Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota výhřívacího místa pod UV zářivkou

DObrý den,
mám na želvím stole UV zářívku a výhřevnou žárovku. Por výhřevnou žárovkou mi ukazuje teplotu 35°C. Ale pod UV zářívkou 35W Sun Glo téměř 50°C. Nikdy jsem teplotu pod zářivkou neměřil protože je mnohem výše a na do tyk pod ní bylo chladněji (toto mě ale dost překvapilo) všude se píše že UVB není na vyhřátí. Potom jsem sal čidlo blíže a zjistil jsem, že teplota klesá a vyšší teplota byla způsobena nahřátím kamenů pod zářivkou. Nebude takto rozpálené místo pro želvy škodlivé?

Je to pro Testudo hermanni

Děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Začnu z prostředka. Želvy potřebují UVB, které v přírodě získávají ze slunečního svitu, to se dá dod…
VilemC 10.01.2014 12:25
VilemC
Zdravím, ač pana Junka uznávám jako velmi zdatného želvího obchodníka (nemám nic proti obchodu)tak j…
lupus 11.01.2014 22:03
lupus
Na euzelvě Honza 111, milý Lupusi, nevnucujte něco začátečníkům, kteří se těmito chybnými informacem…
Honza 123. 25.01.2014 20:03
Honza 123.
Milý Honzíku, jak jsi sám napsal v uvedených teplotách na slunci želvy nenajdeš...(těch 50° byla rea…
lupus 25.01.2014 23:03
lupus
Víte Lupusi, já to podle toho návodu nastavených teplot od pana Junka také nedělám, protože mi to př…
Honza 123. 26.01.2014 08:18
Honza 123.
důležitý je výsledek, pan Miloš to takhe dělá již mnoho let a želvy se mu daří a jsou zdravé a to je…
lupus 26.01.2014 22:06
lupus
To je jasné, že by se mu v těchto podmínkách Ev. Testuda nemnožily, protože k tomu potřebují zimovat… poslední
Honza 123. 27.01.2014 08:11
Honza 123.

Začnu z prostředka. Želvy potřebují UVB, které v přírodě získávají ze slunečního svitu, to se dá dodávat buď zářivkami, nebo výbojkami. Zářivky moc nehřejí, proto se k nim doporučuje použít ještě nějakou výhřevnou lampu, která se pověsí těsně vedle a tím zajistí, že se želva přijde vyhřát a zároveň dostane nějaké to UVB vyzařované ze zářivky visící vedle.

V případě použití výbojky, tento problém odopadá, protože výbojka vyzařuje UVB a zároveň topí. Proto se pro želvy většinou doporučuje použít výbojky, protože tím člověk ušetří místo a často i peníze za energii.

Teď k dotazu. Co se teploty týče, 50°C je v pohodě, na výhřevném místě je tato teplota v pořádku, želva si sama určí, jak dlouho se chce nahřívat a když jí přímo pod zářivkou bude moc teplo, přesune se kousek dál. Neměla by ale být "zespodu od kamene", ale zhora, protože vyhřívání má simulovat vyhřívání sluncem. Takže je lepší dát tam něco jiného než kameny, aby se to tolik nenahřívalo.

Zároveň jak tu někdo psal, pokud tam nyní máte opravdu Sun Glo halogenku, tak to není UV zářivka ani výbojka, ale opravdu halogen, který se používá jako výhřevná lampa, nikoliv jako UV, protože žádné UVB nevyzařuje.

Doporučuji pročíst si http://www.euzelva.cz/clanky/zelvy-a-teploty-termo regulace.html, kde najdete všechno co se týče teplot krásně rozepsané. Na stejných stránkách je v menu i celá sekce UV zdroje, el. zařízení, koukněte na ní, najdete tam i doporučení jaké lampy jsou k želvám doporučované.

Zdravím, ač pana Junka uznávám jako velmi zdatného želvího obchodníka (nemám nic proti obchodu)tak jeho návod na "simulaci období" pro evropská testuda považuji mírně řečeno za "šílený". Pár noviců tímto návodem "odkojených" už se tu na poradně vyskytlo. Dle mého názoru jde o zcela neopodstatněné a nelogické přehazování po miliony let fungujícího želvího biorytmu

cituji z Vámi uvedeného článku

Modelový příklad jak by to mohlo být nastaveno během roku (nutno brát vždy ohled na momentální stav suchozemské želvy)!!!

Pro evropské druhy (nezimující):

Prosinec - konec února = letní simulace (teplota pod lampou už 45°C, ve stud. části 25°C)
Od března = klesání teplot na jarní stagnaci
1/2 Března - 1/2 dubna = jarní stagnace :x:(teplota pod lampou 30°C a ve stu. části 22°C)
1/2 dubna - květen = ještě klesání teplot
květen - říjen = jsou venku
říjen - konec listopadu = podzim
prosinec = postupný nárust teplot na létní simulaci

konec citace
teplota pod zdrojem 50° je totální nesmysl
z celého návodu lze souhlasit jen s 2. a 3. řádkou od konce :-)

Na euzelvě Honza 111,
milý Lupusi, nevnucujte něco začátečníkům, kteří se těmito chybnými informacemi posléze mohou řídit, co není pravda! 50°C pod výhřevným zdrojem pan Miloš Junek nikdy pro Evropská Testuda neuváděl! Když, tak pouze pro Africké druhy. Zkuste si změřit teplotu na přímém slunci u nás v ČR v létě, jakou dostanete teplotu, asi nevíte, pouze čtete, takže to Vámi nazvané "nelogické přehazování po miliony let" je naprosto z cestné. Je úplně jedno zda je někdo začátečník, který se snaží být dobrým chovatelem a chce se něco naučit, nebo jestli to je 50 letý borec, který chová světové rarity mezi želvami a odchovává je, třeba se takovým chovatelem jednou stane i ten začátečník. Ale takhle to vypadá, i když máte asi dlouhou praxi Lupusi, že ten "odkojený novíc" jste Vy!
Proč tedy pro mláďata pod výhřevkou 45°C podle mě (podle období):
Řekněme, že je léto, ráno a mládě hermannky v Řecku vylézá z úkrytu po noci, aby se co nejrychleji vyhřálo na provozní teplotu a nažrolo než bude opět vedro a přímé slunce, protože by se želva snadno přehřála. Vykoná tedy tuto potřebu a jde se honem skovat do chladného a vlhkého mikroklimatu úkrytu před vedrem a predátory. Tam setrvá přes den hezky v příjemné teplotě, na slunci je třeba 50°C a mláděti se nic nestane, proč? Protože je skované v chladnu a vlhku. Večer pravděpodobně opět vyleze, aby se nažralo a popř. pokud má možnost, tak i napilo.
Tato mnou smyšlená pohádku ukazuje na to, že klidně může být i v praxi u mláďat v teráriu při simulaci letního období pod výhřevným zdrojem i oněch zmiňovaných 45°C, tuto teplotu uvádí i Nataša Velenská v jedné ze svých knih o želvě Zelenavé - ona je snad také podle Vás Lupusi "zdatný želví obchodník"?!
Snad když želva nechce tak pod tou lampou kde je 45°C nebude, vy snad jste v létě na slunci dobrovolně dál když tam nemůžete vydržet a je Vám horko? U želv je však životně důležitou podmínkou pro tyto teploty, aby měly chladnou část v chovném prostoru, do maximálně 25°C, jinak se dočkáte problémů, buďto zemře hned a nebo Vám bude chudák chřadnout i pár měsíců.
Jsem také začínající chovatel, želvy chovám 5 let, nemám jich zatím moc, protože je mi 15, nechci bezhlavě kopírovat 1 chovatele a ani to nedělám, z větší části si jdu svou cestou.
Každý si to přeberte jak chcete, to je můj názor.

Milý Honzíku, jak jsi sám napsal v uvedených teplotách na slunci želvy nenajdeš...(těch 50° byla reakce na VilémaC).Tudíž nevidím jediný důvod jim je v nějakém terku (80 X 40)nastavovat. Šílenost oné "simulace" je v tom, že jim děláte léto v čase (prosinec - únor) kdy má hybernovat...nebo pokud už nemůže z jakéhoko-li důvodu zimovat, tak mít klidové, až i klidně mírně nepříznivé období.Želva bezpečně pozná (dle tlaku)jak je venku.
Další šílenost je "jarní stagnace" kdy v přírodě VŠE cítí JARO, prodlužuje se den, stoupají teploty
a u všeho živého nastupuje čas námluv a rozmnožování, u mladých želv období překotného růstu - načež vy jim nasimulujete "jarní stagnaci".... Pokud tohle není přehazování biorytmu - tak mne pouč co to teda je. Zkus jen malinko a nezaujatě o tom popřemýšlet, než zase začneš bezmyšlenkovitě hájit svého "guru".
Co se týká knihy paní N.Velenské, tak bych ji dával ke každému želvímu miminku do výbavy, jen bych vypustil stať o používání topných kamenů a kabelů...

Víte Lupusi, já to podle toho návodu nastavených teplot od pana Junka také nedělám, protože mi to připadá nepřirozené a tudíš to dělám jinak, podle sebe. Nebudu zde hájit jak to dělám já, protože ten svůj způsob aplikuji pouze u jedné želvy a ostatní zimuji, až budu mít párletou praxi s víc želvami a s dobrými výsledky, tak poté můžu vykládat, co je podle mě nevhodnější. Jenomže ono není důležité, zda to logické je či není, nebo jestli to jiní chovatelé odsuzují, ale důležitý je výsledek, pan Miloš to takhe dělá již mnoho let a želvy se mu daří a jsou zdravé a to je podle mě nejdůležitější.
A ještě, ano, ta želva pod těch 45°C přes den nepůjde, pouze ráno aby se vyhřála, ale má to tak v přírodě, tak proč ji to tam nedat když to nebude mít vliv na její zdraví, je to prostě přirozené. 30°C na slunci naměříte i unás za jasného slunečného dne i v dubnu a to mi příjde na zamyšlenou, zvlšť, když Testuda žijí jižněji.

důležitý je výsledek, pan Miloš to takhe dělá již mnoho let a želvy se mu daří a jsou zdravé a to je podle mě nejdůležitější.

Ale to je právě omyl, jeho chovné skupiny testud žijí normálně - venkovní chov, čili bez jakékoli násilné
simulace, s použitím "jarní stagnace" by se mu ani nemnožili :-).
Pokud "dělá" léto v zimě, tak jen 1/2 ročním ještě neprodaným miminům :-)aby rychle rostla a to na želvím stole a ne v uzavřeném terárku cca 8O na 40. Vždyť si tam zkuste mít v jednom koutě 45° a kolik pak budete mít v druhém "chladném" o půl metru dál v obytné místnosti s cca 21 - 23°?
Atd...Atd...

To je jasné, že by se mu v těchto podmínkách Ev. Testuda nemnožily, protože k tomu potřebují zimovat, bez zimování to nelze:-)
I kdyby měl 80x40 (což má určitě větší), tak není problém tam udržet v jednom koutě 45°C a v druhém 23°C - bodovky to dokážou, zvlášť v otevřeném prostoru. Ale toto co zde rozebíráme již nemá žádný smysl, mějte každý názor jaký chcete, chtěl jsem zde pouze napsat argument na to, že i u mláďat by mohlo být i těch 45°C.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru