Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Houby pro Indotestudo elongata

Dobrý den,
prosím nevíte někdo o nějakém vhodném druhu houby co by se dal pěstovat pro Indotestudo elongata? Napadla mě hlíva ústřičná, ale ta roste pouze 1. do roka. Chtělo by to nějakou houbu co roste pořád. Samozřejmě nesmí být jedovatá.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, Indotestudo elongata chovám a pravidelně odchovávám. Houby jim chutnají, ale nepotřebují je…
Petr60zelv 05.02.2014 12:54
Petr60zelv
Dobře děkuji, ty houby jsem nemyslel jako základní potravu, nýbrž jako doplňkovou. A ještě prosím, d…
Honza 123. 06.02.2014 16:13
Honza 123.
Honzo, neděláš si tady z nás srandu,s těmi nadopovanými krmnými zvířaty?
hadilov1 06.02.2014 16:23
hadilov1
Jestli je to blbost, tak se omlouvám, ale viděl jsem dokument z ČR, kolik toho např. do slepic cpou.…
Honza 123. 06.02.2014 16:36
Honza 123.
Vzhledem k tomu, že to stejně nemá překročit nějaká 2 - 4 % celkové krmné dávky, není až zas tak vel…
Petr60zelv 06.02.2014 17:14
Petr60zelv
Děkuji, žížalu nebo šneka není problém sehnat, ale asi jsem "cíťa", protože bych jim nedokázal dát a…
Honza 123. 06.02.2014 17:19
Honza 123.
Ty kuřecí krky to pak jistí - z roztlučených kostí je dostatek vápníku.
Petr60zelv 06.02.2014 17:20
Petr60zelv
Doufám, že nevadí, že po 3 měsících obnovuji dotaz, ale teď mě napadlo, není nebezpečné krmit želvy…
Honza 123. 27.04.2014 19:30
Honza 123.
Osobně to považuji za zbytečné. Dost pochybuji, že Salmonella z teplokrevné drůbeže osídlí střevo že…
Petr60zelv 28.04.2014 14:09
Petr60zelv
Tak nějak, ale pokud je strach, tak já používám pro indotestuda cca jednou za měsíc laboratorní myšk…
krokodýl 28.04.2014 19:15
krokodýl
Za gurua se nepovažuju, ale dík. Mmchd, jak jsou na tom indošky v ZOO? On oproti hermankám je u elo…
Petr60zelv 29.04.2014 12:40
Petr60zelv
Promiň, Petře,nějak jsem dotz na naše indošky přehlídnul,je to s nima v podstatě stejný, prostě nija…
krokodýl 19.07.2014 20:30
krokodýl
To s těmi forstenkami není špatná zpráva. Tu expozici si pamatuju, tam něco najít není úplně jednodu… poslední
Petr60zelv 21.07.2014 16:23
Petr60zelv

Zdravím, Indotestudo elongata chovám a pravidelně odchovávám. Houby jim chutnají, ale nepotřebují je nijak extra, to není jako Manouria impressa, která je na nich vpodstatě životně závislá nebo želvy rodu Kinixys, které je opravdu ocení. Myslím, že v zimě čínské zelí s endivií ocení elongátky i spíš, v létě pampelišky hlívou nenahradíš...

Dobře děkuji,
ty houby jsem nemyslel jako základní potravu, nýbrž jako doplňkovou. A ještě prosím, dá se u elongat nahradit živočišná potrava v podobě šneků, žížal, červů..., nějakou jinou bílkovinnou stravou, nemám na mysli nějaké konzervy, granule..., ale třeba bílky z vajec. Popř. mohli by jste mi někdo poradit ještě něco jiného než ta vejce. Maso, o kterém jsem se dočetl v souvislosti s těmito želvami v článku od Marka Harvana se mi nejeví zrovna jako vhodné když dnešní krmná zvířata jsou nadopována růstovými hormony a podobnými svinstvy.
Ještě jednou děkuji.

Jestli je to blbost, tak se omlouvám, ale viděl jsem dokument z ČR, kolik toho např. do slepic cpou. Některé díky tomu tak nepřirozeně rychle rostou, že jejich ještě nevyvinuté končetiny neunesou jejich se stále zvyšující hmotnost během krátké doby, že se na nich ani nedokážou zvednout a nažrat - výsledek je smrt. Netvrdím, že je to tak u všech, to zdaleka ne, ale všechny jsou o několik % větší v určitém věku než je normální. Zkusím o tom něco vyhledat.

Vzhledem k tomu, že to stejně nemá překročit nějaká 2 - 4 % celkové krmné dávky, není až zas tak velký problém sehnat občas pár žížal (v daném případě je předávkování živočišnými bílkovinami určitě snazší a nadělá víc škody, než poddávkování). Pár známých krmí ty želvy, které žerou bílkovinnou potravu na souši roztlučenými kuřecími krky (roztlučenými kladivem ještě ve zmrzlém stavu).
Co se dopování zvířat hormony týká - nejsem si jistý, nakolik je to reálné ne z důvodu, že bych věřil v poctivost producentů, ale protože cena hormonálních přípravků je svinsky vysoká.

Doufám, že nevadí, že po 3 měsících obnovuji dotaz, ale teď mě napadlo, není nebezpečné krmit želvy syrovým masem, když mohou dostat salmonelózu?
Na Wiki jsem našel: Pasterizace při teplotě 72 °C po dobu 16 sekund Salmonellu zabíjí.
Můžu tedy případnému nakažení zabránit velmi krátkým převařením masa(cca. 20s)?
Děkuji.

Tak nějak, ale pokud je strach, tak já používám pro indotestuda cca jednou za měsíc laboratorní myšku (ale je to lenost, šnek, slimák bo žížala je lepší) a je o živočišnou část vystaráno, co se týká hub, tak hlíva je nejjednodušší řešení, želvám chutná a je k sehnání celoročně, ale jak bylo řečeno mým indotestudo guru Petrem60želv, je to pro ně zbytečný přepych. ;-)

Za gurua se nepovažuju, ale dík. Mmchd, jak jsou na tom indošky v ZOO?

On oproti hermankám je u elongát asi nejvýznamnější rozdíl ve vlhko-až-vodomilnosti, zvlášť u mláďat a to, že se sluní a vysoké teploty vyhledáváají jen jedinci z některých populací (např. vietnamská zvířata), malajská zvířata a jejich potomci mají raději rozptýlené světlo a teplotu okolo 26 - 28 stC, malajská mláďata teplotu přes 30 stC spíš nerada, zřejmě v přírodě tráví čas někde v mokrém opadaném listí nebo mechu. Na těchhle želvách jsou nápadné velké oči, v porovnání právě s hermankami, odpovídá to největší aktivitě za soumraku a za úsvitu.

Jinak, takhle rostou při (téměř) pampeliškové monodietě (v létě mohou představovat pampelišky víc jak 90 % žrádla pro většinu i dost zajímavých druhů želv):

[2j14cgi.jpg]
[35lgrjl.jpg]

Pro méně chápavé - to je srovnání čerstvě vylíhlého, ročního a dvouletého mláděte.

Promiň, Petře,nějak jsem dotz na naše indošky přehlídnul,je to s nima v podstatě stejný, prostě nijak se moc neprojevují, i když myslím, že kondici mají lepší (=štíhlejší) než, když přišly, zatím neporjevují žádné pářící pokusy, ještě pokusímhecung pomocí dalšího samce. Jinak forstenky mě zase přelstily a někde mi v expozici schovaly vejce a kolega před pár dny našel vylíhlýho prcka v expozici. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru