Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Používání "demi" vod v terarijních chovech

vzhledem k tomu,že se tu toto téma několikrát objevilo a nějak jsme pokud vím nikdy nedošli k nějakým rozumným závěrům,rád bych se podělil s ostatními o své zkušenosti a slyšel názory a zkušenosti z praxe od ostatních.Jde mi v prvé řadě o tera chovy,o nevhodnosti tohoto typu vod pro člověka a savce vůbec je plný internet.
Sám používám k rosení a tím pádem i k napájení u pár druhů (Anolis allisoni,Atheris squamigera,Rhampoleon brevicaudatus,a dříve i u jiných stromových zmijí )vodu z reverzní osmozy,která je víceméně téměř chemicky čistá,tj.bez rozpuštěných minerálů a solí,a po několikaměsíčním užívání nejeví naprosto žádné zdravotní potíže nebo abnormality.Vycházím z toho,že hodně tropických druhů plazů a žab ,a zvláště ty výhradně stromové,jsou při napájení odkázány pouze na vodu deštovou,která má v podstatě stejné hodnoty a tudíž u nich předpokládám adaptaci,dost možná i do té míry,že jim naše vodovodní voda může i zbytečně zasolovat organismus.
Výhody používání demi vody jsou hlavně v tom,že se netvoří "vodní kámen" na chovancích,sklech a rostlinách.Běžně se pokud vím tato voda používá u Dendrobatek,někteří chovatelé vzácnějších druhů chameleonů uvádí,že bez použití této vody mají jejich chovanci potíže s ledvinami.....

Předmět Autor Datum
Lek.server: CISTENIE ORGANIZMU MALÝMI DAVKAMI DEM.VODY: Môžete samozrejme siahnuť i po minerálkach,…
terrar 07.05.2013 10:12
terrar
Mohu jen souhlasit. Pro nějaké druhy co pijí prakticky jen z rosení je to skoro nutné.
Michal... 07.05.2013 10:13
Michal...
Taky přemýšlím o použití osmózy. Dával bych ji v poměru 1:1-2:1 s vodovodní. Jinak mi bylo řečeno,že…
cc 07.05.2013 13:01
cc
demineralizovaná voda za použití reverzní osmózy je silně vodivá a teda agresivnější než dešťová vod…
lucifer 07.05.2013 13:35
lucifer
Přesně tak, tahle voda není vodivá vůbec. Jednou se nám stalo, že nám přetekla nádrž kvůli tomu, že…
Michal... 07.05.2013 13:39
Michal...
Pokud se používá demineralizovaná voda, která je určená jako upravená voda pro člověka, tak je to OK…
Aurifer 07.05.2013 13:20
Aurifer
Nu, já používám destilovanou vodu pro technické účely k odchovu pulců dendrobatek, jak uvádí kolega…
PH 07.05.2013 14:18
PH
Teda nevim, jestli jsi už viděl bromélie a obdobné v přírodě, ale ten "čajík" co je tam, destilku op…
Uroboros 07.05.2013 14:29
Uroboros
Přiznám, že neviděl. Předpokládám ovšem, že každodenní déšť bromélie řádně propláchne, což jsem také…
PH 07.05.2013 14:34
PH
Ono to s tím vyplachování právě nebude tak žhavé. Zaprvé by to vypláchlo i žáby/pulce, zadruhé co si…
Uroboros 07.05.2013 14:57
Uroboros
Zaprvé by to vypláchlo i žáby/pulce nutně ne, pulci mají ústní ústrojí, kterým se umí přichytit. Žá…
PH 07.05.2013 16:31
PH
viděla jsem v přírodě mraky bromélek obsazených pulci žab a Uro má pravdu, většinou v nich je solidn…
Aurifer 07.05.2013 16:44
Aurifer
ale to se týká spíše bromélií ze stolových hor Btw, i u nás se najdou rostliny, které mají tuto vla…
PH 07.05.2013 16:50
PH
u nás rostou nějaké bromélie? ::)
Aurifer 07.05.2013 16:54
Aurifer
:D nevím o tom... pokud Vás toto téma zajímá, zkusím najít nějaké prezentace ze kterým jsem se o tom…
PH 07.05.2013 17:03
PH
tak ono řada druhů rostlin umí přijímat různé látky z vody povrchem těla, např. většina epifitů atd-…
Aurifer 07.05.2013 20:31
Aurifer
Bromelie vykvetou, když u nich zvýšíš množství ethylenu, ten vzniká rozkladem ethanolu. Ethanol vzni…
Uroboros 07.05.2013 16:59
Uroboros
ten vzniká rozkladem ethanolu dehydratací ethanolu ;) v přírodě nic jak destilka nevyskytuje samo…
PH 07.05.2013 17:11
PH
dehydratací ethanolu ;) to je poměrně fuk, je to dlouho, co jsem měl chemii :-), jde o princip. Nap…
Uroboros 07.05.2013 17:27
Uroboros
Jo, to už jsme si vysvětlili. Už jsem to viděl v praxi na banánových plantážích, kde obalovali nezra…
PH 07.05.2013 17:42
PH
Takže oprava, agresivita nesouvisela s vodivostí, jak jsem mylně napsal. Teď jsem na nějaké diskuzi,…
cc 07.05.2013 17:37
cc
tak samozřejmně je jasné,že chemicky čistou H2O k lékařským nebo chemickým ůčelům asi nikdo kupovat…
viper 07.05.2013 18:19
viper
Ved o tom to je..zaby ju nepiju priamo z misky,jastery tiez nie... Pisal som o pripade zhruba polroc…
terrar 07.05.2013 20:10
terrar
Vodu z reverzní osmozy používám u chamíku na rosení i napájení asi 8 let a zatím žádnej problém nena… poslední
montium 07.05.2013 20:45
montium

Lek.server:
CISTENIE ORGANIZMU MALÝMI DAVKAMI DEM.VODY:

Môžete samozrejme siahnuť i po minerálkach, ktoré sú extrémne chudé na minerály, alebo po mäkkých vodách bez prídavku kyseliny uhličitej. Avšak destilovanú vodu pre batérie a žehličky nesmiete používať, jednak môžu obsahovať škodliviny nakoľko je zriedka plnená pod prísnym hygienickým dohľadom, a nakoniec často nejde o destilovanú vodu, ale o vodu, ktorá by v batériách alebo žehličkách mohla spôsobiť zvápenatenie alebo iné usadeniny, preto je úplne zbavená látok a táto voda extrémne viaže na seba minerálne látky a z tela ich odpravuje. Ide vlastne o technickú vodu.

Taky přemýšlím o použití osmózy. Dával bych ji v poměru 1:1-2:1 s vodovodní. Jinak mi bylo řečeno,že demineralizovaná voda za použití reverzní osmózy je silně vodivá a teda agresivnější než dešťová voda, ale víc to rozvíst neumím.
Osobně dávám juvenilům kojeneckou vodu, protože máme hodně tvrdou vodu a jednak se bojím, že ji nebudou pít a za druhé se obávám právě zanášení organismu.

demineralizovaná voda za použití reverzní osmózy je silně vodivá a teda agresivnější než dešťová voda, ale víc to rozvíst neumím

- to se mi nezda, dle mne cim min rozpustenych latek tim horsi vodivost. Skutecne "cista" H2O by mela byt nevodiva. (v praxi IMHO nikdy uplny izolant nebude - kvuli rozpustenym plynum v ni).

Pokud se používá demineralizovaná voda, která je určená jako upravená voda pro člověka, tak je to OK- ona totiž není odmineralizovaná uplně. Pokud tedy zařízení funguje jak má, je známo několik případů, kdy tohle zařízení bylo porouchané, lidi dávali vodu dítěti a zničili mu ledviny, protože voda byla odmineralizovaná uplně a organismus obratlovců si s takovou nedokáže poradit.

V terra praxi hodně druhů je citlivých na tvrdou vodu a ta jim může způsobit problémy přílišným obsahem minerálů. Což jsou druhy z deštných lesů pijících dešťovou vodu, která je sice taky hodně měkká, ale protože padá na povrch, z kterého přijímá minerály, tak není totéž co voda demineralizovaná. Nebo třeba některé vysokohorské druhy, které pijí z ledovcových říček atd. Ale zárověň i naopak- napájení (napájení, ne rosení) naprosto demineralizovanou vodou by zvířatům postupně zničilo ledviny. Jenže ikdyž nastříkáš naprosto demineralizovanou nebo destilovanou (netechnickou) vodu na cokoliv, jako je substrát a rostliny atd, tak ta voda okamžitě nabere potřebné minerály z podkladu a přestane být zcela chudá na minerály a tudíž nebezpečná. Kdežto kdybys ji dával zvířatům do sterilní skleněné napaječky, tak je postupně zabiješ. ale ta voda, která je určená pro lidský konzum coby pitná je OK, nebudou se Ti zasírat skla kamenem a pro zvířata je to bez rizika.

Nu, já používám destilovanou vodu pro technické účely k odchovu pulců dendrobatek, jak uvádí kolega v prvním příspěvku, a zatím jsem neměl problém. Navíc u druhů, které své pulce vychovávají ve fytotelmách je použití této vody dokonce doporučováno.

Ono to s tím vyplachování právě nebude tak žhavé. Zaprvé by to vypláchlo i žáby/pulce, zadruhé co si tak pamatuju, tak samec pulce přenáší mezi bromelkama, neb vysychají (koncentrace těch látek se ještě zvyšuje).
Další poměrně podstatná věc, že když to vezmu kolem a kolem, tak díky chem. procesům v růžici, bromelie kvetou. Sečteno podtrženo, v růžicích prostě ani nemůže být čistá voda. Navíc než do té růžice nateče (přímo tam moc nenaprší), tak spláchne tolik bordelu, že už je z toho opravdu ten čaj. A po pár dnech se začíná v růžici voda "kazit".
Chem. rozbor neznám, ale z logiky usuzuje, že tvrdost/vodivost takové vody bude opravdu minimální, ale k destilce bude mít sakra daleko.

Zaprvé by to vypláchlo i žáby/pulce

nutně ne, pulci mají ústní ústrojí, kterým se umí přichytit. Žáby se před deštěm umí skrýt a v broméliích se obvykle nezdržují celý den.

samec pulce přenáší mezi bromelkama

může, ale nemusí, žáby se obvykle rozmnožují v období dešťů, kdy prší opravdu každý den. Nelze tak zobecnit na celou Jižní Ameriku, každý mikrobiotop má svá specifika.

Další poměrně podstatná věc, že když to vezmu kolem a kolem, tak díky chem. procesům v růžici, bromelie kvetou.

tak toto jsem moc nepochopil, ale souhlasím, že v růžicích bromélií nežijí jen pulci, ale spousta dalších organismů, vyšších i nižších, které samozřejmě produkují do vody metabolity. Ono se dokonce i usuzuje, že bromelie vykazují jistou míru karnivorie, jelikož mrtvolky živočichů a jiné organické látky dokáží bromelie z vody v růžicích vstřebat do samotné rostliny.

tvrdost/vodivost takové vody bude opravdu minimální, ale k destilce bude mít sakra daleko

to jistě, ale nemůžu zajistit dostatečný přísun vody z bromélií, proto jsem přešel na destilovanou vodu.

Donedávna jsem používal jen odstátou, velmi měkkou vodu z vodovodního řádu prohnanou přes uhlíkový filtr. Z této vody jsem připravoval tzv. tadpole tea (namočené listy s vyšším obsahem taninů, které mají zabránit bakteriálním a houbovým infekcím), ovšem začal jsem mít problém s tím, že se ve vodě začaly množit mikroorganismy v podobě jakéhosi slizu, který pak pulcům ucpával ústní otvor a ti pak umírali nebo tzv. bloating (nepřirozeně nafouknutý pulec), což je také způsoběno mikrobiální infekcí. Po přechodu na destilku jsem žádný problém zatím nezaznamenal, možná časem.

viděla jsem v přírodě mraky bromélek obsazených pulci žab a Uro má pravdu, většinou v nich je solidní humáč, co spadá z korun stromů + utopený hmyz, jeho larvy atd. S tím proplachováním růžic to totiž není tak žhavé, ono sice v období dešťů lije několik x denně, ale v deštném lese v místech, kde žijí tyhle žáby v podstatě neprší, protože je to zachycené korunami stromů. Takže padají spíš rozptýlené maxikapky, které toho moc nepropláchnou.

Ono se dokonce i usuzuje, že bromelie vykazují jistou míru karnivorie, jelikož mrtvolky živočichů a jiné organické látky dokáží bromelie z vody v růžicích vstřebat do samotné rostliny.

To ano, ale to se týká spíše bromélií ze stolových hor (např. rod Catopsis, Brocchinia) kde právě většinu těch látek potřebných pro růst rostlin vymyjí ty deště. Ale tam nežijí pralesničky.

tak ono řada druhů rostlin umí přijímat různé látky z vody povrchem těla, např. většina epifitů atd- ale ta sekundární "masožravost" právě byla potvrzena jen u některých rodů ze specifických podmínek. Co se týče těch afrických fialek, tak tam by mě to docela zajímalo, páč africké fialky pochází z horských mlžných lesů, kde ale v reálu skoro neprší.

Bromelie vykvetou, když u nich zvýšíš množství ethylenu, ten vzniká rozkladem ethanolu. Ethanol vzniká v růžici kvašením. :-)
Pak je otázka, jestli se i v tomhle žáby zdržují, nebo jestli vyhledávají "čisté" resp. "čistší" růžice. Ale pulec musí přijímat nějakou potravu, takže ony nikdy čisté ani být nemohou.

Po přechodu na destilku jsem žádný problém zatím nezaznamenal, možná časem.

Tak ono to něco do sebe má, taky se jedná o umělý a ne přirozený odchov, kde bude 90% odpad. Jen jsem chtěl říct, že se prostě v přírodě nic jak destilka nevyskytuje.
Dokonce ani déšť nelze považovat za destilovanou vodu, neb už v atmosféře do sebe naváže kvantum látek. Čistou destilku bych fakt nepoužíval, min bych jí v nějakém poměru míchal s převařenou obyč vodou. Kor tedy technickou destilku.

ten vzniká rozkladem ethanolu

dehydratací ethanolu ;)

v přírodě nic jak destilka nevyskytuje

samozřejmě, je to o vyrovnávání koncentrací.

Jak už bylo uvedeno v některém příspěvku výše, čistá destilka tam prakticky nikdy nebude. Po té, co ji naliji k čerstvě odebraným vajíčkům, které samec oplodnil (vodu nasál kloakou z růžic bromélií) pulcům, přidám žrádlo, sem tam do vody spadne octomilka atd. se ve vodě látky rozpustí.

dehydratací ethanolu ;)

to je poměrně fuk, je to dlouho, co jsem měl chemii :-), jde o princip. Např. ananas se ke květu stimuluje zalitím růžice nějakou kyselinou. Asi octovou, neb něčim takovym, hledat se mi to nechce. (ananas patří mezi bromeliovité). Jde prostě o to, že u bromelek musí být v růžici určitý resp. dosti specifický "hnus" a ne čistá dešťová voda.

odpadem myslíte mrtvé pulce? Zatím mi žádný neodešel

jo, ale ten odpad myslím v přírodě ;-)

Takže oprava, agresivita nesouvisela s vodivostí, jak jsem mylně napsal. Teď jsem na nějaké diskuzi, která se týkala používání demivody,setkal taky s tímto názorem, že upravená demineralizovaná voda je hodně agesivní, ale jestli to může způsobit nějaký zdravotní komplikace nebo ne a vůbec proč to tak je opravdu nevím. Asi to bude souviset s tím, že je voda kyselá, "hladová" a dále se způsobem umělé demineralizace.

tak samozřejmně je jasné,že chemicky čistou H2O k lékařským nebo chemickým ůčelům asi nikdo kupovat nebude,a koupená destilka zdaleka ůplně čistá není-v praxi se stejně budeme bavit hlavně o použití vody vyrobené RO která je "čistá" přibližně 90-98 procent,navíc jak už tu bylo řečeno,taková voda je značně "hladová" a přijímá látky z povrchu skel,rostlin,větví,apod.

Ved o tom to je..zaby ju nepiju priamo z misky,jastery tiez nie... Pisal som o pripade zhruba polrocne podavanie tech.destilovanej vody v miske. A par hadov na to odislo, vyzerali ako sacok s vodou. Na fore to bolo velakrat preberane.
Asi staci,skus a uvidis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru