Předmět Autor Datum
Topny kamen je jen vyhrevne misto - lokalni, nevyhreje prostor. A na vyhrev prostoru je ta zarovka n…
lucifer 03.01.2013 13:43
lucifer
asi sa jedná o gekončíka nočného (Eublepharis macularius), hej ? samozrejme že to ide aj bez žiarov…
perenquen 03.01.2013 14:53
perenquen
topný kameň väčšinou nestačí ako jediný zdroj tepla, tak ako píše Lucifer - hreje len lokálne, príli…
Aurifer. 03.01.2013 15:04
Aurifer.
jasné, ak je teplý byt potom veľmi netreba dohrievať (preto som písal, že ak nie je pokojovka moc ní…
perenquen 03.01.2013 15:32
perenquen
V současnosti tam přez den mají 18-20°C přez den, 13-14°C v noci. v létě 24-25°C přez den, 17-18°C v…
Aurifer. 03.01.2013 16:09
Aurifer.
čímž teda neříkám, že by někdo, kdo má žlutobílorůžová ébéčka s názvy po dinosaurech a klimatických…
Aurifer. 03.01.2013 16:14
Aurifer.
Tak ja som mal už trochu zhýčkané maculariusy :-) dospelého samca som niekoľko týždňov zimoval na cc… poslední
perenquen 03.01.2013 17:47
perenquen

Topny kamen je jen vyhrevne misto - lokalni, nevyhreje prostor. A na vyhrev prostoru je ta zarovka nejjednodussi reseni. Nechat ji normalne viset v terarku na kabelu. U gekonciku pouzivame takove ty male 15W zarovky co jsou jinak do lednicky, maly zavit (E14), stoji par korun. Dle teraria a podminek by se muselo pouzit pripadne neco vykonnejsiho, u nas je tech 15W tak akorat.

asi sa jedná o gekončíka nočného (Eublepharis macularius), hej ?

samozrejme že to ide aj bez žiarovky... napríklad s výhrevnou fóliou alebo káblom, čo sa podloží pod časť terária a vyhrieva cez deň. Vznikne tak zóna s vyššou teplotou (ideálne okolo 30 °C) a zóna s nižšou (blízkou pokojovej, trebárs okolo 25-22°C), gekončík si zvolí podľa potreby, kde bude (treba úkryty v oboch častiach terária, v tej chladnejšej nech je aj miska s vodou a vlhčený úkryt).

topný kameň väčšinou nestačí ako jediný zdroj tepla, tak ako píše Lucifer - hreje len lokálne, príliš slabo na to, aby vyhrial väčšiu časť terária. Je to len doplnok, ktorý má určitý význam, ale nie je nutný. Dobre je ho použiť napr. u mláďat alebo gravidných samíc a zapínať ho po vypnutí denného vyhrievania (žiarovka/topná fólia/topný kábel...) na pár hodín v noci, najmä ak je pokojová teplota nižšia než 20-22 °C.

topný kameň väčšinou nestačí ako jediný zdroj tepla, tak ako píše Lucifer - hreje len lokálne, príliš slabo na to, aby vyhrial väčšiu časť terária.

čeče já už mám asi 5 let ébéčka v terárkách jen s topným šutrem, bez vlastního osvětlení jen co svítí terárka okolo. A mám je v místnosti pro horské druhy, kde je přez den celkem zima a v noci pořádná zima, obzvlášť teďka přez zimu...no a gekončíci se chovají stejně, jako se chovali když měli tepleji a žárovky. Přez léto kladou i přez svůj vysoký věk stále ještě životaschopná vejce, z kterých se líhnou (pokud je nechám inkubovat) silná mláďata, teďka přez zimu odpočívají.

je fakt, že moje zvířata jsou stále ještě původní nepřešlechtěná ébéčka v původní formě, takže budou o dost tvrdší, než současné již podegenerované barevné mutace. Ale píšu to proto, že záleží na okolnostech- pokud má tazatel dostatečně teplý byt, tak uplně stačí topný kámen a žárovek v chovu není nutně třeba. jen to potom chce umístit terárko tak, aby nebylo na uplně tmavém místě pro zachování nějaké té fotoperiody.

jasné, ak je teplý byt potom veľmi netreba dohrievať (preto som písal, že ak nie je pokojovka moc nízka, pričom som predpokladal, že pokojovka je cez deň aj v noci zhruba rovnaká).

Ja momentálne maculariusy nechovám, ale mal som ich tiež viac rokov, vyhrieval som cez deň polku terária žiarovkou na cca 28 - 32 °C a po zhasnutí naskočil na pár hodín kameň, aby mali dojem večerného ohriatého šutru (ako v prírode). Ja som ale oproti tebe choval už "maculariusy domáce" :-)

Aké máš u nich vlastne teploty ? Trávia väčšinu času na teplých kameňoch ?

V současnosti tam přez den mají 18-20°C přez den, 13-14°C v noci. v létě 24-25°C přez den, 17-18°C v noci. Teplotu na šutrech jsem jim přesně neměřila, jen rukou- dá se na nich dlouhodobě udržet. Většinu času tráví v úkrytech (přez den), nebo slíděním po terárku (v noci). A na kameny se jdou pouze vyhřát když chtějí, uplně stejně jako to dělali v teplejším tera. Ono totiž ti gekončíci v přírodě obývají docela drsné podmínky a v těch dírách a puklinách kde žijí ( a jsou přez den schovaní, když je venku vedro) taky nemají nijak zvlášť teplo, rozhodně ne těch 30°C.

Tak ja som mal už trochu zhýčkané maculariusy :-) dospelého samca som niekoľko týždňov zimoval na cca 15-16 °C (jasné, že k tej teplote došlo postupne) a po postupnom obnovení vyhrievania bolo vidno ešte pár týždňov, ako sa spamätáva, pri kŕmení bol dosť váhavý. Neskôr som zimoval len na cca 18-20°C (izbová v zime) a po obnovení vyhrievania chovná skupina nabehla na normálny príjem potravy v priebehu pár dní. Inak tú teplotu 30°C myslím ako vyhrievaciu.

za celkom dobrú chovateľskú publikáciu o eublepharidoch považujem "Die Lidgeckos" od Seufer, Kaverkin, Kirschner (2005). Tu autori odporúčajú pre chov E.m. denné teploty asi 27-28 °C (resp. lokálne do 32°C), nočnú 20-22 °C. Pre zimovanie odporúčajú postupne znížiť až na 8-10 °C (!) po dobu 6-10 týždňov. No neviem, na tak tvrdé zimovanie by som ja nemal asi odvahu :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru