Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Cílené nasazení "uklízečů" do susbstrátu

Ahoj všem, řeším teď přípravu na úpravu terárek během zimního odpočinku tak sonduju co a jak a narazil jsem na to, že někteří lidé dávají do terárka "uklízeče" v podobě chvostoskoků a podobné havěti, která pomáhá udržovat substrát čistý. Používáte to někdo? Já tu někde četl, že někdo dával žítaly, což mě taky napadlo, že by to mohlo pomoct prokypření substrátu a zároven posloužit jako příležitostné krmivo. Nějaké zkušenosti s tímto? Nebo tipy?

Předmět Autor Datum
Já jsem dal do substrátu (vlhká rašelina) stínky Trichorhina tomentosa a fungují dobře. Odumřelé lis…
lygodactylus 30.10.2013 09:37
lygodactylus
Ja mam v terarkach + v pokoji zivy kytky. Takze chvostoskoku je vsude dost = zamerneho vysazovani ne…
boa.constrictor 30.10.2013 10:01
boa.constrictor
ony žížaly hlavně nesnáší vyšší teplotu, takže fungují spíš u "studených" zvířat. Ale v tropických t…
Aurifer 30.10.2013 16:01
Aurifer
Ona taková žížala je totiž hodně citlivej tvor. Kalifornky jsou nejodolnější, ideál teplota 20°C, +-…
Uroboros 30.10.2013 16:22
Uroboros
já tam mám hnojáky (substrát hrabanka) a ty zase tak citlivé nejsou, fungují. Akorát ta vyšší teplot…
Aurifer 30.10.2013 16:28
Aurifer
Mne se povedlo vysadit si necilene jakesi drobne potemniky kteri byli nechtenym "bonusem zdarma" v j…
lucifer 30.10.2013 13:35
lucifer
A nemáš to "BUFFALA" ,potemník stájoví?:-)
hadilov 03.11.2013 07:53
hadilov
Je to mozne, takovy maly cerny brouk :-) A samozrejme kdyz ani nechci, tak se to mnozi samo jak blbe…
lucifer 03.11.2013 09:36
lucifer
Jj.:-D poslední
hadilov 03.11.2013 10:01
hadilov
V teráriích mám nasazeny kal. žížaly, chvostoskoky a nějaká druh malého šneka. Všechno to funguje sk…
PH 30.10.2013 17:55
PH
eště taky rybenky, vyšší ani nižší teplota nevadí, snesou totálně všechno pokud to není mokrý až nac…
ahoj2 01.11.2013 09:43
ahoj2
Díky moc všem. Mě to zajímalo jestli má někdo nějaký doporučení na "vyzkoušenou variantu". Mám ve vě…
VilemC 02.11.2013 19:52
VilemC
Nauphoeta cinerea nebo vyloženě do substrátu nějaké Pycnosceluse :-)
Uroboros 02.11.2013 20:16
Uroboros

Já jsem dal do substrátu (vlhká rašelina) stínky Trichorhina tomentosa a fungují dobře. Odumřelé listy rostlin a jiné organické zbytky likvidují dobře. Rostliny rostou bez problému. Chvostoskoky jsem zkoušel také, ale nemůžu potvrdit, že by se poté množili - už jsem je tam neviděl.

Ja mam v terarkach + v pokoji zivy kytky. Takze chvostoskoku je vsude dost = zamerneho vysazovani nebylo treba, pac si cestu nasli :-D Ale zda se, ze prosperuji...
Zizaly sem zkousel 1x, ale je s tim vic starosti nez sem chtel a tak sem to nechal byt... Potrebovali tu spravnou vlhkost, teplotu, vysku substratu, atd (proste jako kazdy tvor)... Coz v mem pripade nebylo kompatibilni s chovancema v tera. Takze nejakou dobu zizali jeli, ale vzhledem k podminkam se nemnozili a chcipali. Doplnovat novy mi prislo zbytecny, pac aby zvladli nejakou dobu fungovat tak, aby to bylo i videt na cistote substratu se mi nepovedlo...
Ted jsou v tera chvostoci a ja se substrat snazim pravidelne uklizet - dobra motivace je spokojensot me drahe polovicky :-D

ony žížaly hlavně nesnáší vyšší teplotu, takže fungují spíš u "studených" zvířat. Ale v tropických terárcích se jim obecně nedaří právě kvůli té teplotě. Mě docela dobře fungujou u Dopasií, Tropidophorů, Tribolonotů a podobných studenomilnějších vhkomilnějších, minimálně tam nechcípají, ale v tropických teplých terárcích je za pár dní po nich. Ty stínky fungujou i tam, ale zvířata mi je většinou časem sežerou (stejně jako ty žížaly).

Jinak jsem nějaký čas používala u jedáků šváby cinerei, fungovali dobře a uklízeli spolehlivě trus i sem tam vyblitou myš. Jenže se v terárcích přemnožovali a pak byl problém, co s nima. Páč na zkrm se použít nemohli od WF hadů.

A u třeba "slepejšů" žijících v hrabance mám kožojedy, ti se tam nasadili sami. Ale čistí to taky a zvířata neobtěžují.

Ona taková žížala je totiž hodně citlivej tvor. Kalifornky jsou nejodolnější, ideál teplota 20°C, +-10°C se přestanou množit, +-15 už chcípaj. PH jiný než v rozmezí 6-8, chcípaj. Vlhkost cca 65-85% jinak opět stejný výsledek. Moc či málo živin v substrátu, taktéž jistá smrt. Jak vidno, teplota je ještě ten nejmenší problém :-). A to jsou kalifornky opravdu o dost odolnější a plodnější, než jakékoli jiné druhy. Za sebe říkám, že to nemá smysl ani zkoušet. Dřív či později stejně vychcípaj, pokud v tom teráriu nebude tak 30cm substrátu (správného) s drenáží na ploše tak aspoň 1m^2.

já tam mám hnojáky (substrát hrabanka) a ty zase tak citlivé nejsou, fungují. Akorát ta vyšší teplota výrazněji přez 20°C jim nedělá dobře (což teda ani těm zvířatům, u kterých je mám). Jestli se množí nebo ne to nevim, nepočítám je a navíc je zvířata stejně dřív nebo pozdějc sežerou. Ale nechcípají, chcíplou žížalu v tom terárku najdu, páč smrdí docela pekelně i přes svou malost. Jinak u mloků při nějakých 10-12°C mi fungovaly i klasické dešťovky.

Mne se povedlo vysadit si necilene jakesi drobne potemniky kteri byli nechtenym "bonusem zdarma" v jedne dodavce cvrcku odkudsi - uz nevim odkud. Jako "brouk" je to jen kolem 5mm velke, a je to desny nezmar. V substratu jsou neustale nejake larvy - "cervici", takova pidiaturni verze moucnaku, a zerou cokoliv organickeho co v nem najdou. Zkousel jsem se jich parkrat zbavit - ale neuspesne, tak uz na to kaslu. Zviratum nijak neskodi...

(tenhle "bonus" u cvrcku mi ani tak nevadi, zato za pavouky fakt nedík)

V teráriích mám nasazeny kal. žížaly, chvostoskoky a nějaká druh malého šneka. Všechno to funguje skvěle, až tak dobře, že když mi tam chcípne pralesnička, tak do druhého dne ji nenajdu, protože ji tihle tvorové zpracujou. Na tuhle biologickou lajnu jsem přešel tak před rokem a už bych neměnil. Důležité je, jak to terárium zařídíte a jaké máte faktory ( teplo, vlhko, světlo, ... ). Když se mi ráno zapnou světla, tak vidím, jak žížaly slézají ze stropů do půdy.

Díky moc všem. Mě to zajímalo jestli má někdo nějaký doporučení na "vyzkoušenou variantu". Mám ve většině terárek substrát s kytkama, takže i kromě klasickýho odpadu bordel typu zetlelé listy apod. tak mě zajímalo, jestli by se to nedalo nějak zefektivnit breberama, který by to zblajzli, vyčistili a zároveň posloužili třeba u phelsum jako příležitostná potrava :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru