Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem tropické terárium - rostliny - osázení

Zdravím

mam dotaz ohledně sázení rostlin do terária. Stavím velké tropické terárium, je vyrobeno z OSB desek, 3D stěny jsou vytvořeny z polystyrenu, montážní pěny a pletiva s látkou, překrytou několika vrstvami lepidla na dlažbu a přetřené více vrstvami epoxidu. Ve středové části terária bude nádrž s vodou. Terárium budou obývat 2 druhy želv z jižní ameriky a časem nějací ještěři.

Můj dotaz se týká ohledně osázení květinami. Ve "skále" a na "kmenech" mam vytvorene kapsy na květiny. jsou zhotovené z květináčů a odtokové otvory na dně byly při modeláži stěny zakryty, aby někam nazetékalo. Nepropustnost byla vyzkousena napustenim vody a zkontrolováním po několika dnech. Nyni po nějaké době od dodělání stěny a částečném "zkušebním" osázení přemýslím nad tím, zda by přeci jen kapsy na květiny neměli mít nějaký odtokový otvor. Můžete mi prosím někdo poradit, zda-li máte v teráriu v kapsách na květiny odtokový otvor?

Druhý dotaz je ohledně rostlin na dně terária. Jestli rostliny na dno dáváte v květináčích a ty obsypáváte substrátem pro chov jedinců. Nebo jestli dát na dno terária drenáž, umístit pěstební substrát, zasadit do něj květiny a ten potom překrýt vrstvou chovného substrátu - prostě a jednoduse rostliny na dno terária zasadit?

Děkuji předem za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Do těch kapes je určitě lepší udělat dobrou drenáž a odtoky, jinak ti tam ty kytky budou hnít...v op…
Aurifer 02.02.2014 22:01
Aurifer
http://www.chovatelstvi-teraristika.estranky.cz/cl anky/clanky/-zabarium---aneb-kus-pralesa-u-nas-do…
Réza 02.02.2014 23:10
Réza
až na tom substrát pro rostliny. Ty jsou v tom zasázené navolno. což bude tím, že pralesničky nehra…
Aurifer 03.02.2014 15:35
Aurifer
Jo, to je dost možný, že to želvy rozvoraj :-D Ono je to asi fuk, jestli v tom budou ty kytky navoln…
Réza 03.02.2014 16:09
Réza
pumila se chytne kdekoliv a v čemkoliv, pokud zrovna uzná, že tam má vhodné podmínky :-) Nebo neuzná…
Aurifer 03.02.2014 17:46
Aurifer
No tak tam, kde se nechytí/nevydrží pumila, můžu doporučit už leda tohle :-Drostliny-do-terarii
Réza 03.02.2014 18:20
Réza
čeče mě v dost terárkách právě nejde dokonce ani ta pumila...takže to holt řešim těma umělýma, no :-… nový
Aurifer 03.02.2014 22:27
Aurifer
Diky vsem za rady. Reze diky za clanek. na kapsy tedy dodelam "odtoky" a na dno je vsadim v kvetinac… nový
carettochelys 03.02.2014 19:36
carettochelys
jen bych doplnil-některé nenáročné druhy rostlin bys mohl mít v kapsách v hydroponii : https://www.g… poslední
viper 04.02.2014 01:36
viper

Do těch kapes je určitě lepší udělat dobrou drenáž a odtoky, jinak ti tam ty kytky budou hnít...v opačném případě by to chtělo opravdu hodně cilivou zílivku. Co se týče volně vysázených rostlin jen tak do substrátu, tak to samozřejmě jde taky, ale je to spíš pro zlost. Zvířata kytky vyhrabávají a pokud kytka exne nebo ji napadnou paraziti, tak je pak prakticky nevyměnitelná bez zbytečného rozhrabání dna...zasadit do dobře zamaskovaných květináčů je daleko praktičtější.

Akorát ohledně té kombinace želv a ještěrů, on to obecně není moc dobrý nápad. Pokud budou jak želvy tak ještěři odchovoví a prostí parazitů, tak by pravděpodobně odpadlo riziko, že ještěři od želv něco chytí. Želvy v sobě totiž často hostí mraky různých mikroorganismů, které pro ně samotné nejsou patogenní, ale pro ostatní plazy ano...a v neposlední míře taky to, že želvy nemusí být zdaleka tak mírumilovné, jak vypadají a mohou své ještěří spolubydlící okousat.

http://www.chovatelstvi-teraristika.estranky.cz/cl anky/clanky/-zabarium---aneb-kus-pralesa-u-nas-dom a.html
Nevím, jestli ti to pomůže, ale tady jsem se k rostlinám ve vlhkém teráriu trochu rozepsala, tak třeba tam najdeš něco užitečného:-) Co se týče kapes, tak je určitě nejlepší mít tam nějaký odtok a drenážní vrstvu. Na dně je taky potřeba myslet na drenáž. V terárku, co je v tom odkaze, je na dně vrstva keramzitu, na tom geotextilie a až na tom substrát pro rostliny. Ty jsou v tom zasázené navolno.

jen bych doplnil-některé nenáročné druhy rostlin bys mohl mít v kapsách v hydroponii : https://www.google.cz/search?q=hydroponick%C3%A9+p %C4%9Bstov%C3%A1n%C3%AD&source=lnms&tbm=isch&sa=X& ei=GjXwUtiMGojEtAbM9YHoBw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1344 &bih=750 -tak dobře prospívají třeba Hoya, Scindapsus,Philodendron,Cissus a další. Pokud bys chtěl do kapes dávat substrát,pak souhlas s kolegy - chce to odtoky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru