Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vydrží. Krmení se může dát víc, nebo dospělý leguán už nemusí jíst uplně každý den. O vlhkost se můž…
Terkams 16.12.2012 23:04
Terkams
Vlhkost u legošů není problém ty se ani rosit nemusí, vyhřívanej bazén a oni se do něj naloží :-). T…
Uroboros 16.12.2012 23:21
Uroboros
ono býložraví plazi to ale mají trochu jinak, než býložraví savci jako je třeba kůň nebo morče, co ž…
Aurifer 18.12.2012 01:45
Aurifer
Jenže tady se zase bavíme o něčem jinym. V teráriu jsou podmínky konstantní, zvířata už tu fungují t…
Uroboros 18.12.2012 08:15
Uroboros
já dospělé leguány krmím obden (zelené jsem tak taky krmila) a k žádným problémům teda nedochází. tě…
Aurifer 18.12.2012 10:37
Aurifer
20 let leguán?Nejvíc co jsem slyšel a i četl,bylo 13 let.A hlavně rok po revoluci sehnat lega taky n…
strastav 18.12.2012 10:56
strastav
no tak když je lidi zvládnou zkurwit třeba do 5 let, tak se prostě vyššího věku nedožívaj a průměr j…
Aurifer 18.12.2012 11:29
Aurifer
No já se s tebou nehádám,jen mě překvapuje,že tuto informaci nikde nikdo jiný nepublikuje....Občas s…
strastav 18.12.2012 11:35
strastav
jen mě překvapuje,že tuto informaci nikde nikdo jiný nepublikuje... tak já se s touto ifnormací (že…
MadMike 18.12.2012 12:45
MadMike
ad krmení obden - pro psychicky i fyzicky zdravé zvíře je podle mě nutné krmit denně, už jen to, že…
Aurifer 18.12.2012 13:06
Aurifer
Vzhledem k tomu, kolik utratím leguánům za žrádlo a musím si tak ubírsat od vlastní huby, tak z něja…
MadMike 18.12.2012 13:09
MadMike
děláš to pro vlastní pocit, jen si to nepřiznáš ;-):beer::-D
Aurifer 18.12.2012 13:12
Aurifer
a ne a ne a NE :-D
MadMike 18.12.2012 13:17
MadMike
OT: watch poslední
Uroboros 18.12.2012 13:42
Uroboros

Vlhkost u legošů není problém ty se ani rosit nemusí, vyhřívanej bazén a oni se do něj naloží :-). To jídlo je trochu horší, jak leží dýl v horkém taráriu, tak oschne, zkysne atd a pak už to nežerou. To že leguán nemusí žrát každý den není až tak pravda, ano vydrží to, ale z dlouhodobého hlediska to není vůbec dobré. Bíložravci mají trávení uzpůsobené k tomu, že mají prakticky trvale něco v žaludku (zelené je v přírodě stále kolem nich, takže pokud nespí plus u plazů ještě vyhřívání, či se nepřesouvají k lepšímu soustu, tak žerou :-)), půst je pro ně vyloženě nezdraví, neb pak dochází ke ketóze a pokud se tak bude dít pravidelně, takhle rozházený metabolismus dlouhodobě fungovat nemůže.

ono býložraví plazi to ale mají trochu jinak, než býložraví savci jako je třeba kůň nebo morče, co žerou prakticky pořád. Plazi ráno vylezou, vyhřejou se na provozní teplotu, nažerou se, pak se chvíli zase vyhřívají a po nějvětší úpal jsou většinou někde zalezlí a neaktivují vůbec. Pak se buďto vyhřívají ještě k večeru, nebo zas až další den. Ale žerou v podstatě akorát krátký úsek dne a to ještě podle počasí, pokud je ošklivo, tak ani neaktivují a tudíž ani nežerou. Není dobré je nechat vyhladovět a pak je nacpat, když se třeba krmí 1-2x týdně, ale pokud dostanou nažrat obden, tak se nic neděje (mluvím o dospělých mimo chovnou sezónu, ne o mláďatech a samicích v období snůšek). Rozhodně není potřeba, aby měli celý den přístup k nějakému krmení, jako je tomu u býložravých savců.

Jenže tady se zase bavíme o něčem jinym. V teráriu jsou podmínky konstantní, zvířata už tu fungují trochu jinak než v přírodě. Když je v přírodě "zima" (hnusně), tak aktivovat a žrát nemusí, žaludek mají stále plný, neb trávení resp. celý metabolismus je o dost pomalejší. V terku si ráno, hned po rozsvícení lehnou pod lampu kde, se ohřejí, jdou se nažrat, vyhřát, pak bych řekl mají volné odpoledne, které tráví cachtánim v bazénu nebo rozpejkánim pod lampou, ikdyž tohle zvládají většinou mnohokrát prostřídat :-), pak "večeře", vyhřátí a spát. Toť režim snad všech legů co jsem kdy měl. A den starého jakéhokoli jídla se netknou. Pokud se bude zvíře vyhřívat a normálně aktivovat (což v teráriu rozhodně bude) a zároveň nebude mít co žrát, tak ke ketogenezi rozhodně docházet bude. U mláďat by to byla extrémně nevhodné.
Samozřejmě oproti savcům jsou tam značné rozdíly, zvláště pro to, že savci spotřebovávají mnoho energie jen na tvorbu tepla, ale všeobecně nic bíložravého není uzpůsobeného na hladovění.

no tak když je lidi zvládnou zkurwit třeba do 5 let, tak se prostě vyššího věku nedožívaj a průměr je těch 13. Jenže to vůbec neznamená, že se ta zvířata nedožívají vyššího věku- ono suchozemské želvičky se lidem taky běžně dožívají 8-10let a přitom můžou žít 60 a víc. Zelení mohou žít několik desítek let, podobně jako černí leguáni. To, že je lidi dřív zdevastujou je věc jiná.

Jinak v nějakým 95tým už se leguáni sehnat dali i ve větším z faremních odchovů, už byli i ve zverexech. Já v tý době ve zverexu pracovala, takže jsem brala ty leguány, co byli ve stavu nevhodném pro prodej a dávala si je doma do kupy. A ta zvířata pořád žijí a jsou fit.

No já se s tebou nehádám,jen mě překvapuje,že tuto informaci nikde nikdo jiný nepublikuje....Občas si připadám jak blbec,když nevím takovou základní věc,jako že mě leguán vlasně přežije...No nic ve zlém.I mistr Jan a Gallileo to měli těžký....:-):-)

jen mě překvapuje,že tuto informaci nikde nikdo jiný nepublikuje...

tak já se s touto ifnormací (že se leguáni v dobrých podmínkách dožívají 20 i více let, zaznamenaný "rekord" mexiko 32let/samec) setkal poprvé v roce 98. Gábriš se o tom zmiňoval už v r.1996 ve svým seriálu v AT. To, že o tom ty nevíš ještě neznamená, že to nikde nikdo nepublikuje.
I vousatky se mohou podle mě dožít dvacítky (znal jsem -a nejen já tady- dva patnáctiletý kousky, RIP), jenže to by je lidi nesměli mořit ve skleněných peklech s obyčejnejma žárovkama ;-).

ad krmení obden - pro psychicky i fyzicky zdravé zvíře je podle mě nutné krmit denně, už jen to, že ty zvířata chováme většinou v malých krabičkách (tj. terárka s rozměry okolo 200cmx200xmx250cm apod.)je pro ně dost deprimující a ještě jim sebrat to jediný světlý místečko v tom celým dni -žrádlo- tak to už bych je raději nechoval, na to bych se nemohl koukat. Pak jsou to vyblitý hnědáci s unuděným kukučem a je jedno jestli jim je 5 nebo 20. Nebrat útočně, jen mám prostě takovej názor. Jinak v nějaké bichli (teď si na ni nevzpomenu, ale byl to pravděpodobně BSAVA Manual nebo bichle od Hatfielda) dokládá kompletní délku trávení krmné dávky u l. zeleného asi 5-6 dní, pamatuju si že se mi to zdálo strašně dlouho, takže z hlediska zdravotního bych to jako problém asi taky neviděl. Nicméně se v tom z biol. hlediska až zas tak dobře neorientuju, abych mohl cokoliv tvrdit.

ad krmení obden - pro psychicky i fyzicky zdravé zvíře je podle mě nutné krmit denně, už jen to, že ty zvířata chováme většinou v malých krabičkách (tj. terárka s rozměry okolo 200cmx200xmx250cm apod.)je pro ně dost deprimující a ještě jim sebrat to jediný světlý místečko v tom celým dni -žrádlo- tak to už bych je raději nechoval, na to bych se nemohl koukat.

jenže v tom sis odpověděl sám...ano Tvůj názor je ten, že ta zvířata potřebují denně žrát. A ten názor je pro Tvůj vlastní pocit, ne pro tu vlastní potřebu zvířat. Ono totiž hodně věcí člověk dělá pro svůj pocit, než pro to, že by to ta zvířata skutečně potřebovala.

já leguány krmila obden a žádní znudění hnědáci to teda nebyli. Ani moji současní černí leguáni nežerou denně (až na čerstvé importy, mláďata, samice ve snůškách nebo jinak indisponovaná zvířata) a přesto to nejsou znuděná nevybarvená zvířata ve špatném stavu. Já prostě zvířatům dávám to co potřebují, ale nedávám jim nadstavby kvůli nějakému vlastnímu pocitu.

s vousatkama, ébéčkama atd jednoznačně souhlas- u ébéček se taky většinou uvádí, že žijí do 10let a já mám skupinu, které je 16 a ještě pořád se množí. letos jsem od nich nějaká vejce ze zvědavosti inkubovala, jestli jsou ještě životaschopná a vylíhla se z nich uplně normální mláďata.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru