Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nenáročné zvíře

Ahoj, situace je taková: na své 15té narozeniny jsem od našich dostal úžovku červenou, jenže asi tak po roce se rozvedli a já šel bydlet s mamou strašně daleko od taty, u kterého zůstal můj had. Už je to asi rok, k otci jezdím asi jednou měsíčně na jeden víkend a had mi chybí strašně moc, nemám se o co starat, s kým si hrát a komu věnovat svůj volný čas. Rozhodl jsem se, že si proto koupím nějaké jiné zvíře, ale je tu problém: Mamčin přítel, a tudíž i mamka, zvířata nesnáší, ale já je miluji. Jelikož bydlíme v rodinném domku, a ke mně nahoru do pokoje jdou jen vyjímečně, rozhodl jsem se, že si koupím nějaké malé zvíře.

A tak se Vás ptám na radu. Které zvíře není náročné a jí zeleninu a ovoce, nebo prostě nejí maso a krmí se jen jednou týdně? Kterému zvířeti by zároveň nevadilo, že by bylo ve tmě? (když by přijela návštěva na týden, nesměla by se to dozvědět a nebo když budu ve škole aby ho u mně mama nenašla, tak bych ho schoval do kouta za skříň a přehodil hadrem.) A které zvíře není hlučné?

Předmět Autor Datum
ahoj martas to je jen vtip?
tony86 29.05.2013 18:29
tony86
Takové zvíře neexistuje.
Distributors 29.05.2013 18:29
Distributors
Svabi by s trochu fantzie tyhle podminky splnovat mohli(ok, krmeni o neco castejc, ale krizove by te…
bahno 29.05.2013 18:35
bahno
v klidu si s mámou sedni a popovídej si s ní třeba o činčile je to mazel,nebo potkan morče atd.Ale o…
tony86 29.05.2013 18:35
tony86
Tak to možná tak žížaly. Možná by bylo dobré přemluvit mamku , aby přemluvila svého přítele, aby sis…
M. Laník 29.05.2013 18:37
M. Laník
S tou želvou to je dobry napad Laníku
tony86 29.05.2013 18:41
tony86
Díky :-)
M. Laník 29.05.2013 19:15
M. Laník
Mno, mě se to jako dobrý nápad nezdá. Je mu 15, půjde někam studovat, na intr bo na kolej a želva zů…
lupus 29.05.2013 19:22
lupus
S tou želvou to je dobry napad Laníku krmení jednou týdně, ve tmě (tudíž i v chladu), schovat na tý…
halapremek 29.05.2013 19:19
halapremek
Bylo to myšleno s tím kdyby mu máma povolila tu želvu,je tichá atd
tony86 29.05.2013 19:32
tony86
Kdyby sis to přečetl až do konce, zjistíš, jak to bylo myšleno (ne, nechci vyvolávat rozpory a hádky…
M. Laník 30.05.2013 17:50
M. Laník
Připouštím - kdybych tuhle větu přečetl pozorněji, možná by mě to nenutilo zareagovat Možná by bylo…
halapremek 30.05.2013 18:26
halapremek
No moc možností není, buď jak píše Bahno nějaký hmyzáky, nebo v boxu kde by nebylo až tak vidět že s…
Roker 29.05.2013 19:30
Roker
Souhlas ... není to šťastné řešení, vzhledem k mezilidským vztahům. Nicméně nemohu souhlasit s tím,…
Anička42 29.05.2013 20:23
Anička42
achatina
Jirkaaa 29.05.2013 20:14
Jirkaaa
Souhlasím s tím co bylo napsáno, ale kdybys přeci jen chtěl něco na tajňačku, tak můžes zkusit nějak…
lillek 29.05.2013 22:36
lillek
Nebudu řešit, to jak si to máš vyřešit doma, ale můžeš zkusit například kudlanky. Sice nežerou ovoce…
Ulmus 30.05.2013 18:58
Ulmus
Je mi toho kluka fakt líto, vůbec si tu situaci v rodině nedovedu představit.Já měla od mala doma zv…
Host123 30.05.2013 19:10
Host123
S klidem můžeš chovat i tu užovku, pokud to ovoce zaměníš za myši:-) Taky jsem tak jednu dobu, kvůli…
Holopírek 30.05.2013 22:02
Holopírek
Jediný co mne napadá jsou ty strašilky,kudlanky určitě ne.No anebo zvážit bydlení s tátou.Sám jsem n…
Nuty 30.05.2013 22:24
Nuty
Proč určitě ne kudlanky?
Holopírek 30.05.2013 22:26
Holopírek
Světlo,pokud na ně nechce upozornit.
Nuty 30.05.2013 22:48
Nuty
Ono když už to bude chtít tajit, je stejně naivní si myslet, že přes něco hodím kus hadru a nikdo si…
Holopírek 30.05.2013 23:22
Holopírek
Oni tyhle chovy "na tajnacku"stejně nemaj perspektivu.Vzpomínám na unik hrabošů polních a na ty nerv…
Nuty 30.05.2013 22:54
Nuty
Mladý muži, je mi vás sice líto, ale jestli dobře počítám, je vám sedmnáct let. V tomto věku už si m…
nikolas 30.05.2013 23:19
nikolas
Mně rodiče dřív taky nechtěli dovolit žádné zvíře. Od osmnácti jsem se už neptala a prostě si je dom…
Fireflya 31.05.2013 19:01
Fireflya
Podle toho co tu píšeš, tyto podmínky splňuje pouze jedno, TAMAGOČI
Bianca 10.02.2016 10:52
Bianca
Preco? Sla by napriklad blattella germanica ;) A inac, ten dotaz je takmer 3 roky stary...
JM83 10.02.2016 11:01
JM83
tomu mladému muži, co před 3 lety psal dotaz je teď kolem 20, takže už asi nebude řešit, co "potají"… poslední
Aurifer 10.02.2016 16:02
Aurifer

Tak to možná tak žížaly. Možná by bylo dobré přemluvit mamku , aby přemluvila svého přítele, aby sis mohl vzít tu užovku nebo si koupit něco jiného - například suchozemky by nemusely vadit - na potravu nejsou příliš náročné (v létě si vystačí s plevelem), terárko pro jeden kus nemusí být zrovna největší, hluk nedělá... Ale ta tma jim vadí - je nutné mít denní světlo, UV žárovku a žárovku na nahřátí (nebo UV výbojku, ta dává teplo i UV). Navíc v létě může mít venkovní výběh, takže provoz terárka nic nestojí... No a když nepoleví a nebudou Ti to chtít dovolit, tak se s nimi nebav a bokud Tě mají rádi, povolí... :-)

S tou želvou to je dobry napad Laníku

krmení jednou týdně, ve tmě (tudíž i v chladu), schovat na týden do kouta za skříň a přehodit hadrem atd.

Můžete mi někdo vysvětlit, co je na suchozemkách tak skvělý nápad pro 16-ti letého klučinu, který chce na tajňačku a do podmínek, které bych nepřál ani nepříteli, pořídit nenáročné zvíře?

Kdyby sis to přečetl až do konce, zjistíš, jak to bylo myšleno (ne, nechci vyvolávat rozpory a hádky). Bylo to myšleno tak, že na želvách není nic obtížného - nezapáchají (pokud je dobře uklizeno terárko), nehlučí, na potravu jsou nenáročné..., taže by mu to mohli povolit. Co je na želvách skvělého pro 16-ti letého hocha? Bylo to popsáno výše - já mám také 16 a až budu na koleji (chci jít po gymplu na medicínu), o želvy se bude starat mamka - v případě Martina by tuto úlohu mohl zvládnout jeho Otec, který má evidentně zvířata rád a na želvu by se mohl jít dívat...

Připouštím - kdybych tuhle větu přečetl pozorněji, možná by mě to nenutilo zareagovat

Možná by bylo dobré přemluvit mamku , aby přemluvila svého přítele, aby sis mohl vzít tu užovku nebo si koupit něco jiného

Ale....

Taky nemám v plánu vyvolávat rozpory, přesto si dovolím mírně nesouhlasit.. Ony suchozemky jsou tak nenáročné, že jich dnes a denně vidíme na inzercích tolik zubožených.. Právě proto, že jejich chov byl "nenáročný".. Ono to, že je někomu 16 není překážkou, pokud chce a má možnosti zvíře chovat ve vhodných podmínkách.. Znám dokonce pár mladíků, kteří svým přístupem předčí i starší matadory.. Obávám se, že tento případ to však není.. Už jen pro ten přístup - raději chovat něco na tajno hozené pod postelí přikryté hadrem, než se zodpovědně problému postavit čelem a přesvědčit dospěláky, že na to mám, že se o to zvíře za měsíc nebudou starat oni, že to zvíře nebude strádat. Ono "mít rád" zvířata nestačí.. Věřím, že i 90% obsluhy zverimexů má zvířata rádo a přesto je většinou drží v podmínkách v jakých je drží. A proto bych malinko nesouhlasil s tím, že jsou až tak nenáročné - ono se mnohdy ukáže až po letech, jak to zvíře bylo nenáročné..

No moc možností není, buď jak píše Bahno nějaký hmyzáky, nebo v boxu kde by nebylo až tak vidět že se svítí nějaké nenáročnější hádě.
Ale aniž bych si chtěl hrát na experta mezilidských vztahů, nepřipadá mi šťastné to takto řešit... Neznám Tvoji mámu, ani jejího šamstra (sorry za to expresivní označení, ale takovýto ultimativní postoj, jen z titulu "moci" mě neuvěřitelně točí!), ale připadá mi na hlavu postavené zakazovat synovi chovat apriori všechno živé, protože to sám nemusím. Notabene terarijní zvíře.
Připadáš mi jako rozumný mladý muž a pokud k chovu přistupuješ zodpovědně (nemuseli by se Ti o zvíře starat a v podstatě s ním ani nepřijít do kontaktu) a nemá to být trest za něco jiného, co jsi provedl atd., tak nevidím opravdu relevantní důvod k takovému zákazu.
Zkusil bych si s nimi (nebo třeba nejdřív jen s jedním, klidně bych začal i s tím jejím přítelem, pokud je ochotný k debatě a schopní rozumné argumentace) sednul a zkusil se rozumně domluvit.
Klidně bych jim ukázal i toto vlákno co jsi založil a myslím, že rozumný rodič by si měl uvědomit, že chovatelství může být mladému člověku hlavně ku prospěchu a budování zodpovědnosti...

Ale jak říkám, je to na Tobě, neznám poměry ve Vaší rodině, jen se snažím poradit... Skrývání nebude ku prospěchu ani Tobě (až se to provalí) a koneckonců ani zvířatům.

Good luck!

Souhlas ... není to šťastné řešení, vzhledem k mezilidským vztahům.
Nicméně nemohu souhlasit s tím, že takové zvíře neexistuje - za mě (kupodivu :-)) mnohonožka ... náročné to není, velké taky ne... krmit se to nemusí často (jen občas hodit příkrm), když bude nouze, týden ve tmě není problém (tma není to samé jako chlad - třeba topný kabel teplo zajistí), tiché to je ... ok, občas dobrý dát tomu nějaké holátko, či tak, ale půjde to i bez toho.
S trochou nadsázky a štěstí to budeš moct mít i veřejně, páč mnohonožky lezou hlavně v noci a přes den bývají zalezlé ... rodičům můžeš tvrdit, že to máš prázdné a na okrasu :-)

Nebudu řešit, to jak si to máš vyřešit doma, ale můžeš zkusit například kudlanky. Sice nežerou ovoce a zeleninu, ale například chov much, nebo moučnáků schováš stejně tak dobře. Schovat se dá všechno, a svítit se dá i ve skříni:-)

Je mi toho kluka fakt líto, vůbec si tu situaci v rodině nedovedu představit.Já měla od mala doma zvěřinec a nedokážu si představit, že by mi v tom někdo bránil. Jo pokud si dítě něco pořídí a nestará se, pak to chápu, ale takhle.....

Mladý muži, je mi vás sice líto, ale jestli dobře počítám, je vám sedmnáct let. V tomto věku už si musíte poradit sám a své zájmy si prostě obhájit, ne schovávat za skříň a přehazovat hadrem. A pokud nejste schopen obhájit si své zájmy, jak budete hájit zájmy svého zvířete? V nejlepším případě u tajného chovu pak budete sledovat, jak "mamčin přítel a tudíž i mamka" vyhazují vašeho mazlíka na smetiště. Buďto se doma domluvte napřímo, nebo ještě rok počkejte a pak se zařiďte podle svého, se vší zodpovědností. Ale chov za skříní, to je nejen nedůstojné, ale i velmi nevhodné pro většinu zvířat, opravdu snad s výjimkou achatin a mnohonožek.

tomu mladému muži, co před 3 lety psal dotaz je teď kolem 20, takže už asi nebude řešit, co "potají" chovat doma. A ty když už máš nutkání na něco zareagovat svým moudrem, tak se nejdřív koukni na datum a vyber si něco aktuálnějšího, a nebo si to moudro rači nechej pro sebe.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru