Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rhacodactylus ciliatus - Pagekon řasnatý - bez života, nežere, neudrží se

Ahoj,
mám asi problém, můj gekon (pagekon řasnatý) je nějaký špatný, poslední dobou moc nežere, když už, tak jednoho cvrčka za jeden nebo dva týdny, možná i déla, normálně když jsem mu dávala banán tak ho lízal jak divej, teď jsem mu ho musela dávat kolem tlamičky aby si vzal a vůbec se něčeho najedl, je pohublej, jakoby bez života, tak divně chodí, hodně zvedá nožky a přijdou mi ty nožičky hubené, má problém se dosvléknout a přijde mi že se neudrží na skle, neudrží se ani na ruce, postě jen tak jde, zvedá hodně zadní nožičky a je celkově zesláblý, občas se tak kroutí jak kdyby se z té staré šedé kůže nějak snažil dostat, přitom ho rosím každý večer a v krabičce má vlhko, cvrčky má neustále k dipozici, velikostně odpovídající (dříve zblajznul třeba tři za večer), obaluju je ve vitamínové směsi Roboran H + Plastin, AD3 dostal každý měsíc kapku na nos a olíznul to, teráriu mám 20 °C teď v zimě, akorát včera jsem ho dala na topení stažené na minimum aby v té krabičce neměl kosu, protože už se mi zdá fakt špatnej a přijde mi že se to horší.

Přitom nevím proč, žádné změny nebyly, pořád je na stejném místě, cvrčky krmím směsí z psích granulí, vloček a piškotů namletých, smíchaných s roboranem a dostávají čerstvou zeleninu (mrkev, salát, okurku).

Tak mi řekněte, co se mu chudáčkovi děje. Je mu cca 5 - 6 měsíců. Děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahojte všichni, jdu sice už později, ale ráda bych se podělila se svou zkušeností. Před půl rokem j…
Petra C. 02.01.2014 09:15
Petra C.
No,pěkně napsáno.Víte,ale rozdíl je v tom,že tady máte všechny rady ZADARMO.Víte mě by také dost štv…
hadilov 02.01.2014 10:23
hadilov
Musím? On se tím nemusí živit :D Taky dělám v sociálních službách a nemusim :D Bohužel spousta lidí… nový
Petra C. 02.01.2014 20:14
Petra C.
No tak to jo,stéhle strany pohledu,to jo. nový
hadilov 02.01.2014 20:23
hadilov
Nebavme se teď o vás,ale on se tím zatím živí. nový
hadilov 02.01.2014 20:25
hadilov
Fotky jdou pridat po zaregistrovani. Technicka - cpanim vapniku do zvirete nenahrazujete chybejici U…
lucifer 02.01.2014 10:47
lucifer
Mě prostě repashy nežere, to samí jako kaše z ovoce.Dávám mu jednou týdně na nos,i to mi občas otře… nový
Petra C. 02.01.2014 20:17
Petra C.
Já chovám různé rhacodactyly roky,ale nikdy jsem neviděl,že by jakékoliv zvíře lezlo pod jakoukoliv…
Martin1 02.01.2014 10:55
Martin1
Vždy je nejlepší to z čeho mám přeci provizi.:-) nový
hadilov 02.01.2014 11:17
hadilov
Tak podle mě jasné předávkováni déčkem!! nový
Host123 02.01.2014 11:43
Host123
zadavatelko poradte se s Pomcem, je to podle mě dost kvalitní chovatel, který mě vždy pomohl a dobře… nový
Lili.. 02.01.2014 12:55
Lili..
Já jsem teda byla naprosto spokojená. Má špatný metabolismus vápníku. A že by z toho měl provize...… nový
Petra C. 02.01.2014 20:13
Petra C.
Pan doktor s tím nemá problém, jen se přikláněl v mém případe k reptivitu :D Co vy všichni tak hejtu… nový
Petra C. 02.01.2014 20:19
Petra C.
Ad UVB: Ciliáty chovám už 5 let, ve dvou chovných skupinách mám 2 samce a tři samice, ve stáří 3 až… nový
Artuš 02.01.2014 23:08
Artuš
To je vás smaozřejmě asi 99% procent, co chováte ciliáty bez uvb. Před pár dny jsem byla také jedním… nový
Petra C. 03.01.2014 08:17
Petra C.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd ed&v=Y7JGbt-4kP8 nový
hadilov 04.01.2014 19:07
hadilov
připíšu sem můj vlastní názor. Ohledně AD3 = velice silný koncetrát a já bych ho určitě nepodával ka… nový
vlada.pavouk 03.01.2014 01:00
vlada.pavouk
k těm veterinářům - já si při pořizování prvního leguána vyhledala, jaké jsou v Praze možnosti - naš… nový
Petra C. 03.01.2014 08:14
Petra C.
Možná mu nedáváš vitamíny . Pagekonum zeslábnou kostí a celé tělo když jim nedáváš vitamíny . Dám ti… nový
Toffí 14.05.2019 19:51
Toffí
po peti letech tu radu urcite oceni poslední
lucifer 14.05.2019 20:40
lucifer

Ahojte všichni,

jdu sice už později, ale ráda bych se podělila se svou zkušeností.
Před půl rokem jsem si pořídila prvního ciliatka, na Živé exotice, nyní má samec 9 měsíců. Krmím cvrčky obalené ve směsi Roboran+Plastin 50/50. Zkoušela jsem různé příchutě repashy, ale nechutilo se, to samé přesnídávky. mám holt masožravce :D No, zhruba před 2 týdny jsem si všimla, že když je v poloze hlavou dolů, přepadává mu ocas, viditelně i při položení na ruku ho měl odstátý u začátku.Na skle se udržel, svleky bez problému, žral výtečně. Postovala jsem na pár tera stránek na fb, většina napsala FTS, což jsem si myslela i já, takže jsem se vydala za MVDr.Slobodou na rentgen. Rentgen potvrdil špatný metabolismus vápníku, na snímku bylo na končetinách viditelné, že začínají prosvítat. Dostal injekci vápníku do svalu, 6 dalších sem dostala s sebou. A přesně, jak jsem tady už někde četla od pár zkušených chovatelů kteří přispívají nejčastěji, je největši MÝTUS chovat noční plazi BEZ uvb.Pan doktor mi řekl, at si za 50 tisíc zajedu do Kaledonie a hezky to uvidím :D Takže mi doporučil zářivku Arcadia 12%, zapínat na 2h - 19-21h. Také mi řekl, at se na roboran/plastin vykašlu a dávám reptivite. Ohledně ocasu, říkal, že to je kosmetická vada. No, takže Keňan má za sebou již třetí injekci, objednávám uvčko, vitamíny. Za 3 týdny za panem doktorem sjedem znovu, zkontrolovat, zda se zlepšil :) Je to asi jedinec od jedince, ale rozhodně bych to s tim uvčkem nepodceňovala.
Jo a taky mi řekl, ať se na diskuze vykašlu a volám hned jemu :D Jedna paní mi totiž z ameriky napsala, že když nemám 100% zalistěné terárko, tak za to můžu já, že ocas přehazuje :D Přidala bych fotky, ale nevím, jak se sem dávají, tak to omluvte.

Jinak k tomu, že se má raději ihned konzultovat s veterinářem - k tomu se velmi přikláním. Vím, že ne všichni mají takové možnosti jako já v Praze, ale myslím, že dnes je skoro všude vytvořen seznam, kam se dá zajet po celé ČR. Když už jde o něco závažného, asi bych se neptala (byť si troufám říct, že je tu dost zkušených chovatelů, ale odborník je prostě odborník) a raději rovnou konala. Ale každý to máme jinak :)

Fotky jdou pridat po zaregistrovani. Technicka - cpanim vapniku do zvirete nenahrazujete chybejici UV, ale v potrave chybejici vapnik. Nasi Repashy zerou, UV nemaji a dari se jim dobre. Slabsi UV asi neuskodi, ale pokud je D3 v potrave (v Repashy je, neni specifikovano kolik ale asi to staci. Verim ze Allen vi co dela. ;) ) tak se bez nej obejdou. Pokud mate "masozravce", je dulezite aby byl hmyz "gut loaded", nejlip si drzet nejaky maly vlastni chov. Treba koupit jednou za cas cvrcky ve vetsim, ne "krabicku vyhladovelych ze zverimexu" - koupit drobnejsi a vykrmit si je do velkych na kvalitni strave.

Mě prostě repashy nežere, to samí jako kaše z ovoce.Dávám mu jednou týdně na nos,i to mi občas otře do ruky :)) prostě nechutná. Vápníkem řeším metabolismus, to uv je do budoucna.A ve zverimexu jsem si v životě koupila akorát tak misku pro králíky :D Studuju speciální chovy, slovo zverimex je pojem :D

Já chovám různé rhacodactyly roky,ale nikdy jsem neviděl,že by jakékoliv zvíře lezlo pod jakoukoliv žárovku/zářivku.Jediná výjimka je samice chahoua,která se občas vyhřívá,když je březí.Pokud ty zvířata nelezou pod zdroj UV,je zbytečné jim ho dávat.
Roboran/Plastin používám přes 20 let a měnit to nehodlám.Jsem s tím absolutně spokojený a žádný problém nemám.
Co s tím má pan doktor za problém netuším.

Já jsem teda byla naprosto spokojená. Má špatný metabolismus vápníku. A že by z toho měl provize... vám přijde reptivit drahý? Uv mi doporučil nejlevnější, řekl, ať koupim držák v hornbachu :) ve vetcentru se za přístup sice platí, za to vím, že to je skutečně člověk, co o tom, co dělá ví (především o své cílovce, kterou jsou pro pana Slobodu exoti) a navíc, doma si rtg asi neudělám, že...
Už se tam na tu praxi těším hned víc, když jsem viděla, jak vstřícní lidé tam jsou. Snad poprvé sem si nepřipadala jak idiot.

Každopádně chov cvrčků mám, nejsem úplný začátečník. Krmím je různě, přítel má agamu a má to úplně stejně a je v pořádku. Je to dle mého názor velmi variabilní, prostě někomu prospívá někomu ne. Cvrčky obaluju všechny, pokaždé. Jen prostě je to zvláštní případ asi :D nacpat 500 za uvčko, když pak nebudu muset nic riskovat .. jestli někomu přijdu jako blázen, tak prosím :D Jen jsem chtěla napsat svojí další zkušenost :)

Pan doktor s tím nemá problém, jen se přikláněl v mém případe k reptivitu :D Co vy všichni tak hejtujete veterináře, to je hustý :D A nelezou pod uv... vylezají dřív, na sluníčko se v přírodě taky dostanou. Budu mít lineárku a pod tou ty dvě hodky budou uplně ok :)

Ad UVB: Ciliáty chovám už 5 let, ve dvou chovných skupinách mám 2 samce a tři samice, ve stáří 3 až 5 let. Samice pravidelně měsíc co měsíc snášejí vejce, samy jsou po těch letech naprosto v pořádku, vejce rovněž, mláďata se rodí zdravá, bez problémů. Ani jednomu ciliátovi (ani dospělým, ani odchovaným prckům) nikdy nepřepadal ocásek. Vydatně dotuji roboranem, nutrimixem a mletým vápencem v přesnídávce, na stejné směsi se pasou i cvrčci. A pro toto vlákno podstatné: moji ciliáti nikdy neviděli UVB, ani z rychlíku.

To je vás smaozřejmě asi 99% procent, co chováte ciliáty bez uvb. Před pár dny jsem byla také jedním z vás :D Ale bohužel musím mít zase něco extra a tomu mýmu prckovi to prostě nestačí. Cvrčky si chovám a krmim sama. Obaluju roboran/plastin. Koupila sem dvoje repashy a prostě to nežere :D A i přes to má problémy. Pan doktor mimo jiné i říkal, že v tom může hrát roli i genetický faktor. Kdyby neměl Keňan problémy, tak uvčko taky neřeším :)

připíšu sem můj vlastní názor. Ohledně AD3 = velice silný koncetrát a já bych ho určitě nepodával každý měsíc takovému malému stvořeníčku. Když už, tak 1x za půl roku rozhodě postačí. Dříve jsem měl ciliaty a vše šlapalo v pohodě. Cvrčky jsem obaloval s větším podílem vápníku s vitamínama v menším měřítku. Už to, že různé prodávané přípravku obsahují různé stopové prvky na jejich funfování opravdu stačí.
Od kamaráda co jsem dříve bral mládé, vím že u nich UVB určitě neměl a dotoval je čistým vápníkem a měl je X let a odchovával skvělá mládata. Mimochodem co si ještě pamatuju, májí raději chlad a troufám si říct, že 30 C je až moc.

AD3 jsem v chovatelství používal pouze u nemocných zvířat nebo například u hadů, když se samice vykladli. Na myší kožich jsem otřel v porovnání necelou kapku, co si budeme povídat, samice jsou po vykladení dost utahaný a dost hladové a AD3 mám spíše v záloze na nakopnutí zvířete i jeho imunitu. Mám ho doma a nepoužívám ho ani na límcovky !!!

Když už jsme u veterinářů, moje zkušenosti, padesát na padesát. Záleží jakou léčbu veterinář zvolí a jaké má zkušenosti s plazama. Je velice málo zkušených veterinářů a já sám mám špatné zkušenosti s nima.

Co bych dělal já s ciliatem kdybych ho měl ve stavu co popisujete ? Pokud zahájíte nějakou léčbu a nebude viditelný zlepšení během pár dnů, určitě bych ho uspal. Bohužel si myslím, že léčba nebude zrovna lehká a jestli vůbec nějaká zabere. Je to bohužel těžký vzít zvíře a dát ho do mrazáku, ale nejlepší pro zvíře.

k těm veterinářům - já si při pořizování prvního leguána vyhledala, jaké jsou v Praze možnosti - našla pana Hnízda a teprve pak pořídila :D Nikam jinam než, na kliniku, kde je specialista na plazi bych nikdy nejela, protože to nemá cenu :) takže mám jen dobré zkušenosti, jak s panem Hnízdem, tak s panem Slobodou. Jinam nechodím.

Možná mu nedáváš vitamíny . Pagekonum zeslábnou kostí a celé tělo když jim nedáváš vitamíny . Dám ti radu primichavej mu do kasičky nebo rozmačkaného banánů vitamíny . Dostanou se mu do těla a bude to lepší. Měj se dobře

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru