizujou ježky, a zacházej s nima, jak s křečkama, krměj je granulema, tahaj je a dělaj z nich domácí mazlíčky. Je to noční zvíře a nebude se chovat, jako "pet".

Já ježka vytahuju skoro každý den, nevypadá že by mu to vadilo, vytahuju ho až když se sám probudí a pak si klidně celý večer běhá po bytě.. Na každé druhé stránce o chovu ježků se dozvíš, že by se ježci měli brát často do ruky aby si zvykli na kontakt a jen tak mimochodem skoro každej ježek žere granule. Asi by SIS nejdřív měla přečíst sama něco o chovu a potom někomu radit...

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na rozmonožování. Pořídila jsem si samičku jen jako mazlíka ( ne na peníze), ale uvažovala jsem, že bych hí jednou nechala připustit. V nějaké diskuzi jsem četla, že když se samička nepřipustí do jednoho roka tak jí srostou pánevní kosti a neporodí. Mě to přijde jako nesmysl, vzhledem k ostatním savcům a ani jsem na to v žádném článku nenarazila, ale stekně ten červíček hlodá a mám strach, abych jí jednou nezabila. Máte s tím někdo zkušennosti? Děkuji :-)

když se samička nepřipustí do jednoho roka tak jí srostou pánevní kosti a neporodí.

To Ti přijde jako nesmysl zcela správně...tenhle blábol možná vypustili morčatáři, kteří si pak pořídili i ježky a myslí, že když morčata po srůstu symfýzy mají problémy s porodama, tak to platí u všech savců. Samozřejmě neplatí - morčata rodí nidifugní, veliká mláďata, takže tam ten problém s pozdě zabřezlou samicí je. Ale je hloupost to praktikovat i na savce, kteří rodí drobounká nidikolní mláďata. Což jsou třeba zrovna ti ježci...klidně ji můžeš připustit i po roce ;-)

Zdravím. Chtěla bych se zeptat jak moc velký klid potřebuje ježek přes den (aby nestrádal). Konkrétně mám jeden jediný pokoj, kam bych ho mohla dát (kam nesmí kočky, pes ani přítel :-) ), nicméně v tomto pokoji už bydlí vodní želvy (tzn. přes den chodím krmit druhy s denní aktivitou a jednou za čas čistím fitry a dočišťuju akvária) a morčata (tzn. ráno a večer je chodím krmit a cca 1x týdně zpravidla dopoledne čistím klece). Jinak do pokoje nikdo nechodí, zbytek zvířat v pokoji (kajmanky a gekončíky) krmím i čistím navečer, takže to by snad nevadilo.
Tedy konkrétně: mohl by ježek v tomto pokoji s touto mojí návštěvností pres den a vzdálený cca 1 m od morčat (5 ks), která přeci jen nějaký hluk taky dělají prospívat nebo by ho tenhle hluk budil?
Zatím jen lehce uvažuji nad jeho pořízením, s krmením by problém nebyl, teploty i prostor taky v pohodě, jen z tohoto mám strach...

Zdravím. Tak nemám ježka ani týden a už se na vás musím obrátit z dotazem :-( Obávám se, že má blechy. U bývalého majitele prý chodili do pokoje s ježky psi, takže přenos byl asi možný. Ježčice se drbe a myslím, že jsem jednu i viděla, ale byla rychlejší než já, takže ke 100% identifikaci nedošlo. A teď dotaz. Mohu použít arpalit ve spreji, nebo tím mohu ježka nějak ohrozit (co když se olíže....?). V jiné diskuzi zde na poradně byl doporučován, ale to téma je staré 4 roky, tak si to chci ještě ověřit. Díky za odpovědi.

Dobrý den mám rok a pul stareho ježečka Bodlinku s PP.A chtěla bych jí nechat připustit z 2letím samečkem Jonaškem.Mužu ještě nebo uš jeto dlouho:Na internetu jsem četla že se doporučuje připuštět od 5měsicu do 12měsicu.Co je natom pravdy jen bymně to zajímalo.Děkuju za odpověd prosím napištemi na e-mail sisitruksova@seznam.cz

Ahoj, také bych se chtěla zeptat na veci okolo chovu ježka. Přečetla jsem si celé vlákno a nikdo asi nemá stejný problém jako já. Byli jsme na terraburze kde jsme zakoupili jezecka a dozvěděli se pár informací ohledně chovu.. ale pani nám zapomněla říct že nejdůležitější je ježka nebudit. A když s námi dorazil domů hned potom co byla zarizena ubikace jsme jezecka nechali probehnout a dali mu najist, obcas se stalo ze na nas zasycela ale jinak do ruky se nechala vzit. Druhý den vecer jsme udelali uplne vse stejně až na to že když byla u mě v ruce, zacala se ze zacatku slabe hrabat do dlane a okusovat nehty, pozdeji když to bylo neprijemne jsem ji vratila do ubikace. Nechci aby se u me jezek trapil a chtela bych slyset prosim par rad jak to pripadne omezit, ci úplně vyresit. Dekuju predem za nazory.

ahoj
přidám jen pár postřehů,které mám já z chovem ježka bělobřichatého. Ježka jsme pořídili dospělé dceři a ježka jsme doma měli pár měsíců a to jsou mé postřehy.
1)ježek je noční zvíře a to je dost podstatná věc, to znamená že ve dne většinou spí neměl by se rušit a v noci je aktivní. Mě upřimně to dost vadilo, když se v noci rozhodl , že bude běhat v kolotoči až do rána. Nakonec jsem došel k závěru, že ježek nemůže být ve stejné místnosti ve které spíme, prostě jsem se s ježkem nevyspal. Takže přes den si ježka moc neužijete ,protože je zalezlý a spí a v noci si ho zas užijete až moc jak ,ale zase chcete spát vy.
2) hygiena ježku nic moc neříká je prase vykonává potřebu kde se mu zachce je mu jedno zda je to v kolotoči, nebo v ubikaci.
3) co se týče krmení může se krmit granulemi pro kočky atd,ale dočetl jsem se že je vhodnější ho krmit živým krmením je to přece jenom hmyzožravec a je to pro něj přirozenější. Tak když jsem mu dal šváby a cvrčky mohl se po nich utlouct opravdu pro ně pochoutka. Dále je zajímavá informace ,kterou jsem se dočetl , že když se ježku dávají pouze granule může dojít k nadměrnému opotřebení zubů ježka až do té míry, že nebude moc přijímat potravu a umře hlady. Ježkovi dáte žrádlo do misky a onic se nestaráte na pití doporučuji napáječku ,pokud vás nebaví každý den čist misku s vodou.
4) další zajímavá věc je ta , že ježek pohlavně dospívá již v 2 měsících svého věku to znamená , že ježky musíte zavčas oddělit jinak si to rozdá sameček se svou matkou či sestrou
5) je pravda že ubikace se musí čistit docela pravidelně jinak začně zapáchat

Živá potrava- mam z toho docela strach, bojim se ze i pres dnesni super misticky z kterych nevyleze udajne nic nejsou tak super, a ja bych nerada kdyz by se mi po pokoji honil jen tak cvrcek nebo cerv? Jak casto je dejme tomu nutné dát jezkovi zivou stravu? Mohl by treba sirove jablko? Cetla jsem ze treba sirovou mrkev nesmi.
A jeste to kousani, nevis co by to mohlo znamenat, nebo jak tomu zabranit?
A ten kolotoc, muze mit nebude se z neho.nejak stresovat nebo nebude mu pusobit nejake trauma?

dle mého je nejlepší ježkovi pořídit plastový box, největší výběr boxů mají v IKEI. Platový box je dobrý na manipulaci je lehký a dobře omyvatelný. Pokud budeš mít box dostatečně vysoký cvrček z něho nevyskočí a po plastu neumí lozit stejně jak šváb. Ježek se lovem aspoň zabaví. Co se týče kolotoče ba naopak ježkovi prospěje a pořádně se proběhne. Měli jsme i mláďáta a všichni v kolotoči nadšeně běhali. Kousání ježka ovlivníš jedině tím ,že ho budeš brát na ruku a bud si zvykne či ne. Náš třeba syčel ale kousl jen vyjmečně. Pokud máš ježka ,který není zvyklý na ruku tak se nediv . Mě třeba když jsem ho bral na ruku se vždy stočil do klubíčka a musel jsem ho zespodu podebrat a stejnak jsem se píchnutí nevyhnul a někdy jsem používal i rukavici.

Paní od kterého jsem ho kupovala rikala ze je snad ze vsech co mi davala na vyber nejpritulnejsi, jezek je doma už skoro tyden, a dnes kdyz jsem ho vyndavala z klece ani trochu se nebal. Musim zatim zaklepat od te doby jeste ani jednou nekousl, tak snad je s nami spokojeny. A plastovy box mas pravdu, rikala jsem si ze chudak nema moc co delat a lov mu vubec neuskodi. Kolotoc sezenu normalne v petcentru, pokud se nepletu je to podobny jako maji krecci? Nebo jsem uplne vedle?.

Dobrý den, ježkovi stačí když mu před večerem dáte cca 2 pol. lžíce. Pochoutky jako je třeba maso, ovoce, kapsičky mu vmíchávejte do granulí a dokud nesní všechno tak mu to nedoplňujte.
Ježek vykonává potřebu kde se mu zachce, ale je možnè ho naučit na písek od činčil. Bobky hází tak 1 za jednu hodinu.
Když ojíždíte na jednu noc tak předtím než odjedete mu stačí doplnit vodu, normální dávku jídla( tam kde ho má normálně) a vičistit box.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru