Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Moje suchozemská želva (zelenavá) má problém se zimním spánkem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co dělat s téměř tříletou želvičkou , když ještě teď v lednu nemá potřebu se uložit k zimnímu spánku. Na začátku prosince jsem ji přestala dávat zeleninu a měla jen granulky, které nechtěla. Vypadalo to, že přestává jíst, ale jak se oteplilo, byla zase plná energie a neustále pobíhala po terárku, koupala se a fungovala jako v létě. Doufala jsem , že když jé snížím teplotu v pokoji a přestanu jí svítit, tak se vše zlepší, ale dodnes každý den vylézá ven a shání jídlo , koupe se a snaží se dostat z terárka ven. V terárku mám rašelinu , na několika místech dřevěné jemné odřezky, vše několikrát denně zavlhčuji, takže si nemyslím, že by měla málo vlhkosti.
Asi před 3 měsíci byla trochu nachlazená, ale po 14 dnech jsme ji vyléčili a nyní je v pořádku. Má neustálou chuť k jídlu.
Prosím, nevíte, co s tím? Vím, že bez zimního spánku by želvička být neměla, ale ona vypadá, že nechce. Oba dva roky předtím bez problémů spala.

Děkuji předem za doporučení a nápady.

Lucie J.

Předmět Autor Datum
Při pokojové teplotě Vám želva zimovat nebude. Musíte se rozhodnout jestli zimovat nebo ne. Takovéto…
cejna 20.01.2013 12:23
cejna
No poslední dva roky vždy automaticky přestala jíst, usnula a zahrabala se v terárku a ja ji pak pře…
Lucie2104 20.01.2013 12:36
Lucie2104
studujte...studujte...studujte http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.h tml Jak-a-cim-kr…
lupus 20.01.2013 12:44
lupus
Myslím,že jste to do tedka dělala uplně špatně.Já mám testuda celoročně venku,ve výběhu spojeném se…
strastav 20.01.2013 12:49
strastav
Díky mockrat za rady. Já jí už 2 týdny nesvítím, teplota v pokoji je teď na 15 stupnu, mene to nepuj…
Lucie2104 20.01.2013 13:14
Lucie2104
Myslím, že to co popisujete není zimní spánek, nýbrž pouze stagnace. Želvy mohou bez zimního spánku…
želvař12 20.01.2013 18:15
želvař12
pro želvaře12 jen prosím tě neblbni hlavu dalším lidem se svejma "simulacema"...::) a dlužíš ještě p…
lupus 20.01.2013 18:39
lupus
To se nezlob, ale želvu nemůžeš celoročně opékat jako buřtíky v letních teplotách. Já říkám simulace…
želvař12 20.01.2013 19:19
želvař12
Ano v přírodě na tvrdo zimují, ale je to způsobeno nevhodnými podmínkami pro život ::)::):?::?:
cejna 20.01.2013 19:24
cejna
ten želvař mění vše,co jsem za 20 let načetl,nastudoval a vypozoroval,prostě promr....nej čas:-):-):…
strastav 20.01.2013 19:54
strastav
no dyť už je má rok a ještě jsou naživu:-), tak se uč ! poslední
lupus 20.01.2013 20:03
lupus
To se nezlob, ale želvu nemůžeš celoročně opékat jako buřtíky v letních teplotách. Asi si volaaký z…
lupus 20.01.2013 20:00
lupus

Při pokojové teplotě Vám želva zimovat nebude. Musíte se rozhodnout jestli zimovat nebo ne. Takovéto zimování je na nic. Stejně jako krmení granulema. Teď bych jí přestal takto zimovat, rozsvítil a normálně krmil aby se želva dostala do kondice. Pak si pořádně nastudujte jak se o želvu postarat, včetně zimování a zazimujte jí řádně příští rok.

Myslím,že jste to do tedka dělala uplně špatně.Já mám testuda celoročně venku,ve výběhu spojeném se skleníkem.Když začně být špatné počasí tak začátkem listopadu,se zahrabou ve skleníku pod hromadu se slámou.Jak začnou hlásit mrazy,tak je přenosím do sklepa,zahrabu do písku a přikreju slámou.Mám tam kamínka s termostatem na sedm stupnů!!!Toto je důležité,při vyšších teplotách,třeba už při deseti,se želvy začínají hýbat.A hlavně jim strašně rychle ubývá nashromážděný tuk.Takže je veliká šance,že se jara nedožijou.Takže jak já říkám,než zimovat špatně,tak radši vůbec!!!!A ještě jedna věc mě zaráží,pokud mám v teráriu konstantní teplotu celoročně,stále stejně svítím,tak se ta želva nemůže sama zazimovat!!!Taky proč by to dělala?Někde asi udělali soudruzi z NDR chybu....

Díky mockrat za rady. Já jí už 2 týdny nesvítím, teplota v pokoji je teď na 15 stupnu, mene to nepujde,je v pokoji. Souhlasim s Vami,ze lepsi nezimovat, nez to delat spatne. Tento rok se chystam ji take udelat vybeh a necham ji pres rok venku,posledni dva roky byla v terarku jelikoz jsem nemela zadny prostor venku , kde by mohla byt..jeste jednou diky

Myslím, že to co popisujete není zimní spánek, nýbrž pouze stagnace. Želvy mohou bez zimního spánku žít, ale musí se jim dopřát stagnace. Snižování teplot a dobu svícení začínám dělat až tehdy, kdy želva začne sama projevovat zájem o stagnaci (menší žravost, menší aktivita, časté nahřívání...).;-)

To se nezlob, ale želvu nemůžeš celoročně opékat jako buřtíky v letních teplotách. Já říkám simulace období, ale říkejme tomu třeba jen období --> Ani v přírodě ty želvy nemají celoročně léto, ale prostě mají léto, pak nižší teplotu, až do zimování, pak se teplota zvyšuje a až zase do léta. Ano v přírodě na tvrdo zimují, ale je to způsobeno nevhodnými podmínkami pro život. Želva napotřebuje zimování, na to aby žila, může být i bez něj, ale jen za předpokladu, že si odpočine - usne. Ne tak tvrdě jak při zimování, jen je to stagnace, která nemůže probíhat při letních teplotách (respektive může, ale želva to pravděpodobně nepřežije).

A nikomu nic nedlužím - ono téma považuji (pro mě) za uzavřené.

To se nezlob, ale želvu nemůžeš celoročně opékat jako buřtíky v letních teplotách.

Asi si volaaký zmetěný, páč teplotu 45° si tu propagoval ty, ne já, já je totiž chovám venku (432 m nad Baltem:-))tož o opékání v tera nemůže být řeči. Spíše šlo o to, jak tvým želvám pomoci, aby nebyli zcela zbytečně vystavování násilnému obracení biorytmu.Ale je vidět, že tě to bohužel (pro želvy) nezajímá.Škoda.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru